Keskiajan myyttinen pimeys

Mielikuvissa keskiaika on synkkä ajanjakso, jolloin ihmiset olivat julmia, väkivaltaisia ja impulsiivisia. Kirkko puolestaan jahtasi ja poltti noitia sekä suorastaan tuhosi antiikin perinnön ja esti luonnontieteen kehittymisen.

Ihan näin ei kuitenkaan ollut, vaan keskiaika (n. 500 - 1500 jaa.) oli mainettaan paljon kiltimpää, hillitympää ja sivistyneempää aikaa. Keskiajan oppineet eivät uskoneet maan olevan litteä, kirkolla oli merkittävä rooli luonnontieteiden kehityksessä ja mitä pidemmälle keskiaika kului, sitä humaanimmaksi sodankäynti muuttui.

Kaksiosaisessa sarjassa keskiaikamyyttejä puretaan tutkija Jaakko Tahkokallion opastamana.

Toimittajana Harri Alanne.

Kuva: Yle / Laura Rahinantti

Jaksot

 • Keskiaikaan sijoittuvien elokuvien taistelukohtauksissa taivaalta sataa valtava määrä nuolia, vaikka keskiaikaisista lähteistä ei löydy minkäänlaisia viittauksia siitä, että nuolia olisi ammuttu sillä tavalla. Todennäköisemmin arvokkaat nuolet ammuttiin kohtisuoraan päin vihollista.

  Eikä keskiajalla taisteltu avoimilla kentillä kuin hyvin harvoin. Keskiajan yleisimpiä aseyhdistelmiä oli puolestaan miekka ja kupura eli pieni n. 30 senttimetriä läpimitaltaan oleva kilpi.

  Ylipäätään keskiaika ei ollut niin julmaa kuin kuvitellaan. "Keskiaikainen" kidutusväline rautaneitsyt on silkkaa sepitettä.

  Haastateltavina historiallisen miekkailun opettajat Mikko Mustajärvi ja Ville Henell sekä keskiajan tutkija Jaakko Tahkokallio.

  Toimittajana Harri Alanne.

 • Noitavainot eivät olleet keskiaikainen ilmiö, vaan ne käynnistyivät kunnolla vasta uudella ajalla. Keskiajalla inkivisiittorit olivat haluttomia tarttumaan noitaepäilyihin.

  Eikä antiikin sivistys unohtunut keskiajalla, vaikka renessanssihumanistit niin uskottelivat. Kirkko vaali antiikin perintöä, ja kirkon ansiosta myös luonnontieteet kehittyivät - toisin kuin yleensä luullaan.

  Monet kirkolliset oppineet olivat paremmin perillä maapallon mittasuhteista kuin Kristoffer Kolumbus.

  Haastateltavana keskiajan tutkija Jaakko Tahkokallio.

  Toimittajana Harri Alanne.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä