Yle Åboland

Morgonparlamentet 17.1.2020: "Det är briljant att ta tåget i stället, men det borde vara rimligt prissatt"

 • 19 min
 • toistaiseksi

Janne Wennström och Charlotta Rosenberg resonerar kring nyårslöften, matsvinn, flygskam, vitsvanshjortar och det varma vädret. I studion Jesper Alm.

Lähetykset

 • pe 17.1.2020 11.45 • Yle Areena

Klipit

 • Matchen gick inte helt som planerat för Åbo IFK:s del när laget mötte Grankulla IFK i den lägre fortsättningsserien.
  Efter en bra start där ÅIFK ledde spelet med 14-10, tog matchen en drastisk vändning efter pausen och slutade 23-26 till Grankulla IFK:s fördel. Andreas Nyström från ÅIFK talar om vad som gick fel i matchen - och vilka förväntningar han har inför derbyt mot Pargas IF. För att laget ska kunna ta sig till kvartsfinal gäller det att vinna alla återstående matcher. Reporter är Pontus Nyqvist.

 • Omkullröstningen i Kimitoöns fullmäktigesal var droppen - förra valets röstmagnet Jan-Erik Enestam känner sig inte ha politikernas förtroende längre och kommer att stiga av den lokalpolitiska scenen. Socialdemokraternas gruppordförande Johan Sundqvist är besviken på Jan-Erik Enestams delvis symboliska gest, att sluta som SFP:s gruppordförande. Redaktör: Amanda Vikman.

 • Hur kom det sig att man i tiderna grundade en folkhögskola så här långt ut i skärgården? Bengt Backman har varit lärare och mångårig styrelseordförande för Houtskärs kyrkliga folkhägskola berättar om skolan. Vi hör också de forna eleverna Carita Isaksson och Siv Fagerlund. Redaktör: Maud Stolpe.

 • Mona Åkerholm och John Lassus tar sig an veckans nyhetsrubriker. De snackar kring frågan om hur klimatsmart Åbo egentligen är, om vårtecken i februari, om ekonomifostran och om minimihastigheter på landsvägar. I studion Lina Frisk.

 • Vad vill turister se då de besöker Åbo? Hur ser en bra guidning ut i dag? Finlands Guideförbund fungerar som takförening för landets alla guideföreningar. Totalt hör 89 föreningar och 1 300 guider till förbundet. Nu har kontoret flyttat från Tammerfors tillbaka till Åbo, där det första kontoret i tiderna fanns. Reporter Andrea Wiklund intervjuar kanslisekreterare Annamari Laine.

 • Elmeri Peltomaa, Hilma Aalto, Ella Lundberg och Peppi Koivisto i Björneborgs svenska samskola firar sportlov vecka 8, och de har massor med planer för sportlovet. Och de har intressanta planer för vad de vill arbeta med då de är äldre, och vad de inte vill arbeta med. Redaktör är Linus Hoffman.

 • Malin Järvinen och Janne Wennström snackar kring veckans nyheter. Snacket snurrar kring allt från högt vatten i Åbo till alla hjärtans dag. I studion Jesper Alm.

 • När en ung människa dör i en olycka som aldrig får någon egentlig förklaring är det särskilt svårt för de anhöriga. De får leva med sina frågor och med allt det som blev oavslutat. Sonja Lumme har skrivit en sång till sin försvunna bror Stefan och hans andra syster Paula Wilson har rest ett minnesmärke för honom och andra som har gått under på havet.
  Det har blivit klart att Polisen på Åland i samarbete med andra myndigheter ska undersöka vraket av m/s Irma så snart vädret tillåter. Efter deras dykningar kommer säkert en del av de många frågor de anhöriga har att få svar. Redaktör är Nilla Hansson.

 • När en ung människa dör i en olycka som aldrig får någon egentlig förklaring är det särskilt svårt för de anhöriga. De får leva med sina frågor och med allt det som blev oavslutat. Peter Lumme var 17 år när hans 16 årige bror Stefan dog som jungman på m/s Irma som förliste i oktober 1968. Redaktör är Nilla Hansson.

 • M/s Irma hette ett lastfartyg som förliste någonstans mellan norra Åland och Enskär år 1968. Det var på väg till Raumo med antracit i lasten och 11 personer ombord. Alla omkom och bara en av dem hittades efteråt. I maj 2019 hittade dykarteamet Irma med hjälp av dataingenjören Tomas Gustafssons uträkningar och ihärdigt sökande med ekolod äntligen båten som fick vänta på att bli hittad i över 50 år. Stefan Lumme var bara 16 år när han försvann ner i djupet med Irma. I den första delen av programmet hör vi hans bror Peter Lumme. Redaktör är Nilla Hansson.

 • Temadagen uppmärksammar förebyggandet av olyckor och skador hemma, på arbetet och fritiden. En av skolorna som deltog i 112-dagen i Åbo var Cygnaeus skola. I inslaget hörs Linus Sarlin, Tinja Klåvus samt läraren Nina Hyvönen. Reporter: Peter Karlberg

 • Skolmaten i Finland är gratis och näringsrik. Det är den i Kyrksbackens skola i Nagu med. Men eleverna anser att den dessutom borde ha mera smak, se aptitligare ut och inte innehålla ben- eller plastbitar. Nagueleverna Julia Adolfsson, Olga Åberg, Georg Sarlin, Juhana Virkkunen och Elton Palmroos intervjuas av Linus Hoffman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä