Ykkösaamu

to 12.3.2020

 • 50 min
 • ei kuunneltavissa

Puolueiden pelikirjat sekaisin - miten toteuttaa hyväksyttävää ja humaania turvapaikkapolitiikkaa? Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Mikko Majander.

Mitä merkitsevät ilmailualalle koronasta aiheutuvat valtavat tulojen menetykset. Finnairia seuraava analyytikko Antti Viljakainen osaketutkimusyhtiö Ideresistä.

Ulkomaanlehtikatsaus. Toimittaja Jenna Vehviläinen, Rooma.

Blogi Heikki Valkama. “Etätyö on paremman väen optio” – puolitoista miljoonaa suomalaista ei voi siirtyä etätöihin, oli korona tai ei.

Mitä merkitsee Venäjälle Putinin perustuslaki? Tutkija Veera Laine Ulkopoliittisesta instituutista ja vanhempi neuvonantaja Laura Solanko Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta.

Juontaja Päivi Neitiniemi. Toimittajat Johanna Östman, Seija Vaaherkumpu ja Atte Uusinoka. Tuottaja Sakari Kilpelä. 

Lähetykset

 • to 12.3.2020 8.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Johtajan kannatus kriisitilanteessa, valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari, johtamisen ja talouden tiedekunta Tampereen yliopisto ja politiikan tutkija Johanna Vuorelma, Tampereen yliopisto.

  Ahvenanmaa ja rajojen sulkeminen, toimittaja Jonny Matsson, Tidningen Åland, Maarianhamina.

  Hoivakotien tilanne, varautuminen ja helpotukset rajoituksiin. Professori Teppo Kröger Jyväskylän yliopistosta ja kansanedustajat, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, Sdp:n ryhmän 2. vpj Ilmari Nurminen, Perussuomalaisten 1. varapj. Riikka Purra sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen, kesk.

  Kolumni, Kari Enqvist: Huuhaa-väki on siirtynyt vähin äänin hopeavedestä käsidesiin.

  Yle palvelee kriisissä vieraskielisillä uutisilla, vastaava tuottaja Marko Krapu ja uutistenlukija, somalin kielen taitaja Ujuni Ahmed.

  Uusinta: Johtajan kannatus kriisitilanteessa, valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari, johtamisen ja talouden tiedekunta, Tampereen yliopisto ja politiikan tutkija Johanna Vuorelma, Tampereen yliopisto.

  Juontajana Tom Kankkonen, toimittajina Marja Ala-Kokko, Mira Stenström ja Jukka Vanninen. Tuottajana Tarja Oinonen.

 • Kirja - Keir Giles: Moskovan opit. Mikä saa Venäjän vastustamaan länttä. Kommentti Helsingin yliopiston ja Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Katri Pynnöniemi.

  Markkianodotukset euroryhmälle. Pääekonomisti Heidi Schauman, Swedbank.

  EU:n keinot lievittää koronakriisin talousseuraamuksia. Taloustieteen dosentti Tuomas Malinen, Helsingin yliopisto, toimitusjohtaja analyysi- ja ennusteyrityksessä GsE economics ja yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta.

  Tavarataloketju Stockmannin tulevaisuus. Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia.

  Hallituksen tiedotustilaisuus koronatilanteesta ja länsirajan mahdollisesta sulkemisesta, toimittajana Atte Uusinoka.

  Blogi Heikki Valkama. Tökkiikö Wilma-viestittely? On aika paljastaa parjatun ohjelman historia.

  Kirja - Keir Giles: Moskovan opit. Mikä saa Venäjän vastustamaan länttä. Kommentti Helsingin yliopiston ja Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Katri Pynnöniemi.

  Juontaja Päivi Neitiniemi. Toimittajat Mira Stenström ja Atte Uusinoka. Tuottaja Sakari Kilpelä.

 • Koronadiplomatiaa ja Yhdysvaltain tilanne. Haastateltavana Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Mukana myös Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Paula Vilen.

  Kolumni; Pekka Juntti: Korona halkaisi kaupunkini

  Koronaviruksen talousvaikutukset. Hallitus on nimittänyt asiantuntijatyöryhmän selvittämään kriisin vaikutuksia Suomen talouteen. Ykkösaamun haastattelussa on ryhmän jäsen, taloustieteen professori Roope Uusitalo.

  Pääsiäisviikko ja henkinen tila koronan runtelemassa Euroopassa. Puhelut Maija Salmi, Espanja, Jenna Vehviläinen, Italia ja Kirsi Heikell, Ruotsi.

  Uusinta: UPI:n Mika Aaltola koronadiplomatiasta ja Yhdysvaltain tilanteesta.

  Viikon luontoääni: ahma. Sen esittelee Paavo Hellstedt.

  Juontajana Tom Kankkonen, toimittajina Marja Ala-Kokko ja Atte Uusinoka, tuottajana Tarja Oinonen.

 • Millainen omistajaohjauspolitiikka tukee tietä ulos koronakriisistä? Etla tutkimusjohtaja Niku Määttänen ja julkisen talousjohtamisen professori Lasse Oulasvirta.

  Britannian työväenpuolue vaihtaa johtajaa. Toimittaja Auli Valpola, Lontoo.

  Unionin toimintakykyky koronakriisissä. Europarlamentikot Eero Heinäluoma (sd.), Nils Torvalds (r.) ja Henna Virkkunen (kok.).

  Miten risteilymatkailu selviää pandemiasta? Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fräntti ja Kristina Cruisesin toimitusjohtaja, merikapteeni Mikko Partanen.

  Kolumni Matti Mörttinen. Kuoleeko EU koronaan?

  Juontaja Päivi Neitiniemi. Toimittajat Marija Skara, Jukka Vanninen ja Mira Stenström. Tuottaja Sakari Kilpelä.

 • EU:n solidaarisuus koetuksella koronapandemian aikana. Miten valtionyhtiöissä pitäisi koronan aikana toimia? Studiossa Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen.

  Ulkomaanlehtikatsaus Kreikasta, toimittaja Sara Saure, Ateena.

  Yhteistyö hallinnon ja yritysten välillä koronapandemian aikana sekä kansainvälisen lääketavarakaupan haasteet, haastateltavina ylijohtaja Päivi Sillanaukee, STM ja kauppapolitiikan johtaja Hanna Laurén, EK. 

  Afrikka, Kiina ja korona, Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström.

  Kolumni: Pekka Seppänen: Taistelu kakunjaosta alkoi.

  Uusinta: EU:n solidaarisuus koetuksella koronapandemian aikana, studiossa Eurooppa-ministeri Tytti Tuppurainen.

  Juontajana Tom Kankkonen, lähetystoimittajana Hanna Juuti, Marija Skara ja Atte Uusinoka. Tuottaja Tarja Oinonen.

 • Unkarissa poikkeustulakin on poikkeuksellinen. Valtio-opin yliopistonlehtori Heino Nyyssönen Turun yliopistosta.

  Korkeakoulujen opiskelijavalinnat poikkeuksellisessa tilanteessa. Johtaja Birgitta Vuorinnen, opetus- ja kulttuuriminsiteriö.

  Presidentti ja hallitus selvittelevät työnjakoaan. Poliittisen historian professori Timo Soikkanen Turun yliopistosta ja eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.).

  Pandemioiden historiaa. Lääketieteen historian dosentti Heikki Vuorinen Helsingin ja Tampereen yliopistosta.

  Kolumni Roope Lipasti. Yhteiskunnan muutosten tulee olla hallittuja koronan aikana ja sen jälkeenkin.

  Juontaja Päivi Neitiniemi. Toimittajat Marja Ala-Kokko ja Mira Stenström. Tuottaja Sakari Kilpelä. 

 • Ruotsin koronatilanne ja mielialat, puhelu Markku Broas, infektioylilääkäri, Lapin sairaanhoitopiiri. Keskustelemassa professori Anu Koivunen, Tampereen yliopisto ja pohjoismaiden tutkimuksen apulaisprofessori Johan Strang, Helsingin yliopisto.

  Talous vai terveys, onko meillä varaa kaikkiin rajoituksiin? Keskustelemassa johtaja Emilia Kullas. Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ja taloustieteilijä Sixten Korkman.

  Alkoholi, korona ja kaikki koko ajan kotona, A-Klinikan toimitusjohtaja ja lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki ja ohjelmajohtaja Miia Pitkänen, Lastensuojelun keskusliitto.

  Kolumni Pekka Juntti: Koronatoimet näyttävät, kuinka diktatuurit syntyvät.

  Uusinta: Ruotsin koronatilanne ja mielialat. Keskustelemassa professori Anu Koivunen, Tampereen yliopisto ja Pohjoismaiden tutkimuksen apulaisprofessori Johan Strang, Helsingin yliopisto.

  Juontajana Tom Kankkonen, toimittajina Hanna Juuti, Marja Ala-Kokko ja Marija Skara. Tuottajana Tarja Oinonen.

 • Mullistaako korona-ajan etätyö työelämän vanhat tavat? Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston tietojohtamisen professori Kirsimarja Blomqvist ja  Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Annina Ropponen.

  Tottelevatko kansalaiset Uudenmaan liikkumisrajoituksia? Apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen, Itä-Uudenmaan poliislaitos.

  Politiikaaraati. Iltalehden pääkirjoitustoimittaja Kreeta Karvala, Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen ja Ylen erikoistoimittaja Tiina Merikanto.

  Miten Venäjällä selvitään koronviruksesta? Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro ja  ekonomisti, Venäjän kaupan killan puheenjohtaja Vladimir Miklashevski.

  Kolumni Reetta Räty. Etäkoulu paljastaa, miksi tavallinen koulu on niin hieno asia.

  Viikon luontoäänenä varis. Juha Laaksonen esittelee.

  Juontaja Mira Stenström. Toimittajat Johanna Östman, Katariina Lahtonen ja Hanna Juuti. Tuottaja Sakari Kilpelä. 

 • Suomen koronaepidemian vaihe ja torjuntatoimet. Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee ja THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane.

  Jotakin muuta! SKS avaa Kansallisbiografian vapaasti luettavaksi. Toimituspäällikö Kirsi Keravuori, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Biografiakeskus.

  Koronan aiheuttama kaaos ja haaste taloudelle? Pääjohtaja Olli Rehn, Suomen Pankki.

  Onko Japani toisenlainen koronatarina? Teppo Turkki, Business Finlandin asiantuntija Japanissa.

  Blogi Päivi Happonen. Hei etätyöläinen, miten siellä kotona menee? Yritetään jaksaa, sillä monella ei ole etätöitä lainkaan.

  Juontaja Seija Vaaherkumpu. Toimittajat Johanna Östman, Tom Kankkonen ja Marja Ala-Kokko. Tuottaja Sakari Kilpelä.

 • Kierros Euroopan koronatilanteeseen, mukana toimittaja Anna Saraste, Berliini, toimittaja Auli Valpola, Lontoo, toimittaja Jenna Vehviläinen, Rooma ja toimittaja Maija Salmi, Barcelona.

  Suomen poikkeusolojen lainsäädäntö ihmisoikeusprofessori Martin Scheininin silmin.

  Poikkeusolot ja poikkeustoimet. Studiossa entinen pääministeri, nykyinen kansanedustaja Juha Sipilä, kesk.

  Millaisia vaikutuksia koronaepidemialla on ympäristöön ja ilmastoon? Haastattelussa vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen Sitrasta.

  Blogi, Robert Sundman: Tekeekö koronavirus vihollisesta ystäväsi?

  Ulkomaanlehtikatsaus: ranskalaisia lehtiä on lukenut Annastiina Heikkilä.

  Toimittajat Mira Stenström, Johanna Östman ja Seija Vaaherkumpu, tuottaja Tarja Oinonen.

 • Kenelle koronatehohoitoa? Lääkäriliiton toiminnanjohtaja, valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan ETENEn jäsen Kati Myllymäki ja Turun yliopistollisen sairaalan teho-osaston ylilääkäri ja Suomen tehohoitoyhdistyksen puheenjohtaja Mika Valtonen.

  Ulkomailla asuvat suomalaiset ja koronavirus. Turkin Alanyassa vakituisesti asuva Tiia Özgül.

  Uusien rajoitusten toteuttaminen? Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä.

  Pärjäävätkö diktatuurit paremmin koronataistelussa? Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja  Juhana Aunesluoma ja Helsingin yliopiston tutkija, tohtorikoulutettava Annastina Kallius.

  Kolumni Asta Leppä. Luonto ei ole romanttinen reservaatti, johon voi paeta ihmiskuntaa.

  Juontaja Tom Kankkonen. Toimittajat Hanna Juuti, Seija Vaaherkumpu ja Johanna Östman. Tuottaja Sakari Kilpelä. 

 • Hallitus harkitsee lisää liikkumis- ja kokootumisrajoituksia. Kansanedustajat Aki Linden (sd.) ja Petteri Orpo (kok.).

  Ei liikkumista rajan yli - virolaisten rakennustyöntekijöiden pysyttävä Suomessa tai jäätävä Viroon. Toimitusjohtaja Aleksi Randell, Rakennusteollisuus RT.

  Miten kunnat kestävät koronaa? PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari, Kuntarahoituksen toimitusjohtaja Esa Kallio ja Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.

  Mengzi - Veljellisyyden tie. Kiinan tunnetuimman ajattelijan oppeja sisältävän klassikkoteoksen suomentaja, vanhempi tutkija Jyrki Kallio Ulkopoliittisesta instituutista.

  Kolumni Roope Lipasti. Miten selvitä karanteenista 70-vuotiaan kanssa?

  Juontaja Päivi Neitiniemi. Toimittajat Johanna Östman, Seija Vaaherkumpu ja Marja Ala-Kokko. Tuottaja Sakari Kilpelä.

Klipit

 • Vanhusten huolto on yksi koronakriisin vaaran paikoista. Hoivakodeissa on menehtynyt 20 vanhusta koronan seurauksena. Samaan aikaan pohditaan jo yhteiskuntaa koskevien rajoitusten purkamista.
  Näistä teemoista ovat Tom Kankkosen johdolla keskustelemassa kansanedustajat Anu Vehviläinen keskustasta, Riikka Purra perussuomalaisista ja Ilmari Nurminen sdp:stä. Ensin kuitenkin kuullaan professori Teppo Krögeriä. Kröger johtaa Suomen Akatemian Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikköä Jyväskylän yliopistossa ja näin hän arvioi, miksi hoivakodeissa olevia vanhuksia ei ole onnistuttu suojaamaan:

 • Koronaviruksen tuoma talouskriisi kurittaa euromaita. Suomessa valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoi hiljattain, että hallitusohjelma pitää kirjoittaa koronakriisin takia talouden osalta uusiksi. Euroryhmän kokouksessa haetaan ratkaisuja yhteisiin elvytyskeinoihin. Keskustelu on pyörinyt koronabondien ja kriisirahaston ympärillä.

  Miksi euromaiden välit ovat tulehtuneet talouskriisin takia? Miltä euroalueen tulevaisuus näyttää koronakriisin keskellä ja millaisen syöksyn talouskriisi aiheuttaa euroalueelle? Näistä aiheista keskustelevat yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta ja Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti ja toimitusjohtaja Tuomas Malinen analyysi- ja ennustetoimisto GnS Economicsista. Juontajana Päivi Neitiniemi. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

 • Koronakriisin varjolla käydään ulkopoliittista peliä maailmalla. Horjuttaako virus Yhdysvaltain asemaa ja mikä on maan tautitilanne? Tom Kankkosen haastattelussa Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Paula Vilen, joka antaa koronapäivityksen sekä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, joka arvioi, miksi länsimaiset demokratiat vaikuttavat haurailta ja yksinvaltaiset valtiot kuten Kiina näyttävät selviävän koronan kanssa paremmin.

 • Koronaviruksen vaikutukset ovat synnyttäneet myös keskustelua osingoista ja johdon palkitsemisesta. Muun muassa presidentti Sauli Niinistö on todennut, että “osingot eivät sovi tähän aikaan ja yritysten olisi hyvä luopua osinkojen jaosta tänä keväänä.”

  Tutkimusjohtaja Niku Määttänen Etlasta ja julkisen talousjohtamisen professori Lasse Oulasvirta Tampereen yliopistosta keskustelivat aiheesta toimittaja Päivi Neitiniemen johdolla. Aluksi Oulasvirta kertoi oman näkemyksensä esityksestä.

  Kuva: Yle Uutisgrafiikka

 • Koronaviruksen testausta lisätään ja suojatarvikkeita pitäisi olla matkalla. Missä vaiheessa olemme koronaviruksen vastaisessa varustautumisessa – kysymysmerkkejä on esimerkiksi Kiinasta tilattavien täydennysten laadun osalta. Lisäksi on käynyt ilmi, että huoltovarmuuskeskuksen varastoissa olleiden hengityssuojainten joukossa on vanhentunutta tavaraa. Studiossa EK:n kauppapolitiikan johtaja Hanna Laurén ja puhelimessa STM:n ylijohtaja Päivi Sillanaukee, joka aluksi kertoo, mikä Suomen tilanne suojavälineiden suhteen nyt on. Toimittajana Tom Kankkonen.

 • Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja pääministerin Sanna Marinin viestittely niin sanotun operatiivisen nyrkin tarpeesta koronakriisin hoidossa on herättänyt paljon keskustelua. Eduskunnan puhemies, keskustan Matti Vanhanen ja poliittisen historian emeritusprofessori Timo Soikkanen pohtivat toimittaja Päivi Neitiniemen johdolla siitä, onko epidemian varjossa käynnissä valtakamppailu valtionjohdossa ja millaista vuoropuhelua eri tahot käyvät keskenään.

  Aluksi entinen pääministeri Matti Vanhanen valottaa, kuinka tavallista on, että presidentti lähestyy pääministeriä kirjeellä.

  Kuva: Kalevi Rytkölä ja Juha Kivioja / Yle

 • Hallitus ilmoitti maanantaina, että koronaviruksen vastaisia toimia jatketaan toukokuun puoliväliin asti. Talouden äkkijarrutuksella on kova hinta. Miten pitkään talous kestää koronaepidemian vuoksi asetettuja rajoituksia? Käpertyykö Suomi nyt terveydenhuollon ongelmien ympärille, ja eikö hallituksen pitäisi myös valmistella palaamista arkeen? Ykkösaamussa Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtaja Emilia Kullas ja taloustietelijä Sixten Korkman. Toimittajana Tom Kankkonen.

 • Vanhemmat etätöissä tai lomautettuna, lapset käyvät kotona koulua ja harrastuksetkin ovat tauolla. Koronakriisin pelätään kärjistävän tilanteita ongelmaperheissä ja ruuhkauttavan päihdepalveluja ja lastensuojelua. Studiossa Lastensuojelun keskusliiton ohjelmajohtaja Miia Pitkänen ja A-klinikan toimitusjohtaja ja lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki. Miia Pitkänen kertoo aluksi, millaisia ongelmia voi syntyä, jos lähes kaikki kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa kodin ulkopuolella katkeaa.

 • Venäjä sulkee kaikki rajansa hidastaakseen koronaviruksen leviämistä. Maan koronavirustilastot ovat tähän mennessä olleet hämmentävän alhaisia, varmistettuja tartuntoja kerrotaan olevan vain 1500. Miten Venäjä toimii koronaviruksen kanssa? Studiossa Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro sekä puhelimessa Venäjän kaupan killan pj. Vladimir Miklashevski. Toimittajana Mira Stenström.

 • Koronavirusepidemia on vasta alussa mutta jälki taloudessa on jo raaka. Tavaroiden ja palvelujen tuotanto ja niiden kysyntä ovat romahtaneet kaikkialla. Toimittaja Seija Vaaherkummun haastateltavana on Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, joka selvittää ensin meneillään olevan talousromahduksen mittakaavaa:

 • Koronavirus kurittaa Eurooppaa. Ykkösaamun Eurooppa-kierroksessa toimittajat kertovat, millä mallilla eri maissa koronatilanne on ja millaisia rajoituksia se luo arkielämään. Anna Saraste raportoi Berliinistä, Auli Valpola kertoo kuulumiset Lontoosta, Jenna Vehviläinen kuvailee tilannetta Italiassa ja Maija Salmi avaa arkea Espanjassa.

  Saksan parlamentti on päättänyt sodan jälkeisen Saksan suurimmasta 156 miljardin euron taloustuesta yrityksille. Anna Saraste kertoo aluksi, mitä paketti sisältää. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

  Kuva: Antti Haanpää / Yle

 • Tehohoito halutaan Suomessa tuplata, mutta riittääkö sekään koronapotilaiden hoitamiseen? Minkälaista harkintaa joudutaan tekemään, jos potilasmäärät kasvavat nopeasti? Studiossa on Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki ja puhelimessa TYKS:n teho-osaston ylilääkäri ja Suomen tehohoitoyhdistyksen puheenjohtaja Mika Valtonen, joka kertoo aluksi Varsinais-Suomen tilanteesta. Toimittaja on Tom Kankkonen.
  Kuva: Lehtikuva

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä