Radio Suomi Kotka

Positiivisen palautteen vallankumous on poikkeuksellinen someryhmä - "Moderointihommat on vähissä"

 • 13 min
 • toistaiseksi

Positiivisen palautteen vallankumous -Facebook-ryhmä valittiin vuoden 2019 positiivisimmaksi kotkalaiseksi ilmiöksi. Kotkan Nuorkauppakamari järjesti kilpailun yhteistyössä Positiivareiden kanssa.

Facebook-ryhmän perustaja ja ylläpitäjä Emmi Kirvesniemi vieraili Kymenlaakson aamulähetyksessä. Jesse Mäntysalon haastattelussa Kirvesniemi kertoo muun muassa, miten ryhmän ylläpitäminen on vaikuttanut hänen elämäänsä, ja onko olemassa aiheita, jotka aiheuttavat kuohuntaa jopa positiivisuusryhmässä.

Lähetykset

 • ma 20.1.2020 9.46 • Yle Areena

Jaksot

 • Suomen merimuseossa, Merikeskus Vellamossa Kotkassa on parhaillaan käynnissä satoja vuosia vanhan tekstiilin replikointityö. Alkuperäinen tekstiili on naisten tikattu alushame, joka on löytynyt 1700-luvulta peräisin olevan kauppalaivan hylystä. Nyt tarkoituksena on tehdä jäljennös, joka vastaa alkuperäistä vaatekappaletta materiaalia ja ompelutekniikkaa myöten. Suomen merimuseon tiloissa säilytettävä alkuperäinen tekstiili on erittäin harvinainen ja kallisarvoinen.

  Jesse Mäntysalon haastattelussa museolehtori Anni Shepherd kertoo alkuperäisen hameen taustasta sekä parhaillaan tehtävästä replikointityöstä.

 • Kotkalainen Niina Autio on työskennellyt lentoemäntänä 16 vuotta. Millaisia työrupeamat ovat? Ehtiikö työssä nähdä maailmaa ollenkaan? Ja mitä Autio tekee raskaan vuorotyön vastapainona?

  Kiira Ikävalko tapasi Niina Aution Kotkan Langinkoskella.

 • Kymenlaaksossa käy kiivas kamppailu Helsingistä itään suuntautuvista uusista ratalinjauksista. Sekä Kouvolan että Kotkan kautta kulkevien vaihtoehtojen omat twittertilit ovat esimerkiksi alkaneet levittää sanaa molempien linjausten tärkeydestä. Asia on maakunnalle iso ja isoja ovat myös siihen liittyvät mielipide-erot.

  Kuohuttavasta rata-aiheesta käytiin kiivasta keskustelua Ylen Kymenlaakson aamulähetyksessä. Studiossa vieraina Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka ja Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö, haastattelijana Jesse Mäntysalo.

 • Kaakkois-Suomen poliisi on alkanut tutkia 20 vuotta vanhaa katoamistapausta murhana. Epäillyn murhan uhria, valkealalaista Kimmo Ojalaa, ei ole vieläkään löydetty. Viimeinen havainto Ojalasta tehtiin poliisin mukaan 6. kesäkuuta 1999 huoltoasemalla Ristiinassa. Mitä miehelle tämän jälkeen tapahtui, on yhä mysteeri.
  Kimmo Ojalan äiti teki pojastaan katoamisilmoituksen Kouvolan poliisille tammikuussa 2000 eli vasta puoli vuotta viimeisen havainnon jälkeen.

  Tapauksen nykyinen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Salminen kertoo Jesse Mäntysalon haastattelussa, millä perusteella poliisi on aloittanut asiassa murhatutkinnan. Hän avaa myös tutkimusten tämänhetkistä tilaa.

 • Kotkan Jumalniemen jätekeskuksen yhteyteen on avattu Goodwill-kierrätysmyymälä. Se ottaa lahjoituksina vastaan hyväkuntoista ja siistiä kodintavaraa, vaatteita, työkaluja, huonekaluja sekä kaikkea muuta myyntikunnossa olevaa tavaraa laidasta laitaan. Myynnistä saaduilla tuotoilla Goodwill-myymälöitä ylläpitävä Sotek-säätiö tukee työtä etsiviä ihmisiä kohti työelämää.

  Jesse Mäntysalon haastattelu Sotek-säätiön palvelupäällikkö Jukka-Pekka Keronen ja Goodwillin aluepällikkö Jonna Tykkä kertovat muun muassa, millaista tavaraa ihmiset tällä hetkellä tuovat erityisen paljon myyntiin ja mitä taas myymälöissä ei oteta vastaan. Entä onko kierrättämisen trendi edelleen nousussa?

 • Ensi kesänä avattava Kimolan kanava houkuttelee Iitin seudulle uutta yritystoimintaa. Heinolan, Iitin ja Kouvolan teettämän selvityksen mukaan Kimolan kanavassa voitaisiin ensimmäisinä vuosina tehdä jopa pari tuhatta venematkaa. Se tarkoittaa alueelle merkittävää matkailutuloa.

  Vuolenkosken kyläyhdistys on etsinyt kylälle yrittäjiä, jotka olisivat valmiit aloittamaan yritystoiminnan.
  Parhaillaan on rakenteilla uusi ravintola, jonka on määrä avautua kesällä. Lisäksi Vuolenkoskelle tulee kyläkeskus, jossa toimii muun muassa kauppa.

  Jesse Mäntysalo kysyy Vuolenkosken kyläyhdistyksen puheenjohtaja Eero Paroselta ja ravintolaa rakennuttavalta yrittäjältä Ville Pistolta, miten merkittävä asia kanavan avautuminen Vuolenkoskelle on ja millaisia muita suunnitelmia kylällä matkailun ja sen oheistoiminnan suhteen on.

 • Sairaanhoitopiirin Kymsoten uuteen päivystysapunumeroon 116 117 tuli ensimmäisen kuukauden aikana noin 5000 soittoa. Kaikki eivät kuitenkaan vielä tiedä numeron olemassaolosta. Miten palvelu hyödyttää asiakasta ja hoitopolkua? Kirsi Lönnbladin haastattelussa Kymsoten palvelupäällikkö Mari Kuusisto.

 • Keskuskauppakamari on alkanut kouluttaa yrityksiä, yhteisöjä ja organisaatioita päästövähennysten laskemisessa. Kysyntä tällaisille koulutuksille on ollut suuri. Haminassa tarjoiltiin tietoa päästöjen laskennasta, vähentämisestä ja kompensoinnista. Kirsi Lönnbladin haastattelussa
  Hiilijalanjälkiasiantuntija Noora Rantanen AFRY Finland Oy:stä ja Auto-Salpa Oy:n laatu- ja kiinteistöpäällikkö Veli-Matti Kalpa.

 • Alvar Aallon suunnittelemalle Tehtaanmäen koululle etsitään jatkokäyttöä Kouvolassa.
  Valtuusto on päättänyt lakkauttaa Tehtaanmäen koulun siinä vaiheessa, kun Inkeroisten uusi yhtenäiskoulu valmistuu. Alvar Aalto -säätiön kanta on, että rakennus tulisi säilyttää edelleen koulukäytössä, mutta muitakin mahdollisuuksia voidaan miettiä. Kirsi Lönnblad tapasi Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindhin.

 • Kouvolan pääkirjastossa avautui tänään Alvar Aallon elämästä ja arkkitehtuurista kertova valokuvanäyttely. Näyttely on ollut esillä Jyväskylässä, missä Aallon museo sijaitsee ja nyt se lähti kiertämään maata - ensimmäinen pysäkki on siis Kouvola. Kirsi Lönnblad tapasi avajaisissa Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtajan Tommi Lindhin.

 • Kotkassa Helilän koulun nuoret ovat jalkautuneet tekemään lähiympäristössään hyvinvointia ja yhteiskuntarauhaa edistäviä tekoja.

  Kyse on tempauksesta, jossa nuorisotyön ja median ammattilaisten Gutsy Go -tiimi auttaa nuoria toimimaan oman yhteisönsä hyväksi.
  Kahdeksasluokkalaiset järjestivät esimerkiksi vanhusten saunaillan, jonka tarkoituksena oli saada yksinäisiä ikäihmisiä tapaamaan toisiaan. Tänä vuonna yhdeksäsluokkalaiset toimivat nuorempien tutoreina ja ohjaisvat projektin suunnittelua.

  Jesse Mäntysalon haastattelussa Helilän koulusta kahdeksasluokkalaiset Hertta Eerola ja Vili Sinisalo, yhdeksäsluokkalaiset Jenna Sirén, Siru Jäntti ja Rafi Kabiri sekä erityisopettaja Heini Salopelto.

 • Kymenlaaksossa aletaan kartoittaa kansalaisten digitaitojen tasoa. Kymenlaakson liiton johdolla pohditaan, millaista digitukea maakunnassa tulisi olla tarjolla esimerkiksi sähköisessä asioinnissa. Monessa virastossa asiointi on jo muuttunut sähköiseksi ja ihmisiltä vaaditaan yhä enemmän erilaisten digilaitteiden hallintaa.

  Ei ole olemassa täysin tarkkaa tutkimustietoa siitä, kuinka monella suomalaisella on puutteita digitaidoissa. Valtiovarainministeriön arvion mukaan tällaisia ihmisiä saattaa olla Suomessa jopa miljoona.

  Jesse Mäntysalon haastattelussa Kymenlaakson liiton digituki-hankkeen projektipäällikkö Katariina Terävä ja digitukihenkilö Olavi Pesonen kertovat, millaisissa asioissa digituelle on erityisesti tarvetta ja onko digiosaaminen nykyään jo kansalaistaito.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Pirkka-Pekka Peteliuksen pitkäaikainen haave on ollut veneilysäätietojen lukeminen radiossa. Toive toteutui, kun Pirkka-Pekka vieraili Kymenlaakson Radiossa. Kuuntele kuinka mies selviytyi. Samalla selviää myös mikä olisi Peteliuksen unelmien täyttymys ja miksi unelma ei ole vielä toteutunut.

 • Kymenlaakson Radio sai mieluisan vieraan, kun Pirkka-Pekka Petelius saapui Mari Pekkasen juontopariksi iltapäivälähetykseen. Lähetys täyttyi toivekappaleista, yleisön kysymyksistä ja vapaasta assosiaatiosta. Tarina luikerteli Kymenlaakson murteen ominaispiirteiden pohdinnasta nujakkaan Sami Hyypiän kanssa. Kuuntele iltapäivän parhaat palat!

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieraana on kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) Lappeenrannasta. Haastattelussa hän arvostelee muun muassa hallituksen kaavailemaa kuntauudistusta. Toimittajana on Jaakko Mäntymaa.

 • Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
  Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

 • Tämänkertainen parlamenttivieras, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), uskoo hovioikeuden jäävän Kouvolaan. Haastattelijana Vesa Grekula.

 • Viidestä tamperelaismiehestä koostuva yhtye 4W - hatunnosto Juha "Watt" Vainiolle soittaa ainoastaan Junnun tuotantoa. Mari Pekkasen jututettavina ovat solisti Kimmo Hoivassilta ja kitaristi Marko Aho.

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieras -ohjelman haastattelussa on perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän kertoo ohjelmassa muun muassa värikkäästä julkisuuskuvastaan sekä näkemyksensä kuntaliitoksista. Vesa Grekula haastattelee.

 • Kotkalainen Maiju Lanki on Metsähallituksessa suunnittelijana ja työpäivät kuluvat usein tutkimalla vedenalaista maailmaa sukeltaen. Olli Törönen tapasi Maiju Langin Haminan Nuokoissa.

 • Iittiläset maatalousyrittäjät Pekka Mukula ja Mikko Hietalahti puivat viikonloppuna rypsisatonsa viimeiset erät. Alkukesästä kirpat söivät taimia, seuraavaksi kuoriaiset imivät kukista nesteet pois ja lopuksi kaalikoi söi puolet siemenistä. Sadosta tuli niin kehno , että Mukula ei aio kylvää rypsiä ensi keväänä ja Hietalahtikin pienentää viljelyalaansa. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kouvolan kulttuurilautakunta on ehdottanut museoverkkoselvityksen pohjalta yhdeksän Kouvolassa sijaitsevan museon lakkauttamista. Elimäen kotiseutuyhdistys on anonut kotiseutumuseolleen vuoden jatkoaikaa. Museonhoitaja Paula Heikkilä kertoi museon kiinnostaneen tänä kesänä matkailijoita. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kotkassa pelataan viikonloppuna rockfutiksen SM-mitaleista. Kyseessä on ei-niin-totinen tapahtuma, jossa jaetaan sarjapisteiden lisäksi myös tyylipisteitä. Kentällä kirmaa viikonloppuna useita rokkistaroja ja julkkiksia, muun muassa Kalle Ahola ja Paavo Arhinmäki nähdään kentällä.

  Tapahtuma avataan jo tänään perjantaina, kun vastakkain asettuvat viime vuoden divarisarjan voittaja Moskovan Laturi ja kotkalaisista rock-ihmisistä koottu dream team. Jaakko Mäntymaa tapasi kotkalaiset haastajat.

 • Satakunta koiranäyttelyä kiertänyt Risse ei saa näyttää kehässä liian siistiltä. Rodun ulkomuotokriteereihin kuuluu, että koira tulee olla pörheä. Seuraava koitos Rissellä on edessään Kouvolassa. Kirsi Partanen haastatteli näyttelyyn valmistautuvan koiran omistajaa Sirpa Ylätaloa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä