Mitattavia asioita on maailma pullollaan. Erilaisiin mittaamisiin liittyy mittaamaton määrä kiintoisia yksityiskohtia. Miksi ja miten mitataan, millainen olisi maailma jossa ei mitattaisi? Onko jotain, mitä ei voi mitata?

Mittaustauko -ohjelma selvittää mittaamisen vaikutusta maailman hyvinvointiin. Sarjan toimittaja Olli Haapakangas yrittää selvittää persoonallisella tyylillään, mihin kaikkeen mittaustietoja oikein tarvitaan.

Jaksot

 • Sangen omituinen koulutusharppaus koettiin matematiikan opetuksessa 50 vuotta sitten, kun pikkulapsille alettiin perinteisen laskennon sijaan opettaa joukko-opin käsitteitä: alkioita, unioneja, täysiä ja tyhjiä joukkoja.

  Suomi ei ollut junassa yksin, vaan muutos sikisi suurvaltojen kilpavarustelusta ja säteili Sputnikista käsin kaikkialle Eurooppaan. Mittaustauko kysyy, mistä ihmeestä projektissa oli kyse, kuka sitä ajoi ja missä mentiin metsään.

  Olli Haapakangas mittailee joukko-opin mielekkyyttä Helsingin yliopiston matematiikan emeritusprofessori Juha Oikkosen kanssa. Sympaattisia kuulokuvia tarjoilee Matematiikka ja me- niminen televisio-ohjelma vuodelta 1975.

 • Mielipidemittaus on paras tietämämme konsti, jos haluaa vangita yleisen mielipiteen hetkeksi pulloon. Haluajia on aina riittänyt, ja tulokset kiinnostavat kyllä tavallisia kutvosiakin, tuskin niitä muuten niin paljoa mediassa hehkutettaisiinkaan.

  Gallup on oikein käytettynä voimakas ase, jonka laukaiseminen kannattaa jättää ammattilaisille. Täytyy osata kysyä oikea asia oikein valitulta joukolta ja tulkita vastauksia epävarmuustekijä huomioon ottaen. Virallisten kyselyiden vastausprosentit ovat kuitenkin laskussa, vaikka samaan aikaan sosiaalisessa mediassa tiedonkeruu käy villimpänä kuin koskaan.

  Helsingin yliopiston soveltavan tilastotieteen lehtori Kimmo Vehkalahti opastaa Olli Haapakangasta gallupviidakossa.

 • Neuvola on kansallinen menestystarina, vajaat sata vuotta sitten kehitetty perheen hyvinvointikeskus. Nykymuodossaan neuvola tavoittaa käytännössä kaikki pikkulapset perheineen, ja apua tarjotaan perinteisistä vauvavinkeistä aina masennuksen torjuntaan.

  Mittapöytä ja vaaka ovat edelleen neuvolan ykköstyökaluja: simppeli mittaustulos paljastaa lapsesta asioita, joita ei muuten huomattaisi. Laadulliset mittarit sentään ovat Kekkosen vuosista hieman muuttuneet. Neuvolakorttien kommentit muistuttivat ennen katsastuksen korjauslistoja, nyt niissä on jo sosiaaliselle medialle ominaista hehkutusta ja tsemppiä.

  Mittaustauko tapaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulisen, ja neuvolatoimintoja testaa viisikuukautinen Taito. Olli Haapakangas tekee, minkä pystyy, eli toimittaa.

 • Olisiko teillä hetki aikaa keskustella bruttokansantuotteesta? Syytä olisi, jos meinaa ymmärtää jotain talouskasvun mittaamisesta.

  Ihminen on viljellyt maata palttiarallaa 12 000 vuotta, mutta elintaso on kasvanut niistä vasta viimeiset 200 vuotta. Teollistuminen suisti maailmantalouden kasvu-uralle, jolle ei varsinaista päätepistettä näy - tai jos näkyykin, niin ei vielä ihmisen toimissa. Talouskasvun mittaaminen löi läpi toisen maailmansodan jälkeisessä konkurssissa, ja nykyisin kaikki kansantaloudet raportoivat tuotantonsa samalla tavalla.

  Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun emeritusprofessori Matti Pohjola tarjoilee yksityistunnin talouskasvusta. Sisään- ja ulosheittäjänä toimii Olli Haapakangas.

 • Mittaustieteen eli metrologian kentällä on viime aikoina riittänyt uutisoitavaa. Vastikään viimeinenkin SI-järjestelmän perusyksikkö onnistuttiin sitomaan luonnonvakioon. Pystymme viimeinkin sanomaan numeroina, kuinka suuri kilogramma on, eikä enää tarvitse tyytyä osoittamaan virallista punnusta.

  Mittausten luotettavuus on edelleen ihmisyhteisön elinehto. Muuttuva meno planeetalla luo kuitenkin painetta mittamiehille. Kiertotalouden yleistyessä materiaaleja käytetään uusiksi tietämättä täysin, mitä ne ovat syöneet ensimmäisellä kerralla. Mittamaailma tunnistaa haasteet ja vakuuttaa selviävänsä niistä – selvisihän se kilogramman määrittelystäkin!

  Olli Haapakangasta ohjeistaa metrologian ihmemaassa VTT:n Mittatekniikan keskuksen johtaja Martti Heinonen.

 • Äkikseltään on nykyhistoriaan vaikea kuvitella suurempaa muutosta kuin metri- eli SI-järjestelmän kehittäminen. Pari sataa vuotta sitten suurekentällä nelisti tuhansittain mitä mystisempiä mittayksiköitä eikä kukaan ollut kuullutkaan metreistä, kiloista tai kandeloista.

  Kuinka maailmasta tuli desimaalilla mitattava? Miten kävi kapan, kirrin, kekon, kerpun sekä muiden muinaisten mittojen?

  Metrisen ihmeen äärellä mesoavat toimittaja Olli Haapakangas sekä VTT:n Mittatekniikan keskuksen johtaja Martti Heinonen.

 • Terveyden itsemittaus on kasvattanut vauhdilla suosiotaan, eikä ihme. Onhan kyse melkein ikkunasta sisimpään.

  Nykyajan vermeillä oman kehon seuranta on jo aikamoista big brotheria. Mittari valvoo puolestasi, kertoo mitä tehdä ja kuinka usein, kannustaa parempaan ja varoittaa lipsumasta. Ilmiön hyödyt ovat - sanoisinko - mittaamattomat, mutta on sillä kummallisia, koomisiakin piirteitä.

  Sosiaalipsykologi, dosentti Ari Haukkala istahtaa Mittaustauon asiantuntijaksi. Olli Haapakangas pitelee mikrofonia ja sykevyötä.

 • Kielitaitoa ei mitata vatupassilla, sitä on arvioitava huolellisesti monelta eri kantilta.

  Entisaikaan kouluissa opittiin kielioppia ja muistisääntöjä ja pelättiin opettajan arvosanoja, nykyään korostetaan oppilaan viestintätaitoja ja rakentavan palautteen antamista. Panokset ovat yhä kovat, opiskelu- tai työpaikan saanti, jopa kansalaisuus voi olla kielitestistä kiinni.

  Olli Haapakangas mittailee kielitaitoa Helsingin yliopiston apulaisprofessori Raili Hildénin kanssa.

 • Ihmisiä on kuin muurahaisia, mutta kuinka monta tarkalleen? Joku senkin on laskenut. Väestönlaskenta on mielenkiintoinen yhdistelmä kyynistä valtapolitiikkaa ja viatonta matematiikkaa. Se on myös ala, jossa suomalaiset ovat pikkuhiljaa kohonneet maailman huippuluokkaan.

  Digi- ja väestötietovirastossa Olli Haapakankaan juttukaverina on ylijohtaja Timo Salovaara.

 • Kaikkien aikojen ensimmäisellä Mittaustauolla istahdamme jääkiekkokaukalon reunalle miettimään, kuinka paljon lätkässä on kyse bodista, paljonko tsemppiksestä ja paljonko laskukoneen kalibroimisesta.

  Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Petri Seppä avustaa Olli Haapakangasta mittaushommissa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä