Brysselin kone

ke 18.3.2020

 • 0 s
 • toistaiseksi

Toimittajana Maija Elonheimo.

Lähetykset

 • ke 18.3.2020 11.20 • Yle Areena

Jaksot

 • Miten valtiot ja ihmiset ovat suhtautuneet erilaisiin isoihin vaarallisiin epidemioihin ja miten korona-epidemia todennäköisesti tulleet vaikuttamaan poliittiseen ilmapiiriin EU:n alueella?
  Miksi isot vaaralliset tartuntataudit yleensä nostavat sen hetkisten johtajien suosiota ja minkälaiset poliittiset aatteet lisäävät suosiotaan niiden aikana?
  Haastateltavana on Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ja toimittajana on Maija Elonheimo

 • Miksi juuri nyt olisi järkevää panostaa runsaasti lisää rahaa terveydenhoitoon ja korona-tilanteen hoitoon? Mitä lisärahalla vielä voitaisiin tehdä?
  Ja olisiko tulevaisuudessa EU-maissa ja siis myös Suomessa syytä valmistautua uusiin äkillisiin isoihin epidemioihin niin että sairaaloissa olisi olemassa valmius hoitaa ne asianmukaisesti ja nopeammin? Silloin ei jouduttaisi yhteiskunnan toiminnan kannalta raskaisiin toimenpiteisiin isojen epidemioiden aikoina siitä syystä, ettei terveydenhoidon kapasiteetti kestä tilannetta.
  Ja miltä koronavirustilannne näyttää EU:ssa ja miltä se EU:ssa näyttään etenkin Suomen esimerkin valossa?
  Haastateltavana on HUSin eli Helsingin ja uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ja toimittajana Maija Elonheimo. Haastattelu on tehty torstaina 19.3.

  Ohjelmasta voi keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone

 • Miten selkeää se on kuka käyttää valtaa EU:ssa? Miten komissio käyttää valtaa ja miten mihin perustuu se, että komissio voi toisinaan määrätä sanktioita eli yleensä jotain maksatuksia rangaistuksena maille, jotka eivät noudata sen tahtoa? Miten hankalaa EU:lle on valvoa oikeusvaltioperiaatetta?
  Ja minkälainen on komission Rakenneuudistusten tukiohjelma, jossa tuetaan jäsenmaiden rakenteellisia uudistuksia sekä edistetään kasvua ja kilpailukykyä. Ja miksi se on niin tärkeä asia periaatteellisesti?
  Haastateltavana on Eurooppa-oikeuden professori Päivi Leino-Sandberg Helsingin yliopistosta ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta on mahdollista keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Minkälaisia uusia ratkaisuja on mahdollisesti tulossa vähäpäästöisemmän energiantuotannon lisäämiseksi? Miten suuri urakka komission ilmastotavoite on energiantuotannon suhteen? Ja miten isosti EU voi luopua fossiilisten polttoaineiden käytöstä, jos niiden kaupalla on vaikutusta lähialueiden vakauteen?
  Haastateltavana on professori Peter Lund Aalto-yliopistosta ja toimittaja on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Miksi vanhat eurooppalaiset puolueet ovat menettämässä vaikutusvaltaansa ja miksi myös vanhat poliittiset kysymykset ovat menettämässä merkitystään? Ja onko se logiikka, jolla äänestäjät valitsevat puolueitaan osin muuttunut? Ja mikä merkitys tällä kaikella on eurooppalaiseen päätöksentekoon? Haastateltavana on valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta
  ja toimittajana on Maija Elonheimo

  Ohjelmasta voi keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Miten USA käyttää yllättävän isoa taloudellista valtaa EU-alueella määrittääkseen EU-alueen yritysten toimintaa USA:n politiikalle myönteiseksi? Kuinka paljon EKP:n edellistä pääjohtajaa Draghia loppujen lopuksi on syytä juhlia hänen saavutuksistaan, kun hän kuitenkaan ei onnistunut toteuttamaan EKP:n inflaatiotavoitetta, jonka saavuttaminen sentään on EKP:n päätehtävä?
  Miten todennäköistä on, että jonkun seuraavan isomman kriisin aikana euroalueella aletaan harjoittaa yhtenäisempää finanssipolitiikkaa, eli siis yhtenäisempää politiikkaa sen suhteen, miten valtiot keräävät ja kuluttavat varojaan?
  Haastateltavana on Varman toimitusjohtaja Risto Murto ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone

 • Puolassa on neljänneksi eniten kansalaisia kaikista EU:n jäsenmaista, mutta miltä vaikuttaa poliittinen tilanne Puolassa nyt? Miten Puola käytännössä rikkoo oikeusvaltioperiaatteita? Ovatko puolalaiset lopultakaan niin hartaita katolilaisia? Miltä vaikuttaa tilanne ensi toukokuun presidentin vaaleissa? Ja miksi historia on Puolalle niin tärkeää?

  Haastateltavana on suomentaja ja tietokirjailija Tapani Kärkkäinen. Ohjelman toimittaja on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone

 • Komission julkaisemassa Green Deal –ohjelmassa suunnitellaan sitä, miten eri politiikan aloilla on syytä toimia, että olemme ilmastoneutraaleja uoteen 2050 mennessä. Komission mukaan tämä on sen tärkein aloitekokonaisuus. Odotettavissa on iso määrä kokouksia asian tiimoilta, kun kaikista tulevista käytännön toimista aletaan sopia. Mistä asioista asioista on odotettavissa isoimpia kiistoja? Minkälaisia kynnyskysymyksiä asioihin on todennäköisesti eri jäsenmailla, kun käytännön neuvotteluihin päästään käsiksi? Keskustelemassa EU-erityisasiantuntija Johanna Kentala-Lehtonen valtioneuvoston kansliasta. Ohjelman toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone

 • Miksi EU:n alueella juutalaisvastaisuus on nousussa ja mitkä eri ihmisryhmät EU:ssa ovat olleet juutalaisvastaisia ja miksi? Ja missä EU-maissa juutalaisvastaisuus on voimakkainta? Miksi antisemitismin historia Euroopassa on niin pitkä ja miten se heijastuu nykypäivään? Ja miten tähän liittyy Israelin harjoittama politiikka? Haastateltavana on yleisen historian dosentti Eero Kuparinen Turun yliopistosta ja toimittajana Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Minkälainen iso poliittinen kuohunta on nyt parhaillaan menossa Tšekissä?
  Tšekin tasavaltahan oli reilun 40 vuoden ajan kommunistisen hallinnon alla silloin osana Tšekkoslovakiaa vuoteen 1989 asti, jolloin ”Samettivallankumous” lopetti kommunistisen yksinvallan maassa. Siinä välillä oli myös vuonna 1968 Prahan kevät, jolloin maassa yritettiin saada aikaan uudistuksia., mutta joka päättyi, kun Varsovan liitto miehitti maan. 1993 Tšekki ja Slovakia erosivat toisistaan ja vuonna 2004 Tšekki liittyi EU:hun.
  Mutta miten Tšekin historia edelleen näkyy Tšekissä ja Tšekin suhteessa EU:hun?
  Ja miten Tšekki eroaa muista entisen Itäblokin maista?
  Haastateltavana on koulutusohjelmajohtaja Jouni Järvinen Aleksanteri-instituutista ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone

 • Miksi USA on lisännyt rahoitustaan Euroopan puolustushankkeisiin, vaikka presidentti Trump on puhunut julkisuudessa kyseisen rahoituksen supistamisesta? Minkälaisia puolustuspoliittisia ideologioista EU:n alueella on olemassa ja miten eri valtiot ovat liittoutuneet niiden suhteen? Ja minkälainen on EU:n sotilaallinen suorituskyky eri turvallisuus- ja puolustuspoliittisissa haasteissa?
  Haastateltavana on vanhempi tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista ja toimittajana on Maija Elonheimo
  Ohjelmasta voi keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone

 • Mitkä ovat nyt tunnelmat, kun Suomen puolivuotinen EU-puheenjohtajuuskausi on ohi?
  EU:n seuraava seitsemänvuotinen budjetti ei ole lyöty lukkoon, mutta mitä siitä tiedetään? Minkälaiseen jäsenmaan oikeusvaltioperiaatteen loukkaamiseen EU voisi puuttua siten, että siitä olisi jäsenmaalle jotain taloudellisia menetyksiä? Mitä kuuluu EU:n laajenemispolitiikalle?
  Haastateltavana on Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen ja toimittajana Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta on mahdollisuus keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone

Klipit

 • Brysselin kone -ohjelmassa käsiteltiin Irlannin ja Pohjois-Irlannin historiaa ja tilannetta nyt, kun välille saattaa brexitin myötä olla muodostumassa kova raja. Miksi Irlannin tasavallassa pelätään Pohjois-Irlannin mahdollista liittymistä siihen? Haastateltavana Pohjois-Irlannin rauhanprosessia tutkinut väitöskirjatutkija Susanna Sulkunen, toimittajana Maija Elonheimo. Koko ohjelma on kuunneltavissa Yle Areenassa.

 • Suomalaisen ruuan puolestapuhuja Jaakko Nuutila puhuu mm. ruokaturvasta. Toimittajana on Maija Elonheimo.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä