Östnyland på 20 minuter

27.2.2020: Lovisapartier missnöjda med fullmäktigeavtal och invånare får planera centralpark i Nickby

 • 20 min
 • toistaiseksi

I dagens podcast hör vi också att det fortfarande finns problem med droger bland Lovisaungdomar. Eleverna har börjat prata mer öppet om droger, vilket kan vara både bra och dåligt.

I programmet medverkar Erica Nyberg, Ina Westerlund, Nina Böhls-Nybonn, Sabina Holst, Pertti Lohenoja och Otto Andersson.

Katarina Lind är programvärd, Mira Bäck är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Lone Widestam, Fredrika Lindholm och Hedvig Sandell är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

Lähetykset

 • to 27.2.2020 12.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Lovisa ska stänga två skolor och två daghem och nu har staden hört både föräldrar och berörda. Pernåföräldern Daniel Thomasson var måttligt imponerad efter mötet. Timo Tenhunen, t.f. bildningsdirektör i Lovisa, möter föräldrarnas kritik.

  Du hör också Kalevi Ilonen om att Borgå skjuter upp Jukolakavlen till år 2023 och Jan Ekebom om att Östersjön mår bättre än tidigare.

  Vi som gör det här programmet heter Frida Frankenhaeuser, Fredrika Sundén, Hedvig Sandell och Mira Bäck. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast handlar det också om matutdelningen i Borgå. Dessutom hör vi att många ungdomar behöver få prata med någon just nu. Borgå stads ungdomstjänster hjälper och försöker ingjuta hopp och framtidstro.

  I programmet medverkar Nina Jorkama, Päivi Valkoniemi, Ansi Lindblad, Curt-Olof och Anneka Eklund samt Baba Salakari.

  Katarina Lind är programvärd. Mikael Kokkola och Kia Svaetichin är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Kalle Rhenfors från Östersundom hade en aggressiv varg på besök på sin gård i torsdags. Hör honom berätta vad som hände. Jag tror folk sku må bra av att vara lite utomhus och få fingrarna i jorden, säger mjölkbonden Kettil Fredriksson från Liljendal. Han tycker att jord- och skogsbruksminister Jari Leppäs (c) förslag att de arbetslösa och permitterade ska kunna hitta tillfälliga jobb på lantbruken är en god idé.

  Du hör också äldre konstapel Staffan Söderström om hur det gått att övervaka det isolerade Nyland.

  Vi som gör det här programmet heter Frida Frankenhaeuser, Fredrika Sundén och Stefan Härus. Nyhetschef är Bettina Aspfors.

 • Sofia Antman startade en grupp med avsikt att rädda de små företagen i Borgå. Nu har Facebookgruppen över 2500 medlemmar och gruppmedlemmarna har startat en kampanj för att dela ut blommor och choklad åt sjukvårdspersonal i Borgå. Hur fungerar distansundervisningen i praktiken och varför väljer vissa föräldrar att ha sina barn i skolan, bl.a. det här funderar Christel Liljeström och Malin Lönnroth på i fredagskaffe.

  Du hör också trädgårdsentusiasten Heidi Österholm som redan inspekterar sin kolonilott.

  Programmet idag görs av Frida Frankenhaeuser och Hedvig Sandell. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Jenny Forsström bor i Borgå men jobbar på BB i Kotka. Än får man komma hit och föda, säger hon. Folk vill sjösätta sina båtar en månad tidigare än vanligt. Det blir bråttom, berättar varvsägarna på Bodö i Borgå skärgård.

  Du hör också restaurangföretagarna Bashret Dushi och Petter Larsen.

  Vi som gör det här programmet heter Frida Frankenhaeuser, Fredrika Sundén, Mikael Kokkola, Kia Svaetichin och Mira Bäck. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Det krävs mycket disciplin för att klara av att träna under nya omständigheter. Fotbollsspelare Oliver Henrichson och konståkare Vera Stolt berättar hur dom gör. Taxichauffören har börjat köra mat i regionen, Toni Ahlfors från Lovisa berättar om sina första arbetsuppdrag.

  Du hör också Emil Vaara, Annelie Åkerman-Anttila, Liisa Toivonen, Mitja Runonen och Maria Malin.

  Idag gjordes programmet av Frida Frankenhaeuser, Mira Bäck, Hedvig Sandell, Stefan Paavola och Leo Gammals. Mikael Crawford är nyhetschef.

 • Under söndagen fick Sibbo jaktvårdsförening och Lasse Karjalainen in fyra samtal om vargobservationer. I Borgå var chefsläkaren Kati Liukko på plats under premiärdagen för drive-in-coronatestnigen vid Näse hälsostation. På Kråkö renoveras den gamla skolan för fullt till en framtid som bryggerirestaurang, galleri och snickeri berättar Robert Hägg.

  Mikael Kokkola är programvärd, Fredrika Sundén är morgonreporter och Stefan Härus är nyhetsreporter. Leo Gammals och Fredrika Lindholm är reportrar.

 • I dagens podcast handlar det också om vad man kan hitta på för att pigga upp tillvaron i coronatider. Vi hör även en Lovisabo som hellre spenderar tid på stugan i Bromarv än sitter inne i en lägenhet i Lovisa centrum.

  Katarina Lind är programvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Stefan Härus, Malin Valtonen, Mikael Kokkola och Mira Bäck är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Hanna Kaukonen valde att evakuera sig från sitt jobb i Rom i Italien. Nu får hon matkasse utanför dörren och umgås med mamma och pappa bara via balkongen. På Pellinge får familjerna låna eftisledaren Anki i coronatider och biblioteken ska låta användarna låna fler än en e-bok i veckan.

  Du hör också Erika Englund och Malin Hollmén.

  Idag gjordes programmet av Frida Frankenhaeuser, Fredrika Sundén och Mikael Kokkola. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast hör vi också en förälder som har barnen hemma från skolan medan hon distansjobbar. Hur går det med vardagspusslet? Vi hör också Borgå stads utbildningsdirektör kommentera situationen i skolorna.

  I programmet medverkar Paola Dadda, Rikard Lindström, Matts Holmström, Sari Rauvanto-Eriksson, Gun Wallén och Evelyn Asaftei.

  Katarina Lind är programvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Mikael Kokkola och Fredrika Lindholm är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast hör vi också hur en artist i Borgå påverkas av att allt fler evenemang och spelningar ställs in.

  I programmet medverkar Erik Nyblom, Kristoffer Smeds, Frans Andersson och Jouni Piippo.

  Katarina Lind är programvärd. Stefan Paavola och Mikael Kokkola är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Jogaläraren från Lovisa, Noora Lintukangas, hade en 40-års kris och skrev en bok om kriser. Besvikna Akillesfans tänker stödja sitt bandylag på lagets sista träning inför finalmatchen. Såhär borde Sibbo lösa problemet med stökiga ungdomar på biblioteket, bl.a. det i fredagskaffe med Christel Liljeström och Malin Lönnroth.

  Du hör också Raoul Karlqvist, Kristoffer Smeds, Jan D. Oker-Blom och Mikael Grannas.

  Idag gjordes programmet av Frida Frankenhaeuser, Fredrika Sundén och Mira Bäck. Bettina Aspfors är nyhetschef.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä