Östnyland på 20 minuter

6.2.2020 En morgon på Potsdamer Platz och i Hindersby, Lappträsk

 • 17 min
 • toistaiseksi

I stadshuset i Borgå var det applåder, tal, skålar, Runebergstårtor och blommor som gällde för för pristagaren Ralf Andtbacka.

På åkrarna i Hindersby står Thomas Antas och funderar på hur den milda vintern, som bara fortsätter och fortsätter, påverkar livet som jordbrukare.

Vi som gör podcasten heter Mikael Kokkola, Fredrika Sundén och Stefan Härus.

Lähetykset

 • to 6.2.2020 11.21 • Yle Areena

Jaksot

 • Sofia Antman startade en grupp med avsikt att rädda de små företagen i Borgå. Nu har Facebookgruppen över 2500 medlemmar och gruppmedlemmarna har startat en kampanj för att dela ut blommor och choklad åt sjukvårdspersonal i Borgå. Hur fungerar distansundervisningen i praktiken och varför väljer vissa föräldrar att ha sina barn i skolan, bl.a. det här funderar Christel Liljeström och Malin Lönnroth på i fredagskaffe.

  Du hör också trädgårdsentusiasten Heidi Österholm som redan inspekterar sin kolonilott.

  Programmet idag görs av Frida Frankenhaeuser och Hedvig Sandell. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Jenny Forsström bor i Borgå men jobbar på BB i Kotka. Än får man komma hit och föda, säger hon. Folk vill sjösätta sina båtar en månad tidigare än vanligt. Det blir bråttom, berättar varvsägarna på Bodö i Borgå skärgård.

  Du hör också restaurangföretagarna Bashret Dushi och Petter Larsen.

  Vi som gör det här programmet heter Frida Frankenhaeuser, Fredrika Sundén, Mikael Kokkola, Kia Svaetichin och Mira Bäck. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Det krävs mycket disciplin för att klara av att träna under nya omständigheter. Fotbollsspelare Oliver Henrichson och konståkare Vera Stolt berättar hur dom gör. Taxichauffören har börjat köra mat i regionen, Toni Ahlfors från Lovisa berättar om sina första arbetsuppdrag.

  Du hör också Emil Vaara, Annelie Åkerman-Anttila, Liisa Toivonen, Mitja Runonen och Maria Malin.

  Idag gjordes programmet av Frida Frankenhaeuser, Mira Bäck, Hedvig Sandell, Stefan Paavola och Leo Gammals. Mikael Crawford är nyhetschef.

 • Under söndagen fick Sibbo jaktvårdsförening och Lasse Karjalainen in fyra samtal om vargobservationer. I Borgå var chefsläkaren Kati Liukko på plats under premiärdagen för drive-in-coronatestnigen vid Näse hälsostation. På Kråkö renoveras den gamla skolan för fullt till en framtid som bryggerirestaurang, galleri och snickeri berättar Robert Hägg.

  Mikael Kokkola är programvärd, Fredrika Sundén är morgonreporter och Stefan Härus är nyhetsreporter. Leo Gammals och Fredrika Lindholm är reportrar.

 • I dagens podcast handlar det också om vad man kan hitta på för att pigga upp tillvaron i coronatider. Vi hör även en Lovisabo som hellre spenderar tid på stugan i Bromarv än sitter inne i en lägenhet i Lovisa centrum.

  Katarina Lind är programvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Stefan Härus, Malin Valtonen, Mikael Kokkola och Mira Bäck är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Hanna Kaukonen valde att evakuera sig från sitt jobb i Rom i Italien. Nu får hon matkasse utanför dörren och umgås med mamma och pappa bara via balkongen. På Pellinge får familjerna låna eftisledaren Anki i coronatider och biblioteken ska låta användarna låna fler än en e-bok i veckan.

  Du hör också Erika Englund och Malin Hollmén.

  Idag gjordes programmet av Frida Frankenhaeuser, Fredrika Sundén och Mikael Kokkola. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast hör vi också en förälder som har barnen hemma från skolan medan hon distansjobbar. Hur går det med vardagspusslet? Vi hör också Borgå stads utbildningsdirektör kommentera situationen i skolorna.

  I programmet medverkar Paola Dadda, Rikard Lindström, Matts Holmström, Sari Rauvanto-Eriksson, Gun Wallén och Evelyn Asaftei.

  Katarina Lind är programvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Mikael Kokkola och Fredrika Lindholm är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast hör vi också hur en artist i Borgå påverkas av att allt fler evenemang och spelningar ställs in.

  I programmet medverkar Erik Nyblom, Kristoffer Smeds, Frans Andersson och Jouni Piippo.

  Katarina Lind är programvärd. Stefan Paavola och Mikael Kokkola är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Jogaläraren från Lovisa, Noora Lintukangas, hade en 40-års kris och skrev en bok om kriser. Besvikna Akillesfans tänker stödja sitt bandylag på lagets sista träning inför finalmatchen. Såhär borde Sibbo lösa problemet med stökiga ungdomar på biblioteket, bl.a. det i fredagskaffe med Christel Liljeström och Malin Lönnroth.

  Du hör också Raoul Karlqvist, Kristoffer Smeds, Jan D. Oker-Blom och Mikael Grannas.

  Idag gjordes programmet av Frida Frankenhaeuser, Fredrika Sundén och Mira Bäck. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Många ungdomar samlas på biblioteket i Nickby efter skolan och det blir lätt stökigt. Sibbounga och politiker kommer med förslag på vad kommunen kunde göra. Borgå stad ställer in stora publika evenemang, men planen är att bandyligans final på lördag ändå spelas inför en publik på 5000 personer. Hör mer om det här i programmet.

  Du hör Toni Lindberg, Ellen Creutziger, Ada Tuulari, Cecilia Lindberg, Erin Markkanen, Kenneth Ek, Katarina Broas och Ted Urho.

  Idag gjordes programmet av Frida Frankenhaeuser, Fredrika Sundén och Hedvig Sandell. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Hur känns det att inleda studentskrivningarna då risken finns att coronaviruset ställer till det? Kulturhuset Grand i Borgå har fått en ny ägare. Vi frågar om det här påverkar verksamheten i huset. Det handlar också om HUS-anställda som hotas av uppsägning. I dagens podcast hör vi även vad Lovisastyrelsen beslöt om pengar för att planera välfärdshallen.

  I programmet medverkar Kenneth Ek, Ullrike Hjelt-Hansson, Anni Wahlström, Monica Johansson och Tuula Lasander.

  Katarina Lind är programvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Hedvig Sandell och Mira Bäck är reportrar. Mikael Crawford är producent.

 • I dagens podcast handlar det också om innebandy. ÅIF:s damer från Sibbo hade ett lyckat veckoslut och har nu säkrat sin plats i ligan inför nästa säsong.

  I programmet medverkar Joel Väänänen, Benjamin Tackman, Bianca Boman, Dheyaa Hamid, Peter Backman och Annika Railila.

  Katarina Lind är programvärd och Mikael Kokkola är reporter. Bettina Aspfors är nyhetschef.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä