Daniel Olin radio

Moira von Wright blev Åbo Akademis första kvinnliga rektor

 • 36 min
 • toistaiseksi

Den här veckans gäst hos Daniel Olin är Åbo Akademis rektor Moira von Wright.
Moira von Wright växte upp som det yngsta barnet i akademikerfamiljen von Wright i Vuolax utanför Åbo på 50- och 60-talet. Studierna i pedagogik förde henne sedan vidare från Åbo till Helsingfors universitet och så småningom tog hon sig i arbetets tecken vidare till Norge, England och till slut Sverige, där hon också doktorerade.
Men ledarskap lockade mer än forskning. I Sverige blev hon prorektor och rektor vid Örebro universitet och sedan rektor för Södertörns högskola utanför Stockholm.
I höstas återvände hon till Åbo för att tillträda tjänsten som Åbo Akademis rektor, den första kvinnliga någonsin. Vilka är utmaningarna för Åbo Akademi idag och hur ser hon att Åbo Akademi ska utvecklas? Vad tänker hon om framtiden för Åbo Akademi och för de svenskspråkiga högskolorna i Finland?

Lähetykset

 • ma 16.3.2020 19.22 • Yle Vega

Jaksot

 • Affärsmannen Peter Vesterbacka är en optimist i grunden, för honom är inget omöjligt. Det har han också bevisat med stora internationella varumärken som Angry Birds och Slush. För tillfället känner de flesta till honom som en av drivkrafterna bakom projektet med att bygga en tunnel mellan Tallinn och Helsingfors, ett projekt som inte hör till de lättaste.

  Som den optimist har är ser han också att Coronakrisen garanterat kommer att föra nya möjligheter med sig även om läget just nu är allvarligt.
  Varifrån får han sina idéer och hur påverkar Coronakrisen honom, som i vanliga fall reser hela tiden? Och hur tror han Coronakrisen kommer påverka företagandet och Finland på sikt?

 • Jan Vapaavuori, som är en tvättäkta Helsingforsare, har idag sitt drömjobb. Som Helsingfors borgmästare är han en av landets mäktigaste män och leder samtidigt Finlands största arbetsplats, Helsingfors stad med fyrtiotusen anställda.
  Men i dagens läge, i och med Coronapandemin, står Helsingfors stad inför århundradets största kris, som i lika hög grad drabbar även resten av landet och världen. Hur håller man en stad på fötter och servar dess invånare när samhället avstannat och människors liv och hälsa står i första rum? Hur ser han att Helsingfors ska kunna resa sig igen och vilka effekter tror han den här pandemin kommer att få på sikt?

 • Gäst hos Daniel Olin är en tungviktare inom näringslivet, den verkställande direktören för Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse Jannica Fagerholm.
  Förutom att hon är stiftelse-vd har Jannica Fagerholm också sedan barnsben ett brinnande intresse för organisationer och ideell verksamhet och har följaktligen ett nätverk som sträcker sig in på väldigt många olika områden. Hennes egna intressen finns bl.a. inom scoutrörelsen samtidigt som hon har en lång bakgrund på Hanken och sitter i styrelserna för bolag som Kesko, Sampo, Solidium, Hanken och Eira sjukhus.
  Hur ser hon nu som vd och sk. styrelseproffs på den enorma ekonomiska krisen som coronaviruset medfört och de utmaningar vi står inför? Vad händer härnäst och hur ser hon på framtiden och vilka åtgärder är nödvändiga för att minimera corona-krisens skadeverkningar?

 • Den här veckans gäst hos Daniel Olin är Åbo Akademis rektor Moira von Wright.
  Moira von Wright växte upp som det yngsta barnet i akademikerfamiljen von Wright i Vuolax utanför Åbo på 50- och 60-talet. Studierna i pedagogik förde henne sedan vidare från Åbo till Helsingfors universitet och så småningom tog hon sig i arbetets tecken vidare till Norge, England och till slut Sverige, där hon också doktorerade.
  Men ledarskap lockade mer än forskning. I Sverige blev hon prorektor och rektor vid Örebro universitet och sedan rektor för Södertörns högskola utanför Stockholm.
  I höstas återvände hon till Åbo för att tillträda tjänsten som Åbo Akademis rektor, den första kvinnliga någonsin. Vilka är utmaningarna för Åbo Akademi idag och hur ser hon att Åbo Akademi ska utvecklas? Vad tänker hon om framtiden för Åbo Akademi och för de svenskspråkiga högskolorna i Finland?

 • Den tidigare ambassadören, rysslandsexperten och författaren René Nyberg växte upp i Tölö på 50- och 60-talet som vilken Helsingforskille som helst. Men det var först under tonåren som han förstod att hans mor Fanny hade en dold historia, att hon ursprungligen vuxit upp som judinna och att det här varit en väldigt dramatisk och laddad historia för hela familjen.
  När Renés judiska mor Fanny gifte sig med med Renés kristna far Bruno på tröskeln till andra världskriget år 1937 blev hon rätt brutalt förskjuten från sin judiska familj eftersom man inom det judiska samfundet inte såg på blandäktenskap med blida ögon. Det här inspirerade senare René Nyberg till att forska i sin släkthistoria och det resulterade i boken Det sista tåget till Moskva.
  Under den största delen av sin yrkesverksamma karriär har Nyberg jobbat på utrikesministeriet med Rysslands-frågor och han fick på nära håll uppleva Sovjetunionens kollaps och hur den europeiska säkerhetspolitiska kartan ritades om. Hur ser han på det säkerhetspolitiska läget i Europa idag? Varför är han emot ett Nato-medlemskap och vad borde Finland beakta när det kommer till vårt stora östra grannland?

 • Under skoltiden var Pär Stenbäck, enligt egen utsago, en medelmåtta. Det som däremot sedan skilde honom från skolkamraterna var hans brinnande intresse för världen utanför hemstaden Borgå och för litteratur i alla former.
  Men hur kom det sig att pojken från Borgå blev en inflytelserik politiker och sedermera utrikesminister och generalsekreterare för internationella Röda Korset? Hur ser han tillbaka på sin långa karriär?
  Stenbäck håller sig fortfarande på kartan med det som händer och tar aktivt del i samhällsdebatten. Hur ser han på samhället och det politiska läget idag och vilka är de största hoten mot den liberala demokratin?

 • Som vd för energibolaget Fortum och ordförande för Finlands Näringsliv EK är Pekka Lundmark idag en av de mest inflytelserika näringslivstopparna i Finland. Hur ser han på Finlands och Europas energipolitik och vad borde energibolagen göra för att minska på utsläppen och aktivt ta del i kampen mot klimatförändringen? Lundmark har under sin karriär hunnit med närmare ett decennium på Nokia, han har varit vd för Hackman och vd för Konecranes. Hur ser han på ledarskap i en värld som ständigt förändras och hur har han själv kommit så här långt? Vem är han bakom den offentliga rollen och hur har han kombinerat rollen som trebarnsfar med rollen som framgångsrik företagsledare?

 • Anna-Maja Henriksson är idag på toppen av sin karriär som ordförande för Svenska folkpartiet och justitieminister i regeringen Rinne, då programmet bandades 27.11.2019. Men vägen hit har inte varit spikrak.
  Anna-Maja Henriksson växte upp i Jakobstad som yngsta barn i en familj med sju barn. Hur har uppväxten i enkla förhållanden präglat henne och hur förhåller hon sig till sin egen hemort Jakobstad? Varför blev det sedan juridik och vad fick henne att ta klivet in i politiken? Hur ser hon som partiledare på sitt parti Svenska folkpartiet och vad tänker hon om svenskans framtid i Finland?

 • Sören Lillkung var länge känd för den breda publiken främst som operasångare, musikalartist och kördirigent. Som Svenska kulturfondens nuvarande vd är hans bakgrund inom kulturfältet viktig, liksom erfarenheten inom utbildning och administration. Hur kom det sig att den temperamentsfulla sångaren blev en maktfaktor i Svenskfinland?

 • Anders Wiklöf växte upp i en fattig arbetarfamilj på Åland, men idag är han öns rikaste och mäktigaste person. Hur fick framgången sin början och hur har den präglat honom genom åren? Och hur problematiskt är det att ha så stort inflytande och äga så mycket av näringslivet i ett litet samhälle som Åland? Den åländska entreprenören, kommerserådet Anders Wiklöf är gäst i Daniel Olins studio.

 • Journalisten Heidi Avellan är ledarskribent, opinionsbildare och politisk chefredaktör för Sydsvenska Dagbladet i Malmö och för Helsingborgs dagblad. Idag är hon en av Sveriges mest kända politiska journalister. Sydsvenska dagbladet har profilerat sig som oberoende liberal och som ledarskribent där han Heidi Avellan under årens lopp, enligt egen utsago, fått utstå både hot, hat och hån för att hon inte drar sig för att sticka ut hakan i sina skarpa ledare. Men hur hanterar hon påhopp av det här slaget och vad har det här hatet inneburit för henne personligen? Och hur ser hon på sitt arbete som opinionsbildare och ledarskribent idag?

 • Till skillnad från de flesta kvinnor som gör karriär idag hann Elisabeth Rehn ägna sig åt familj och barn i tjugo år innan hon tog klivet in i politiken. När hon som 44-åring, år 1979, lite överraskande blev invald i riksdagen var det med väldigt liten marginal. Som politiker har Elisabeth Rehn aldrig dragit sig för att säga sin åsikt eller sätta ner foten när hon sett det nödvändigt. Som nyinvald riksdagsledamot fick hon utstå både motstånd och kritik, också från det egna partiets ledning. Hur blev den hängivna hemmamamman från Grankulla till slut en internationellt respekterad politiker? Vilka utmaningar ser hon i dagens samhälle och hur ser hon nu som 84-åring tillbaka på sitt innehållsrika liv?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä