Radio Suomi Helsinki

YlePaavo ja puhetta polttareista perjantaina 6.3.

 • 57 min
 • ei kuunneltavissa

Onnistuuko polttarikulujen jakaminen helposti vai meneekö niuhottamiseksi?

Lähetykset

 • pe 6.3.2020 14.02 • Yle Radio Suomi Helsinki

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Johanna Kurkelan ja Johanna Iivanaisen ystävyys alkoi jo kymmenen vuotta sitten. Yhteisistä esiintymisistä ja jopa kiertueesta huolimatta kaksikko ei ollut kuitenkaan tehnyt tai julkaissut musiikkia yhdessä ennen kuin nyt. Kuinka Altamullan road levyn soundi löytyi ja minkälainen Johannien yhteys on? Tätä Radio Suomen iltapäivässä selvitti Matti Ylönen.

 • Pääsiäinen on todellinen ruokajuhla. Juhlapöydän herkkujen historia yltää vuosisatojen, tuhansienkin taakse. Mitä tekemistä meidän perinteisellä mämmillämme on juutalaisten Egyptin orjuudesta paon kanssa? Miksi pääsiäisenä syödään nimenomaan lammasta ja miksi pasha on niin tiukkaa tavaraa? Näihin kysymyksiin vastaa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran erikoistutkija Juha Nirkko. Toimittajana Lena Nelskylä.

  Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

 • Nykyään pääsiäisnoita on lähinnä äidin meikkipussilla käynyt karkkia kerjäävä hellyyttävä olento. Kansanperinteessä on toisin. Pitkän perjantain ja Pääsiäispäivän välinen aika oli ennen vanhaan pahojen voimien temmellyskenttä. Lankalauantai tästä syystä vuoden epäonnisin päivä. Millaisia uskomuksia ja tapoja Pitkäänperjantaihin ja Lankalauantaihin muinoin liittyi? Tästä kertoo Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija Juha Nirkko. Ohjelman on toimittanut Lena Nelskylä.
  Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

 • Pääsiäiseen liittyy paljon asioita, joiden taustat ovat hämärän peitossa, vaikka juhlaa viettää kolmasosa maailman väestöstä. Kristinuskon suurimman ja tärkeimmän juhlan nimikin hämmentää. Moni ei tiedä, että pääsiäinen johdettu ”päästä”-verbistä ja viittaa paastosta pääsemiseen. Tuntematon pääsiäinen -sarja on lyhyt oppimäärä pääsiäisen perinteisiin ja niiden taustoihin. Ensimmäisessä osassa pääsiäisen söpöt symbolit tiput ja puput paljastavat syvällisen luontonsa. Harmiton munakin on maailmankaikkeus. Asiantuntijana Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija Juha Nirkko. Ohjelman on toimittanut Lena Nelskylä.

  Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

 • Vaikka ikuisen nuoruuden eliksiiriä on kaikkina aikoina etsitty ja rahaa sellaisen kehittämiseen ei ole kosmetiikkabisneksessä säästelty, sitä ei ole vielä löydetty. Se kuitenkin tiedetään, että ajankulua voi yrittää vähän hämätä tai ennaltaehkäistä. Yksi konsti on kasvoja muotoileva mesolankahoito. Kyseessä on Aasiasta tänne pohjolaan kulkeutunut esteettinen hoitomuoto, joka on nousemassa kauneustrendiksi täälläkin.

  Jutussa toimittaja Lena Nelskylä seuraa, kun sairaanhoitaja Saara Räsänen tekee kolmekymppiselle Sinille mesolankahoidon kauneuskeskus Blue Lagoonissa. Kommenttinsa aiheeseen antaa myös kauneustoimittajalegenda, Glorian Kristiina Raitala.

 • Luonnolliset, mutta vimpan päälle laitetut, kulmakarvat ovat pitkään olleet meikkauksessa SE juttu. Löytyypä maailmalta ihan kulmakarvoihin keskittyneitä meikkitaiteilijoitakin. Ensin näyttäviä kulmia tavoiteltiin tatuoimisella, sitten siirryttiin pieniä haavoja ihoon viiltävään mikrobladingiin. Nyt trendikkäimmät kulmat loihditaan laminoimalla. Mitä se oikein tarkoittaa?

  Kulmakarvojen laminoinnin pariin johdattaa toimittajamme Lena Nelskylä. Haastateltavana jutussa on kauneustoimittajalegenda, Glorian tuottaja Kristiina Raitala ja kosmetologi, tuoteryhmäpäällikkö Jessica Fischer kauneuskeskus Fenixistä.

 • Gua sha on kiinaa. Gua tarkoittaa kaapimista ja sha puolestaan näppyläistä sairautta.
  Sha-termillä tarkoitetaan gua shan yhteydessä iholle toisinaan syntyviä jälkiä. Hierontakivillä tehtävä lempeä kosmeettinen gua sha on ikivanhasta kiinalaisesta lääketieteestä nouseva kuuma somen valloittanut kauneustrendi. Mistä siinä on oikein kysymys?

  Toimittaja Lena Nelskylän haastateltavana kauneustoimittajalegenda Glorian tuottaja Kristiina Raitala ja luonnonkosmetiikkaguru, joogaopettaja Katja Kokko.

 • Tutkija Asta Raami on perehtynyt intuition lukutaidon kehittämiseen. Tutkimuksissaan hän on tunnistanut, ettei intuitio ole vain yksi asia vaan se voi toimia kolme eri tavalla. Anna Keränen selvitti tutkija Asta Raamin kanssa Radio Suomen iltapäivässä intuition mahdollisuuksia.

 • Kalevauva eli Aapo Niininen ja Kimmo Numminen nousivat suursuosioon 2016 Kaustisen kansamusiikkifestivaalilla vauva.fi.-keskustelupalstoilta käydyistä keskusteluista tehdyillä kappaleilla. Nyt heidän uudella albumilla Some Folk, kaksikko on katsonut syvemmälle internetin keskustelupalstojen syövereitä. Anna Keränen selvitti Radio Suomen iltapäivässä kuinka pitkälle Kalevauva on valmis menemään.

 • Toimittaja Justus Laitisen vahtivuoron päättyessä Suulalla oli vielä epävarmaa, että pääseekö tankkeri Porvoon öljysatamaan oikeaan aikaan vai joutuvatko he jäämään ankkuriin sataman ulkopuolelle kenties jopa päiviksi. Mitä käy maakravun mielenterveydelle, kun vankeus merellä uhkaa? Riittääkö ruoka? Kuoleeko koti-ikävään? Kuinka eeppinen tankkeriseikkailu päättyy? Ota selvää.

 • Illan ensimmäisessä vahtivuorossa tankkeri Suulalla ovat perämies Tommi Haimila ja matruusi Rauno Eriksson. Sekä tietysti toimittaja Justus Laitinen mikrofoneineen ja kysymyksineen.

 • Tankkilaiva Suula on jättänyt taakseen Naantalin öljysataman ja suuntaa avomerellä kohti Porvoota. Toimittaja Justus Laitinen on saanut luvan kivuta komentosillalle kiusaamaan aluksen päällikköä, Harri Inkistä, loputtomilla kysymyksillään.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä