Puheen Aamu

Torstain lähetys

 • 3 h 0 min
 • ei kuunneltavissa

Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan ja Kati Lahtisen seurassa.
Uutistoimittajana Jan Fredriksson.

WhatsApp: 040 163 8586

Lähetykset

 • to 30.1.2020 6.59 • Yle Puhe

Jaksot

 • Muurahaiskeko on kuin Kiina pienoiskoossa. Väkeä on paljon ja keon puhtaana pitäminen on tärkeää. Taudit on syytä pitää loitolla. Sairas muurahainen välttää muiden kohtaamista, se jopa poistuu keosta, jotta ei sairastuttaisi muita. Muurahaisten pesät ovat eristyksissä muista. Niillä on oma reviiri, muurahaisten maailmassa ei matkusteta maakunnasta toiseen.

  Keoista löytyvä puiden pihka ei ole siellä sattumalta. Muurahaishappoon sekoitettuna pihkasta syntyy tehokas antimikrobinen aine. Jatkuvasti itseään pesevät muurahaiset keksivät myös sosiaalisen rokotteen eli laumasuojan kauan ennen ihmistä.

  Muurahaiskeko on superorganismi, jossa yksittäisellä muurahaisella ei ole roolia ilman isompaa kokonaisuutta. Keko on kuin ihmiskeho ja yksi muurahainen sen solu.

  Yhteiskunnallinen työnjako perustuu erikoistumiseen. Suurin osa soluista, työläiset, ovat merkittäviä elimistölle, mutta ne eivät lisäänny. Sukusoluja, koiraita ja kuningattaria, tarvitaan vähemmän, koska ne voivat keskittyä vain omaan rooliinsa.

  Muurahaiskeon jäsenet ovat sukulaisia keskenään. Työläinen voi uhrata itsensä kuningattaren hengen edestä, koska oma perimä edelleen jatkuu.

  Muurahainen on merkittävä osa ekosysteemiä ja yksi Suomen luonnon avainlajeja. Keko on monelle lajille elinympäristö, useiden kasvien siementen leviäminen on riippuvainen muurahaisista. Suomalainen metsä ei eläisi ilman muurahaisia.

  Vaihtolämpöiselle muurahaisille leuto talvi on ollut rankka. Nyt keväällä liikkeelle lähtiessään ne ovat nälkäisiä.

  Puheen Aamussa Suuren suomalaisen muurahaiskirjan kirjoittaneet apulaisprofesssori, tutkija Heikki Helanterä ja tiedetoimittaja Katja Bargum. Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon seurassa.

  Muurahaiskeossa on tarkka järjestys siitä, kuka tekee ja mitä. Kaikki perustuu sosiaalisiin rakenteisiin ja järjestykseen. Yhteen hiileen puhalletaan viimeiseen asti, muurahainen on valmis heittämään henkensä muiden hyväksi. Kuningattaren asema pesässä on kiistaton. Paljon muurahaisista on tiedetty, mutta jopa tutkijat olivat ihmeissään huomatessaan, että muurahaisilla on sisävessa.

  Puheen Aamussa kello 9 vieraana Suuren suomalaisen muurahaiskirjan tekijät tiedetoimittaja Katja Bargum ja tutkija Heikki Helanterä.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Koronavirus iskee kulttuuri- ja taidealaan kovaa. Moni toiminta on täysin seis, monen toimijan jatko on vaakalaudalla.

  Yle on avannut Yle Olohuone -konseptin, jossa kulttuuria ja taidetta tuodaan livenä suomalaisten koteihin. Mitä muuta voi ja pitää tehdä? Entä miten tällaisessa tilanteessa ideoidaan ja ollaan luovia ja palaako ala enää entiselleen?

  Puheen Aamussa vierain kulttuurin ja taiteen edunvalvojan, KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen sekä Ylen Urheilu- ja tapahtumatuotannon tapahtumapäällikkö Asta Kujala.

  Toimittajina Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan, Alina Kulon ja Kati Lahtisen seurassa.

  Koronavirus iskee kulttuuri- ja taidealaan kovaa. Moni toiminta on täysin seis, monen toimijan jatko on vaakalaudalla.
  Yle on avannut Yle Olohuone -konseptin, jossa kulttuuria ja taidetta tuodaan livenä suomalaisten koteihin. Mitä muuta voi ja pitää tehdä?

  Puheen Aamussa kello 9 vieraana Ylen tapahtumapäällikkö Asta Kujala ja Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Vastalääke.fi -sivuston missio on yleistajuistaa terveystietoa ja lääketiedettä. Yhdistyksen perustivat runsas vuosi sitten Turun lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijat.

  Sivusto on saanut laajalti kiitosta. Maaliskuun alussa se palkittiin Vuoden journalistisena tekona 2019.

  Hyvältä kuulostavalle tarinalle on aina tilausta, mutta hyvältä kuulostava ei aina ole totta. Tarinallistetut uutiset myyvät, eivät vain terveysjournalimissa. Tieteellisen tiedon tarinallistaminen tai kansantajuistaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Tiede ei pyrikään tarjoamaan absoluuttisia totuuksia. Se tarjoaa parhaan sen hetkisen tiedon ja korjaa itseään uuden tiedon edessä. Oman elämänsä tiedegurut toimivat toisin. Heillä on aikaa ja resursseja panostaa brändiinsä, todelliset asiantuntijat käyttävät aikaa tutkimukseen, eivät somevaikuttamiseen.

  Huuhaa sinänsä ei ole lisääntynyt, sitä on ollut aina, mutta some helpottaa sen jakamista. Nyt se on läsnä kaikkialla. Mediakriittisyyttä ja tutkitun tiedon analyysiä tulisi opettaa jo alakoulussa ja sitäkin nuoremmille. Kriittisyyden opettaminen vasta myöhemmin on laastarilla ruhjeiden paikkaamista.

  Puheen Aamussa vieraina olivat Kristiina Makkonen ja Tatu Han Vastalääke ry:stä.

  Toimittajina Anna Cadia ja Juhani Kenttämaa.

 • Maailma puhuu nyt koronaviruksesta. Paljon on tietoa, paljon spekulaatiota, mutta paljon myös täysin huuhaaksi luokiteltavaa tahallistakin väärää tietoa. Salaliittoteoriat leviävät siinä missä todelliset uutisetkin.

  Virheellisiä terveysväittämiä vastaan taisteleva Vastalääke.fi-sivusto julkaisee tutkimukseen perustuvia mutta helppotajuisia artikkeleita tieteestä ja terveydestä.

  Puheen Aamuss vierailivat Vastalääke Ry:stä Tatu Han ja varapuheenjohtaja Kristiina Makkonen. Miten Vastalääke.fi on reagoinut koronaan? Entä mitkä lähteet ovat luotettavia seurata koronan kaltaisessa pandemiassa?

  Toimittajina Anna Cadia ja Juhani Kenttämaa.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan ja Kati Lahtisen seurassa.

  Maailma puhuu nyt koronaviruksesta. Paljon on tietoa, paljon spekulaatiota, mutta paljon myös täysin huuhaahksi luokiteltavaa tahallistakin väärää tietoa. Salaliittoteoriat leviävät siinä missä todelliset uutisetkin.
  Eivätkä totuus ja huuhaa kamppaile vain koronan kohdalla.

  Ihmisten uskomuksilla pelaaminen ja sillä bisneksen tekeminen ei ole uutta, mutta miten toimii some-ajan käärmeöljybisnes. Miten kukin meistä voi olla huuhaan torppaaja?

  Puheen Aamussa kello 9 vieraana Vastalääke Ry:stä Tatu Han ja varapuheenjohtaja Kristiina Makkonen.Vastalääke.fi-sivusto palkittiin maaliskuun alussa Vuoden journalistinen tekona.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Filosofi menee baariin ja häneltä kysytään, mikä on elämän tarkoitus. Unohda elämän tarkoitus, puhutaan elämän merkityksellisyydestä, vastaa Frank Martela.

  Tuoreessa kirjassaan "Elämän tarkoitus. Polkuja merkitykselliseen elämään" Martela kuvaa neljä ajatuskulkua, neljä perustarvetta, joiden toteutuminen saa meidät tuntemaan tyytyväisyyttä ja hyvää mieltä, merkityksellisyyttä omassa elämässämme. Ne ovat yhteisiä kaikille, kansallisuudesta tai uskonnollisesta taustasta riippumatta.

  Filosofin kanssa ajatukset joutuvat koville. Täytyy myöntää se, että itse elämä on kosmisesti mitätöntä, väliaikaista ja mielivaltaista. Samaan aikaan se voi olla ja on yksilölle hyvinkin merkityksellistä. Onnellisuuden jahtaaminen johtaa usein umpikujaan.

  Elämän merkityksellisyyden huomaamiseen ei tarvita supervoimia: se on läheisten halauksessa, yhteisessä pallopelissä, onnistumisessa jossain itselle tärkeässä.

  Puheen Aamussa toimittajina Kati Lahtinen ja Anna Cadia.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Alina Kulon ja Kati Lahtisen seurassa.

  Frank Martela on yksi Suomen tunnetuimpia ja kiinnostavimpia nykyfilosofeja. Uusimmassa kirjassaan hän antaa vastauksen elämän tarkoitukseen. Martela on hahmotellut neljä polkua, joita kulkemalla jokainen kulttuuritaustasta, uskonnosta ja muista taustatekijöistä riippumatta voi kokea elämänsä merkityksellisemmäksi.

  "Elämän tarkoitus - Suuntana merkityksellinen elämä" julkaistaan samanaikaisesti sekä Yhdysvalloissa että Suomessa. Julkaisun aikaan Martelan piti olla Yhdysvalloissa luennoimassa aiheesta, mutta koronavirus muutti kaiken. Nyt Martela on Puheen Aamussa kello 9.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Anna Cadian, Alina Kulon ja Kati Lahtisen seurassa.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Yksin pärjäävä, kova ja aggressiivinen. Kirjat eivät perinteisen miehen kädessä kulu, peliväline tai tuoppi sitä useammin. Mikä on se hinta, jonka miehet maksavat kulttuurista, jossa yhä edelleen pojista tehdään miehiä - miehisiä miehiä, jotka eivät saa näyttää heikkouttaan tai herkkyyttään?

  Juhani Branderin esseekokoelma "Miehen kuolema" osallistuu keskusteluun miehen mallin kapeudesta. Miehistä ja miehisyydestä on moneksi, mutta hegemonisen maskuliinisuuden tukahduttavan kouran alta heidän äänensä ei kuulu.

  Toksisen mieskuvan ongelmallisuutta sekä keinoista löytää miehisyyden todellinen potentiaali pohditaan Puheen Aamussa kirjailija Juhani Branderin kanssa.

  Toimittajana Juhani Kenttämaa.

 • Tatuoinnit ovat olleet merimiehille statussymboleita ja suljetun yhteisön tunnusmerkkejä jo vuosisatojen ajan. Varhaisimmat kuvat ja kirjoitukset suomalaisten merimiesten tatuoinneista ovat 1800-luvulta. Uunituore kirja "Merimiestatuoinnit" avaa ikkunan suomalaisten merimiesten tatuointikulttuuriin ja merenkulun historiaan.

  Merimiestatuointien on uskottu viestivän kantajansa saavuttamista merietapeista, herkistä tunteista ja toisinaan myös seksuaalisuudesta. Mikko Helseniuksen ja Jari Ruotsalaisen mukaan jokaisella symbolilla ei kuitenkaan ole selvää ja yksiselitteistä merkitystä. Merimiehet valitsivat tatuointinsa valmiista malliarkista sen mukaan, mihin rahat riittivät ja mikä silmää miellytti.

  Suomalaisten merimiesten keskuudessa tatuointeihin ei näytä liittyvän syvempiä uskomuksia tai taikauskoa, kertovat Helsenius ja Ruotsalainen.

  - Merimiestatuointeihin ei liity mitään suurta mystiikkaa - pääkalloja ei merimiehiltä löydy, niillä ilmaistaan enemmänkin modernin ajan rankkaa aikaa.

  Toimittajina Anna Cadia ja Juhani Kenttämaa.

Klipit

 • Nykypäivän ruokakaupassa mikään ei ole sattuman varassa. Kaikki se, mitä on tarjolla ja missä se on tarjolla, perustuu kuluttajien käyttäytymiseen. Erilaiset ostoskorit muokkaavat saman ketjun eri myymälöitä erilaisiksi. Myös mainonta eriytyy ja personoituu, jopa niin pitkälle, että kohderyhmä voikin olla vain yksi henkilö.

  Vuosia kauppa oli logistiikan pääte. Nyt on huomattu, että kaupan aukiolo onkin vain asiakaspalvelun alkupiste.

  Ruokakaupan trendeistä puhuttiin Puheen Aamussa, jossa haastateltavana oli markkinoinnin professori Lasse Mitronen Aalto yliopistosta. Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Kati Lahtinen.

 • Ylen tv-uutiset syntyivät syyskuussa 1959, 60 vuotta sitten. Siitä hetkestä tähän päivään tekniikka on muuttunut, maailma on muuttunut ja tarjonnan määrä on muuttunut, mutta uutisen perustehtävä on edelleen sama. Tietomäärän kaaoksesta haetaan ja jäsennellään uutisiksi kirkkaita helmiä, kuvaa Yle Uutisten vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

  Tänä päivänä uutisia haastavat valeuutiset ja deepfake, joka mahdollistaa uskottavat vääristellyt videot. Ylen tehtävä on tehdä uutisia myös näistä ja osoittaa valeuutiset valheiksi.

  Uutisten laatu on parantunut, kirjo on laajentunut, uutiset ovat paremmin osa ihmisten arkea. Siilinjärven Eurojackpot-miljonäärikahvit ovat sekä tätä päivää että paluuta vanhaan: uutiset menevät ihmisten luo, kamera kiertää, niin kuin se teki 60 vuotta sitten. Jokisen mukaan uutisten ei pidä synnyttää uutisahdistusta, vaan kertoa myös miten me elämme, syömme, asumme.

  Puheen Aamussa toimittajina Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa.

 • Ihmisen luontosuhde on sanapari, jonka tasapaino ei toimi. Suhde vaatii kaksi toimijaa eikä luonto tarvitse ihmistä mihinkään. Se pärjää, vaikka meitä ei olisi. Luonnon ja ihmisen välit ovat kokonaisuus ja sitä kuvaa sana luontoyhteys.

  - Jos ajatellaan, että ihminen on osa luontoa, kuten minä ajattelen, niin meidän kaikki pahuutemme, rumuutemme, julmuutemme ja röyhkeytemme on myöskin osa luontoa, toteaa ihmiseen ja luontoon keskittyvän esseekokoelman "Villi ihminen ja muita luontokappaleita" kirjoittanut Riikka Kaihovaara.

  Kuva jylhästä, koskemattomasta luonnosta, josta ihminen voi löytää rauhan ja itsensä alkoi vahvistua samaan aikaan kaupungistumisen ja teollistumisen kanssa. Nykyinen romantisoitu kuva luonnosta perustuu söpöihin, pörröisiin eläimiin ja luonnon harmoniaan. Epäsiistit elementit ja julmuus rikkovat tätä kuvaa.

  - Juuri rumuudessa piilee luonnon viehättävyys.

  Kauneus ja ja luonnon hallitsemattomuus näkyy myös tuhon ja hylättyjen paikkojen estetiikassa. Sen minkä ihminen hylkää, sen luonto valtaa takaisin.

  Puheen Aamussa otettiin toisenlainen kulma keskusteluun ihmisen ja luonnon suhteesta. Riikka Kaihovaara oli Alina Kulon ja Juhani Kenttämaan vieraana.

 • Metsästys on raakaa peliä, se on tappamista, ruhoja, sisäelimiä. Julman ulkomuotonsa takana metsästyksen olemus on muutakin: se on suhdetta luontoon, ravintoon ja jopa itseensä. Näin ajattelee metsästä ja metsästyksestä kirjan kirjoittanut Aleksi Lumme.

  Ampuessaan eläimen kokee Aleksi Lumme vastuuta, haikeutta ja syvää yhteyttä luontoon. Itse metsästetty liha vetosi marketteja enemmän, jonka vuoksi Lumme syö nyt ainoastaan itse metsästämäänsä lihaa.

  - Tuntui, että markettikäyttäytymiseni oli epärehellisempää kuin se, että kohtaan itse ne suolet ja veren omin käsin. En missään määrin nauti siitä, mutta laitan itseni työntekomoodiin. Ammuin eläimen, ja nyt minun täytyy tehdä se työ loppuun asti.

  Aleksi Lumme vieraili Puheen Aamussa. Toimittajina Kati Lahtinen, Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Tuomas Rajalan Isävuoro antaa vertaistukea miehille erosta selviytymiseen - sellaista, mitä kirjailija olisi itse kaivannut. Nuorena solmittu avioliitto ja ikävuodet saivat Rajalan kokemaan oman elämänsä vieraaksi. Rajala koki eropäätöksen jälkeen yksinäisyyttä, ja havaitsi miesten olevan erotilanteissa altavastaajan asemassa. Tutkimusten mukaan ero on miehille fyysisesti vaarallisempi, kuin naisille.

  - Vanhemmalla iällä miesten sosiaaliset kontaktit tulevat tutkimusten ja empiiristen havaintojeni mukaan puolison kautta. Tilanteeseen voi helposti ajautua, kun paineisessa elämässä etsii helpotusta arkeen.

  Puheen Aamussa keskusteltiin miehisyydestä, eroamisesta ja vanhemmuudesta. Tuomas Rajalaa haastattelevat Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Ennen Pariisin Kevään 11-vuotista taivalta oli yhtye Arto Tuunelan sooloprojekti. Finnvox-studiolla työskennellyt Tuunela yhdisti päivätyönsä ja oman artistiuden kehittämisen. Nyt Pariisin Keväältä julkaistaan seitsemäs, Reuna-nimeä kantava studioalbumi.

  Puheen Aamu kysyi Arto Tuunelalta, kannattaako rokkitähteys, entä voiko pop-musiikilla muuttaa maailmaa?

  - Osa minusta on aina halunnut olla esiintyvä taiteilija ja rock-tähti. Toinen puoli ajattelee, että toivottavasti kukaan ei minua huomaa. Artistiura vaatii paljon työtä, mutta hetket joina luon jotakin uutta, tekevät siitä kaiken työn arvoista.

  Arto Tuunela vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Anna Cadian haastateltavana.

 • Ilmastoaktivisti Greta Thunberg matkustaa New Yorkissa ja Chilessä pidettäviin YK:n ilmastokokouksiin Malizia II-purjeveneellä. Matka alkaa elokuun puolivälissä, perillä on määrä olla parin viikon päästä.

  Malizia II ei ole mikä tahansa paatti. Vastaavan veneen, Ariel II, omistava yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela sanoo, että matka Atlantin yli on kuin ajaisi kitarakopassa moottoritiellä.

  Veneen runko on kevlarilla vahvistettua hiilikuitua, siinä ei ole äänieristystä ja vessana toimii ämpäri. Merellä kuulosuojaimet, polvisuojat ja kypärä ovat tarpeen.

  Vene on vaatimattoman näköinen, mutta se on nopea, purjeveneiden Formula 1.

  Huuselan mukaan Gretan matka tulee olemaan ainutlaatuinen ja hän tulee muistamaan sen koko elämänsä.

  Ari Huuselan tapasi Puheen Aamun Juhani Kenttämaa.

  #puheenaamu

 • 20 vuoden takaisen musiikkivideon voi tunnistaa alleviivaavasta estetiikasta, mutta Oulun musiikkivideofestivaalien taiteellisen johtajan Anna-Mari Nousiaisen mukaan vuoden 2019 trendi on olemassa olevien trendien lomittuminen. Miten median murros on vaikuttanut videoiden löydettävyyteen, entä mikä tekee musiikkivideosta viraalimenestyksen?

  Audiovisuaalista kulttuuria ja kotimaista musiikkivideota juhlistavat Oulun Musiikkivideofestivaalit järjestetään 22.-25.8. Oulussa.

  Anna-Mari Nousiainen vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon haastateltavana.

 • Kun sydänlääkäri kertoi Taneli Roiniselle, että unelma olisi toteuttava nyt jos koskaan, lähti yksinpyöräilijä matkaan. Vuoristoteitä pitkin kulkenut reitti vei maailman ympäri käsittäen 38 maata ja 44 000 kilometriä. Taneli Roininen kertoi seikkailunhimon ja kestävien elintapojen olleen tärkeässä osassa unelman toteuttamisessa.

  Koskematon luonto, teiden pienentyminen ja ihmismäärän väheneminen tekee luonnosta kauniimpaa. Pitkälle ei tarvitse mennä, Lappi on yksi kiehtovimmista alueista.

  Puheen Aamussa koettiin yllätyselementti, kun seikkailijan matka jatkui haastattelusta kohti miehen omia polttareita.

  Taneli Roininen vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan, Anna Cadian ja Alina Kulon haastateltavana.

 • Hotellimuusat-podcast-sarjassa hotellin minibaarikin saa kaunokirjallisuuden piirteitä, kun kirjailija Riikka Pulkkinen ja teatteriohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen syventyvät keskusteluun. Hotellihuoneen sängyllä jaetut tarinat heijastelevat naisten henkilöhistoriaa paikkojen ja taideteosten kautta. Miten luova prosessi syntyy, Riikka Pulkkinen ja Hilkka-Liisa Iivanainen?

  Riikka Pulkkinen ja Hilkka-Liisa Iivanainen vierailivat Puheen Aamun vieraana. Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Puheen Aamussa vieraillut Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen on nähnyt uransa aikana paljon, mutta kertoo USA:ssa olevan enemmän positiivisia, kuin negatiivisia puolia.

  Presidentinvaaleihin Yhdysvalloissa on aikaa vuosi ja kolme kuukautta. Presidentti Trumpilla on jo slogan - Keep America great - demokraatit vielä hakevat ehdokastaan.

  - Trump onnistui viime vaaleissa saamaan pettyneen valkoisen työväenluokan, pikkukaupunkien äänestäjät puolelleen. Demokraatit haluavat puhutella tätä samaa yleisöä nyt takaisin.

  Puheen Aamussa keskusteltiin Trumpin suosiosta, kotoperäisen terrorismin käsitteestä sekä lähestyvistä vaaleista.

  Mika Hentunen vieraili Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan, Anna Cadian ja Alina Kulon haastateltavana.

 • Puheen Aamun uutena äänenä aloitti Anna Cadia. Hän joutui Jenny Lehtisen revolverihaastatteluun Pointti kaupunkifestivaaleilla.

  Heittäisitkö sikaa?
  Kumpi juontoparisi on kivempi, Juhani Kenttämaa vai Alina Kulo?
  Mistä alkoi urasi toimittajana?
  Millaisista aiheista haluat puhua?

  Puheen Aamu arkisin klo 7-10.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä