Radio Suomi Kokkola

Elokuvissa käytiin Kokkolassa viime vuonna aiempaa tiuhempaan

 • 12 min
 • 1 kk 20 pv

Elokuvateatterin ovi kävi Kokkolassa vuonna 2019 selvästi aiempaa tiuhempaan. Leffassa kävi nelisentuhatta katsojaa enemmän kuin edellisvuonna, kaikkiaan yli 47 000. Katsotuimmaksi nousi väkivaltaisuudellaan kohua herättänyt Joker. Sen jälkeen kärkiviisikossa on monta lastenelokuvaa.
Teatteripäällikkö Otto Löytynojaa Kokkolan Bio Rexistä haastattelee Petri Kuikka.

Lähetykset

 • pe 10.1.2020 8.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Ilmajokelaisten Reija ja Jussi Lahden kuopus, Telma, sai diabetesdiagnoosin muutaman vuoden ikäisenä. Siitä eteenpäin sairautta on hoidettu intensiivisesti, ja samalla pyritty mahdollistamaan pienelle tytölle mahdollisimman tavallisen elämän.

  Telman isovanhemmat eli Reijan vanhemmat (Raila ja Ahti Ilmonen) muuttivat Ilmajoelle Hämeenkyröstä ollakseen lähellä lapsenlastaan, mutta myös tyttären perheen apuna, jos ja kun tarvittaan. Isoäiti Raila Ilmonen opetteli jopa hoitamaan ykköstyypin diabetestä. nyt mumma pistää Telmaa vaikka lastenteatterissa, jos tulee tarve. Raila Ilmonen ja Reija Lahti, äiti ja tytär, hoitavat Telman sairautta yhdessä. Ovat toistensa tärkeitä tukijoita ja yhteistyökumppaneita.

 • Penkkareiden vastainen yö on suuri juttu Kaustisella. Silloin Musiikkilukion abit eivät nuku, vaan kokoontuvat valvomaan ja tekemään perinteistä penkkarinäytelmää. Se esitetään penkinpainaijaispäivän aluksi oppilaille ja opiskelijoille. Petri Kuikka kävi tapaamassa Kaustisen abeja Vanhalla Kinolla heti penkkaripäivän aluksi.

 • Autot kehittyvät, päästöt vähenevät ja digitaalisuus lisääntyy. Kun kännykät kehittyivät älykännyköiksi, niin samaa tavallaan tapahtuu autoissa, näytöt palvelevat paljon muussakin, kuin radiokanavan etsinnässä tai navigaattorina. Automerkeissä on luonnollisesti eroja. Raila Paavola lähti katsomaan digitaalisuuden tuulia...

 • Avantouinnin SM-kisoista Joensuusta tuli mitaleita Kokkolaan, kun avantouintiseura Kuutin Bodil Lillskrubb saavutti hopeaa N55-sarjassa. Kultamitalin nappasi 15 vuoden yrittämisen jälkeen Kari Ås. Häntä haastattelee Petri Kuikka. 

 • Huutaminen, nöyryyttäminen ja epäasiallinen kielenkäyttö on nostanut päätään suomalaisessa urheiluvalmennuksessa. Kokkolan Taitoluistelijoiden päävalmentaja Ulla Papp on ottanut vahvasti kantaa luistelun tulevaisuuteen. Pitkän linjan taitoluisteluvalmenta painottaa, että vaikka nyt huomio keskittyy vain taitoluisteluun, vastaavaa tulee ajan kanssa ilmi muistakin lajeista – valmentajien sukupuolesta riippumatta. Toimittajana Sanna Kojo.

 • Kuntosalien kilpailu kovenee Kokkolassa, kun jälleen yksi uusi sali on avannut ovensa. Kaupungissa oli kymmenisen vuotta sitten kuutisen salia, kun nyt asiakkaista taistelee ainakin 12 kuntokeskusta. Asiakkaalle lisääntynyt kuntokeskusten määrä on näkynyt edullisina kuukausikortteina ja laajentuneena palvelutarjontana. Mutta miten kuntosalit ja sen ympärillä oleva bisnes on muuttunut vuosikymmenten aikana? Vesa Meriläinen avasi aikoinaan 1980-luvun loppupuolella yhden Kokkolan ensimmäisistä kuntosaleista, KokkoGymin. Häntä haastattelee Petri Kuikka,

 • Kaustisen Kamarimusiikkiviikon pääsoitin on tänä vuonna viulu. Viikon tähtiviereita ovatkin Suomen eturivin viulistit. Ohjelma tarjoaa tänä vuonna itäeurooppalaista romaanimusiikkia, klassikoita, barokkia ja nykymusiikkiakin. Kamarimusiikkiviikko järjestetään nyt 42. kerran. Petri Kuikan haastattelussa ovat tiedottaja Maria Pulakka ja Kaustisen musiikkilukion lehtori Markus Luomala.

 • Ullavassa toimiva Teatteri Pystymehtä rakensi uuden esiintymispaikan vanhaan Ali-Haapalan kyläkauppaan. Siellä on esitetty Pikku prinssi -kirjaan pohjautuvaa Tähtimatkaajaa. Viimeiset esitykset ovat tulevana viikonloppuna perjantaista sunnuntaihin. Petri Kuikka kävi paikan päällä tutustumassa. Haastattelussa ovat ohjaaja Katja Hakala ja näyttämömestari, näyttelijä Juha Korkeakangas.

 • Monella lentopalloa seuraavalla saattoi mennä kahvi väärään kurkkuun, kun Ylen Suomen cupin tv-lähetyksessä ja Yle Urheilun verkkosivuilla kerrtottiin miten "Lentopalloliitto suunnittelee miesten Mestaruusliigan lopettamista" ja "kehitteillä on uusi Baltian liiga Viron ja Latvian kanssa". Mestaruusliigan lopettamisesta ei kuitenkaan ole kyse, sanoo Kokkolan Tiikereiden toiminnanjohtaja Jussi Jokinen. Haastattelija on Petri Kuikka.

 • Harvinaisen leuto tammikuu on houkutellut ennätysmäärän muuttolintuja jäämään talveksi myös Keski-Pohjanmaalle. Kolmisenkymmentä vuotta sitten maakunnassa talvehti 30-50 lajia. Viime talvina Keski-Pohjanmaalla on saatettu bongata jopa yli sata lintulajia. Yli 40 vuotta lintuja seuranneen Marko Pohjoismäen mukaan keskilämpötila on nyt 5-10 astetta normaalia lämpimämpi ja sillä on seurauksensa. Toimittaja on Petri Kuikka.

 • Torstaina alkanut turkistarhaajien protesti noin 2500 siniketun kuljetusten estämiseksi Kokkolasta Kiinaan päättyi lauantaina. Tilanne purkautui, kun eläinkuljetusautot poistuivat tarhalta ja sen lähettyviltä tyhjinä. Osavoitto, arvioivat mielenilmaukseen osallistuneet tarhaajat tapahtumien jälkeen. Rannikon Turkistuottajien puheenjohtaja Arto Isopahkalaa haastattelee Petri Kuikka.

 • Pienissä kunnissa on vain niukasti sydäniskureita eli defibrillaattoreita julkisissa tiloissa - tai ainakaan niitä ei ole kirjattu rekisteriin. Iskurilla maallikkokin voi palauttaa sydänpysäystilanteessa sydämen rytmin sähköiskulla. Laite neuvoo käyttäjää, eikä sillä voi saada aikaan vahinkoa.
  Kokkolassakin "deffoja" on vähänlaisesti, nelisenkymmentä. Kokkolassa avattavan ole.fit-kuntosalin yrittäjä Christel Viitanen haluaa innostaa keskustan yrittäjiä hankkimaan defibrillaattoreita yritysten tiloihin. Toimittaja on Petri Kuikka.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Viime kesänä tuottaja ja säveltäjä Teemu Haapaniemi haaveili Kokkolan kaupungin 400-vuotisjuhlavuoden levystä, joka muodostuisi kokkolalaisten unelmista. Nyt levy on valmis ja siihen liittyvät musiikkivideot julkaistaan Haapaniemen Youtube-kanavalla kaupungin juhlavuoden alkajaisiksi uudenvuodenpäivänä. Yksi levyn artisteista on ensimmäistä kertaa studiossa levyttämässä ollut 16-vuotias Emilia Hyytinen, joka bongattiin levylle Keski-Pohjanmaan Konservatorion oppilaskonsertista. Toimittaja on Petri Kuikka.

 • Lentopalloliigassa ollaan siirtymässä lyhyelle joulutauolle ja vahvasti alkukaudesta pelannut Kokkolan Tiikerit pääsi joulutunnelmiin voitokkaasti. kun se otti puhtaan 3-0 -voiton Raision Loimusta seuran 45-vuotisjuhlapelissä. Hyvistä esityksistä huolimatta parannettavaakin otteista löytyy. Petri Kuikan haastattelussa ovat valmentaja Mikko Keskisipilä, Ruutu+:n asiantuntija Ilkka Tanttinen ja kapteeni Antti Leppälä.

 • Eetu Ruotanen on aina ollut etsijätyyppi. Monien elämänvaiheiden, tutkimisen ja polkujen jälkeen hän päätyi intialaisen gurun joogakouluun, jossa hän vietti lähes kuusi kuukautta. Millaista elämä ja intialaisessa joogakoulussa oli? Petri Kuikka haastattelee.

 • Kauneimpia joululauluja lauletaan nykyään muuallakin kuin kouluissa ja kirkoissa. Esimerkiksi Kannuksessa seurakunta on jo viitisen vuotta laulattanut kauneimpia joululauluja ravintoloissa - niin tänäkin vuonna. Petri Kuikka haastattelee seurakuntalehtori Anne Vihantaa, joka haastatteluhetkellä oli valmistautumassa alakoululaisten joululaulutilaisuuteen Kannuksen kirkossa.

 • Kokkolan kaupunki saa oman 400-vuotisjuhlaoluensa. Paikallinen Kahakka Brewery on tehnyt savuisesta tervaportterista rajoitetun, 400 kappaleen erän. Varsinaisen juhlaoluen lisäksi markettimyyntiin ilmestyy neljän oluen sarja, jossa esiintyy tunnettuja vaikuttajia Kokkolan historiasta. Juhlaoluesta kertoo yrittäjä Nicke Kavilo ja kaupungin julavuoden tuotteista kehitysjohtaja Jonne Sandberg. Toimittaja on Petri Kuikka.

 • World Vision -kummius pyrkii muuttamaan kehitysmaan lapsen elämää ja hänen kotiseutuaan. Himankalainen Seija Pöyhtäri-Keränen matkusti marraskuun puolivälissä sitten tapaamaan omaa kummilastaan, 10-vuotiasta Mitt-poikaa Kambodzan maaseudulle. Mutta miten Seija innostui auttamaan ja miksi hän ryhtyi kummiksi? Toimittaja on Petri Kuikka.

 • Uudenlaista aaltopuuteknologiaa hyödyntävä Aalto Haitek kasvaa vauhdilla ja aloittaa massatuotannon.
  Toholampilaisyritys palkkaa jopa 30 uutta työntekijää ja puuelementtien tuotanto käynnistyy vuoden 2020 alussa entisissä Valion juustolan tiloissa. Varsinkin Japanissa markkinat vaikuttavat lupaavilta. Yrityksen visioista kertovat pääomistaja Janne Honkala ja toimitusjohtaja Tiina Kapela. Heitä haastattelee Petri Kuikka.

 • Yritykset ovat tehneet pikkujouluvarauksia viime vuotta enemmän. Suurinta pikkujoulupiikkiä odotetaan marraskuun puolivälistä eteenpäin. Ravintoloiden pikkujoulutilanteesta kertoo Sokos Hotel Kaarlen ravintolapäällikkö Henna Kantola. Pietarsaarelaisessa Beamex Oy:ssä työntekijät voivat itse suunnitella ja toteuttaa pikkujoulun. Henkilöstöraadin puheenjohtaja Pekka Videnoja kertoo, miksi pikkujoulut koetaan yrityksessä tärkeäksi. Toimittajana on Petri Kuikka.

 • Kokkolan suunnitelmat hybridiareenan rakentamisesta ovat laajentuneet. Nyt aikeena on yhdistää jalkapallohallin ja sisäliikuntatilojen kokonaisuuteen myös jäähalli ja sen yhteyteen suunniteltava harjoitushalli, johon tulisi kaksi kaukaloa. Suunnitelmia kommentoivat hybridiareenan rakentamista selvittänyt Jarmo Nissi, Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila ja Juniori-Hermeksen puheenjohtaja Petri Torkinlampi. Toimittajina Ari Vihanta ja Petri Kuikka.

 • Kannuksen Urassa tehtiin syksyllä pesäpallopuolella isoja päätöksiä. Seura otti vastaan takaportin kautta avautuneen Ykköspesiksen sarjapaikan, palkkasi valmennuspäälliköksi Eetu Rekosen ja teki farmisopimuksen Superpesiksessä pelaavan Pattijoen Urheilijoiden kanssa. Päätösprosessista ja tavoitteista kertovat valmennuspäällikkö Eetu Rekonen, miesten edustusjoukkueen pelaaja Pete Seppälä ja pesäpallojaoston puheenjohtaja Jukka Kivelä. Toimittaja on Petri Kuikka.

 • Jose Flores muutti 12 vuotta sitten Suomeen. Hän on syntynyt Meksikossa ja on mukana pystyttämässä “Dia de los Muertos”-alttaria Kokkolan kaupunginkirjastoon. Kuolleiden päivä on visuaalisesti aika hurja pääkalloineen, luurankoineen ja värikkäine koristeineen. Vaikka monelle alkaa tulla ähky kaikelle tälle muualta tulevalle kulttuurille joka tunkee meidän pyhäinpäivän päälle, on ehkä syytä tutkiskella hieman tarkemmin mistä kuolleiden päivässä oikeasti on kyse.

  Toimittaja Sebu Björklund

 • "Unelmista voi tehdä totta’’ sanoo Leena Harjunpää joka on rakentanut mm. miehelleen kirkon. Päätoimisenä freelance-pappina, perheneuvojana, työn ohjaajana sekä yrittäjänä toimiva Leena Harjunpään henkireikä on tehdä töitä käsillään. Luovuus on ihmeellinen asia.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä