Kulttuuri-ilmasto

Keskiviikkoisin klo 12.10, Yle Radio 1

Mitä jos taiteilijat lopettavat kokonaan lentämisen? Onko olemassa hiilineutraalia festivaalia? Millaista on jälki-fossiilisen ajan taide? Kulttuuri-ilmasto-ohjelmasarjassa pohditaan kulttuurin ja taiteen suhdetta ilmastonmuutokseen.

Toimittaja Heidi Kalmarin johdolla keskustellaan myös siitä, voivatko kulttuuri, taide ja viihde auttaa ihmisiä sopeutumaan ilmastonmuutokseen ja lievittää siitä johtuvaa ahdistusta.

Onnistuuko taide löytämään meille uusia ratkaisuja ja tuomaan merkitystä elämään, kun materiaalinen kuluttaminen on kortilla?

Sarjan tuottaa Ylelle Femkanten Media.

Jaksot

 • Huippuartisti lavalla ja areena täynnä porukkaa. Luvassa on spektaakkeli ja hieno elämys, mutta kuinka suuren hiilijalanjäljen konsertti-ilta tai festari jättää jälkeensä? Mistä kaikesta keikkojen ja festivaalien ympäristökuormitus koostuu ja kuinka sitä voidaan pienentää?
  Heidi Kalmarin vieraana Kulttuuri-ilmasto -ohjelmassa ovat Flow Festivalin toimitusjohtaja Suvi Kallio ja Tampere-talon liiketoimintajohtaja Mika Nevalainen. Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media.

 • Kulttuuri-ilmasto ohjelmassa visioidaan, millaista on jälkifossiilisen ajan taide. Vaikka kulttuurielämyksiä ajatellaan usein aineettomina nautintoina, taiteen ja viihteen tekemiseen liittyvät myös materiaalit. Maalit ovat kemikaaleja, suoratoistot ja valot kuluttavat energiaa ja teatterit & museot vaativat niin lämmitystä kuin energiaa, puhumattakaan yleisön ja taideteosten liikkumisesta paikasta toiseen. Ja kaiken takana on useimmiten öljy. Mutta entä jos öljy loppuu, eikö meidän pitäisi hiilidioksidipäästöjä vähentääksemme vähentää sen kulutusta myös kulttuurialalla?

  Heidi Kalmarin vieraina ovat tutkija Paavo Järvensivu ja taiteilija Nestori Syrjälä.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media.

 • Moni taiteilija on ilmastokriisin myötä kieltäytynyt lentämästä tai ainakin miettii nykyisin matkojaan entistä tarkemmin. Heidi Kalmarin vieraina Kulttuuri-ilmasto -ohjelmassa ovat säveltäjä Riikka Talvitie ja kirjailija, ohjaaja Elina Hirvonen. Heidän kanssaan pohditaan sitä, miten ilmastokriisi vaikuttaa taiteilijan työhön ja ennen kaikkea liikkumiseen ja lentämiseen. Millainen päätös lentämisestä luopuminen on ja mitä haittoja siitä on uralle? Mistä menestys rakentuu, jos kansainvälisyydestä pitää tinkiä? Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media.

 • Kulttuuri-ilmastossa puhutaan climate fictionista. Se on kirjallisuudessa ja elokuvissa yleistyvä tyylilaji kuten science fiction, mutta tieteisfantasian sijaan keskiössä ovat ympäristökriisi ja ilmastonmuutos. Toimittaja Heidi Kalmarin vieraina ovat WSOY:n kotimaisen kirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson ja Valtion taidepalkinnon viime syksynä saanut elokuvakriitikko Kalle Kinnunen.
  Ohjelman tuottaa Ylelle Femkanten Media.

 • Sinfoniaorkesterit järjestävät kansainvälisiä kiertueita ja taidenäyttelyiden teokset kiertävät ympäri maailmaa. Kulttuurialan instituutiot houkuttelevat massoja liikkeelle nauttimaan sielun ravintoa, mutta tämäkään ei ole aivan päästötöntä.
  Kulttuuri-ilmasto -ohjelmassa pohditaan sitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa taiteen kiertokulkuun ja kulttuuri-instituutioihin. Heidi Kalmarin vieraina ovat Helsingin kaupungin taidemuseon HAMin johtaja Maija Tanninen-Mattila ja Sinfonia Lahden intendentti Teemu Kirjonen.

  Ohjelman on tuottanut Ylelle Femkanten Media.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä