Efter Nio radio

Rafael Donner utmanade sig med att börja sticka

 • 33 min
 • toistaiseksi

Att sticka är inte tråkigt men det tar otroligt mycket tid, konstaterar författaren Rafael Donner. Han gav sig själv i uppgift att sticka en ylletröja, ett projekt som tar ungefär 20 timmar i anspråk. Genom att sticka övar han upp både sin uthållighet och koncentration.

– Hade jag stickat under lektionerna i skolan skulle jag ha varit en betydligt mer koncentrerad elev, konstater Rafael Donner.

För Markus Haakana började stickandet som en hobby men idag utgör det hans levebröd. Han har bland annat gett ut en bok där han delar med sig av sina stickråd för nybörjare. Han har fungerat som mentor för Rafael i hans tröjprojekt.

Lähetykset

 • pe 10.1.2020 14.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Sara Ray kommer från en skidlöparsläkt, där alla i familjen, även hon själv, har tävlingsskidat på hög nivå. Att prestera har varit lite av familjens motto. Hon tvingades göra upp med sina egna prestationskrav då hon skadade sig och tvingades avsluta sin karriär som skiplöpare. Som Finlands Lucia 2019 vill hon tala om vikten av att hitta en lagom väg och om att vårt människovärde inte ligger i prestationer.

 • Programledaren Tom Nylund vill inspirera oss att göra någonting för att rädda vårt känsliga innanhav. Han är aktuell med programserien Östersjöns hjältar där han tillsammans med Mikko Peltola träffar personer som genom sitt engagemang visar vägen framåt mot ett friskare hav. Biologen och forskaren Kim Jaatinen rör sig i skärgården för att kartlägga läget och berättar om vad vi kan göra för att hjälpa naturen och bevara dess mångfald.

 • Enni Grundström har inte alltid varit tillfreds med sin egen kropp. Hon är fet och avviker från det västerländska skönhetsidealet. I skolåldern började hon höra negativa kommentarer som gjorde att hon började dölja sin kropp. En dag beslöt hon sig för att bejaka kroppen och pröva på något nytt. Hon började dansa burlesk som motionsform och i höstas utmanade hon sig själv med att ställa sig på scenen och strippa inför publik. En mycket befriande och stärkande upplevelse. Som mentor och lärare hade hon burleskartisten Ulrika Bachér.

 • Programvärdarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström rustade sig med stillbildskamera, stövlar och paraplyer och drog ut på en fotoutflykt för att se på sig själva med vänliga ögon. Socialpedagogen och fotografen Miina Savolainen har utvecklat en metod hon kallar stärkande fotografering. Hur går en sådan session till? Vad fick programvärdarna erfara under en stormig och regnig dag på Sveaborg?

 • Varför ska någon behöva uppge sin sexuella läggning? Det frågar sig Willjam Fagerström som är gymnasist och i dag öppen med sin homosexualitet. Även om vårt samhälle blivit mer tolerant är det ändå en utmaning och en psykologisk process att tala om sin sexuella läggning. Skådespelaren Simon Häger förträngde sin sexualitet i många år. Idag åker han runt i skolor och berättar om vikten av att våga komma ut. Så länge det fortfarande inte är helt accepterat och normalt att vara homosexuell behöver vi tala om detta, säger han.

 • Att sticka är inte tråkigt men det tar otroligt mycket tid, konstaterar författaren Rafael Donner. Han gav sig själv i uppgift att sticka en ylletröja, ett projekt som tar ungefär 20 timmar i anspråk. Genom att sticka övar han upp både sin uthållighet och koncentration.

  – Hade jag stickat under lektionerna i skolan skulle jag ha varit en betydligt mer koncentrerad elev, konstater Rafael Donner.

  För Markus Haakana började stickandet som en hobby men idag utgör det hans levebröd. Han har bland annat gett ut en bok där han delar med sig av sina stickråd för nybörjare. Han har fungerat som mentor för Rafael i hans tröjprojekt.

 • Sophia Heikkilä såg en annons i sitt instagramflöde där det söktes stödpersoner för ungdomar. Hon anmälde sig till verksamheten och fungerar idag som stödperson för en tonåring. Det finns ett stort behov av vuxna som förbinder sig till att ge av sin tid till någon som av olika orsaker känner sig ensam. Hur ska man gå tillväga ifall man vill engagera sig?

 • Kring jul och nyår ordnas det mycket tillställningar och fester. Hör man till den sociala sorten som aldrig tackar nej till ett glas, kan en alkoholfri månad vara ögonöppnande. Hur uppfattas man om man tackar nej? Hur ser det alkoholfria utbudet ut på festmiddagar och kvällstillställställningar? Programvärdarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström utmanades att tillsammans med allmänläkaren Robert Bergholm hålla en vit månad i november. Att se över sin egen konsumtion och vår inställning till alkohol gav dem insikter.

 • Vår västerländska livsstil är uppbyggd kring konsumtion, effektivitet och ett flygresande utan like. Vi kan ta oss vart som helst för en billig peng samtidigt som allt fler drabbas av flygskam och klimatångest. I veckans Efter Nio har författaren Kjell Westö gett sig själv utmaningen att se över sin livsstil och bland annat dra ner på antalet flygresor. Hur har han lyckats i sin strävan? Tillsammans med programvärdarna gör han ett klimattest för att se vem av dem som är den största klimatboven. Samtidigt ifrågasätter han vårt skuldbeläggande av varandra. Den som vill ändra på sina vanor behöver uppmuntran.

 • Mårten gillar inte sociala tillställningar. Att träffa okända män för att diskutera papparollen är definitivt inte hans grej. Med öppet sinne deltog han trots allt i en killmiddag där åtta män med olika nationalitet diskuterade föräldraskap. Varför upplever en del män det som jobbigt att samlas i grupp för att prata? Sven Claes från Mannerheims barnskyddsförbund berättar om syftet med träffarna.

 • Sonja och Mårten har varit på tystnadsretreat. Den ena njöt av upplevelsen medan det var en större utmaning, kanske rentav en plåga, för den andra. Psykologen Anna Högström är inbjuden till studion för att analysera läget. Varför upplever vi ensamhet, tystnad och händelselöshet så olika?

 • Nästa vecka firas Barnkonventionens dag. Hur bra känner vi till barnens rättigheter, frågar sig Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell. Hon utmanade sig själv och oss att aktivare lyssna till barnen och ta deras åsikter i beaktande. Med och diskuterar är också Tove Lönnqvist från Rädda Barnen.

Klipit

 • Fredrik Furu är musiker och van vid att skriva låttexter. I veckans Efter Nio utmanar han sig med att skriva en barnbok. För att komma igång med processen får han hjälp av författaren Hannele Mikaela Taivassalo. Vad behövs för en lyckad text och vad ska man tänka på då man skriver? I slutet av programmet blir det världspremiär då Fredrik Furu läser sin pinfärska berättelse för oss.

 • Kasper Strömmans låt.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä