Kulttuuriykkönen

Suosikkikohde Tallinnan hohto rapistuu: huonoa palvelua, kalliit hinnat, huumeita ja ankaraa kritiikkiä

 • 51 min
 • toistaiseksi

Lähes 30 vuotta Virossa asuneen toimittaja Sami Lotilan kirjoittama"Todellinen Tallinna osa 2 - erittäin kriittinen matkaopas Tallinnaan ja Viroon" -kirja esittää näkemyksiä muun muassa kaupungin rajusta kallistumisesta sekä EKRE-oikeistopuolueesta.

Bo Ahlgrenin Yle Svenskalle tekemä radiodokumentti "Den perfekta silen - om narkomanen Anton och knarkhandeln i Estland" kertoo Anton-nimisestä narkomaanista ja Viron huumeongelmasta.

Haastateltavina ovat toimittajat Sami Lotila ja Bo Ahlgren.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Lähetykset

 • ti 10.3.2020 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Bob Dylan julkaisi koronan alla uutta itse kirjoittamaansa musiikkia ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2012. Vuonna 2016 kirjallisuuden Nobelilla palkittu lauluntekijä laulaa vuonna 1963 tapahtuneesta Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedyn murhasta, josta kehkeytyi salaliittoteorioiden äiti. Samalla Dylan kertaa pop-musiikin historiaa ja tarjoilee viittauksia kymmenittäin.

  Mitä uudesta tekeleestä pitäisi olla mieltä, miten Dylan on nyt päätynyt Kennedyn pariin ja miksi Dylanin ympärille on rakentunut kokonainen dylanologiakultti?

  Keskustelemassa muusikot, musiikkikriitikot Arttu Tolonen sekä Jean Ramsay sekä Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Hoidettu nurmikenttä oli ensin englantilaisten ja ranskalaisten aristokraattien linnojen ja kartanoiden kuriositeetti, mutta nyt nurmi ympäröi meillä halvimpienkin asuinalueiden kerrostaloja. Siitä on tullut standardi ja sen kunnosta ja kauneudesta kilvoittelun aihe.

  Onko vesisyöpön ja aikaa vaativan peitteen, pölyttäjien kannalta kitsaan nyrhityn nurmikon aika jo ohi? Kulttuuriykkönen pohtii hoidetun nurmikon olemassaolon oikeutusta ja kruunaa sen seuraajan.

  Keskustelemassa ovat vastikään Elämän tarkoitus - Suuntana merkityksellinen elämä -kirjan julkaissut filosofi Frank Martela ja hyönteisasiantuntija, projektisuunnittelija Jani Järvi Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta ja kestävän kehityksen mukaisen ympäristörakentamisen asiantuntija Juha Kivimäki.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Setäprovokaattori, empaattinen, suvakki... Käsittelyssä somen keskustelijatyypit. Samoin kuin Theofrastos kirjoitti Luonteita tai Molière näytelmissään loi karikatyyrejä, nyt Kulttuuriykkösessä pohditaan someosallistumisen karikatyyrejä. Samalla pohditaan millaiset tyypit ovat harvinaisia somessa.

  Keskustelemassa kirjailija ja toimittaja Pontus Purokuru sekä psykoanalyytikko ja tietokirjailija Rauno Juntumaa. YLEn mediatutkija Anne Hyvärilä kertoo mitkä sosiaalisen media palvelut ovat juuri nyt suosittuja.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Kulttuuriykkösen Kisastudio kokoaa vakioraatilaiset kulttuurituottaja Annu Kemppaisen, kosmologi Kari Enqvistin ja liikemies Sami Kuuselan ajankohtaisten ilmiöiden äärelle.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Eino Santaselta julkaistaan pian ensimmäinen proosateos "Rakas kapitalismi pilkku". Novellikokoelmassa prekaari on sananmukaisesti kyykyssä varakkaiden edessä ja kulttuuripiireissä tiedetään, ketkä vie ja kenellä on oikeus ottaa tilaa.

  Jarkko Tontti on puolestaan palannut runouden pariin uudella teoksellaan "Lain laita". Runoissa lakiteksti muuntuu tulkinnaksi ja pykälät saavat uusia merkityksiä.

  Miksi kapitalismi näyttää niin synkeältä? Kuinka pykälistä syntyy runoutta? Entä kuinka teosten tekstit muuttuvat kirjoittajille itselleen juuri nyt poikkeustilan aikaan?

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Alun perin Milana Mišićin ei pitänyt ryhtyä laulajaksi laisinkaan, mutta Australiassa vaihdossa ollut poikaystävä ja tavaratalo Stockmannilla sijainnut nauhoituskoppi käynnistivät dominoefektin. Tänä keväänä kahdeksan studioalbumia levyttänyt laulaja julkaisee kokoelmalevyn Aikoja sitten – vuodet 1991 - 2020. Sen uusi kappale Autiosaarelle kertoo ihmisistä, jotka eivät voi olla yhdessä syystä tai toisesta.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Kulttuuriykkösessä pohditaan oikeistoradikalismia, konservatiivista oikeistoa ja kaunan politiikkaa.

  Suomenkielistä lukijakuntaa hemmotellaan parilla tuoreella käännöksellä. Toinen on saksalaisfilosofin ajatuksia reilun 50 vuoden takaa, Theodor W. Adornon luento ”Näkökulmia uuteen oikeistoradikalismiin” vuodelta 1967. Toinen kirjoista on Francis Fukuyaman teos ”Identiteetti. Arvostuksen vaatimus ja kaunan politiikka”. Se ilmestyi alkukielellä englanniksi 2 vuotta sitten.

  Keskustelemassa Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen johtaja Juhana Aunesluoma sekä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Stella Harasek ja Maija Lukkari-Nyman bloggaavat sisustuksesta, muodista ja elämästä. Minkälaisen kuvan he haluavat antaa omasta elämästään? Onko bloggaaminen elämän tutkimista, haaveilua vai omien seuraajien inspiroimista? Stella Harasek ja Maija Lukkari-Nyman kävivät Kulttuuriykkösessä kertomassa mitkä trendit ovat vasta tulossa.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kulttuuriykkösen perjantain kisastudiossa ajankohataisista teemoista keskustelevat yrittäjä Jussi Turhala, Antiikki & Design -lehden päätoimittaja Mirva Saukkola sekä yrittäjä Anna Moilanen,

  Kisastudion aiheina luksuskäsidesit, koskettamisen kieltäminen koronaepidemian aikana ja globalismin alamäki.

  Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Kulttuuriykkönen esittelee kahden venäläisen naiskirjailijan tuoreet suomennokset. Toinen kirjailija on Maria Stepanova, jota suomennetaan nyt ensimmäistä kertaa. Hänen teoksensa käsittelee kadonneen ajan etsimistä ja sen nimi on "Muistin muistolle". Toinen kirjailija on Ljudmila Ulitskaja, jolta on suomennettu kirjoituskokoelma "Köyhiä sukulaisia". Mitä kirjallisuus kertoo venäläisnaisista?

  Keskustelemassa suomentajat Arja Pikkupeura ja Mika Pylsy sekä Venäjä-asiantuntija Polina Kopylova.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Syvällinen, omituinen, yllättävien laulujen mies, jonka kirjoittamissa teksteissä kulkevat harmaat haltijat ja ihmisten kalastajat. Uniaan lauluiksi kirjaava mies. Ortodoksiksi kääntynyt papin poika, joka kokee värit kirkkaimmin kaikista kaupungeista Savonlinnassa.

  Kulttuuriykkönen haastattelee Joose Keskitaloa, jonka albumi Nukkekoti ilmestyy 27. maaliskuuta.
  Keskitalon kanssa esiintyvät The Mystic Revelation of Teppo Repo -kokoonpanon Eero Tikkanen ja Arwi Lind.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Taidekeräilijä Seppo Fräntin mittavasta taidekokelmasta on tehty Hullu rakkaus-kirja. Kokoelma on ripustettuna jo Kiasmassa odottamassa parempia aikoja. Millä tavalla taide voi auttaa ihmistä kriisin keskellä? Jolon saaren panttivankina olo vuonna 2000 opetti Fräntiä piirtämään niin että se auttoi pitämään pään kasassa.

  Juontajana Pia-Maria Lehtola.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä