Radio Suomi Lahti

Mitä aura-auto tekee, kun ei ole lunta? Lauha talvi aiheuttaa urakoitsijoille päänvaivaa

 • 8 min
 • toistaiseksi

Lauha ja lumeton talvi aiheuttaa katujen kunnossapitäjille päänvaivaa. Esimerkiksi Lahden keskusta-alueen hoidosta vastaava urakoitsija, Työyhteenliittymä V2 kertoo, että aurauskertoja on kertynyt vain muutama. Sen sijaan liukkaudentorjuntaa on tehty selvästi aiempaa enemmän, sanoo työmaapäällikkö Raimo Taavitsainen.

Toimittajana on Mika Moksu

Lähetykset

 • to 16.1.2020 9.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Salpausselän kisojen lipunmyynti on sujunut hyvin. Salpausselän kisojen pääsihteerin Aino-Kaisa Saarisen mukaan lippuja on myyty tähän mennessä enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana ennen tapahtumaa. Myyntitavoite on 30 000 lippua. Urheilukeskuksessa on tykkilunta riittävästi sekä hiihtoa että mäkihyppyä varten. Olosuhteet ovat kunnossa lauhasta ja sateisesta säästä huolimatta. Salpausselän kisojen oheisohjelma kietoutuu tänä vuonna hiihtokulttuurin ympärille, mutta myös juhlatunnelmaa on haluttu palauttaa Messukeskukselta lähemmäs kisakeskusta.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Asikkalan Urajärvellä toimivan pullovesitehdas Polarspringin vieressä on vaatimattoman näköinen teollisuusrakennus. Se kätkee sisäänsä tuulilasinpesunestettä valmistavan yrityksen. Se perustettiin, jotta pullovesitehtaan henkilöstölle olisi töitä kesäsesongin ulkopuolellakin. Toistaiseksi pesunestetehdas pyörii harvakseltaan, ja on omistajilleen "kallis harrastus", ainakin toistaiseksi, sanoo yksi Etapro Oy:n osakkaista, Kalle Rajakangas.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Heinolan Lintutarhalta kadonnut papukaija Axel löytyi parin viikon seikkailun jälkeen lahtelaisen kaupan parkkihallista. Ensimmäinen yö kotitarhassa sujui hyvin ja lintu selviää seikkalustaan. Papukaijat ovat hyvämuistisia otuksia, joten reissun vaiheet pysyvät sen mielessä varmasti, uskoo hoitaja Olli Vuori.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Iitin Kymiringillä ensi kesänä järjestettävästä MotoGP-kisasta rakennetaan koko perheen tapahtumaa. Tapahtuman projektijohtaja Markku Vihtilän mukaan luvassa on ratamoottoripyöräilyn lisäksi muuta ohjelmaa. Tavoitteena on, että Iitin MotoGP muistetaan sujuvuudestaan. Tapahtuman lipunmyynnistä vastaava Lahti Events aikoo markkinoida Iitin MotoGP-viikonloppua kevään aikana vielä Pietarissa ja Tallinnassa. Kaikkiaan myyntitavoite kolmelle päivälle on 75 000 lippua. tähän mennessä on myyty noin 30 000 lippua. Vihtilän mukaan tyypillisesti jopa tuhansia lippuja saatetaan ostaa vasta portilta. Lahti Events on tyytyväinen lipunmyynnin etenemiseen. Ratayhtiö Kymiringin mukaan rata-alueen rakentaminen on tällä hetkellä aikataulusta edellä.

  Toiimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lauha talvi on sekoittanut myös Päijät-Hämeen linnustoa. Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtajan Tapani Saimovaaran mukaan harmaalokki on tavallisesti muuttanut alueelta talveksi, mutta nyt laji on pysytellyt maakunnassa talvikuukausinakin. Saimovaaran mukaan on mahdollista, että myös pesinnät aikaistuvat, mikä voi aiheuttaa vaikeuksia linnuille, jos pakkasia tuleekin eikä ravintoa ole riittävästi poikasten kuoriutuessa. Kevätmuuttokin on jo alkanut, kertoo Tapani Saimovaara.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Uniongelmat yleistyvät kovaa vauhtia. Myös urheilupiireissä on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota urheilijoiden unentarpeeseen. Aiemmin urheilijat napsivat unilääkkeitä, mutta nykyään ongelma pyritään ratkaisemaan muilla keinoin. Myös tietoisuus unentarpeesta on lisääntynyt. Huippu-urheilijat pyrkivät löytämään keinoja saada riittävästi unta matkustelun, kilpailemisen ja harjoittelun lomassa. Jääkiekon pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarelan mukaan jääkiekkoilijoiden uni jää helposti lyhyeksi, kun ottelut pelataan illalla ja harjoitukset alkavat jo aamupäivällä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Päijät-Hämeessä kiireetöntä ensihoitoa on tarjottu viitisen vuotta koko maassa harvinaisella mallilla, jossa yksi hoitaja käy potilaan luona. Farmariautolla liikkuvat hoitajat ovat osoittautuneet niin tehokkaiksi ensihoidossa sekä kotisairaalatoiminnoissa, että ambulanssien tehtävämäärät ovat laskeneet. Se säästää rahaa ja lyhentää jonoja päivystyksessä, kertoo ensihoitopäällikkö Sami Rive Hyvinvointiyhtymästä. Asiakkaita yhden hoitajan työryhmä joskus ihmetyttää, mutta apu otetaan vastaan kiitollisena, sanoo puolestaan ensihoitaja Teemu Palkki.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Hallituksen tavoitteet hiilinielujen kasvattamisesta ovat realistisia. Ohjelma hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi sisältää selkeitä toimia, joilla kasvatetaan metsien hiilensidontaa. Tuhkalannoitusten lisäämisellä metsien kasvua voidaan kiihdyttää melko nopeasti. Suomen Metsäkeskuksen johtaja Ari Eini pitää myös joutomaiden metsittämistä hyvänä tavoitteena. Hän uskoo, että tuhkalannoituksen ja istuttamisen tukeminen tuo metsiin lisää toimijoita, mikä voi johtaa kaikkiaan entistä parempaan metsänhoitoon ja siten hiilinielujen lisäämiseen.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Hollolalainen entinen keskustan kansanedustaja ja ministeri Juha Rehula on valittu Pukkilan kunnan johtoon. Rehula toimii kunnanjohtajan viransijaisena maaliskuun loppuun saakka. Vaikka sijaisuus on lyhyt, on työlistalla merkittäviä asioita, kuten ministeri-ajoilta Rehulalle varsin tuttu sote. Pukkilan kunnanhallitus päätti valinnasta eilen.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden Muotoiluinstituutin uusi johtaja haluaa vahvistaa koulutusalan yritysyhteistyötä. Vuoden alussa pestissä aloittaneen Vesa Härkösen mukaan muotoilualan yritykset ovat kiinnostuneet jakamaan osaamistaan. Ulkopuolisilta toimijoilta on mahdollista oppia entistä enemmän siitä, mitä LAB-ammattikorkeakoulun muotoilun koulutuksessa kannattaa opettaa. Härkösen mielestä Muotoiluinstituutti taas pystyy tarjomaan yrityksille lisää osaamista myös palvelumuotoilussa. Palvelumuotoilu voi myös olla organisaation ja toimintatapojen kehittämistä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden Sibeliustalo saavuttaa maaliskuun alkupäivinä kunnioitettavan 20 vuoden iän. Kovassa käytössä ollutta taloa remontoidaan kevään ja kesän aikana. Muun muassa akustiikastaan maailmankuulun konserttisalin lava ja istuimet uusitaan. Työn valmistelussa on kuultu tarkkaan alkuperäisiä suunnittelijoita, jotta herkkä akustiikka ei vaarantuisi. Taloa uudistetaan myös niin, että useampia rakennuksen osia voidaan käyttää samanaikaisesti. Ja on juhlavuodelle luvassa myös erikoisempaa kulttuuritarjontaakin, lupaa tapahtumayhtiö KOKO Lahden toimitusjohtaja Emilia Mäki.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Lahti haluaa uudistaa keskustan liikennesuunnitelmiaan. Vuoteen 2030 ulottuvan suunnitelman mukaan muun muassa ajoneuvoliikennettä ohjattaisiin keskustaa ympäröivälle kehälle, mikä vähentäisi autoilua ydinkeskustassa. Lahtelainen työmatkapyöräilijä Jari Klinga sekä Lahden teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron (kok.) ruotivat keskustan liikennettä ja sen muutostarpeita.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Lahtelainen mäkihyppääjä Susanna Forsström vei toimittajan hyppytorniin. Puhetta oli lajin nykytilasta ja sen tulevaisuudesta. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Sysmässä on lähihistorian suurin investointi edessä - kouluhanke.
  Uutta koulua on valmisteltu pari vuotta ja vieläkin palikat ovat levällään. Päätös pitäisi tehdä pian, mutta kukaan ei tunnu tietävän, mistä tarkalleen päätetään, ei edes hanketyöryhmän vetäjä ja valtuuston puheenjohtaja Mika Järvinen.

  Kouluhanke on vain yksi esimerkki Sysmän päätöksenteosta, joka on saanut etenkin viimeisen vuoden aikana erikoisia piirteitä.
  Marjo Pirilä yritti selvittää mistä on kyse.
  Haastattelussa ensin Mika Järvinen (kok.), kunnanhallituksen puheenjohtaja Juho Hopeasaari (kesk.) ja kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki.

 • Finlandia-hiihto on jouduttu perumaan poikkeuksellisten sääolojen vuoksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun perinteistä massahiihtoa ei voi järjestää. Eilen tehty päätös perumisesta koskee Lahden päätapahtumaa. Kilpailupäällikkö Henri Rauhamäki kertoo, että järjestäjät suuntaavat katseensa nyt tulevaisuuteen. Peruuntuminen jättää kuitenkin loven taloudenpitoon. Mahdolliset menetykset yhteistyö- ja sponsoroisopimuksista ovat selvittämättä. Edessä voi olla myös tapahtuman organisaatiota koskevia lomautuksia. Finlandia-hiihto järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1974.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen MIkko Juvonen ei ole Facebookissa, mutta miksi? Toimittajana Akseli Ahola.

 • Nastopolin lukiossa vietään viimeistä edellisiä penkkareita. Juhla tulee olemaan riehakas, mutta samalla haikea, koska lukio lakkautetaan vuoden päästä. Oman kylän lukiolla on ollut nuorille iso merkitys, vakuuttavat Kia Jakobson, Anniina Haapala, Inka Hassinen sekä Juuso Tuominen.

 • Valokuvaaja Jari Sokka kaartaa autolla Lahden Linnaistensuon luontopolun parkkipaikalle, nappaa kolmijalan kainaloon ja kamerarepun selkään. Määrätietoisesti hän lähtee kulkemaan merkattua reittiä kohti sitä jotain, mistä kenties löytyy se täydellinen luontokuva. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Saako rahasta puhua? Saako omasta rahatilanteestaan puhua? Suomalaiset suhtautuvat omista raha-asioistaan puhumiseen varsin penseästi. Kävimme kysymässä sattumanvaraisesti valituilta lahtelaisilta, miten he suhtautuvat rahasta puhumiseen.

  Toimittaja on Mika Moksu.

 • Päijät-Hämeen vuoden kyläksi valittu lahtelainen Anttilanmäki kehittää edelleen yhteisöllistä toimintaansa. Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistys on neuvotellut kaupungin kanssa kaupungin omistamasta rakennuksesta, jotta siitä saataisiin kylätalo kesään mennessä. Asukasyhdistyksen sihteeri Marja Hyvönen kertoo, että yhdistyksen tavoitteena on saada asukasyhdistyksen lainaamotoiminta kylätalolle. Anttilanmäen omakotitaloalueella asuu nelisensataa ihmistä. Mukaan toimintaan toivotaan myös alueen kerrostaloasukkaita.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Nykyään Lahtelainen, Espanjasta lähtöisin oleva rescuekoira Hope kävi Kylässä Radio Suomen Hämeen lauantaivieraana yhdessä hänen uskollisen palvelijansa Marita Salosen kanssa. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Lahdessa etsitään ratkaisua talvipyöräilyn olosuhteiden parantamiseen. Kuten muillakin väylillä myös pyöräteiden liukkaudentorjunnassa on kokeiltu suolaa korvaavaa ecomelter-ainetta. Kaduille usein levitettävä terävä sepeli rikkoo polkupyörän renkaita ja sille etsitään vaihtoehtoja. Kestävää liikkumista edistävän CitiCap-hankkeen projektipäällikkö Anna Huttunen kertoo, että Lahteen etsitään parhaillaan sopivaa kaupunkipyöräjärjestelmää, joka olisi käytössä ensi vuonna. Asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa pyörien sijoitteluun.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Voimakkaiden puhdistusaineiden käyttö on vähentynyt ammattisiivouksessa tuntuvasti viime vuosina. Puhdistetun veden avulla siivous yleistyy pikkuhiljaa Suomessa. Helsingin yliopiston dosentti Aki Sinkkonen vetää tutkimushanketta, jossa etsitään keinoja vähentää immuunijärjestelmän häiriöitä, kuten astmaa, allergioita ja ykköstyypin diabetesta. Sinkkosen mukaan ulkoa kulkeutuu sisään elimistön immuunijärjestelmälle hyödyllisiä mikrobeja. Muuten mikrobeista ei tarvitse pyrkiä kokonaan eroon.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Sini Ojanperä

 • SDP:n lahtelainen kansanedustaja Mika Kari on huolissaan hyvinvointiyhtymän ja ministeriön eriävistä näkemyksistä yhteisyrityksen suhteen. Karin mielestä hykyn ongelmat eivät ratkea pelkästään siirtämällä palveluita yhteisyritykseen, hän pitää hyvänä, että vaihtoehtoja pulmien ratkaisemiseksi selvitetään. Peruspalveluministeri SDP:n Krista Kiuru on todennut epäilevänsä yhteisyritys-suunnitelman laillisuutta. Perustuslakivaliokunnan mukaan kunnan tai kuntayhtymän oman palveluntuotannon täytyy olla aina riittävää. Kansanedustaja Mika Kari kertoo keskustelleensa ministeri Kiurun kanssa ja lakiongelmien vuoksi asiaan palattaneen kevään aikana.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä