Radio Suomi Kemi

Lehmien kimppuun hyökänneet talitiaiset ovat aiheuttaneet Simossa kymmenien tuhansien eurojen menetyksiä tilallisille

 • 12 min
 • toistaiseksi

Talitiaiset ovat Lapissa aiheuttaneet isoja vahinkoja usealla lypsykarjatilalla. Navettaan tunkeutuneet linnut ovat nokkineet lehmien utareista vetimet rikki hamutessaan maitoa. Lehmille on tullut tulehduksia ja eläimiä on jouduttu jopa lopettamaan. Yksi tiaisten hyökkäyksen kohteeksi joutuneista tiloista on Tuomo Leinosen tila Simon Ylikärpässä, jossa vieraili Pirkko Kukko-Liedes.

Lähetykset

 • to 16.1.2020 14.53 • Yle Areena

Jaksot

 • Talven vaihteleva ja lauha sää on lisännyt lumivyöryjen vaaraa. Esimerkiksi helmikuun puolen välin aikaan Ilmatieteen laitoksen lumivyöryennuste on näyttänyt, että monin paikoin Lapissa lumivyöryn mahdollisuus on olut huomattava. Esimerkiksi Saariselällä, Pyhällä, Kilpisjärvellä ja Levillä luonnolliset lumivyöryt voivat olla mahdollisia ja ihmisen aiheuttamat jopa todennäköisiä. Myös Ylläksellä tilannetta on seurattu tarkasti. Risto Koskinen otti puhelimen päähän lumivyörykouluttaja Tuomo Poukkosen.

 • Vuosittain vietettävä ystävänpäivä on hyvä hetki puhua Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminnasta. Onko keminmaalainen Mirja Rauhala tyypillinen ystävävapaaehtoinen: työurasta jo vapautunut nainen? Lapissa ystävätoiminnan kehittämisestä vastaava Sirkka Kellokumpu ja vapaaehtoinen ystävä Mirja Rauhala olivat Kati Siponmaan studiovieraina.

 • Pellon kunnanjohtaja Eero Ylitalo viihtyy vapaa-ajallaan rumpusetin takana. Eero Ylitalo on nimittäin entinen ammattimuusikko, joka kiersi Suomea 1980-luvulla Tarja Ylitalon yhtyeessä. Tuolloin Tarja Ylitalo oli yksi maan kysytyimpiä artisteja. Hänen kolme ensimmäistä pitkäsoittoaan myivät timanttilevyyn oikeutettavan määrän ja neljäskin vielä kultaa. Mutta miten puuseppä Eero Ylitalosta tuli yhtyeen rumpali ja mitä ammattimuusikon ura on antanut hänelle tämän päivän työhön Pellon kunnanjohtajan pestissä. Risto Koskinen kävi kysymässä.

 • Ilman Veli ja Eila Ainetta Torniossa ei olisi Aineen taidemuseota. Mutta miksi vaimo jäi miehensä varjoon ja kuka oikeastaan jää historiaan? Uudistettu perusnäyttely nostaa esille huomiosta sivuun jääneen Eila Aineen. Ja koska Aineen taidemuseo tykkää säväyttää ja uskaltaa olla erilainen, ei museo jätä nytkään yllättämättä. Tällä kertaa rikotaan ikiaikaista taidemuseoihin sääntöä "taiteeseen ei saa koskea". Taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura Laura Vallan jututettavana.

 • Kun Keminmaassa on päätetty ensin purkaa ja sen jälkeen sittenkin remontoida pahoista sisäilmaongelmista kärsivä kunnantalon valtuustosiipi, remontointia on perusteltu muun muassa nuorison tilan tarpeella. Sinne haluttiin tehdä monitoimitila, jossa voisivat sekä nuorisovaltuusto että vanhusneuvosto kokoontua.

  Nyt kuullaan nuorten kommentteja asiaan, jututettavana on nuorisovaltuuston edustajia ja lukion käytävällä vastaan tulleita abiturientteja sekä kunnan rakennustoimikunnan puheenjohtaja Raimo Arponen ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja Janne Hietala. Toimittajat Laura Valta ja Jari Peltoperä.

 • Torniossa alkunsa saanutta Terveet Kädet-yhtyettä pidetään Suomen ensimmäisenä hardcore punk-yhtyeenä. Valokuvaaja Heikki Kemppainen seurasi maailmanlaajuisestikin suosiota saavuttaneen yhtyeen taivalta vuosina 1980-84. Nyt hänen valokuvista on koottu näyttely, jossa voi nähdä muutakin kuin perinteisiä soitto- ja keikkakuvia. Risto Koskinen haastatteli Kemppaista ja kysyi muun muassa Terveet Kädet -yhtyeen suosion saloista ja myös yhtyeen traagisimmasta hetkestä.

 • Kun on pyörittänyt kauneushoitolaa 70-luvulta lähtien, on ehtinyt nähdä muotivirtauksien tulevan ja menevän. Jo pelkästään naisten kulmakarvat ovat muuttaneet muotoaan ja värejään moneen kertaan.
  Kemiläinen Eija Karjula pysyy tietoisina trendeistä jatkuvan kouluttautumisen ja nykyaikaisesti myös somen välityksellä.
  Tänä vuonna Karjulan hoitola on toiminut jo 45 vuotta. Toimittajana Kati Siponmaa.

 • Hyvinvointivalmentaja Mari Paavola tietää nyt, mitä hän itse haluaa. Paavola auttoi myös entisessä ammatissaan muita, mutta unohti itsensä auttamisen ja uupui. Tuo oli käännekohta, joka laittoi Marin etsimään hyvinvointia. Hän on hyvinvoinnin polulla siinä vaiheessa, että valmentaa itse muita hyvinvointiavalmentajia, Hän on Suomen joogaliiton jooga-ohjaaja ja myös naurujooga-ohjaaja. Minna Aula  tapasi Torniossa kouluttamassa olleen Mari Paavolan.

 • Keminmaasta löytyy ihan oikeaa, vanhan ajan talkoohenkeä. 50-luvun puolivälissä Keminmaan Länsikoskelle rakennettiin talkoilla talo, joka nimettiin Kosken Voiman taloksi, se oli muun muassa voimistelu- ja urheiluseuran käytössä. Rapistuva talo haluttiin pelastaa, puskat raivata pois, ja reilut puolitoista vuotta sitten pidettiin ensimmäiset talkoot. Itä- ja Länsikosken kyläyhdistys epäili alkuun, ehtisikö kukaan talkoisiin. Viime lauantaina Kosken Voimalla pidettiin avoimet ovet, ja paikalla kävi Minna Aula.

 • Torniolainen pitkän linjan kulttuurivaikuttaja Merja Ruth on oppinut elämään tarkkaavaisuushäiriönsä kanssa. Hän kokee sen osittain jopa lahjaksi. Mutta miten monessa mukana oleva nainen uskoisi pärjäävänsä nykykoulussa? Koulu-uudistus on herättänyt paljon keskustelua ja epäilyjä, mutta Ruth vie asian askelta pidemmälle ja kertoo millainen koulu olisi, jos ADHD-lapsi tai -aikuinen saisi päättää. Ruth paljastaa myös mitä erittäin yllättävää voi tapahtua ADHD-aikuisten kokouksessa, ja antaa vinkkejä "motivaatiohäiriöksi" nimeämänsä ominaisuuden kanssa pärjäämiseen. Laura Valta tapasi Merjan torniolaisessa kahvilassa.

 • Talitiaiset ovat Lapissa aiheuttaneet isoja vahinkoja usealla lypsykarjatilalla. Navettaan tunkeutuneet linnut ovat nokkineet lehmien utareista vetimet rikki hamutessaan maitoa. Lehmille on tullut tulehduksia ja eläimiä on jouduttu jopa lopettamaan. Yksi tiaisten hyökkäyksen kohteeksi joutuneista tiloista on Tuomo Leinosen tila Simon Ylikärpässä, jossa vieraili Pirkko Kukko-Liedes.

 • Tornion, Ylitornion ja Haaparannan kyläläiset toivovat voivansa vielä vaikuttaa Karhakkamaahan suunnitellun jättimäisen tuulivoimapuiston rakentamiseen.

  Ylitornion ja Tornion rajan tuntumaan on suunnitteilla 48 tuulivoimalaa, jotka olisivat 300-metrisiä eli korkeampia kuin mitkään nykyiset voimalat.

  Lähialueen asukkaat ovat huolestuneita suurten ja entistä tehokkaampien voimaloiden melusta sekä vaikutuksesta muun muassa Tornionlaakson kulttuurimaisemaan, luontoarvoihin, matkailuun ja kiinteistöjen arvoon. Laura Valta oli paikalla, kun tuulivoimalaa vastaan kerätty vetoomus luovutettiin Torniossa kaupunginjohtajalle.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Personal trainer Mira Piirainen ja hänen valmennettavansa Mikko Korkiakoski etenevät kohti Mikon tavoitetta pienin askelin. Mira on valmentajana tiukka, mutta ymmärtäväinen. Ymmärrystä monenlaisiin valmennettaviin tulee hänen taustastaan, jota ei nykyisestä sporttisesta ulkonäöstä voisi mitenkään päätellä. Kaksikko kävi studiossa puhumassa muun muassa siitä, miten pysyä kuntoilupäätöksissä, joita moni tekee esimerkiksi joulunpyhien jälkeen. Toimittajana on Kati Siponmaa.

 • Tervolalainen 11-vuotias karting-kuski Vili Hakala teki sopimuksen italialaisen Haasen tehdastallin kanssa. Tähän mennessä Hakala on voittanut Mini60-luokan suomenmestaruuden ja Pohjoismaiden mestaruuden. Uuden tallisopimuksen myötä Hakala pääsee kisaamaan jopa maailmanmestaruudesta. Risto Koskinen jututti Vili Hakalaa ja hänen isäänsä Jyrki Hakalaa.

 • Joka syksy eläinsuojeluyhdistyksillä on samat ongelmat: hylättyjä kissoja päätyy vapaaehtoisten hoiviin kymmenittäin. Joskus tilanne kuitenkin on vieläkin pahempi kuin on osattu pelätä, ja juuri niin on käynyt Meri-Lapissa. Eläinsuojeluyhdistykselle on päätynyt pelkästään kissanpentuja peräti 40, ja lisäksi hoidettavana on lähes 30 aikuista kissaa. Laura Valta lähti tutustumaan "yhteen satsiin" hoitokissanpentuja eläinsuojeluyhdistyksen jäsenen Marjaana Helttulan luo.

 • Kemissä halutaan lisätä kevyen liikenteen turvallisuutta keskusta-alueilla ja siksi esimerkiksi Pohjoisrantakadulla kokeillaan pyöräilybaanaa kuukauden ajan. Kadulle ilmestyneet tolpat eivät kuitenkaan kaikkia miellytä, ja keskustelu Facebookissa on ollut varsin vilkasta. Mitä vastaa tekninen johtaja Mika Grönvall? Toimittajana Laura Valta.

 • Länsi-Pohjan oma soteratkaisu puhuttaa. Kuntien valtuustot päättävät yhteisyrityksen perustamisesta 18.11.2017. Yle Kemin Meri-Lapin aamulähetyksessä haastattelussa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi.

 • Länsi-Pohjan keskussairaalan johtajaylilääkäri Paavo Uusimaa ja Länsi-Pohjan keskussairaalalan perusterveydenhuollon yksikön ylilääkäri Pertti Sakaranaho keskustelemassa Yle Kemin radion Meri-Lapin aamulähetyksessä Länsi-Pohjan keskussairaalan tulevaisuudesta sote-uudistuksen valossa.

 • Simolainen Marja Halttu on kerännyt kymmenen vuoden aikana yli 4000 nukkea. Keräily sai alkunsa kymmenen vuotta sitten, kun Halttu joutui jäämään ennenaikaiselle eläkkeelle ja päiviin oli keksittävä tekemistä. Haltun nukkekokoelma on kasvanut kymmenen vuoden aikana hiljalleen. Nukkekokoelmassa on nukkeja usealta eri aikakaudelta, joten kokoelmasta voi löytää oman lapsuuden suosikkinsa. Toimittajana on Jenni Mehtonen.

 • Tervolan ja Rovaniemen rajalla sijaitseva Pisavaaran luonnonpuisto on yksi Euroopan tarkimmin varjelluista. Sinne ei ole tavallisella tallaajalla mitään asiaa ilman erityislupaa. Tutkijoille hakkuilta vuosisadoiksi välttynyt erämaa on korvaamaton aarreaitta.

 • Vuonna 2000 Torniosta alkanut perinne loppuu pohjoisessa Lapin ammattikorkeakoulun viestinnän koulutuksen lakkauttamisen myötä. Torstaina käynnistynyt, Tornion viimeinen Radiofestivaali on tarkoitus vetää loppuun asti kunnialla.

 • Meänkielellä ja peräpohjolan murteella käytävä keskustelu Facebookin ryhmässä "Vistot nakut ja kolot knapsut" on palkittu vuoden murretekona. Kati Siponmaan haastattelussa ryhmän perustaja Katriina Pietilä-Juntura ja Tuula Liisanantti hersyttelivät muun muassa Ruotsin kunginasperheestä, joka on yksi ryhmän vakiokeskusteluaiheista.

 • Joskus aprillipila voi onnistua vähän liiankin hyvin eli se lähtee niin sanotusti lapasesta. Vuonna 1985 Lapin radion Kemin toimitus raportoi täältä Ruotsin rajalta, että Systembolagetista myydään viinaa vain kruunuilla ulos ja suomalaisille ei myydä lainkaan. Se on totinen paikka, kun suomalaisille viinasta vitsiä väännetään ja sehän meni täydestä koko valtakunnassa. Ihmekös tuo, kun varsin uskottavalta kuulosti nuori Eero Säily ja Systembolagetin Maj-Britt Pekaksi tekeytynyt, tuolloin radion henkilökuntaan kuulunut Raili Tikkanen.

 • Torniolainen Merja Ruth vaikuttaa tätä nykyä uudessa TeatteriRajassa, jonka esitykset eivät isoja tiloja kaipaa. Viimeisin Ruthin ohjaama ja käsikirjoittama esitys saatiin rakennettua esimerkiksi ravintolan tiloihin ja harjoituksia vedettiin talven mittaan ihmisten olohuoneissa. Tilakysymys onkin Merjan mielestä akuutti erityisesti nuorten kulttuurin tekemisessä. Kati Siponmaa lähti Merjan kanssa kävelyttämään koiria ja päätyi istuskelemaan Tornion juna-asemalle, joka on Merjalle erityisen mieluisa paikka...

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä