Nappikukasta nokkoseen

Voikukka - kulinaarisia nautintoja, kahvinkorviketta ja haavanhoitoa

 • 17 min
 • toistaiseksi

Miksi vihattu voikukka on toisille suuri aarre? Entä mikä on se pieni ja musta otus, joka mönkii ulos voikukkaseppeleestä?

Tiina Harpfin kanssa voikukkaa tutkiskelevat professori Kari Heliövaara, arkistotutkija Liisa Lehto, nimistöasiantuntija Tiina Manni-Lindqvist, puutarhuri Elina Sauvola ja simantekijä Tiina Hihnavaara.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Lähetykset

 • to 2.4.2020 17.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Miksi nokkosesta saa kestävän vaatteen? Entä miksi nokkonen polttaa kun siihen koskee?

  Tiina Harpfin kanssa nokkosta etsivät professori Kari Heliövaara, dosentti Ari-Pekka Huhta, arkistotutkija Liisa Lehto, nimistöasiantuntija Tiina Manni-Lindqvist, tekstiiliartesaani Riikka Platonova ja värjäri Aija Möysä. Kuva: Jari Flinck / Yle

 • Miksi vihattu voikukka on toisille suuri aarre? Entä mikä on se pieni ja musta otus, joka mönkii ulos voikukkaseppeleestä?

  Tiina Harpfin kanssa voikukkaa tutkiskelevat professori Kari Heliövaara, arkistotutkija Liisa Lehto, nimistöasiantuntija Tiina Manni-Lindqvist, puutarhuri Elina Sauvola ja simantekijä Tiina Hihnavaara.

  Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

 • Uskomusten mukaan apilanlehti voi määrittää onnen tai epäonnen. 2000-luvulla Apilasta tuli myös tytönnimi.

  Tiina Harpfin kanssa puna-apilaa etsivät professori Kari Heliövaara, arkistotutkija Liisa Lehto, nimistöasiantuntija Tiina Manni-Lindqvist ja ympäristösuunnittelija Petra Nyqvist.

  Kuva: Pixabay

 • Mitä hyötyä rantaruovikosta on? Miten järviruokoa voi hyödyntää askartelussa?

  Tiina Harpfin kanssa järviruokoa tutkiskelevat professori Kari Heliövaara, käsi- ja taideteollisuusopettaja Elina Helminen, dosentti Ari-Pekka Huhta, arkistotutkija Liisa Lehto, nimistöasiantuntija Tiina Manni-Lindqvist ja ekotaiteilija Maija Niiva.

  Kuva: Pixabay

 • Mitä tekemistä keskenään on ruiskukalla ja kommunismin uhreilla? Entä onko ruiskukka pian menetetty kasvi vai elpyykö sen kanta?

  Tiina Harpfin kanssa ruiskukkaa etsivät professori Martin Ehala, professori Kari Heliövaara, arkistotutkija Liisa Lehto ja nimistöasiantuntija Tiina Manni-Lindqvist.

  Kuva: Pixabay

 • Kanerva on pitkäikäinen. Tumma ja aromikas hunajakasvi tarjoaa suojaa kanalinnuille ja ruokaa hyönteisille.

  Tiina Harpfin seurassa kanervaa etsivät professori Kari Heliövaara, dosentti Ari-Pekka Huhta, arkistotutkija Liisa Lehto, nimistöasiantuntija Tiina Manni-Lindqvist, luontovalokuvaaja Katri Pyykkö ja johdon assistentti Salli Mikkonen Kainuun liitosta.

  Kuva: Pixabay

 • Tiklien suosiossa olevat takiaiset saattavat kasvaa korkeiksi ja komeiksi talventörröttäjiksi. Niitä on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin ja ne kelpaavat ravinnoksi niin linnuille kuin ihmisillekin.

  Takiaisia Tiina Harpfin kanssa etsivät professori Kari Heliövaara, dosentti Ari-Pekka Huhta, arkistotutkija Liisa Lehto, nimistöasiantuntija Tiina Manni-Lindqvist ja opettaja Tiina Hihnavaara.

  Kuva: Pixabay

 • Pietaryrtillä on monta nimeä, nappikukka, napheinä, kyröraati, matoryytti, kehräpäivänkakkara, pihlajaruusu, rehvaana, nurkkafaari. Mistä nimien runsaus kertoo? Entä sopiiko joutomaan kasvi kaupunkipuistoihin?

  Tiina Harpfin kanssa pietaryrttiä etsivät professori Kari Heliövaara, dosentti Ari-Pekka Huhta, arkistotutkija Liisa Lehto, nimistöasiantuntija Tiina Manni-Lindqvist ja luontovalokuvaaja Katri Pyykkö.

  Kuva: Pixabay

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä