Radio Suomi Hämeenlinna

Kari-Pekka Toivonen: En vienyt niitä ongelmia Ouluun, enkä tuonut niitä mukanani Hämeenlinnaan

 • 16 min
 • toistaiseksi

Hämeenlinnan Teatterin taiteellisena johtajana aloittanut Kari-Pekka Toivonen kävi Yle Hämeenlinnan aamulähetyksessä Heidi Konosen vieraana kertomassa Oulu -kohusta ja visioistaan Hämeenlinnan Teatterin tulevassa tuotantotalomallissa.

Lähetykset

 • ke 15.1.2020 14.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Mitä, kerrostalo, jossa ei ole hissiä! Pitääkö käyttää portaita? Mitä jos kulkee rollaattorilla tai jos pitäsi saada lastenvaunut ylimpään kerrokseen? Monessa hissittömässä taloyhtiössä pohditaan, pitäisikö hissi rakentaa taloon jälkikäteen, mitä se maksaa ja aiheuttaako se paljon häiriötä? Rakennusalan yritys Haaslahti Oy on tehnyt paljon hissiurakoita myös Hämeessä. Riittääkö kiinnostusta hissiurakoihin tänä päivänä? Kysymykseen vastaa myyntijohtaja Jari Majava. Toimittajana on Tiina Kokko.

 • Kun sopivaan kohtaan osaa katsoa, niin Hämeenlinnan sekä Janakkalan Turengin maisemista bongaa isot siilovarastot, joissa säilötään meille niin tärkeitä viljoja. Massiivisissa betonisiiloissa viljat varastoidaan siihen asti, kunnes ne jatkavat matkaansa myllyille tai rehutehtaille. Mutta miltä siilovarastossa näyttää ja kuulostaa? Tiina Kokko pääsi Suomen Viljavan varastoesimies Mika Heikkilän matkassa kurkistamaan Turengin siilovarastoon, joka muodostuu useammasta betonisiilosta.

 • Turun hovioikeus on antanut ratkaisunsa Sunny Car Center -jupakan suurimmassa vahingonkorvauskanteessa. Entisen Hämeenlinnan kuntapoliitikon Iisakki Kiemungin osalta hovioikeus katsoi, että hän on edelleen vastuussa lähes viiden miljoonan euron vahingoista, mutta laski käräjäoikeuden määräämän sovitellun korvaussumman 350 000 eurosta 150 000 euroon. Tiina Kokko kysyi Iisakki Kiemungilta, miltä hovioikeuden päätös tuntuu?

 • Vanajaveden seudun kisällit ry pitää Hämeenlinnan keskustassa yllä Willa Vaski käsityötaloa. 1800-luvulla rakneetussa talossa myydään paikallisia käsitöitä ja järjestetään taidenäyttelyitä sekä kädentaitokursseja. Yhdistys on pitänyt majaa talossa pari vuotta ja olisi valmis jatkamaan toimintaansa idyllisessä pihapiirissä. Kati Turtola tapaa talolla Marja-Kaisa Hastia ja Teija Koseniusta

 • Heinolalaisen Jussi Mäenpään elämä oli ruuhkaista. Tytär oli seitsemän, poika neljä vuotta. Elettiin vuotta 2016, ja Jussi sai syöpädiagnoosin. Työt saivat jäädä ja energia piti kohdistaa sairaudesta selviämiseen, vaikka ennusteesta ei ollut aluksi varmuutta. Imusolmukesyövän päihittääkseen mies teki selviytymissuunnitelman, ja siitä oli apua. Vuoden taistelu sairautta vastaan muutti Jussia ja perhettä.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Hämeenlinnassa penkkareita vietettiin jo 6. helmikuuta. Esimerkiksi Riihimäen seudulla ja Forssassa abit juhlivat perinteiseen tapaan viikolla seitsemän. Yksi tämän kevään abeista on Hämeenlinnan Lyseon kasvatti Nelli-Maija Pekola. Akseli Ahola tapasi hänet, kun penkkariaamu oli valkenemassa.

 • Hämeenlinnalainen kirjailija Tapani Bagge on ahkera julkaisija. Viime vuosikymmenellä häneltä ilmestyi lähes 70 kirjaa. Uusi kirja on tullut jo painosta ja on julkaisua vailla. Kirjassaan Vieras maa, Tapani Bagge jatkaa renkolaisen Ruusun tarinaa Uuden-Seelannin maisemissa. Kirjan virallinen julkaisukin on Rengossa helmikuun 11. päivä. Harri Oksanen tapasi Tapani Baggen ja puhuivat uudesta kirjasta ja paljon muustakin.

 • Tuula Mäenpää on tehnyt lähes 50 vuotta hoitajan töitä. 17-vuotiaasta vuodeosaston kesätyöntekijästä on vuosikymmenten aikana tullut pidetty sairaanhoitaja Hämeenlinnan Ojoisten terveysasemalla. Vielä eläkeiässäkin työt kutsuvat Mäenpäätä kaksi viikkoa kuussa. Epäilty hoitajapako ja tulevaisuuden satojen tuhansien uusien hoitajien tarve huolettavat 64-vuotiasta Mäenpäätä.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Kiista Hämeenlinnan keskustan kehittämisen tavoista ja toriparkista elää kuntapäättäjien keskuudessa.
  Yle Hämeenlinnan aamulähetyksessä vierailleet kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) ja valtuutettu Lulu Ranne (ps.) kuitenkin kaipaavat yhteistä säveltä päätöksentekoon. Heidi Kononen haastattelee.

 • Elvytystaito on hyvä jokaisen hallita, koskaan ei tiedä missä ja milloin sitä taitoa tarvitaan. Lopen yläkoulussa ja lukiossa kouluterveydenhoitaja Satu Pyhähuhta havahtui yllättäviin uutisiin joissa kerrottiin kuinka onnettomuustilanteessa ihmiset ottavat kuvia eivätkä auta onnettomuuden uhria. Siitä sai alkunsa operaatio, jossa sponsorirahan avulla koululle hankittiin Anne -elvytysnukke ja vauva-Anne. Harri Oksanen kävi Lopella tapaamassa kouluterveydenhoitaja Satu Pyhähuhtaa ja apulaisrehtori Auli Pullia.

 • Hämeenlinnan juniorikiekkotoiminta ei ole pelkästään yhden seuran, HPK:n, harteilla. Kaupungissa on jo viiden vuoden ajan toiminut Sisu Hockey Hämeenlinna, jossa on noin 150 junnukiekkoilijaa. Millaista on olla pieni jääkiekkoseura HPK-kaupungissa? Siitä puhuttiin aamulähetyksessämme Sisu Hockeyn valmennuspäällikkö Pekka Pohjanvirran kanssa. Harri Oksanen jututtaa.

 • Helmikuun alusta hämeenlinnalainen kustannusliike Karisto on osa kustannusosakeyhtiö Otavaa. Kirjoja ja äänikirjoja Karisto julkaisee jatkossakin omalla nimellään. Vaan miksi Karisto myytiin? Tiina Kokko tapasi toimitusjohtaja Mika Kotilaisen, joka toimii toimitusjohtaja-tittelillä tammikuun loppuun asti. Työ Karistolla jatkuu, vaan millä tittelillä, siitä ei ollut vielä tammikuun puolivälissä tietoa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Hämeenlinnassa on vielä yksi musiikkiliike. Se pitää pintansa verkkokauppojen myllerryksessä. Tv Sävelessä soittimia Myyvä Harri Hasa Salminen on ollut alalla jo 45 vuotta. Nyt Hasan mielenkiinto kohdistuu uuteen älykitaraan. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Hämeenlinnalainen Personal trainer Miia Niemen asiakkaina on elämäntapamuutoksen tekijoitä ja tavoitteellisia treenaajia. Miia on läpikäynyt myös itse suuren elämäntapamuutoksen. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Heinolalaisen Katja Hirvosen Kiia-tytär sairastui 2-vuotiaana neuroblastoomaan, joka on alle kouluikäisiin lapsiin iskevä syöpä. Seurasi 1,5 vuoden taisto: sytostaattihoidot, leikkaus ja kantasolusiirrot nitistivät sairauden. Kiian ollessa kouluiän kynnyksellä syöpä palasi aiempaa julmempana. Nyt mitään ei ollut tehtävissä, ja sen tiesi Kiiakin.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Lahtelainen Sauli Hirvonen, 40, on timanttipolku-buddhalainen. Vaikka mies on harjoittanut meditaatiota jo toistakymmentä vuotta, buddhalaisuuden päämäärä eli valaistuminen on vielä kaukana. Hirvonen kuitenkin kokee, että meditointi auttaa häntä elämään merkityksellistä elämää.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Koulufysioterapeutti on huolissaan. Päänsäryt sekä niska- ja hartiasäryt vaivaavat yhä useampia koululaisia. Nuoret viettävät runsaasti aikaa tietokoneen ja älylaitteiden äärellä, sinisen valon runsas katsominen hankaloittaa unen saantia ja vähentää aikaa liikkumiselta. Riihimäen seudulla on työskennellyt jo viisitoista vuotta koulufysioterapeutti. Sirkka Ruokonen on Suomen ensimmäinen kolufysioterapeutti. Kati Turtola tapaa hänet ja vastaanotolle tuleen kasiluokkalaisen Peppi Solan.

 • Kirkkoon kuuluvien määrä hupenee vuosi vuodelta, nyt heitä on enää alle 70 prosenttia kansasta. Seurakunta on monelle nuorelle aikuiselle etäinen ja vähän erikoinenkin yhteisö. Hämeenlinnalainen Juha-Matti Kuusinen on 32 ja käy seurakunnassa. Hän uskoo, että moni ikäisensä saattaa myös hävetä uskoaan ja seurakuntalaisuuttaan.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Äskettäin julkaistiin tutkimus siitä, miten armeijassa tupakaveruus vaikuttaa uravalintaan. Tutkimus kertoi mm. että armeija nostaa palkkatasoa ja innostaa opintoihin. Aamulähetyksessä kävimme Panssariprikaatin Jääkäritykistörykmentin Panssariviestikomppaniassa puhumassa tupakaveruudesta. Jututettavina olivat alikersantit Lotta Laaksonen, Elias Rautanen ja Juho Ylä-Outinen. Harri Oksanen jututtaa.

 • Riihimäen Nuorisoteatterissa uskotaan, että turvallinen ja hyväksyvä ilmapiiri on kaiken oppimisen pohja. Suomen suurin lasten- ja nuortenteatteri Riihimäellä kouluttaa nuoria teatteriharrastajia positiivisen pedagogiikan avulla. Teatteri on tämän vuoden alusta kuulunut valtionavun piiriin ja se antaa kaikkiaan viidelle ja puolelle sadalle lapselle ja nuorelle teatteritaiteen perusopetusta. Kati Turtola tapaa Kino Sammossa teatterioppilas Jaakko Piiran ja rehtori Sanna Saarelan.

 • Hämeenlinnalainen harrastajateatteri Eräs Teatteri täyttää 20 vuotta. Se on aika hyvin lapsiaan Miniteatteriin kuljettaneiden vanhempien ideasta syntyneelle harrastukselle. Välillä harrastuksesta on saanut maksaakin, mutta muutamat viime vuodet on menneet niin, ettei teatterilaisten lompakolla ole tarvinnut käydä. Mitä kuuluu kaksikymppiselle? Harri Oksanen kävi erästeatterilaisten juttusilla.

 • Uutiset ovat kertoneet, että keskustan K-Supermarket laittaa ovensa säppiin Forssassa kannattamattoman liiketoiminnan johdosta. Päivittäistavarakauppa ry on laskenut, että markettien määrä on maassa laskenut selvästi. Vuonna 1995 myymälöitä oli noin 4600, vuonna 2017 enää reilut 2800. Päivittäistavarakauppa ry:n mielestä pienille lähikaupoille näyttää olevan jatkossa tilausta, kun ihmisten keski-ikä nousee ja kotitaloudet pienenevät. Kävimme aamulähetyksessä pienen Hämeenlinnan keskustan elintarvikeliikkeen kauppiaan luona puhumassa, onko nyt alkamassa paluu kivijalkakauppojen aikaan.

 • Australian useat ja laajat tulipalot ovat aiheuttaneet kuolonuhreja, tuhansien kotien tuhoutumisia, evakuointeja ja suurta kärsimystä. Kuvat tuhoista ja tulipaloista kertovat karua kieltään siitä mitä irtipäässyt tuli saa pahimmillaan aikaan. Sitä vastaan taisteleminen vaikuttaa toivottomalta tehtävältä. Kävimme aamulähetyksessä Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella palomestari Markus Majurin juttusilla puhumassa suurista tulipaloista.

 • Pakkanen ei pauku, mutta tarvitseeko varpunen silti jouluaamuna ja iltana ruokaa? Miten talven vaihtelevat säät ovat näkyneet lintujen ruokahalussa?
  Raahaamme siemenpussia lintujen ruokintapaikalle luontoasiantuntija Panu Villasen kanssa.

  [hml 231219 lintujen jouluruokinta Panu Villanen koko juttu, 00:12:56]

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä