Östnyland på 20 minuter

4.2.2020: Dags att söka sommarjobb och Sibbobor funderade på prylar

 • 20 min
 • toistaiseksi

I dagens podcast handlar det också om Borgås erfarenheter av insamlingskärl för drogsprutor. Vi hör varför staden delar ut tusentals sprutor per månad till narkomaner.

I programmet medverkar Annika Palmgren, Eivor Skogberg, Ulla Lindholm, Veronica Isaksson-Nyström och Annika Immonen.

Katarina Lind är programvärd, Helena von Alfthan är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Rebecka Svedberg och Mikael Kokkola är reportrar. Mikael Crawford är producent.

Lähetykset

 • ti 4.2.2020 12.02 • Yle Areena

Jaksot

 • Nu finns det en ny bok om aktiva Borgåbor i Frälsningsarmén. I dagens podcast handlar det också om räddningsverket, som har färre uppdrag under coronaepidemin.

  I programmet medverkar Bertel Wahlström, Marianne Green, Jonas Dufvelin och Peter Johansson.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Hedvig Sandell, Leo Gammals och Mikael Kokkola är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Denise Ollas och Mikael Skogster från Lovisa ska gifta sig, trots coronapandemin. I Söderkulla kyrka firades dop i helgen, och en av de tio personer som fick närvara var vår reporter Lone Widestam. Nadina Vihinen från Borgå tänker däremot inte ha ceremoni. Lilla Bönan blir utan dop tillsvidare. Vihinen berättar hur hon tänkte när hon valde att skjuta upp sitt barns dop.

  Vår podcast idag handlar också om dödsolyckan på väg 170 vid Karleby gård idag, fredag, på morgonen.

  Vi som gör det här programmet heter Frida Frankenhaeuser, Fredrika Sundén, Stefan Härus, Mira Bäck, Hedvig Sandell och Lone Widestam. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Brandmästare Petri Lyttinen säger att ingen ska elda kvistar eller vass under rådande undantagstillstånd. Under mars månad har brandkåren vid Räddningsverket i Östra Nyland redan släckt sex gräsbränder och p.g.a. coronaviruset vill Lyttinen inte utsätta personalen för extra, onödigt arbete. Du hör också barberare Axel Nylund från Borgå som säger att finländarna kommer se ut som Tarzan om två månader.

  Andra intervjuade är Markus Eriksson och Per-Erik Eklund.

  Vi som gör det här programmet heter Frida Frankenhaeuser, Fredrika Sundén, Leo Gammals och Sebastian Backman. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Lovisa ska stänga två skolor och två daghem och nu har staden hört både föräldrar och berörda. Pernåföräldern Daniel Thomasson var måttligt imponerad efter mötet. Timo Tenhunen, t.f. bildningsdirektör i Lovisa, möter föräldrarnas kritik.

  Du hör också Kalevi Ilonen om att Borgå skjuter upp Jukolakavlen till år 2023 och Jan Ekebom om att Östersjön mår bättre än tidigare.

  Vi som gör det här programmet heter Frida Frankenhaeuser, Fredrika Sundén, Hedvig Sandell och Mira Bäck. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast handlar det också om matutdelningen i Borgå. Dessutom hör vi att många ungdomar behöver få prata med någon just nu. Borgå stads ungdomstjänster hjälper och försöker ingjuta hopp och framtidstro.

  I programmet medverkar Nina Jorkama, Päivi Valkoniemi, Ansi Lindblad, Curt-Olof och Anneka Eklund samt Baba Salakari.

  Katarina Lind är programvärd. Mikael Kokkola och Kia Svaetichin är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Kalle Rhenfors från Östersundom hade en aggressiv varg på besök på sin gård i torsdags. Hör honom berätta vad som hände. Jag tror folk sku må bra av att vara lite utomhus och få fingrarna i jorden, säger mjölkbonden Kettil Fredriksson från Liljendal. Han tycker att jord- och skogsbruksminister Jari Leppäs (c) förslag att de arbetslösa och permitterade ska kunna hitta tillfälliga jobb på lantbruken är en god idé.

  Du hör också äldre konstapel Staffan Söderström om hur det gått att övervaka det isolerade Nyland.

  Vi som gör det här programmet heter Frida Frankenhaeuser, Fredrika Sundén och Stefan Härus. Nyhetschef är Bettina Aspfors.

 • Sofia Antman startade en grupp med avsikt att rädda de små företagen i Borgå. Nu har Facebookgruppen över 2500 medlemmar och gruppmedlemmarna har startat en kampanj för att dela ut blommor och choklad åt sjukvårdspersonal i Borgå. Hur fungerar distansundervisningen i praktiken och varför väljer vissa föräldrar att ha sina barn i skolan, bl.a. det här funderar Christel Liljeström och Malin Lönnroth på i fredagskaffe.

  Du hör också trädgårdsentusiasten Heidi Österholm som redan inspekterar sin kolonilott.

  Programmet idag görs av Frida Frankenhaeuser och Hedvig Sandell. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Jenny Forsström bor i Borgå men jobbar på BB i Kotka. Än får man komma hit och föda, säger hon. Folk vill sjösätta sina båtar en månad tidigare än vanligt. Det blir bråttom, berättar varvsägarna på Bodö i Borgå skärgård.

  Du hör också restaurangföretagarna Bashret Dushi och Petter Larsen.

  Vi som gör det här programmet heter Frida Frankenhaeuser, Fredrika Sundén, Mikael Kokkola, Kia Svaetichin och Mira Bäck. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Det krävs mycket disciplin för att klara av att träna under nya omständigheter. Fotbollsspelare Oliver Henrichson och konståkare Vera Stolt berättar hur dom gör. Taxichauffören har börjat köra mat i regionen, Toni Ahlfors från Lovisa berättar om sina första arbetsuppdrag.

  Du hör också Emil Vaara, Annelie Åkerman-Anttila, Liisa Toivonen, Mitja Runonen och Maria Malin.

  Idag gjordes programmet av Frida Frankenhaeuser, Mira Bäck, Hedvig Sandell, Stefan Paavola och Leo Gammals. Mikael Crawford är nyhetschef.

 • Under söndagen fick Sibbo jaktvårdsförening och Lasse Karjalainen in fyra samtal om vargobservationer. I Borgå var chefsläkaren Kati Liukko på plats under premiärdagen för drive-in-coronatestnigen vid Näse hälsostation. På Kråkö renoveras den gamla skolan för fullt till en framtid som bryggerirestaurang, galleri och snickeri berättar Robert Hägg.

  Mikael Kokkola är programvärd, Fredrika Sundén är morgonreporter och Stefan Härus är nyhetsreporter. Leo Gammals och Fredrika Lindholm är reportrar.

 • I dagens podcast handlar det också om vad man kan hitta på för att pigga upp tillvaron i coronatider. Vi hör även en Lovisabo som hellre spenderar tid på stugan i Bromarv än sitter inne i en lägenhet i Lovisa centrum.

  Katarina Lind är programvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Stefan Härus, Malin Valtonen, Mikael Kokkola och Mira Bäck är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Hanna Kaukonen valde att evakuera sig från sitt jobb i Rom i Italien. Nu får hon matkasse utanför dörren och umgås med mamma och pappa bara via balkongen. På Pellinge får familjerna låna eftisledaren Anki i coronatider och biblioteken ska låta användarna låna fler än en e-bok i veckan.

  Du hör också Erika Englund och Malin Hollmén.

  Idag gjordes programmet av Frida Frankenhaeuser, Fredrika Sundén och Mikael Kokkola. Bettina Aspfors är nyhetschef.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä