Radio Suomi Lahti

Luontoäiti teki temput: Lahden uutta hulevesien puhdistusjärjestelmää ei ole saatu käyttöön

 • 8 min
 • toistaiseksi

Lahden kaupunki rakensi reilu vuosi sitten uudenlaisen järjestelmän, jolla hulevesiä, eli kaduilta viemäreihin päätyviä sadevesiä johdetaan puhdistettavaksi. Systeemin tarkoituksena on vähentää luonnonvesiin päätyvien ravinteiden ja haitallisten aineiden määrää. Järjestelmä piti saada käyttöön syksyllä, mutta toisin kävi. Harvinaisen kuiva kesä toi mutkia matkaan, kertoo kaupungin hulevesi-insinööri Juhani Järveläinen.

Mika Moksu haastattelee.

Lähetykset

 • pe 24.1.2020 9.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Suomalaiset katselevat edelleen televisiota noin kolme tuntia päivässä. Ohjelma- ja kanavatarjonta on lisääntynyt. Samaan aikaan televisiovastaanottimien koko on kasvanut ja hinnat tippuneet. Television katsomisen yhteisöllisyys on muuttunut. Radio- ja tv-museon museoamanuenssin Helena Peipon mukaan television katselun tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Vastaanottimen ääreen kokoonnutaan koko perheen voimin vähemmän kuin takavuosikymmeninä, mutta toisaalta esimerkiksi nuoret katselevat ohjelmia kavereidensa kanssa ja moni kommentoi sisältöjä sosiaalisessa mediassa muiden katsojien kanssa. Suomessa myydään televisioita eurooppalaisittain halvalla.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Suomessa myydään televisioita eurooppalaisittain halvalla. Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:stä kerrotaan, että televisioiden hinnat ovat Suomessa halvimmasta päästä Pohjoismaissa ja koko Euroopassa. Televisiomarkkina kasvaa tällä hetkellä nopeimmin suurissa 65 ja 75 tuuman laitteissa. Kaikkiaan myyntimäärät ovat pysyneet pitkään tasaisina, mutta kilpailu on kovaa. Orimattilan Veikon Koneen kauppias Risto Henttonen sanoo, että televisioiden kaupassa katteet ovat pieniä, mutta kauppa käy melko vilkkaana.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Orimattilassa yhä useampi haluaisi asua vuokralla keskustayksiössä tai -kaksiossa. Orimattilan asuntojen toimitusjohtajan Suvi Tuomalan mukaan etenkin kolmioihin on hankalampi löytää asukkaita, mikä tosin johtuu osin myös siitä, että niitä tarjoavat muutkin vuokranantajat. Usein vuokralle hakeutuu talosta pienempään asuntoon muuttavat vanhus, joka ei enää halua ostaa asuntoa. Orimattilan asunnot pitää yhteyttä vuokralaisiinsa muun muassa asumisneuvojien avulla. Esimerkiksi asuntojen siisteyden suhteen hyvin harva vuokralainen aiheuttaa ongelmia. Useimmiten pulmat lisääntyvät päihteiden vuoksi.

  Mika Moksu haastattelee

 • Vuokra-asumisen suosio kasvaa edelleen. Tilastojen mukaan omistusasuminen on vähentynyt ja vuokralla asuminen lisääntynyt hieman myös Lahdessa. Osa valitsee vuokralla asumisen, koska ei halua sitoutua asuinpaikkaan. Lahden talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen arvioi, että taustalla voi olla myös epävarmuus omistusasumisen kannattavuudesta. Lahden taloilla työskentelee nykysin kiinteistömanagereita. Kiinteistömanagerit toimivat linkkinä asukkaiden ja vuokrataloyhtiön välillä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ja sosiaali- ja terveysministeriö keskustelevat yhteisyritys-suunnitelmista. Hyvinvointiyhtymä aikoo perustaa terveysyhtiön kanssa yhteisyrityksen, joka huolehtisi perusterveydenhuollosta aluksi Lahdessa, Kärkölässä ja Iitissä. Hankejohtaja Ismo Rautiaisen mukaan ministeriön virkamiehille tullaan edelleen painottamaan, että kyse ei ole kokonaisulkoistuksesta, eikä laissa ole mitään estettä yrityksen perustamiselle. Rautiainen pitää ymmärrettävänä, että keskustelu yhteisyrityksestä käy kuumana, sillä myös epäonnistuneita järjestelyjä on nähty.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Sini Ojanperä

 • Stora Enso on päässyt Heinolassa hyvään alkuun biolietteen uudenlaisessa käsittelyssä. Yhtiö ryhtyi syksyllä testamaan laitosta, jonka avulla flutingtehtaan vedenpuhdistamossa syntyvästä biolietteestä saadaan kuivaa lopputuotetta. Tavoitteena on käyttää kuivattua biolietettä tehtaan omassa energiantuotannossa. Stora Enson Heinolan-tehtaan johtajan Katja Metsärannan mukaan testit ovat sujuneet hyvin, ja ulos saatavasta materiaalista saadaan todennäköisesti vielä kuivempaa, kun varsinainen koekäyttö alkaa.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Jalkapalloliigajoukkue FC Lahti on paiskinut tiiviisti hommia yhdessä uuden päävalmentajansa Ilir Zenelin johdolla. Lahti on alkuvuoden hallipeleissä selvittänyt tiensä jatkoon jo Suomen Cupin alkulohkosta, mutta huhtikuussa alkavaan uuteen liigakauteen valmistautuminen on vielä kesken. Petri Niemi haastattelee päävalmentaja Ilir Zeneliä.

 • Lahden kaupunki jakaa tänä keväänä yrityksille 5 000 euron palveluseteleitä myynnin ja markkinoinnin kehittämiseen. Elinkeinopäällikkö Miikka Venäläisen mukaan yrityspalveluseteli on kädenojennus yrityksille, jotka ovat kaivanneet kaupungilta konkreettista tukea. Setelin avulla pyritään auttamaan yrityksiä kasvamaan ja mahdollisesti jopa työllistämään lisää ihmisiä. Lahden kaupunki seuraa kyselyllä, mitä rahalla on saatu aikaan. Vaikuttavuutta ei voi aukottomasti arvioida.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Sini Ojanperä.

 • Päijät-Häme tarvitsee enemmän maahanmuuttajia ja heidät pitää saada nykyistä aktiivisemmin mukaan työelämään. Lahden kaupunki pyrkii pitämään entistä tiukemmin kiinni kaupungissa jo opiskelevista osaajista. Kehityspäällikkö Henna Eskonsipo-Bradshaw Lahden kaupungilta sanoo, että kaupunki ei voi suoraan vaikuttaa yritysten työvoimatarpeeseen tai kanditutkintojen saamiseen Lahden-kampukselle, mutta kaupunki pyrkii keskustelemaan aktiivisesti yritysten ja korkeakoulujen kanssa sekä vastamaan niiden käytännön tarpeisiin. Lahden kaupunki voi myös auttaa sekä korkeakouluja että opiskelijoita luomaan yrityskontakteja.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Hollolalainen jääkiekon Suomi-sarjaa pelaava HC Giants on taistellut tiensä ylempään loppusarjaan. Loppusarjan parhaimmistolla on mahdollisuus nousta jopa Mestikseen. HC Giantsin päävalmentaja Jesper Jalonen ei ota paineita valmentajana, vaikka nimi saattaa tuoda paineita. Jalosen mukaan Suomi-sarjan taso on kuitenkin varsin kova, ja oman joukkueen resurssit ovat varsin rajalliset muihin verrattuna. Jesper Jalonen on keskustellut kauden aikana muutaman kerran isänsä Jukka Jalosen kanssa, kun joukkue on kaivannut pelillisiä parannuksia.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lakkautusuhan alla ollut Paimelan koulu saa jatkaa toimintaansa. Paimelan asukkaille Hollolan valtuuston päätös oli suuri helpotus. Mutta oliko koulun jatkon turvaava päätös lopullinen voitto? Ei välttämättä, sanoo Paimelan vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Jenni Koivumaa.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Salpausselän kisojen lipunmyynti on sujunut hyvin. Salpausselän kisojen pääsihteerin Aino-Kaisa Saarisen mukaan lippuja on myyty tähän mennessä enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana ennen tapahtumaa. Myyntitavoite on 30 000 lippua. Urheilukeskuksessa on tykkilunta riittävästi sekä hiihtoa että mäkihyppyä varten. Olosuhteet ovat kunnossa lauhasta ja sateisesta säästä huolimatta. Salpausselän kisojen oheisohjelma kietoutuu tänä vuonna hiihtokulttuurin ympärille, mutta myös juhlatunnelmaa on haluttu palauttaa Messukeskukselta lähemmäs kisakeskusta.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Karavaanari Jari Muukkonen viettää talviloman perheen kanssa uskollisesti asuntovaunun kausipaikalla Messilä Camping- alueella, vaikka talvi jättikin tulematta. Mikä karavaanailussa kiehtoo? Toimittajana Akseli Ahola.

 • Lauhan talven vuoksi järvissä on huomattavasti tavanomaista vähemmän jäätä. Päijänteen selät ovat edelleen paikoin sulana. Leväongelmien riski kasvaa ensi kesänä lauhan ja sateisen talven vuoksi. Sulasta maasta huuhtoutuu tavallista enemmän raviteita vesistöihin. Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikön Ismo Malinin mukaan kasviplankton alkaa kasvaa jäättömissä järvissä tavallista aiemmin. Kasviplanktonia syövä eläinplankton lisääntyy eri tahdissa, joten sen määrä ei välttämättä kasva niin, että se pitäisi levät kurissa kesällä. Sinilevistä voi olla tavallista enemmän haittaa uimareille.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Ammatillisen koulutuksen ja lukion yhteishaku alkaa tänään. Yhteishaussa on tänä keväänä tarjolla yli 80 600 aloituspaikkaa. Nuorten määrän vähentyessä pienet lukiot ovat ottaneet käyttöönsä erilaisia keinoja houkutella uusia opiskelijoita. Orimattilan Erkko-lukiossa on tarjolla urheilulinja sekä robotiikkaa ja mediaa yhdistävä linja. Opiskelija saa myös 500 euron materiaalituen. Erkko-lukion rehtori Saija Loponen kertoo, että ennakkotietojen mukaan Erkko-lukio on edelleen kiinnostava opinahjo. Loponen uskoo, että tulevaisuudessa lukioiden määrä vähenee.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen mäkihyppääjä Susanna Forsström vei toimittajan hyppytorniin. Puhetta oli lajin nykytilasta ja sen tulevaisuudesta. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Sysmässä on lähihistorian suurin investointi edessä - kouluhanke.
  Uutta koulua on valmisteltu pari vuotta ja vieläkin palikat ovat levällään. Päätös pitäisi tehdä pian, mutta kukaan ei tunnu tietävän, mistä tarkalleen päätetään, ei edes hanketyöryhmän vetäjä ja valtuuston puheenjohtaja Mika Järvinen.

  Kouluhanke on vain yksi esimerkki Sysmän päätöksenteosta, joka on saanut etenkin viimeisen vuoden aikana erikoisia piirteitä.
  Marjo Pirilä yritti selvittää mistä on kyse.
  Haastattelussa ensin Mika Järvinen (kok.), kunnanhallituksen puheenjohtaja Juho Hopeasaari (kesk.) ja kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki.

 • Finlandia-hiihto on jouduttu perumaan poikkeuksellisten sääolojen vuoksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun perinteistä massahiihtoa ei voi järjestää. Eilen tehty päätös perumisesta koskee Lahden päätapahtumaa. Kilpailupäällikkö Henri Rauhamäki kertoo, että järjestäjät suuntaavat katseensa nyt tulevaisuuteen. Peruuntuminen jättää kuitenkin loven taloudenpitoon. Mahdolliset menetykset yhteistyö- ja sponsoroisopimuksista ovat selvittämättä. Edessä voi olla myös tapahtuman organisaatiota koskevia lomautuksia. Finlandia-hiihto järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1974.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen MIkko Juvonen ei ole Facebookissa, mutta miksi? Toimittajana Akseli Ahola.

 • Nastopolin lukiossa vietään viimeistä edellisiä penkkareita. Juhla tulee olemaan riehakas, mutta samalla haikea, koska lukio lakkautetaan vuoden päästä. Oman kylän lukiolla on ollut nuorille iso merkitys, vakuuttavat Kia Jakobson, Anniina Haapala, Inka Hassinen sekä Juuso Tuominen.

 • Valokuvaaja Jari Sokka kaartaa autolla Lahden Linnaistensuon luontopolun parkkipaikalle, nappaa kolmijalan kainaloon ja kamerarepun selkään. Määrätietoisesti hän lähtee kulkemaan merkattua reittiä kohti sitä jotain, mistä kenties löytyy se täydellinen luontokuva. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Saako rahasta puhua? Saako omasta rahatilanteestaan puhua? Suomalaiset suhtautuvat omista raha-asioistaan puhumiseen varsin penseästi. Kävimme kysymässä sattumanvaraisesti valituilta lahtelaisilta, miten he suhtautuvat rahasta puhumiseen.

  Toimittaja on Mika Moksu.

 • Päijät-Hämeen vuoden kyläksi valittu lahtelainen Anttilanmäki kehittää edelleen yhteisöllistä toimintaansa. Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistys on neuvotellut kaupungin kanssa kaupungin omistamasta rakennuksesta, jotta siitä saataisiin kylätalo kesään mennessä. Asukasyhdistyksen sihteeri Marja Hyvönen kertoo, että yhdistyksen tavoitteena on saada asukasyhdistyksen lainaamotoiminta kylätalolle. Anttilanmäen omakotitaloalueella asuu nelisensataa ihmistä. Mukaan toimintaan toivotaan myös alueen kerrostaloasukkaita.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Nykyään Lahtelainen, Espanjasta lähtöisin oleva rescuekoira Hope kävi Kylässä Radio Suomen Hämeen lauantaivieraana yhdessä hänen uskollisen palvelijansa Marita Salosen kanssa. Toimittajana Akseli Ahola.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä