Yle Västnyland

Nicole Hjelt och Marica Hildén tar sig en titt på Fabriksudden i Hangö

 • 8 min
 • toistaiseksi

Den efterfrågade planen för Fabriksudden i Hangö är nu framlagd för påseende efter många om och men. Om planen godkänns ger den möjlighet till hotellbygge och till att promendadstråket på udden verkligen byggs ut. Nicole Hjelt har tagit sig en närmare titt på planerna. Marica Hilén är redaktör.

Lähetykset

 • to 16.1.2020 11.10 • Yle Areena

Jaksot

Klipit

 • EIF:s tränare Guillem Santesmases berättar om sin oro över sina släktingar i Barcelona. Han säger att han dagligen håller kontakt med dem. Santesmases berättar också hur spanjorerna saknar att gå på kafé och restaurang. I dessa coronatider är det inte möjligt. Bubi Asplund intervjuar.

 • Katalanen Guillem Santesmases tränar Ekenäs IF:s fotbollslag i herrarnas division 1. Han berättar hur det går att träna ett fotbollslag utan samträningar, hur glad han är över att flickvännen Sandra är med honom i Ekenäs och hur han ser framemot den tilltänkta seriestarten i början av juni. Bubi Asplund intervjuar.

 • Västnyländska ungdomsringens styrelse beslöt på sitt möte i går att flytta produktionen av Peter Pan till sommaren 2021.

  Styrelsen har gått igenom alla tänkbara lösningar och scenarion.

  Med tanke på alla risker coronaepidemin innebär med hundratals frivilliga, ett konstnärligt team och 10 000 åskådare har ungdomsringens styrelse nu valt att ställa in sommarens produktion.

  Yle Västnylands Veronica Montén ringde upp verksamhetsledare Charlotta Eriksson.

 • Diakon Harry Fagerlund i Hangö ortodoxa kyrka berättar om påskgudstjänsten för Marica Hildén.

 • Nu får Hangö, Raseborg och Ingå börja jobba från noll. Det säger sjukhusdirektör Gabriela Erroll om beslutet att köra ner Raseborgs sjukhus samjour.

 • Coronapandemin har gjort att alla rallytävlingar är framskjutna eller inhiberade. Det gör att rallyföraren Emil Lindholm från Ingå nu kan koncentrera sig på sina studier i ekonomi. Han håller också upp konditionen genom att jogga och lyfta tyngder. Dessutom gör han notträningar tillsammans med kartläsaren Mikael Korhonen. Bubi Asplund intervjuar.

 • Degerbyborna Lena Selén och Berndt Gottberg beviljades Svenska folkskolans vänners (SFV) folkbildningsmedalj. De får medaljen och 2500 euro för sitt engagemang kring den så kallade Porkalaparentesen. Båda två är också aktiva kring muséet Degerby Igor. Bubi Asplund intervjuar.

 • Tvärminne zoologiska station har sedan början av mars en ny direktör. Han heter Jouni Heiskanen och han är inte chef enbart i Hangö utan också för Lammi biologiska station i Tavastehus och Kilpisjärvi biologiska station i Enontekis. Det innebär en hel del utmaningar när forskningsstationerna sträcker sig över hela Finland från Enontekis i norra Lappland till Hangö i söder, men med distansmöten och besök på forskningsstationerna ska det nog gå vägen, säger Jouni Heiskanen, som själv bor och jobbar i Helsingfors.Tiina Grönroos, som har pratat med Jouni Heiskanen, fortsätter.

 • Det är full rulle bakom stängda dörrar i biblioteken i Raseborg. Bibliotekschef Heidi Enberg berättar för Marica Hildén vad som händer i biblioteken under coronatider.

 • Överskötare Annika Rehn på Raseborgs stad är förman för drygt 200 anställda med vårdutbildning.
  Hennes personal jobbar med förebyggande hälsovård, öppen hälso- och sjukvårdsmottagning, på bäddavdelningen vid hvc, med rehabiliterande verksamhet, mentalvårdstjänster, missbrukarvård och tandvård.
  Tillsvidare jobbar de flesta med sina ordinarie uppgifter, men beredskapen och viljan att jobba på andra avdelningar och med andra uppgifter är stor, säger Annika Rehn. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Vardagen och rutinerna för de som jobbar med social- och hälsovård i kommunerna har rubbats en hel del i och med coronapandemin. Vi har kollat läget i Raseborg, där rådgivningarna redan i mitten av mars avbokade alla årsgranskningar för ett- till sexåringar. I samma veva annullerades också hälsocentralens hälsogranskningar. Från och med april sköts bara akut tandvård och småningom kommer också skolhälsovården att begränsas till ett minimum.
  I övrigt lever man i ett brytningsskede. Många kommunalt anställda inom socialsektorn och hälsovården jobbar ännu med sina vanliga arbetsuppgifter, men de ledande tjänstemännen går genom sin personal för att se hurdan beredskap de anställda har att byta arbetsuppgifter till avdelningar där det behövs mer personal och flera par händer.
  Överskötare Annika Rehn till exempel säger att det för tillfället är ganska lugnt läge, men hon är väldigt glad över sin personal som har meddelat att de kavlar upp ärmarna och kan flexa.
  Hygienskötare Pia Halavakoski och sjukskötare Christa Westerholm hör till den grupp som redan delvis har bytt arbetsuppgifter. Redaktör: Tiina Grönroos

 • Permitteringar, uppsägningar och konkurser är att vänta i Västnyland. Det visar en snabb undersökning som Västra Nylands handelskammare gjorde på måndagen (30.3) bland medlemsföretagen om hur coronaviruset påverkar verksamheten.

  Yle Västnylands Veronica MOntén ringer upp vd Eero Hettula vid Västra Nylands handelskammare. Han ger en kommentar på läget.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä