Yle Vega Västnyland

Snappertunaskytten Niklas Hyvärinen siktar på VM i juni

 • 13 min
 • toistaiseksi

Snappertunabon Niklas Hyvärinen, 3 år, har tävlingsskjutit sedan tonåren. Årligen skjuter han omkring 20 000 skott. Hyväinen säger att han vill delta i VM i Frankrike i juni. För att få delta i VM-tävlingarna måste han klara sig i kvaltävlingarna under våren. Marica Hildén och Bubi Asplund intervjuar.

Lähetykset

 • ma 20.1.2020 10.20 • Yle Areena

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Sjundeå Gymnastikförening arrangerar under sportlovsveckan ett populärt tvåspråkigt sportläger för barn i lågstadieåldern. Edvi, Oliver, Bianca, Linus och Freja är några av de barn som deltar i lägret där Maria Söderholm och Bea Söderholm fungerar som ledare. Under lägret idrottar och leker barnen både ute och inomhus. Lägret ordnas i Sjundeå svenska skola. Tiina Grönroos intervjuar.

 • Den varma och regnrika vintern har gjort att Raseborgs å i Västnyland svämmar över rekordmycket och rekordtidigt. Tiina Grönroos har träffat Minttu Peuraniemi som är projektchef för Raseborgs å. Målet är att minska på översvämningarna och däremd få både ån, omkringliggande åkrar och havet att må bättre.

 • På fem år har Lojoföretaget Emmy Clothing vuxit från en vag dröm i ett 30 kvadratmeter stort lager i Esbo, till en av Lojos främsta arbetsgivare för unga. Nu planerar de expandera till hela Nordeuropa.

 • Den här vinterns hjortjakt avslutades på lördagen (15.2).De västnyländska jaktlagen fällde omkring 3900 hjortar vilket är ungefär tio procent fler än senaste hjortjakt. Tomas Randström, som är verksamhetsledare för den relativt nya föreningen Västra Nylands jaktvårdsförening säger att tyngdpunkten på vinterns jakt var att skjtua flera honor än hannar och att mer än hälften av alla fällda hjortar skulle vara kalvar. Tiina Grönroos intervjuar.

 • Raseborgs Skyttars Krister Holmberg har under sina mer än trettio aktiva år som tävlingsskytt samlat på sig enormt många medaljer och pokaler. En del av dem finns i ett särskilt pokalskåp, en del hänger i en specialbyggd ställning medan resten är undangömda i sko- och pappkartonger. På söndag (23.2) börjar EM i luftvapen i polska Wroclaw där Holmberg deltar i sin gren rörligt mål. Bubi Asplund intervjuar.

 • Täktervägwen i Ingå har varit i uselt skick i åratal. Det finns massor med gropar i vägen. De som bor lägns Täktervägen ahr klagat över detta och nu kommer deras önskemål om en förbättring att hörsammas. I sommar ska vägen få ny beläggning. Anette Högström, Sonja Eklund-Dahlin och Tom Dahlin bor längs med Täktervägen och är väldigt glada över detta. Bubi Asplund intervjuar.

 • Fredagen den 14 februari ordnas de gamlas dans runt om i gymnasierna. Det är då andra årets studerande som festar, efter att abiturienterna firade stort runt omkring i Västnyland under sin sista dagen i gymnasiet.
  De gamlas dans går ut på att tvåorna dansar i finkläder i skolan.
  Marica Hildén har besökt Virkby gymnasium där hon träffade tvåorna Wilma Grandell, Binta Smith, Anna Wikström, Oliver Lodenius och Kelvin Lehtimäki.
  De har förberett sig för de gamlas dans genom att delta i skolans danskurs och dessutom har de själva ordnat danskurs på fritiden, efter skolan. De tyckte att det behövdes för att lära sig de drygt tio danser som de ska visa.

 • Ekenäs gymnasiums lärare bjöd sina abiturienter på gemensam frukost tidigt på bänkskuddardagen. Med mat i magen klarar man bättre av resten av dagen, filosoferar rektor Petra Blomqvist. I skolan har man också i övrigt försökt frångå mobbning och fula skämt mot skolans andra elever och lärare. Också i Gamlas dansdagen efter penkisen väljer Ekenäs gymnasium att ta till nya former. Alla dansar med alla. Tiina Grönroos har träffat abiturienterna Anna Ring, Emilia Lindh och Felix Lönnqvist. Ni hör också rektor Petra Blomqvist och vicerektor Petra Vahteristo.

 • Sole Garghentino-Nygård är kvinnan bakom matsvinnsbanken som delar ut överbliven restaurangmat i Karis centrum. Nu förverkligar hon nästa dröm och ordnar en vändagsmiddag för äldre personer den 13 februari. Det speciella är att gästerna får njuta av både mat, musik och dans kostnadsfritt. Veronica Montén träffade Garghentino-Nygård i festlokalen.

 • Vi, och säkert också ni, har funderat en hel del över vad som orsaken till att så många, relativt nybyggda eller nyrenoverade hus har olika fel och brister. Vi talar nu om offentliga byggnader, i många fall ganska påkostade servicehus, skolor, daghem och äldreboenden. För att nu nämna några exempel. Tiina Grönroos har intervjuat lektor Mats Lindholm vid Yrkeshögskolan Novia i Raseborg, Ekenäs.

 • Vi, och säkert också ni, har funderat en hel del över vad som orsaken till att så många, relativt nybyggda eller nyrenoverade hus har olika fel och brister. Vi talar nu om offentliga byggnader, i många fall ganska påkostade servicehus, skolor, daghem och äldreboenden. För att nu nämna några exempel. Tiina Grönroos har talat med studerande och lärare vid Yrkeshögskolan Novia i Raseborg där man bland annat utbildar byggmästare och ingenjörer.

 • Vi, och säkert också ni, har funderat en hel del över vad som orsaken till att så många, relativt nybyggda eller nyrenoverade hus har olika fel och brister. Vi talar nu om offentliga byggnader, i många fall ganska påkostade servicehus, skolor, daghem och äldreboenden. För att nu nämna några exempel. Tiina Grönroos har träffat upphandlingschef Satu Wigren.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä