Radio Suomen Päivä

Tänään kotona - mitä tekisi?

 • 27 min
 • 25 pv

Tänään kotona. Kerro vinkkisi tai kysy neuvoa. Studiossa Marttojen talousasiantuntija Alina Leinonen.

Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Lähetykset

 • ma 23.3.2020 10.33 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Yksi vilkkaimpia väyliä Uudeltamaalta muuhun Suomeen on nelostie. Miltä näyttää nyt yhdellä Suomen pääväylistä? Nelostien liikennettä seuraa Lahdessa toimittaja Akseli Ahola.

  Valot sammuvat lauantaina. Silloin vietetään taas Earth Houria, joka muistuttaa maapallon ja energian säästämisen tärkeydestä. Haastattelussa ympäristöjärjestö WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Koronarajoitukset testaavat ja koettelevat myös parisuhdetta. Edessä näyttää olevan yhteiselo kotona etätöissä puolison kanssa - ja monasti myös etäopiskelevan jälkikasvun kanssa. Juhlapyhien ja lomien tiedetään koettelevan parisuhdetta ja se on näkynyt erotilastoissa. Mikä neuvoksi? Haastattelussa Väestöliiton pari- ja perhesuhteiden asiantuntija Minna Jaakkola. Toimittaja Aki Laine.

  Kansanperinnettä korona-aikakaudelta. Suomen kansallismuseon ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tehtäviin kuuluu tallentaa Suomen valtiollista toimintaa sekä valtakunnallisesti merkittäviä käännekohtia ja ilmiöitä. Siis myös korona-aikaa. Haastattelussa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kokoelmapäällikkö Katri Kivilaakso.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.iettinen.

 • Poliisi saa puolustusvoimilta virka-apua Uudenmaan rajojen valvomiseen liikkumiskiellon aikana. Miten maakunta sulkeutuu, saavatko varusmiehet liikkua lomilleen ja palata varuskuntaan. Raaseporissa haastattelussa Dragsvikin varuskunnan esikuntapäällikkö Mika Immonen. Toimittaja Aki Laine.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Lentokentälle saapujille on jo järjestetty väliaikaisia asuntoja koronatilanteen vuoksi. Tätä palvelua hoitaa pääkaupunkiseudulla yksityisiä sosiaali- ja terveyspalveluita tarjoava Luona Oy. Haastattelussa Luonan toimitusjohtaja Milja Saksi.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Miten kohdata käsitöiden merkeissä, kun nokakkain tapaamista rajoitetaan? Virtuaaliset käsityömessut - Käsityöalan yrittäjä ovat lirissä, kun yleensä asiakkaat kohdataan messuilla ja siellä myös tehdään suurin tili. Vastaus tähän ovat virtuaaliset käsityömessut. Haastattelussa PaaPii Designin yrittäjä Anniina Isokangas. 

  Koska Uusimaa suljetaan? Hallitus kertoi eilen öisessä tiedotustilaisuudessaan poliisin sulkevan liikenteen Uudellemaalle ja Uudeltamaalta pois. Tämän mahdollistavia asetusmuutoksia käsitellään eduskunnassa niin että nopeimmillaan poliisi todennäköisesti alkaa sulkea teitä perjantaina ilapäivällä. Hankkeen etenemisestä kertoo eduskunnasta politiikantoimittaja Pekka Kinnunen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Moni asia on kohta toisin ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Haastattelussa ravintolatoimenjohtaja Maarit Karjalainen CMB -ravintoloista sekä noutoruokaa juuri hakeneet Venla Männistö ja Kaapo Paavolainen. Toimittaja Mira Stenström.

  Miten rajoitukset vaikuttavat ravintoloihin? Miten ravitsemusala muuttuu? Haastattelussa matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Etäkoulunkäynti on itsenäistä, paikoin raskaampaa kuin luokassa ja toisaalta omaa opiskelutahtia saa säätää lähiopiskelua enemmän. 15-vuotias Lukas Wallinheimo kertoo ajatuksiaan viikon päivät jatkuneesta etäkoulusta. Toimittaja Titta Puurunen.

  Opettajien kokemukset etäkoulusta. Miten on opetus sujunut? Haastattelussa Mikkelin Rantakylän yhtenäiskoulun liikunnan ja terveystiedon opettaja Anna Haapalainen sekä luokanopettajien yhdistyksen puheenjohtaja Marko Jokinen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Korona ei uhkaa metsätyömaita. Liiketoiminta hiljenee monin paikoin, mutta hakkuutyömailla työn äänet kaikuvat koronasta huolimatta. Haastattelussa hakkuukoneen kuljettaja Jarno Lyytikäinen ja Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalan johtaja Harri Välimäki. Toimittaja Lea Joutsensaari.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Korvaako vakuutus yrittäjän koronatappiot? Käytännössä koronaa vastaan ei näytä olevan kelpo vakuutusturvaa. Haastattelussa vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen johtava lakimies Harri Isokoski.

  Miten pankit joustavat laina-asioissa? Mikä on pienyrittäjän asema tässä yrityksiä uhkaavassa koronatilanteessa? OP-ryhmän osuus asuntolainoista ja yrityslainoista on noin 40 prosenttia. Haastattelussa OP-ryhmän vähittäispankin liiketoimintajohtaja Harri Nummela.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Sitra ehdottaa seitsemää kestävää tapaa tukea taloutta ja työllisyyttä. Haastattelussa johtaja Mari Pantsar Sitrasta.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Puutarhan kevättyöt.  Kevät etenee nyt vauhdilla, lämpötila kipuaa tänäänkin etelässä kohti kymmentä astetta monin paikoin ja mittarin pitäisi olla plussan puolella pohjoista Lappia myöten. Mitä puutarhassa nyt pitää ja kannattaa tehdä? Biologi Leena Luoto neuvoo omassa puutarhassaan Vantaalla. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Liikkuminen ja Uudenmaan rajat. Rajoitustoimet sisäisen turvallisuuden vuoksi. Minkälaisia rajoituksia on tulossa? Mitkä ovat käytännön toimet liikkumisen rajoittamiseen?t? Alkavatko rajoitukset jo viikonloppuna? Haastattelussa sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä ja poliisijohtaja Sanna Heikinheimo. Toimittaja Tom Kankkonen.

  Rajoitukset terveyden vuoksi, tehohoidon varmistaminen. Tilanteen pahentumiseen varaudutaan mm. lisäämällä tehohoitopaikkoja, mutta minkälaista harkintaa joudutaan tekemään, jos potilasmäärät kasvavat nopeasti? Haastattelussa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki Toimittaja Tom Kankkonen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Klipit

 • Suomi ottaa käyttöön varmuusvarastot varmistaakseen suojavarusteiden riittävyyden sairaaloissa. Mutta mitä kaikkea muuta rekkoihin lastataan ja mihin kaikkialle kuljetukset suuntaavat? Onko tämä lopun alkua vai alkaako nyt onnen päivät ja tavaraa riittää loputtomiin? Tähän vastaa Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema. Toimittajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen. Kuva: Lehtikuva

 • Kuntien tilannekatsauksen tekee kuntaministeri Sirpa Paatero.

 • Vierailukiellot hämmentävät hoiva- ja palvelukotien asukkaiden omaisia. Suomen suurin alalla on Attendo, jolla on 400 hoivakotia eri puolilla Suomea. Attendon liiketoimintajajohtaja Virpi Holmqvist kertoo, millaisia seurauksia vierailukiellolla on ollut.
  Aki Laine haastattelee.

  Kuva: AOP

 • Monissa yrityksissä tehdään näinä päivinä paljon etätöitä, mutta kaikilla aloilla etätyöskentely ei välttämättä onnistu.

  Ruokakaupan henkilökunta on tärkeä osa ruokahuollon pystyssä pysymistä ja kauppaliikkeissä suojataankin monin tavoin työntekijöitä koronaviruksen varalta. Helsinkiläisessä K-market Kannelmäessä on muun muassa nikkaroitu kassapisteille muovipleksit pisarasuojiksi asiakkaan ja kassahenkilön välille. Lisäksi kaupassa pyydetään pitämään metrin turvaväli myös myyjien kanssa asioidessa. HOK Elannossa on puolestaan ohjeistettu kassalla työskenteleviä laittamaan vaihtorahat tiskille asiakkaan käden sijaan.

  Haastateltavina jutussa ovat K-market Kannelmäen kauppiaat Timo ja Sara Jääskeläinen, myyjänä työskentelevä Joonas sekä HOK Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki. Toimittajana Mira Stenström.

 • Moni yksinäinen on koronaviruksen myötä vielä yksinäisempi, ja ongelma on suurin seniori-ikäisillä. Yksinäisyyttä torjuvat järjestöt ovat vaikeassa tilanteessa, kun tilaisuuksia täytyy samaan aikaan peruuttaa. Mikä neuvoksi? HelsinkiMission vapaaehtoistoiminnan päällikkö Hanna Kari haastattelussa, toimittajana Olli Haapakangas

 • Koronavirusepidemia on lähiaikoina asettamassa tehohoidon kapasiteetin todelliseen testiin. Hoitajapulasta on puhuttu yhteiskunnassa jo pitkään, nyt esillä on kysymys siitä, jääkö tehohoidon kapasiteetin kasvattaminen hoitajien määrästä kiinni. Entä voidaanko hoitoalalta pois siirtyneitä hoitoalan koulutuksen saaneita velvoittaa palaamaan töihin? Haastateltavana Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin erikoissairaanhoidon asiantuntija Elina Ottela. Toimittajana Olli Haapakangas.

 • Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS tiedottaa uusista koronavirustapauksista. Ainakin 22 uutta tartuntaa todettu eri puolilla Suomea. Myös yksi henkilökuntaan kuuluva sydänkirurgi on sairastunut.Tilanteen päivittävät infektioylilääkäri Asko Järvinen ja Sydän- ja keuhkokeskuksen toimialajohtaja Antti Vento.

 • Viime ajat ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja myös avustusjärjestöille. Avuntarvitsijoiden määrä on lisääntynyt jatkuvasti niin Syyrian sota-alueilla, muualla Syyriassa, Kreikan pakolaisleireillä kuin nyt myös Turkin ja Kreikan rajoilla. Samalla turvallisuustilanne on kiristynyt niin, että avustusjärjestöjä kohtaankin on kohdistettu väkivaltaa. Haastateltavana Lääkärit ilman rajoja -järjestön Suomen toimiston johtaja Linda Konate. Toimittajana Hanna Juuti.

 • Marie Curie, Kleopatra ja pari kuningatarta. Koulun historiantunneilla ei kerrota paljoakaan historian merkittävistä naisista, vaikka maailman ensimmäisen kirjan kirjoittaja ja ensimmäisen yliopiston perustaja ovat naisia.

  Toimittaja Maria Pettersson huomasi puutteen ja ryhtyi esittelemään historian jänniä ja hurjiakin naisia Facebookissa. Näistä merkkinaisista on tulossa kirja ja esittelyjä Wikipediaan. Alkusyksystä Pettersson tekee myös podcastsarjan Ylelle.

  Miksi niin moni menestyksekäs nainen on vaipunut historian saatossa unholaan ja keitä meidän ehdottomasti kannattaisi muistaa ja huomioida? Linda Vettanen haastattelee. 

 • Koronavirus hallitsee paitsi uutisia, myös kahvipöytäkeskusteluja. Osalle ihmisistä taudin leviäminen ja siitä uutisointi aiheuttaa myös ahdistusta. Millaisista asioista voi etsiä turvaa, jos oma mielenrauha tuntuu olevan uhattuna? Haastateltavina ovat Mieli ry:n asiantuntijalääkäri Meri Larivaara ja kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter, joka kertoo, että koronaan liittyviä puheluja on jo tullut. Toimittaja on Aki Laine. 

 • Viimeisen muutaman päivän aikana maailmanlaajuisissa koronavirustapauksissa on tapahtunut selvä muutos. Taudin kehittymistä ja kulkua tiiviisti seurannut Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tuomas Aivelo sanoo, että olemme hyvin pian tilanteessa, jossa epidemiaa ei voida enää estää. On aika siirtää huomio sen leviämisen hidastamiseen, hän sanoo.
  Tuomas Aivelo on paneutunut myös siihen, mistä kaikki alkoi.

  Sanna Pirkkalainen ja Linda Vettanen haastattelevat.

 • Kevättulvat ovat alkaneet tänä vuonna jo talvella. Suomen ympäristökeskuksen kehitysinsinööri Antti Parjanne sanoo, että ainakin Etelä-Suomessa voidaan alkaa puhua jo talvitulvista. Samalla myös tulvariskit kasvavat.
  Parjanne muistuttaa, että ilmastonmuutos ja uudet tulvariskit on otettava huomioon kaavoituksessa. Hänen mukaansa rakentamisessa on osattava ennakoida sadan vuoden päähän, vaikka Helsingissä ja rannikolla onkin asiaan jo paneuduttu.

  Juha Blomberg ja Linda Vettanen haastattelevat.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä