Yle Huvudstadsregionen

Vad betyder varma och snöfria vintern för fästingar?

 • 3 min
 • toistaiseksi

Vintern i södra Finland har varit varm och snöfri. Vad betyder det här för nästa sommar med tanke på fästingar? Karin Filén har talat med forskare Anders Albrecht.

Foto: Asko Hauta-Aho/ Yle

Lähetykset

 • ti 21.1.2020 6.20 • Yle Areena

Klipit

 • På Designmuseet i Helsingfors kan man bekanta sig med utställningen “I goda händer” där gamla traditioner möter modernt nytänk (24.1.–22.3.2020). Några nutida designers har fått bekanta sig med handarbeten från gångna tider och har sedan låtit sig inspireras i sina nya kreationer. Annika Nyberg-Frankenhaeuser, styrelsemedlem i föreningen Finska handarbetets vänner, berättar att idén till utställningen föddes då föreningen ville göra något nytt och spännande för att fira att de fyllde 140 år.
  Reporter Hanna Othman.

 • Sportlovet inleddes med +5 grader i Nyland, men ändå har 750 barn anmält sig till skidskolan i Granibacken i år. Vi besökte Grankulla för att kolla backens skick efter helgens ösregn. Katarina Koljonen är ansvarig för Grankulla IFK:s skidskola och hoppas på att det i alla fall ska bli uppehåll i regnet.
  Reporter: Hanna Othman

 • Emma, Matias, Jonathan, Bria, Stella och Sanni går i Dickursby daghem. Karin Filén har pratat med dem.

 • Unga dricker allt mindre alkohol, har ungdomsbarometrarna rapporterat under några års tid. Men i Mattlidens gymnasium har rusmedelsbruket ökat sedan 2017, och det gäller både alkohol och cannabis. Vad beror det på - och hur har de studerande i Mattliden det i övrigt? Rektor Saana Ruotsala i intervju med Julie Ebbe.

 • Hur känns det att lämna skolvardagen bakom sig och vad bär de med sig från sina år i gymnasiet? Hanna Othman träffade abiturienterna Oscar Grönqvist, Oscar Lagus och Rasmus Svanljung inför abispexet i Mattlidens gymnasium i Esbo.

 • När kan en läkare besluta om vård som en vårdnadshavare motsätter sig, och borde vaccinering i fall där barn utsätts för en reell smittorisk anses vara ett fall då vaccinets nytta väger tyngre än förälderns åsikt? I Helsingfors vaccinerades tre barn med MPR-vaccin mot en förälders vilja - fel säger JO, rätt säger Läkarförbundet. Vice verksamhetsledare Hannu Halila och redaktör Julie Ebbe samtalar om när läkaretik och juridik krockar i vård av barn.

 • Hur kommenterar några barn veckans samtalsämnen? Amos Knaapila, Julian Karlsson, Emilia Kamppuri och Carla Kaivola går i daghemmet Tärnan på Drumsö i Helsingfors. Karin Filén talade med dem.

 • Den pågående trenden med ett växande utbud av köttsubstitut och mera växtbaserad kost tycks vara utan ände - samtidigt talas det mycket om köttproduktionens skadliga verkan på klimatet. Men i Kyrkslätt går man på sätt och vis mot rådande trend - i höst flyttar nämligen en massa djur in på Jeggars gård. Förberedelserna inför att öppna en ny djurgård är i full gång. Reporter Rebecka Svedberg har intervjuat Hanna Westman och Rickard Backman.

 • Nio författare från Sverige och Finland besöker Norsens litteraturfestival i månadsskiftet januari-februari. Det är andra gången som festivalen ordnas och sjundeklassarna Rafaela Marschan och Hugo Dahlberg väntar ivrigt på att få möta bland annat Johan Unenge och Jack Werner. Pamela Lindebäck som är lärare i svenska och litteratur berättar att det har krävts en hel del förberedelse för en så stor satsning.
  Reporter Hanna Othman.

 • Vad kan ligga bakom när barn skickar dödshot och misshandlar sina kamrater? Och varför är det så svårt att få bukt med mobbning och våld bland barn, trots många projekt och satsningar för att förebygga? I Kyrkslätt har ett allvarligt fall av mobbning som pågått i flera år uppdagats, där misshandel filmats och hela familjer fått dödshot. Professor i småbarnspedagogik Mirjam Kalland betraktar liknande situationer som en angelägenhet för hela gruppen - inte bara för den mobbande och dess offer. Och barn som är rädda för att gå till skolan ska inte tvingas dit, säger Kalland. Redaktör Julie Ebbe.

 • Hur känns det när ens barn rymmer från dagisgården och vad har man för fördomar kring gubbar bakom ratten på bilar av ett visst märke? Torsdagssnackarna Larrie Griffis och Jonna Sundberg biter tag i aktuella frågor från den senaste veckan. Redaktör Julie Ebbe.

 • Dagens Barnpanel består av Elias Johansson, Fia Holmström, Ylva Nylund och Nils Lindroos. De går i daghemmet Elka i Munksnäs. Karin Filén har talat med dem.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä