Radio Suomen Päivä

Saako junassa tai bussissa kailottaa puhelimeen?

 • 26 min
 • ei kuunneltavissa

Kännykkähäiriköt junassa. Millaista etikettiä ja käytöstä junamatkustajilta toivotaan? Häiritseekö kovaääninen puhelimeen pälpätys? Anna Tenhu hyppäsi Joensuu-Helsinki junaan kyselemään.

Minkälaisia kokemuksia matkustajien mobiililaitteiden käytöstä on tämän maan suurimmalla paikallisen joukkoliikenteen järjestäjällä, Helsingin seudun liikenteellä? HSL:n viestinnän asiantuntija Johannes Laitila kertoo.

Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

Lähetykset

 • to 27.2.2020 10.33 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Arjen auttaja kriisissä: Ravintoloiden tukihakemusten tekijä. Sovelluskehitysfirman toimitusjohtaja Harri Siekkinen ryhtyi auttamaan ilmaiseksi ravintoloita avustushakemusten täyttämisessä, kun hänen oma sovellushankkeensa meni tauolle koronavirustilanteen vuoksi. Toimittaja Linda Vettanen. 

  Ilmastomuutoksen epäilijät ovat vähemmistö, mutta äänekäs sellainen. Mikä on ilmastomuutoksen kiistäjien kampanjan tausta? Ketkä ovat kiistätä? Keihin kiitäminen uppoaa. MOT:n aiheesta kertoo ohjelman toimittaja Sara Rigatelli.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Ruokavirasto sekä kilpailu- ja kuluttajavirasto ovat havainneet, että viruskriisin aikana ravintolisien, kuten vitamiinien, markkinointi koronaviruksen ehkäisyyn ja hoitoon on lisääntynyt epidemian aikana. Miten terveystuotteiden vaikutuksia saa mainostaa? Haastattelussa ylitarkastaja Marjo Misikangas Ruokavirastosta, erityisasiantuntija Saija Kivimäki kilpailu- ja kuluttajavirastosta sekä toiminnanjohtaja Mika Rönkkö Terveystuotekauppiaiden liitosta. Toimittaja Johanna Östman.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Soita ja kerro vinkkisi tai kysy. Studiossa Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala. Soita lähetykseen lähetykseen on 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Monet kotimaista työtä tarjoavat yritykset ovat kriisissä. Miten niillä menee? Miten niitä voisi tukea? Haastattelussa Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Miten sairaaloissa menee? Koronan vuoksi sairaanhoitopiirit ovat tiukentaneet turvallisuussääntöjään ja muun muassa vierailujen ohjeistusta on tarkennettu. Mitkä ovat nyt sairaaloiden säännöt? Miten hyvin niitä noudatetaan? Haastattelussa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin turvallisuus- ja valmiusjohtaja Aaro Toivonen.

  Miten poikkeuksellisen talouskriisin korona aiheuttaa? Koronakriisin talousvaikutukset ovat rajuja ja näiden vaikutusten on arvioitu näkyvän pitkään. Haastattelussa Helsingin yliopiston julkistalouden professori Roope Uusitalo. Uusitalo on jäsenenä hallituksen viime viikolla nimittämässä koronakriisin talousvaikutuksia selvittävässä asiantuntijatyöryhmässä. Toimittaja Tom Kankkonen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Korona on rajoittanut rajusti liikunnan harrastusmahdollisuuksia, koska monen liikuntapaikan ovet ovat säpissä. Juoksu onnistuu kuitenkin mainiosti näissäkin oloissa kunhan vaan saa repäistyä itsensä ovesta ulos. Lenkillä-blogin kirjoittaja Elina Tuomaala antaa vinkkejä.

  Virvon varvon vitsasella, vaan miten se hoituu näin poikkeusoloissa, kun sosiaalista etäisyyttä olisi otettava? Sunnuntaina on palmusunnuntai ja Iitissä sijaitseva Maakansan kyläyhdistys haastaa nyt kaikkia suomalaisia virpomaan virtuaalisesti. Maakansan kyläyhdistyksen sihteeri Johannes Niemeläinen valottaa ideaa.  

  Studiossa Aki Laine.

 • Mitä löytyy historian tunteman ja aikalaisten arvostaman suurmiehen tarinan takaa? Tuore kirja Veljekset Gallèn avaa yhden suomalaisen kultakauden taiteilijan elämää hänen oman ja läheistensä kirjeenvaihdon kautta ja kertoo myös vaietummasta kohtalosta, Axelin isoveljen Unon, tarinaa.

  Toimittaja, tietokirjailija Viljami Puustinen lähti selvittämään sukunsa tarinaa isoäitinsä sedän Akseli Gallen-Kallelan ja isoäitinsä isän Uno Gallenin kautta. Toimittajana Linda Vettanen.

  Studiossa Aki Laine.

 • Yleensä tähän aikaan keväästä autoharrastajien kimppatalleilla käy kova kuhina kun autoja laitetaan kuntoon kevään ensimmäisiin tapahtumiin, kuten vaikka vappuajeluun.
  Suomen toiseksi suurin merkkikerho Suomen BMW-kerho on ottanut vastuulliset ohjeet käyttöön kimppatallille. Tyhjässä korjaamohallissa vieraili toimittajamme Marko Miettinen. Haastattelussa kerhon puheenjohtaja Jukka Kilpiö.

  Studiossa Aki Laine.

 • Koronaepidemia on vaikuttanut lähes jokaisen työhön, eivätkä tulevan kesän kesätyöntekijat tee tässä poikkeusta. Osa nuorista oli ehtinyt jo saada kesätyöpaikan ennen virustilanteen pahenemista, osalle koronatoimet iskivät rekrytoinnin ollessa vielä kesken. Kuinka hankalassa jamassa kesätöiden suhteen nyt ollaan ja mitä kesätyöntekijät ja kesätyönantajat voisivat tehdä tilanteen helpottamiseksi? Tästä meillä puhelimessa haastateltavana projektijohtaja Päivi Salminen-Kultanen, Vastuullinen kesäduuni-kampanjasta.

  Tapaamme myös kouvolalaisen 22-vuotiaan Viveka Tiitolan, jonka työt loppuivat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa, vaatekaupassa ja ryhmäliikuntatuntien ohjaajana. Hän oli ehtinyt hakea 30 paikkaan ja edennyt osassa rekrytoinneista, mutta niistä hänelle on tullut ilmoituksia, että rekrytoinnit on keskeytetty. Toimittajana Vesa Grekula.

 • Koululaiset ovat saaneet ympäri maata ruokakasseja tai lämmintä ruokaa kotiin vietäväksi. Miten homma toimii pitkien etäisyyksien Lapissa? Kouluruokailujärjestelyissä on suuret erot asuinpaikan mukaan. Pirkko Kukko-Liedes tapasi Sami Aikion Utsjoelta ja Henna Tiensuu Kemistä.

  Myös ammattioppilaitokset ovat lähteneet tähän mukaan. Hyvinkäällä ja Riihimäellä ammatillista opetusta antava Hyria aloittaa ensi tiistaina ruokapakettien jakamisen oppilailleen. Ilmoittautuminen ensi viikon ruokapaketin noutajaksi pitää ilmoittautua tänään 13 mennessä. Hyrian toimitusjohtaja Pekka Vaittinen avaa perusteita miksi tilanteeseen on lähdetty. Toimittajana Marko Miettinen.

  Studiossa Aki Laine.

 • Työttömyyskassojen ruuhka. Erityisesti YTK eli Loimaan kassa on vaikeuksissa runsaan hakemusmäärän takia. Haastattelussa toimitusjohtaja Sanna Alamäki.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Suomalaisten kriisinkestävyyttä on tutkittu. Eniten ahdistaa nuorisoa, vanhukset sinnittelevät vielä hyvin. Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen kertoo lisää tuoreista tuloksista. 

  Poikkeusolosuhteet laukaisevat poikkeuksellista käyttäytymistä, ja jos oman kriisikäyttäytymisen
  tunnistaa, siihen voi yrittää myös vaikuttaa. Psykoterapeutti Jussi Sudenlehdellä on kokemusta ihmisten käyttäytymisestä kriisitilanteissa. Kalle Talonen haastattelee.

  Studiossa Aki Laine.

Klipit

 • Toimittaja, tietokirjailija Viljami Puustinen lähti selvittämään sukunsa tarinaa isoäitinsä sedän Akseli Gallen-Kallelan ja isoäitinsä isän Uno Gallénin kautta.

  Tästä selvittelytyöstä ja suvun kirjeenvaihdon lukemisesta syntyi juuri julkaistu kirja Veljekset Gallén, joka sukeltaa myös siihen, mihin ei suoraan vastauksia kirjeistä ja muista kirjallisista lähteistä löydy: miksi ihmiset tekivät sellaisia valintoja kuin tekivät, mitä he ajattelivat, mitä ehkä tunsivat. Miksi yhdestä veljeksestä tuli juhlittu suurmies ja toisesta vaiettu musta lammas?

  Linda Vettanen haastattelee.

 • Suomi ottaa käyttöön varmuusvarastot varmistaakseen suojavarusteiden riittävyyden sairaaloissa. Mutta mitä kaikkea muuta rekkoihin lastataan ja mihin kaikkialle kuljetukset suuntaavat? Onko tämä lopun alkua vai alkaako nyt onnen päivät ja tavaraa riittää loputtomiin? Tähän vastaa Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema. Toimittajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen. Kuva: Lehtikuva

 • Kuntien tilannekatsauksen tekee kuntaministeri Sirpa Paatero.

 • Vierailukiellot hämmentävät hoiva- ja palvelukotien asukkaiden omaisia. Suomen suurin alalla on Attendo, jolla on 400 hoivakotia eri puolilla Suomea. Attendon liiketoimintajajohtaja Virpi Holmqvist kertoo, millaisia seurauksia vierailukiellolla on ollut.
  Aki Laine haastattelee.

  Kuva: AOP

 • Monissa yrityksissä tehdään näinä päivinä paljon etätöitä, mutta kaikilla aloilla etätyöskentely ei välttämättä onnistu.

  Ruokakaupan henkilökunta on tärkeä osa ruokahuollon pystyssä pysymistä ja kauppaliikkeissä suojataankin monin tavoin työntekijöitä koronaviruksen varalta. Helsinkiläisessä K-market Kannelmäessä on muun muassa nikkaroitu kassapisteille muovipleksit pisarasuojiksi asiakkaan ja kassahenkilön välille. Lisäksi kaupassa pyydetään pitämään metrin turvaväli myös myyjien kanssa asioidessa. HOK Elannossa on puolestaan ohjeistettu kassalla työskenteleviä laittamaan vaihtorahat tiskille asiakkaan käden sijaan.

  Haastateltavina jutussa ovat K-market Kannelmäen kauppiaat Timo ja Sara Jääskeläinen, myyjänä työskentelevä Joonas sekä HOK Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki. Toimittajana Mira Stenström.

 • Moni yksinäinen on koronaviruksen myötä vielä yksinäisempi, ja ongelma on suurin seniori-ikäisillä. Yksinäisyyttä torjuvat järjestöt ovat vaikeassa tilanteessa, kun tilaisuuksia täytyy samaan aikaan peruuttaa. Mikä neuvoksi? HelsinkiMission vapaaehtoistoiminnan päällikkö Hanna Kari haastattelussa, toimittajana Olli Haapakangas

 • Koronavirusepidemia on lähiaikoina asettamassa tehohoidon kapasiteetin todelliseen testiin. Hoitajapulasta on puhuttu yhteiskunnassa jo pitkään, nyt esillä on kysymys siitä, jääkö tehohoidon kapasiteetin kasvattaminen hoitajien määrästä kiinni. Entä voidaanko hoitoalalta pois siirtyneitä hoitoalan koulutuksen saaneita velvoittaa palaamaan töihin? Haastateltavana Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin erikoissairaanhoidon asiantuntija Elina Ottela. Toimittajana Olli Haapakangas.

 • Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS tiedottaa uusista koronavirustapauksista. Ainakin 22 uutta tartuntaa todettu eri puolilla Suomea. Myös yksi henkilökuntaan kuuluva sydänkirurgi on sairastunut.Tilanteen päivittävät infektioylilääkäri Asko Järvinen ja Sydän- ja keuhkokeskuksen toimialajohtaja Antti Vento.

 • Viime ajat ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja myös avustusjärjestöille. Avuntarvitsijoiden määrä on lisääntynyt jatkuvasti niin Syyrian sota-alueilla, muualla Syyriassa, Kreikan pakolaisleireillä kuin nyt myös Turkin ja Kreikan rajoilla. Samalla turvallisuustilanne on kiristynyt niin, että avustusjärjestöjä kohtaankin on kohdistettu väkivaltaa. Haastateltavana Lääkärit ilman rajoja -järjestön Suomen toimiston johtaja Linda Konate. Toimittajana Hanna Juuti.

 • Marie Curie, Kleopatra ja pari kuningatarta. Koulun historiantunneilla ei kerrota paljoakaan historian merkittävistä naisista, vaikka maailman ensimmäisen kirjan kirjoittaja ja ensimmäisen yliopiston perustaja ovat naisia.

  Toimittaja Maria Pettersson huomasi puutteen ja ryhtyi esittelemään historian jänniä ja hurjiakin naisia Facebookissa. Näistä merkkinaisista on tulossa kirja ja esittelyjä Wikipediaan. Alkusyksystä Pettersson tekee myös podcastsarjan Ylelle.

  Miksi niin moni menestyksekäs nainen on vaipunut historian saatossa unholaan ja keitä meidän ehdottomasti kannattaisi muistaa ja huomioida? Linda Vettanen haastattelee. 

 • Koronavirus hallitsee paitsi uutisia, myös kahvipöytäkeskusteluja. Osalle ihmisistä taudin leviäminen ja siitä uutisointi aiheuttaa myös ahdistusta. Millaisista asioista voi etsiä turvaa, jos oma mielenrauha tuntuu olevan uhattuna? Haastateltavina ovat Mieli ry:n asiantuntijalääkäri Meri Larivaara ja kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter, joka kertoo, että koronaan liittyviä puheluja on jo tullut. Toimittaja on Aki Laine. 

 • Viimeisen muutaman päivän aikana maailmanlaajuisissa koronavirustapauksissa on tapahtunut selvä muutos. Taudin kehittymistä ja kulkua tiiviisti seurannut Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tuomas Aivelo sanoo, että olemme hyvin pian tilanteessa, jossa epidemiaa ei voida enää estää. On aika siirtää huomio sen leviämisen hidastamiseen, hän sanoo.
  Tuomas Aivelo on paneutunut myös siihen, mistä kaikki alkoi.

  Sanna Pirkkalainen ja Linda Vettanen haastattelevat.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä