Radio Suomi Hämeenlinna

Tapani Baggelta jälleen uusi kirja - Renkolaisen päähenkilön seikkailut jatkuvat vieraalla maalla

 • 11 min
 • toistaiseksi

Hämeenlinnalainen kirjailija Tapani Bagge on ahkera julkaisija. Viime vuosikymmenellä häneltä ilmestyi lähes 70 kirjaa. Uusi kirja on tullut jo painosta ja on julkaisua vailla. Kirjassaan Vieras maa, Tapani Bagge jatkaa renkolaisen Ruusun tarinaa Uuden-Seelannin maisemissa. Kirjan virallinen julkaisukin on Rengossa helmikuun 11. päivä. Harri Oksanen tapasi Tapani Baggen ja puhuivat uudesta kirjasta ja paljon muustakin.

Lähetykset

 • ma 3.2.2020 9.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Agrologi Satu Heinemaan opinnäytetyönä tekemä laaja kyselytutkimus selvitti maatalousyrittäjien parisuhteiden erityispiirteitä. Eroja ns. valtaväestön parisuhteisiin löytyi monilta osin. Työ on sitovaa ja työn ja vapaa-ajan raja on usein häilyvä. Työn kuormittavuus vaikuttaa parisuhteeseen, mutta silti maatiloilla eletään pääosin onnellista elämää. Konflikteilta ei aina kuitenkaan voi välttyä, niitä voivat aiheuttaa sukulaisten asuminen samalla tilalla ja keskinäinen puhumattomuus. Harri Oksanen kävi tapaamassa Satu Heinemaata, joka seuraavassa avaa tutkimusta hieman lisää.

 • Iittalan yhtenäiskoulun 5A-luokan opettaja Kalle Manninen vie läppärinsä puutarhaan ja avaa videokokousyhteyden. 24 kertaa peräkkäin kuuluu plim, plim...ja kaikki oppilaat ovat kerääntyneet kuulolle. On vuorossa yhteinen aamunavaus, jossa vaihdetaan kuulumiset ja Kalle kertoo, mitä tuleva päivä pitää sisällään.

  Koska radio on läsnä, jännitys valtaa lapset, eikä kukaan uskalla sanoa videon kautta mitään, mutta chattipalsta käy kuumana, kun oppilaat haluavat kertoa omista onnistumisistaan ja suosikkitavoistaan käydä koulua.

  Kallen puutarhassa on siis alkamassa tavallinen etätyöpäivä. Tai open omin sanoin: SOS eli suuren oppimisseikkailun viidestoista päivä:

 • Monissa kunnissa ja kuntayhtymissä neuvolapalvelut sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut on ajettu minimiin ja terveydenhoitajat on sijoitettu sairaanhoidollisiin tehtäviin meneillään olevan epidemian johdosta. Terveydenhoitajaliitto muistuttaa, että terveydenhoitajia tarvitaan myös koronaepidemian aikana neuvoloissa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Harri Oksanen tavoitti Terveydenhoitajaliiton puheenjohtajan Tiina Mäenpään, joka toimii HAMK.ssa hoitotyön yliopettajana.

 • Suomen nuorin kunnanjohtaja löytyy Ypäjältä. Kustavista, meren ääreltä, järvettömään sisämaan kuntaan muuttanut Tatu Ujula on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt tehdä kunta-alankin töitä ennen nykyistä pestiään. Haastavissa olosuhteissa työnsä aloittanut kunnanjohtaja on luottavainen pienen kunnan asukkaisiin ja yhteistyövoimaan. Harri Oksanen kävi tapaamassa kunnanjohtajaa kun neljäs työpäivä oli alkamassa.

 • Yritykset, yhdistykset ja yksityiset henkilöt ovat ryhtyneet auttamaan koronaviruskriisissä kamppailevaa terveydenhoitoalaa. Kanta-Hämeen keskussairaala on saanut mm. kahvia henkilökunnan virkistykseksi.

  Haastateltavina: Kanta-Hämeen keskussairaalan viestintäjohtaja Iisakki Kiemunki, C.P.E. Production Oy:n myyntipäällikkö Nestori Nurmi ja Hämeen Mokian toiminnanjohtaja Jouni Heinonen. Toimittajana Kati Turtola.

 • Koronaviruksen takia monet kuntosalit ovat kokonaan kiinni ja urheiluharrastuksia on nyt harrastettava kotona tai ulkona. Hämeenlinnalainen crossfit-harrastajien porukka on tottunut treenaamaan varhain aamulla ja salin ollessa kiinni aamuvirkkujen ryhmä on nyt käynyt yhdessä ulkona aamutreeneissä. Kati Turtola tapasi tämän porukan avannon äärellä Ahvenistolla "aamujumppelin" päättyessä.

 • Maanantaina iltapäivällä suuri osa meistä oli television tai radion ääressä kun hallitus kertoi minkälaisiin toimiin koronaviruksen hillitsemiseksi on päätetty ryhtyä. Hämeenlinnan yhteiskoulun rehtori Antti Karrimaa oli yksi tiedotustilaisuuden seuraajista. Miten koulutyötä nyt aletaan toteuttaa näissä poikkeusoloissa. Harri Oksanen tapasi rehtorin ja opettaja Reetta Horilan.

 • Kevätaurinko ja kuivat tiet tuovat vanhojen autojen harrastajat ulos halleistaan. Hämeen Mobilisteilla on tälle keväälle haku päällä. Maaliskuun loppuun mennessä pitäisi ilmoittautua kahdelletoista vanhalle kulkuneuvolle kevätheilaksi. Miten se tapahtuu? Harri Oksanen kävi jututtamassa Hämeen Mobilistien varapuheenjohtaja Juha Niskasta. Aluksi puhutaan tovi mobilisteista ja heidän harrastuksestaan.

 • Suuret tuotemerkit meillä ja maailmalla joutuvat usein kopioinnin ja väärentämisen kohteeksi. Näillä suurilla firmoilla on usein suuri lakimiesarmeija ja paksu lompakko tukenaan. Entä kun pieni perheyritys huomaa tuotteensa tulleen kopioiduksi tai väärennetyksi? Parolan Rottinki on viime keväästä saakka kamppaillut yhden klassikkotuotteensa kopiointia vastaan. Harri Oksanen istahti kopioiduksi tulleeseen alkuperäiseen riippukeinuun seurassaan nykyinen yrityksen omistaja Anitta Herranen.

 • Hausjärven Oitissa Koivumäen asumispalveluissa häärii tassuterapeutti Mortti. Mortti on 6-vuotias mäyräkoiran ja tiibetinspanielin sekoitus ja kulkee emäntänsä, Katja Hellstenin, matkassa työpaikalle muutamia kertoja viikossa hoitamaan omia askareitaan asukkaiden kanssa. Ne askareet ovat yleensä rapsutettavana olemista, herkkupalojen pyytämistä, ulkoilua ja mikä nyt sattuu kulloinkin huvittamaan. Jos haukututtaa niin haukutaan, jos ei niin ollaan vaan. Harri Oksanen kävi tassuterapeutti Mortin vastaanotolla aamulähetyksessämme.

 • Riihimäellä on tällä hetkellä yksi puheenaihe, joka peittää alleen kaiken muun: palveluverkkosuunnitelma. Kaupungin suunnitelmaan sisältyy peräti neljän koulun lakkauttaminen seuraavan viiden vuoden aikana. Aikomusta on perusteltu sillä, että lapsimäärät vähenevät kaupungista ja velkaakin pitäisi taittaa. Jostain on pakko leikata ja tiivistää. Iso joukko kaupunkilaisia ei lakkauttamisia niele. Suuttumusta on aiheuttanut myös kaupungin tapa viestiä suunnitelmistaan; ajetaanko suurta palveluverkkoremonttia väkisin läpi eikä kaupunkilaisia edes haluta kuulla? Pro Kotikaupunki -liikkeen Saana Heiskanen ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan Sari Jokinen (vihr.) istuivat saman pöydän ääreen. Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Laskiaistiistaina oli aivan mahtava sää Hämeenlinnassa. Aurinko paistoi, lämpötila oli nollan hujakoilla, tuulikaan ei tuivertanut. Vain lumi puuttui. Mutta ei hätää. Laskiaishulinoita riittää ympäri Hämettä. Hämeenlinnassa, Verkatehtaan pihassa oli tarjolla lapsille piirtämistä elävistä malleista. Ja malleina oli alpakoita. Tiina Kokko jututti loppilaista Mari Kamppia, joka oli tuonut alpakat paikalle.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Hämeenlinnassa on vielä yksi musiikkiliike. Se pitää pintansa verkkokauppojen myllerryksessä. Tv Sävelessä soittimia Myyvä Harri Hasa Salminen on ollut alalla jo 45 vuotta. Nyt Hasan mielenkiinto kohdistuu uuteen älykitaraan. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Hämeenlinnalainen Personal trainer Miia Niemen asiakkaina on elämäntapamuutoksen tekijoitä ja tavoitteellisia treenaajia. Miia on läpikäynyt myös itse suuren elämäntapamuutoksen. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Heinolalaisen Katja Hirvosen Kiia-tytär sairastui 2-vuotiaana neuroblastoomaan, joka on alle kouluikäisiin lapsiin iskevä syöpä. Seurasi 1,5 vuoden taisto: sytostaattihoidot, leikkaus ja kantasolusiirrot nitistivät sairauden. Kiian ollessa kouluiän kynnyksellä syöpä palasi aiempaa julmempana. Nyt mitään ei ollut tehtävissä, ja sen tiesi Kiiakin.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Lahtelainen Sauli Hirvonen, 40, on timanttipolku-buddhalainen. Vaikka mies on harjoittanut meditaatiota jo toistakymmentä vuotta, buddhalaisuuden päämäärä eli valaistuminen on vielä kaukana. Hirvonen kuitenkin kokee, että meditointi auttaa häntä elämään merkityksellistä elämää.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Koulufysioterapeutti on huolissaan. Päänsäryt sekä niska- ja hartiasäryt vaivaavat yhä useampia koululaisia. Nuoret viettävät runsaasti aikaa tietokoneen ja älylaitteiden äärellä, sinisen valon runsas katsominen hankaloittaa unen saantia ja vähentää aikaa liikkumiselta. Riihimäen seudulla on työskennellyt jo viisitoista vuotta koulufysioterapeutti. Sirkka Ruokonen on Suomen ensimmäinen kolufysioterapeutti. Kati Turtola tapaa hänet ja vastaanotolle tuleen kasiluokkalaisen Peppi Solan.

 • Kirkkoon kuuluvien määrä hupenee vuosi vuodelta, nyt heitä on enää alle 70 prosenttia kansasta. Seurakunta on monelle nuorelle aikuiselle etäinen ja vähän erikoinenkin yhteisö. Hämeenlinnalainen Juha-Matti Kuusinen on 32 ja käy seurakunnassa. Hän uskoo, että moni ikäisensä saattaa myös hävetä uskoaan ja seurakuntalaisuuttaan.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Äskettäin julkaistiin tutkimus siitä, miten armeijassa tupakaveruus vaikuttaa uravalintaan. Tutkimus kertoi mm. että armeija nostaa palkkatasoa ja innostaa opintoihin. Aamulähetyksessä kävimme Panssariprikaatin Jääkäritykistörykmentin Panssariviestikomppaniassa puhumassa tupakaveruudesta. Jututettavina olivat alikersantit Lotta Laaksonen, Elias Rautanen ja Juho Ylä-Outinen. Harri Oksanen jututtaa.

 • Riihimäen Nuorisoteatterissa uskotaan, että turvallinen ja hyväksyvä ilmapiiri on kaiken oppimisen pohja. Suomen suurin lasten- ja nuortenteatteri Riihimäellä kouluttaa nuoria teatteriharrastajia positiivisen pedagogiikan avulla. Teatteri on tämän vuoden alusta kuulunut valtionavun piiriin ja se antaa kaikkiaan viidelle ja puolelle sadalle lapselle ja nuorelle teatteritaiteen perusopetusta. Kati Turtola tapaa Kino Sammossa teatterioppilas Jaakko Piiran ja rehtori Sanna Saarelan.

 • Hämeenlinnalainen harrastajateatteri Eräs Teatteri täyttää 20 vuotta. Se on aika hyvin lapsiaan Miniteatteriin kuljettaneiden vanhempien ideasta syntyneelle harrastukselle. Välillä harrastuksesta on saanut maksaakin, mutta muutamat viime vuodet on menneet niin, ettei teatterilaisten lompakolla ole tarvinnut käydä. Mitä kuuluu kaksikymppiselle? Harri Oksanen kävi erästeatterilaisten juttusilla.

 • Uutiset ovat kertoneet, että keskustan K-Supermarket laittaa ovensa säppiin Forssassa kannattamattoman liiketoiminnan johdosta. Päivittäistavarakauppa ry on laskenut, että markettien määrä on maassa laskenut selvästi. Vuonna 1995 myymälöitä oli noin 4600, vuonna 2017 enää reilut 2800. Päivittäistavarakauppa ry:n mielestä pienille lähikaupoille näyttää olevan jatkossa tilausta, kun ihmisten keski-ikä nousee ja kotitaloudet pienenevät. Kävimme aamulähetyksessä pienen Hämeenlinnan keskustan elintarvikeliikkeen kauppiaan luona puhumassa, onko nyt alkamassa paluu kivijalkakauppojen aikaan.

 • Australian useat ja laajat tulipalot ovat aiheuttaneet kuolonuhreja, tuhansien kotien tuhoutumisia, evakuointeja ja suurta kärsimystä. Kuvat tuhoista ja tulipaloista kertovat karua kieltään siitä mitä irtipäässyt tuli saa pahimmillaan aikaan. Sitä vastaan taisteleminen vaikuttaa toivottomalta tehtävältä. Kävimme aamulähetyksessä Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella palomestari Markus Majurin juttusilla puhumassa suurista tulipaloista.

 • Pakkanen ei pauku, mutta tarvitseeko varpunen silti jouluaamuna ja iltana ruokaa? Miten talven vaihtelevat säät ovat näkyneet lintujen ruokahalussa?
  Raahaamme siemenpussia lintujen ruokintapaikalle luontoasiantuntija Panu Villasen kanssa.

  [hml 231219 lintujen jouluruokinta Panu Villanen koko juttu, 00:12:56]

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä