Kuuluttajan vieras

Salla Paajasella on maakunnat näpeissään

 • 8 min
 • toistaiseksi

Uutisstudion sähäkkää arkea, raportteja kasvukeskuksista ja syrjäseuduilta, äkäisiä poliitikkoja unohtamatta... Kaikkea tätä on mahtunut Salla Paajasen monikymmenvuotiseen uraan Yleisradiossa. Paajanen todisti suomalaisen yhteiskunnan murrosta Ajankohtaisen kakkosen juontajana kahdenkymmenen vuoden ajan. Television alueuutisten ankkuri ehti Tampereen studion lähetysvirrasta poiketa Pasilassa Yle Radio 1:n kuuluttamossa. Millaista on elämä eriytyvien alueiden Suomessa 2020-luvun alkaessa? Siitä herkesi keskustelu Jalmari Laineen kanssa.

Lähetykset

 • to 23.1.2020 12.50 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Vuorovaikutuspäällikkö Sami Koivisto käy vuoropuhelua suuren yleisön ja kansallisomaisuutemme, Yleisradion välillä. Koivistolla on sanansa sanottavana niin sananvapaudesta, journalistien vastuusta ja työrauhasta kuin vihapuheestakin, josta hän on saanut oman osansa. 2020-luvun koittaessa Koivistoa on pohdituttanut niin Ylen kuin suomalaisen yhteiskunnankin tila ja tulevaisuus. Mutta mitä kaikkea hän vuorovaikutuspäällikkönä tekee, millaisia viestejä hän saa ja keneltä? Tästä lähti keskustelu käyntiin Jalmari Laineen kanssa.

 • Yle Radio Suomen musiikkituottajana vajaan vuoden verran työskennellyt Kai Kostamo paljastaa oman varhaisimman musiikkimuistonsa, ja kertoo miten päätyi Ylen aluetoimitusten kautta nykyiseen työhönsä. Helmikuisena torstaipäivänä kuuluttajan vieraan toivotti tervetulleeksi kuuluttaja Heikki Puskala.

 • Hyvää tarinaa on mukava ja miellyttävä kuunnella. Tarinalla on oma voimansa. Radio tulee lähelle ihmistä, jonka kanssa ollaan tekemisissä. Tuottaja Maarit Lehtonen rakastui radioon jo opiskeluaikoinaan, ja vanha lukkarinrakkaus hehkuu yhä. Vaikka tekniikka on parantunut, ei radioilmaisu sinänsä ole paljoakaan muuttunut. Hyvässä radioilmaisussa ihminen löytyy puheen takaa, puhe on selkeää, vaikkakaan ei välttämättä virheetöntä. Tuottajan vastuulla on kuunnella ohjelmia ja niiden sisältöjä, huolehtia ajankulusta, mutta samalla hän antaa palautetta. Palautteen antamisen merkitystä ei voi liioitella. Maaritilla on toimittajakokemuksen ohella myös pitkä kokemus tuottamisesta. Sekä radio että televisio ovat tuttuja välineitä kumpikin.

 • Yle on ollut mukana suomalaisten tapahtumissa vuodesta 1926. Läsnäoloa ja vuorovaikutusta niin suurissa kuin pienissä tapahtumissa perää lisää Yle Tapahtumien vastaavana tuottajana aloittanut Marja Mäki-Reinikka, jota jututtaa kuuluttaja Tuija Kurvinen.

 • Uutisstudion sähäkkää arkea, raportteja kasvukeskuksista ja syrjäseuduilta, äkäisiä poliitikkoja unohtamatta... Kaikkea tätä on mahtunut Salla Paajasen monikymmenvuotiseen uraan Yleisradiossa. Paajanen todisti suomalaisen yhteiskunnan murrosta Ajankohtaisen kakkosen juontajana kahdenkymmenen vuoden ajan. Television alueuutisten ankkuri ehti Tampereen studion lähetysvirrasta poiketa Pasilassa Yle Radio 1:n kuuluttamossa. Millaista on elämä eriytyvien alueiden Suomessa 2020-luvun alkaessa? Siitä herkesi keskustelu Jalmari Laineen kanssa.

 • Toimittaja Olli Haapakangas suosittelee kaikkia kokeilemaan elämänmuutosta; hänen radiourallaankin on jälleen tulossa muutoksia kun Yöradion juontaminen sekä Kansanradion, ”isoisän twitterin” toimittaminen vaihtuu Radio Suomen kanavajuontajan työhön. Olli Haapakangasta jututtaa kuuluttaja Heikki Puskala.

 • Harjoittelu tekee harjaantuneemmaksi! Turun ammattikorkeakoulussa opintojaan viimeistelevä Miikkapekka Heikkilä innostuu radiosta ja äänellisestä läsnäolosta. Journalismikoulutuksesta ja Yle Radio 1:een perehtymisestä saa sopivat eväät esimerkiksi oman tulevan ohjelmasarjan tekoon. Sarja julkaistaan myöhemmin tänä vuonna, Heikkilä vihjaa Tatu Tammisen seurassa.

 • Ei ohjelmaa ilman avaruutta, on toimittaja Jari Mäkiselle itsestäänselvä tosiasia. Ranskassa vaikuttava Jari ehti syyskuussa piipahtamaan Yle Radio 1:n kuuluttamossa ja keskusteli Jari Aulan kanssa uusimmista avaruuteen liittyvistä asioista. Avaruustutkimuksesa tapahtuu koko ajan jotain uutta, eikä kiinnostus avaruuteen voi hiipua.

 • Ylen tämänvuotinen VR- eli virtuaalitodellisuusprojekti "Paratiisi" työllisti uutiskuvaaja Jani Saikkoa poikkeuksellisella tavalla. Vaikkei uutista syntynytkään, komennuksella oli silti sama päätarkoitus kuin esimerkiksi kotimaisen politiikan hektisten tapahtumien kuvaamisessa: jonkun on rynnättävä paikan päälle tallentamaan. Tv-uutisiin tarvitaan monenlaista materiaalia, ja seuraavaa työtehtävää ei useinkaan tiedä etukäteen. Tatu Tamminen haastattelee.

 • Kuuluttaja Tuija Kurvisen vieras suhtautuu digilaitteisiin ja moderniin teknologiaan kielteisesti. Miksi? Ja mitä tekemistä kutomakoneilla on älypuhelinten vastustamisen kanssa?

 • - Uutisten päätehtävä Yleisradiossa on pitää ihmiset kartalla, kiteyttää Jukka Niva, jonka tiimissä pyritään kehittämään tulevina vuosikymmeninä tarvittavia journalismin muotoja. Juttutuokion aluksi kuuluttaja Heikki Puskala kysyi, mikä on Yle News Lab.

 • Ylen pitkäaikainen luontotoimittaja, Luontoillan lintuekspertti ja kirjailija Juha Laaksonen tuntee luonnon moninaisuuden kaikessa komeudessaan. Linnut ovat olleet Juhaa lähellä jo pienestä pitäen, ja luontoinnostuksesta kehkeytyi lopulta myös ammatti. Luontoretkillä on syytä olla mukana myös kiikari ja kamera, koska luonto aina yllättää. Onpa mies kohdannut lähietäisyydeltä karhunkin. Jari Aula tapasi Juha Laaksosen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä