Vega i dag

Programmet Rennox kan hjälpa unga som kämpar med stress

 • 9 min
 • toistaiseksi

Folkhälsan har i flera haft på agendan en verksamhet som kallas Rennox. Den är riktad på unga som känner sej stressade och som vill ha verktyg att handskas med sin stress. Nina Martin jobbar med hälsobefrämjande för unga och håller i Rennox.
Redaktör Camilla Andelin

Lähetykset

 • to 6.2.2020 9.35 • Yle Areena

Jaksot

Ei kuunneltavissa olevia jaksoja tällä hetkellä.

Klipit

 • Medan miljoner människor världen över nu måste lära sig idka social distansering för att undvika spridning av coronaviruset, finns det en grupp vars liv inte förändras särskilt mycket, nämligen de introvertas. Hela vår kultur är inriktad på att vi alla ska vara extroverta och socialt utåtriktade men nu är rollerna plötsligt de ombytta och normen är att hålla social distans och hållas hemma. Linus Jonkman är föreläsare och författare och har bland annat skrivit boken "Introvert - den tysta revolutionen". Han tror att den här tiden kommer att lära oss uppskatta de introverta mer. Redaktör: Anki Westergård.

  Anki Westergård, introvertdoldis och frivillig hemmasittare, vädrar nu alltså morgonluft mer än på länge
  För att styra upp de introvertas revansch ringde Anki upp en föreläsare o också författare t en bok om introverta:

 • Att fylla hemmet med gröna krukväxter är en växande trend. Retroväxter, lättskötta kaktusar och citrusträd hör till trenden just nu. Växterna är inte bara fina inredningsdetaljer utan också bra för inomhusluften.
  Redaktör: Sofie Gammals

 • Tioåriga Ida Eloluoma och hennes pappa Mats, som är ordförande i Kronvik byaförening i Sundom, funderar på årets annorlunda påskfirande. Red Jessica Morney

 • Joakim Rundt frågar några tänkare i Svenskfinland om vilka kloka insikter vi kan hämta med oss ur den pågende coronakrisen när allt är mer eller mindre nerstängt. Historiker Nicolas von Kraemer tror att vissa politiska partier plötsligt kan hitta sig utan funktion i samhället efter detta:

 • De öppna nordiska gränserna sätts på prov i coronatider. Danmark vill försöka öppna upp sitt samhälle efter påsk, om covid-19 lugnar ner sig. Då sitter det dåligt med hundratals gränspendlare på jobb i den danska sjukvården. De kommer från Sverige, med mindre strikt virusskydd. Den danska statsministern Mette Fredriksen, socialdemokrat, talar om att gå på lina. Redaktör Bengt Östling.

 • Regeringens planer på att ta i bruk mobilapplikationer för att följa med hur coronasmittade personer har rört sig är bra på många sätt, säger datasäkerhetschef Mikael Albrecht vid Svenska Handelshögskolan.

  Albrecht har också jobbat som datasäkerhetsexpert på företaget F-Secure och säger att det är en bra lösning med en sådan lösning bara allt görs rätt. Det handlar ju om mycket personliga uppgifter.

  Men alltför stor brådska kan vara farligt när det gäller datasäkerhet.

  Redaktör är Johannes Tabermann.

 • "Jag tror alla länder hoppas på en flockimmunitet, det är det enda som nånsin kommer att få den här spridningen att stanna av", säger Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell. Men att det skulle vara landets coronastrategi avfärdar han bestämt.

 • Då livet är normalt uppmuntras barn och unga att vara sociala. I coronatider avråder vi dem från att inte umgås så mycket med sina kompisar. Dessutom är all ledd fritidsverksamhet på paus. Barn upplever social distansering olika men hur kan vi vuxna hjälpa dem?
  Psykolog Jessica Lindman jobbar som barn- och ungdomspsykoterapeut och ger tips och råd.
  Redaktör Camilla Andelin.

 • Hur kommer man över sitt barns död? Hur gör man om ens barn dött till följd av ett våldsbrott? I dokumentären Öga mot öga möter anhöriga sina barns mördare genom metoden reparativ dialog, en terapiform som ska hjälpa både anhöriga och förövare att gå vidare. Dokumentaristen John Webster besökte Vega Dag för att berätta mer om filmen som tar sig an det otänkbara. Redaktör: Hannah Norrena.

 • Svenska Yles Susanna Sjöstedt och Stefan Winiger pratar med Joakim Rundt om de cirka 12000 olika moment som coronaviruset inneburit denna vecka.

 • Svenska Yles Susanna Sjöstedt och Stefan Winiger funderar tillsammans med Joakim Rundt på alla 12000 moment i corona-utvecklingen under denna vecka.

 • En historia om brinnande passion, modiga beslut, uppoffringar och hårda träningsmetoder. Tävlingsdansaren Mikael Hagelstam stod på sig när andra tvivlade. Redaktör: Janne Isaksson.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä