Slaget efter tolv - dagens debatt

Vem vill jobba på kommun?

 • 34 min
 • toistaiseksi

I många mindre kommuner blir det allt svårare att rekrytera folk till de högre tjänsterna. Pressen från både politiker och kommuninvånare ökar medan själva jobbet också blir svårare i en allt mer krass ekonomisk verklighet.
Vem vill jobba på kommun - det frågas i Slaget efter tolv av riksdagsledamot Mikko Ollikainen (sfp), Korsnäs kommundirektör Christina Båssar och Kenneth Myntti som är ledarskribent på Österbottens tidning. Ordet leds av Filip Stén.
E-post: slaget@yle.fi

Lähetykset

 • ke 4.3.2020 12.03 • Yle Vega

Jaksot

 • Vi lever nu snart två veckor med undantagstillstånd i Finland. Vad ska man likna läget vid? Kan man jämföra inskränkningen av fri- och rättigheter med läget under kriget? Och vad gör coronasmittan så annorlunda att vi stoppar en stor del av alla aktiviteter i samhället, något vi inte har gjort i samband med andra sjukdomar som skördar långt flera dödsfall?

  I Slaget efter tolv på skärtorsdagen diskuterar professor Henrik Meinander och Marcus Rosenlund, vetenskapsredaktör på Yle.

  Programledare: Stefan Winiger

  E-post: slaget@yle.fi

 • Lantbruket och livsmedelsindustrin är inte heller de immuna mot de svårigheter som koronaviruset fört med sig. Vilka blir följderna för bönderna, industrin och för konsumenterna? Det diskuteras i Slaget efter tolv av bonden Anna Alm (på bilden), riksdagsledamot Anders Norrback (sfp), Roland Snellman som är vd på Snellman köttförädling och Johanna Smith som är trädgårdsombudsman vid ÖSP. Ordet leds av Filip Stén.
  Yle Vega kl 12.03
  E-post: slaget@yle.fi

 • Yle går ut med en kampanj för att rädda insekter som pollinerar växter. Varför är det så viktigt att rädda myggor och getingar? Hur kan en vanlig människa hjälpa till? Och hur hänger det ihop med vårt morgonkaffe eller bomullet i våra jeans? Det här försöker Slaget efter tolv hitta svar på tillsammans med insektsforskare och naturväktare Anders Albrecht, verksamhetsledare för Natur och Miljö Bernt Nordman och trädgårdsmästare Gustav Söderström som driver Bed and breakfast för både människor och insekter. Programledare Ann-Charlotte Åkerholm. E-post: slaget@yle.fi

 • För några veckor sedan toppade nyheten om att Turkiet öppnat gränsen mot EU och att migranter försökte ta sig in över gränsen till Grekland alla medier.

  Nu har det visat sig att allt var ett politiskt spel av Turkiet. Gränsen till Europa är stängd igen - officiellt av rädsla för coronasmitta - och samma bussar som förde migranterna till gränsen kom och hämtade dem tillbaka till flyktingläger längre in i Turkiet.

  Vad är det Turkiet vill och varför gör de på detta viset?

  I Slaget efter tolv diskuterar europaparlamentarikern Heidi Hautala (Gröna) med journalisten och turkietkännaren Tom Kankkonen.

  Programledare: Stefan Winiger

  E-post: slaget@yle.fi

 • Samhället drar in på många icke-akuta stödfunktioner i kampen mot coronaviruset och nu får de svagaste i samhället klara sig utan sitt vanliga stöd. I många familjer med barn med specialbehov eller psykisk ohälsa har vardagen plötsligt blivit en fråga om överlevnad.

  I Slaget efter tolv deltar speciallärare Marica Enlund, Susanna Mikkonen, förälder till barn med specialbehov och närvårdare Sofia Salokorpi som arbetar med ätstörningar.

  Programledare Ann-Charlotte Åkerholm.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Ju närmare våren kommer desto mer lockande känns det att åka ut till stugan och skärgården. Men hur ska man tänka, är det alls tillåtet att åka ut till skären i coronatider? Och hur går det för skärgårdsbefolkningen som långt lever på intäkterna från den korta sommarsäsongen om fritidsfolket stannar hemma? I Slaget efter tolv diskuterar nagubon och lokalpolitikern Nina Söderlund, företagaren William Hellgren från Korpo och Kimitoöns utvecklingschef Gunilla Granberg.
  Jesper Alm leder ordet.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Distansundervisningen i skolorna har nu pågått en vecka - och kommer att fortsätta åtminstone till mitten av maj. Hur har det gått och hur blir fortsättningen? I Slaget efter tolv diskuterar rektor inger Nabb från Vikinga skola, Utbildningsstyrelsens direktör för svenskspråkig utbildning Kurt Torsell och verksamhetsledaren för förbundet hem och Skola, Micaela Romantschuk. Ordet leds av Filip Stén

  E-post: slaget@yle.fi

 • Finländarnas främsta resemål är för tillfället avstängt. Vad händer med butikerna och restaurangerna som i vanliga fall fylls av finländska besökare? Hur tänker vårt södra grannland?
  I Slaget efter tolv diskuterar Yoko Alender, riksdagsledamot för Reformpartiet med finansmannen Joakim Helenius och Gustaf Antell, Svenska Yles medarbetare i Tallinn.
  Programledare: Stefan Winiger E-post: slaget@yle.fi

 • Allt görs för att hindra den vidare spridningen av coronaviruset i Finland. Men när kommer gränsen för att de långsiktiga ekonomiska och sociala konsekvenserna av nedstängningen av hela samhället ter sig större än den akuta situationen inom sjukvården?I Slaget efter tolv diskuterar filosofen och socialdemokraten Tomas Wallgren och ekonomen Sixten Korkman.
  Programledare: Stefan Winiger
  E-post: slaget@yle.fi

 • Kommunerna ställs inför svåra utmaningar just nu på grund av coronaepidemin. De ekonomiska problemen hopar sig. Samtidigt ställs de ansvariga inför nya och obekanta praktiska problem. Hur resonerar de kommunala beslutsfattarna i den här exceptionella situationen?
  I Slaget efter tolv deltar Jakobstads stadsdirektör Kristina Stenman och kommundirektören i Kronoby, Ulf Stenman.
  Programledare: Kjell Lindroos

  E-post: slaget@yle.fi

 • Frilansande kulturarbetare har plötsligt hamnat på bar backe på grund av coronaviruset. Vem ska bära ansvaret för att rädda konsten och kulturen, kulturfolket och institutionerna? Är det staten eller kanske hellre fonderna? Och vad kommer allt detta att få för konsekvenser på längre sikt? I Slaget efter tolv deltar kulturrådet Sini Keinonen från Undervisnings- och kulturministeriet, verkställande direktören för Svenska Kulturfonden Sören Lillkung, ordförande för Finlands svenska skådespelarförbund Ville Sandqvist och dansaren Tiina Lindfors från dansteater ERI (bilden). Maria Nylund leder ordet.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Europa stänger ner för coronaviruset och de flesta verkar inställda på en rätt lång tid av isolering och ovisshet. Medan många kräver strängare åtgärder för att hindra spridningen av smittan höjs också röster för att rädda det som räddas kan av ekonomin. Europas balansgång diskuteras i Slaget efter tolv på onsdag av Svenska Yles medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom, Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl och Dan Ekholm som är ledarskribent vid Vasabladet. Ordet leds av Filip Stén.

  E-post: slaget@yle.fi

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä