Tiedetrippi

Uusia tarinoita tieteestä taas 7.4.

UusTiedetrippi on tiedettä ja tarinoita, joita et ole ennen kuullut. Huom! Kevään poikkeustilanteen vuoksi sarja on muutaman viikon tauolla: uusi jakso julkaistaan 7.4.

Yle Kioskin tiedetoimittaja Henry Tikkanen kaivaa esiin tieteen unohdetut sankarit, omituiset kuolemat ja uskomattomat sattumukset.

Kuka oli ensimmäisen kuulennon kolmas astronautti? Keitä olivat chimut, jotka tekivät brutaalin lasten massauhrauksen? Miten valeuutiset saivat alkunsa?

Tiedetrippi tutkii dramaattisia tapahtumia tunnettujen asioiden taustalla ja yhdistää uudella tavalla kuunnelmaa ja tiedejournalismia.

Uusi jakso tiistaisin.

Jaksot

 • Koulussa kerrotaan, että Magalhãesin retkikunta kiersi maailman ensimmäisenä. Portugalilaisen löytöretkeilijän Fernão de Magalhãesin nimi muistetaan, vaikka hän ei edes saapunut maaliin. Mutta muistaako kukaan Enrique malakkalaista, Magalhãesin orjaa, joka itse asiassa saattoi olla ensimmäinen maapallon kiertänyt ihminen?

 • Luuletko olevasi immuuni valeuutisille, vaihtoehtoisille faktoille ja disinformaatiolle? On hyvinkin mahdollista, että olet saanut jo tartunnan. 1980-luvulla mediassa kerrottiin, että AIDS on Yhdysvaltojen armeijan kehittämä salainen ase. Kyseessä oli kuitenkin tarkkaan suunniteltu uutisvirus.

  Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

 • Kymmenisen vuotta sitten arkeologit pääsivät suurimman tunnetun lasten rituaalijoukkomurhan jäljille. Eteläamerikkalainen chimú-kansa tappoi satoja lapsia tarkoin menoin – ehkä pelastaakseen valtakunnan ilmastonmuutokselta.

  Toimittaja Henry Tikkanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen.

 • Tiesitkö, että se oli suomalainen, joka kehitti ensimmäisen toimivan äänielokuvan? Sata vuotta sitten Eric Tigerstedt suunnitteli myös ensimmäistä langatonta puhelinta. Visioita riitti, mutta onnea ei senkään vertaa.

 • Yhdysvallat tuhosi Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeilla elokuussa 1945. Japani antautui ja Yhdysvallat lopetti pommitukset. Tuomiopäivän aseiden kehitystä jatkettiin salaisessa paikassa, jossa tutkijat lumoutuivat maailman vaarallisimmasta esineestä - kohtalokkain seurauksin.

 • Vuonna 1969 The Beatles heitti viimeisen keikkansa, väritelevisio tuli Suomeen ja ihminen kävi ensimmäistä kertaa Kuussa. Hurjalle matkalle valittiin kolme astronauttia, joista muistetaan Neil Armstrong ja Buzz Aldrin. Kuuntele sen kolmannen tarina.

  Tiedetrippi on tiedettä ja tarinoita, joita et ole ennen kuullut.
  Yle Kioskin tiedetoimittaja Henry Tikkanen kaivaa esiin tieteen unohdetut sankarit, omituiset kuolemat ja uskomattomat sattumukset.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä