Radio Suomi Kokkola

Yrittäjien deffahaasteella toivotaan saatavan lisää sydäniskureita Kokkolaan

 • 5 min
 • 17 pv

Pienissä kunnissa on vain niukasti sydäniskureita eli defibrillaattoreita julkisissa tiloissa - tai ainakaan niitä ei ole kirjattu rekisteriin. Iskurilla maallikkokin voi palauttaa sydänpysäystilanteessa sydämen rytmin sähköiskulla. Laite neuvoo käyttäjää, eikä sillä voi saada aikaan vahinkoa.
Kokkolassakin "deffoja" on vähänlaisesti, nelisenkymmentä. Kokkolassa avattavan ole.fit-kuntosalin yrittäjä Christel Viitanen haluaa innostaa keskustan yrittäjiä hankkimaan defibrillaattoreita yritysten tiloihin. Toimittaja on Petri Kuikka.

Lähetykset

 • to 16.1.2020 11.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Koronavirus vei muusikoilta ja kulttuurin tekijöiltä kaikki kevään työt. Kokkolalainen muusikko ja kulttuurin moniottelija Keke Lammassaari toivoo ihmisiltä pieniä tekoja kulttuuritekijöiden avuksi. Viihdealalla työskentelevä muusikkoyrittäjä ja musiikinopettaja Simo Korkia-aho puolestaan maksoi vuosikausia maksua Suomen Yrittäjien työttömyyskassaan, mutta koronaviruksen viedessä työt hän joutui pettymään - osakeyhtiöyrittäjänä hän ei voi lomauttaa itseään eikä saada korvausta. Toimittajana on Petri Kuikka.

 • Koronavirusepidemia iskee rajusti myös yrityksiin. Esimerkiksi Kokkolassa keskustan ruokaravintoloissa myynti puolittui viikonlopusta lähtien. Hallituksen viime viikolla tekemät ensimmäiset tiukennuksen koronaviruslinjaukseen näkyivät myösi linja-autoliikenteessä. Yritysten liikevaihto puolittui, kun 90 prosenttia kevään ja kesän tilausajoista peruttiin vuorokauden. Petri Kuikan haastattelussa ovat yrittäjä Pauliina Lehtola Rock'n'Roll Dinerista ja Dahl-Linjaliikenne Oy:n toimitusjohtaja Jonas Dahl.

 • Kälviän 4H-yhdistyksen tyttöjen erä- ja seikkailuleiri nimettiin vuoden 4H-kerhoksi. Kilpailuun osallistui lähes 130 4H-kerhoa ja niissä on kerholaisina yli 1500 lasta. Petri Kuikka kävi jututtamassa voittajakerhoon kuuluvia tyttöjä, Noora Pökkää sekä Senja ja Sanni Heikkilää. Kälviän 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajan Tuire Matilainen puolestaan sanoo, että valinta vuoden 4H-kerhoksi ei ollut suoranainen yllätys.

 • Lentopallon Mestaruusliigan kausi päätettiin lopettaa perjantaina koronavirusepidemian vuoksi. Tiikereiden toiminnanjohtajan Jussi Jokisen mukaan päätös oli lopulta helppo ja ainut vastuullinen vaihtoehto. Mutta miten kauden jääminen kesken juuri ennen kevään pudotuspelejä vaikuttaa esimerkiksi Tiikereiden talouteen? Jussi Jokista aiheesta haastattelee Petri Kuikka.

 • Eila Tuominiemi oli 4-vuotias tyttö, kun hänen isänsä kuoli talvisodassa päivää ennen rauhan syntymistä. Jo muutaman kuukausi sitä ennen oli Eilalle syntynyt pikkuveli sisarussarjan jatkoksi. Heti syntymän jälkeen, Eilan täti vei Eilan mukanaan Halsualta Kyyjärvelle kasvamaan. Tuonne Kyyjärven kotiin osasi myös rintamalta posti perille...

 • Ruokakaupat ovat onnistuneet pienentämään merkittävästi ruokahävikkiä viime vuosina. Vanhentuvien elintarvikkeiden alennukset ovat yksi merkittävimpiä keinoja ruokahävikin nitistämiseen. Miten asiakkaat suhtautuvat alennuksessa oleviin elintarvikkeisiin? Petri Kuikka kävi kysymässä sitä asiakkailta ja K-Supermarket Kokkolan kauppiaalta Rami Appelgrenilta.

 • Kesällä lopulla Kokkolan Keskuskenttä rock-klassikoiden suurkonsertti kerää ensi kesänä Kokkolan keskuskentälle jopa 400 muusikkoa.

  Ilmaiskonsertti "One Big Band – Rockkola 400" on osa Kokkolan 400-vuotisjuhlaa. Soittajissa on mukana sekä ammattilaisia että harrastajia. Tapahtuman ideoineen ja sitä organisoimassa olevan Kulttuurikorjaamo ry:n puheenjohtaja Tiina Piha kertoo konsertista Petri Kuikan haastattelussa.

 • Kasvojenkin lihaksia pitää treenata, etteivät ne veltostu. Yksi konsti niiden jumppaamiseen on kasvojooga, joka on pikku hiljaa yleistynyt myös Suomessa. Petri Kuikka haastattelee kasvojoogaohjaaja Minna Karppista.

 • Uintikunnon parantamiseen tähtäävä kampanja kerää jälleen kuntouimareita altaille.Uimaliiton "Ui elämäsi kuntoon" -kampanja laajenee tänä vuonna myös syksylle: maaliskuun lisäksi uidaan myös lokakuussa. Lähes 30 vuoden ajan järjestetyssä kampanjassa suorituksia voi kerätä uimalla, vesijuoksemalla ja vesijumppaamalla. Andreas Lindqvist on tuttu näky Uintikeskus Vesiveijarin altaassa. Uinninvalvoja Jukka Luhtio pitää uudistunutta uintikampanjaa hyvänä keinona saada uusia kuntouimareita mukaan. Toimittaja on Petri Kuikka.

 • Ravintolaväkivalta on vähentynyt mutta raaistunut. Pohjanmaan poliisin tilastot osoittavat, että kymmenessä vuodessa väkivalta on vähentynyt selvästi. Esimerkiksi Kokkolan ravintoloissa tapahtui viime vuonna 35 pahoinpitelyä, kymmenen vuotta aiemmin niitä oli yli 60. Toisaalta väkivalta on järjestyksenvalvojien mukaan aiempaa raaempaa, usein apuun otetaan kättä pidempää kuten puukkoja tai tuoppeja.

 • Enää ei ole entisvuosien malliin vapaaehtoisia talkoilla tekemään tiekunnille kuuluvia töitä ja toimenpiteitä. Siitä huolimatta yksityisten teiden tieisännöitsijöitä on pohjalaismaakunnissa vielä harvassa. Keski-Pohjanmaalla kaksi, Pohjanmaalla kolme ja Etelä-Pohjanmaalla viisi. Ari Eteläniemi on tieurakoitsija ja myös toiminut tieurakoitsijoiden kouluttajana. Häntä kävi tapaamassa Nivalassa Raila Paavola...

 • Lohtajan Veikot on pioneeri e-urheilussa Keski-Pohjanmaalla. Seuralla on oma e-urheilun jaosto ja sen Counter Strike -joukkue on valmistautumassa ensimmäisen turnaukseensa. LoVe:n e-urheilutoiminnasta ja pelaamisesta kertovat e-sports-jaoston puheenjohtaja Niko Ruotsala, CS-joukkueessa pelaavat veljekset Nico ja Jami Renlund sekä valmennustiimiin kuuluvat Esko Tynkkynen ja Petter Lillhonga. Toimittaja on Petri Kuikka.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jose Flores muutti 12 vuotta sitten Suomeen. Hän on syntynyt Meksikossa ja on mukana pystyttämässä “Dia de los Muertos”-alttaria Kokkolan kaupunginkirjastoon. Kuolleiden päivä on visuaalisesti aika hurja pääkalloineen, luurankoineen ja värikkäine koristeineen. Vaikka monelle alkaa tulla ähky kaikelle tälle muualta tulevalle kulttuurille joka tunkee meidän pyhäinpäivän päälle, on ehkä syytä tutkiskella hieman tarkemmin mistä kuolleiden päivässä oikeasti on kyse.

  Toimittaja Sebu Björklund

 • "Unelmista voi tehdä totta’’ sanoo Leena Harjunpää joka on rakentanut mm. miehelleen kirkon. Päätoimisenä freelance-pappina, perheneuvojana, työn ohjaajana sekä yrittäjänä toimiva Leena Harjunpään henkireikä on tehdä töitä käsillään. Luovuus on ihmeellinen asia.

 • Kaj Ahlstrand perusti eläinten krematorion runsas kolme vuotta sitten, kun entinen työ videoiden ja pelien parissa ei enää kiinnostanut. Googlamalla eri vaihtoehtoja hahmottui pikkuhiljaa eläintuhkaamon perustaminen kauniille paikalle Kokkolan topparimäelle.

 • Kolmekymmentä vuotta sitten aika monen muun nuoren kolttiaisen tavoin eräs Dooby unelmoi rokkitähteydestä ja oli Alf Myllärin vetämän rokkikoulun toiminnassa mukana. Lähes 30 vuotta myöhemmin sama Dooby, eli Jussi Turpeinen on samaisen Kokkolan Rokkikoulun toiminnanjohtajana ja sitä myöten ympyrä on sulkeutunut. Väliin kuitenkin mahtuu yhtä sun toista, mm pesti Yö-yhtyeen kitaristina kahden viimeisimmän levyn ajan. Se pesti kuitenkin päättyi helmikuussa 2019 Olli Lindholmin kuoleman myötä.

 • Kruunupyyn Alavetelissä asuva Ulla Haglund on ainoa nainen, joka on menestynyt moottorisahalla veiston SM-kisoissa. Hän tutustui lajiin vasta muutama vuosi sitten. Heini Holopainen tutustui Ulla Haglundin työpajaan eli kotitalon pihaan.

 • Pitkospuut auttavat luontoon pääsemistä kosteammissa maastoissa, mutta vaativat myös uusimista. Toholammilla Kopsanlammen lintutornille vievät nyt upouudet pitkospuut. Pitospuutalkoisiin osallistui noin 30 henkeä. Porukka oli kuulemma tyytyväistä, sillä työssä näkyi tulos: kolmessa tunnissa tuli noin 100 metriä valmista kulkureittiä. Nyt lintutornille vie n. 1,4 km pitkospuureitti. Raila Paavola lähti testaamaan sitä Toholammin metsästysseuran aktiivin Antero Ylitalon opastuksella...

 • Vatsa, pää ja jalat. Nämä kolme tärkeintä asiaa pitää olla kunnossa kun lähdet yli 200 km juoksulenkille. Ultrajuoksija Milla Vierimaa ei ehdi maisemia katsella edes antiikin olympialaisten maisemissa. Tärkeintä on, että huolto toimii. Sanna Kojo tapasi entisen lahjakkaan KPV:n jalkapalloilijan kentän laidalla.

 • Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla oli 10.7.2019 tunne musiikki -teema, jolloin kuulovammaiset otettiin huomioon. Juha Miguel Peltomaa sekä Netta Keski-Levijoki kertovat, mitä musiikki merkitsee. Juha Miguel on Metsäorkesteri Käet Ylös! -bändin viittomakielinen laulaja. Netta työskentelee Kuurojen liitossa verkkotoimittajana.

 • Kannuksen kauppapuutarhan toimitusjohtaja Aleksi Hauhtonen pyörittää keskisuurta tarhaa. Hänestä nykyinen markkinatilanne on hankala, sillä kurkkua tuotetaan liikaa. Miten alalla pärjää, kysyi Heini Holopainen.

 • Kokkolalainen Tanja Yli-Jylhä oli parisuhteessa narsistisen ihmisen kanssa seitsemän vuotta. Suhde päättyi kolme vuotta sitten, mutta se jätti Tanjaan jäljet, joita hän edelleen korjailee. Hän haluaa kertoa tarinansa, jotta muut osaisivat hakea apua. Moni narsistin uhri ei tiedä elävänsä narsistin kanssa vaan syyllistää itseään. Tanja Yli-Jylhää haastattelee Heidi Harju.

 • Lapsena polioon sairastunut kokkolalainen Jorma Aspegren ihmettelee nykyisiä rokotusten vastaisia tuulia. Hänen mielestään lapsia ei saisi jättää rokottamatta, sillä polio ei katso rajoja. Kun Aspegren sairastui, poliorokotuksia ei ollut. Hän joutui viettämään taudin seurauksena suuren osan elämänsä alkuvuosista Helsingissä, Invalidisäätiön sairaalassa. Millaista elämä polion kanssa oli 50-60 luvuilla? Jukka-Pekka Tyhtilä haastattelee.

 • Siitä on jo jokunen "päivä", kun ihminen oppi tulen teon. Lämpöä siitä on aina haettu, mutta viime aikoina palamisen puhtaus on noussut vahvasti esiin. Raila Paavola kysyi tarkemmin tulisijan hyötykäytöstä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä