Radio Suomi Lappeenranta

Palkittu keittiömestari Ulla Liukkonen on huolissaan kokkien määrästä ja jaksamisesta

 • 12 min
 • toistaiseksi

Lappeenrantalainen keittiömestari Ulla Liukkonen on saanut harvinaisen huomionosoituksen. Liukkonen palkittiin Venäjän federaation kansallisen keittiömestariyhdistyksen korkeimmalla kunniamerkillä.
Toimittaja Ville Toijonen tapasi Liukkosen, joka on huolissaan suomalaisten kokkien tilanteesta. Liukkonen kannustaa myös vuodenaikaan liittyvien raaka-aineiden käyttöön ruuanlaitossa.

Lähetykset

 • ke 12.2.2020 11.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Imatran Ketterän piti näinä viikkoina tavoitella ennätyksellistä mestaruusputkea - kahden perättäisen Suomen Cupin ja Mestis-mestaruuden jatkeeksi oltiin valmiita jahtaamaan toista Mestiksen mestaruutta.

  Korona-virus tuli kuitenkin väliin ja keskeytti koko jääkiekkoilun kaikkialla maailmassa. Nyt hiljenneessä hallissa sulatellaan jäätä ja punttisalin hämärään on jäänyt ainoastaan Imatran Ketterän päävalmentaja Maso Lehtonen. Häntä Imatran jäähallilta lähti etsimään Vesa Winberg ja selvisipä samalla myös mikä joukkue olisi voittanut jääkiekon Liigan.

 • Eksote on perustanut Lappeenrannan Armilaan niin sanotun koronaterveysaseman.
  Armilan terveysaseman toiselle sisäänkäynnille on avattu poliklinikka ihmisille, joilla on infektio-oireita. Vastaavanlaista sisäänkäyntiä suunnitellaan myös Imatran Honkaharjuun.

  Lisäksi Parikkalan hyvinvointiasema aiotaan muuttaa kokonaan koronaterveysasemaksi, jolloin muut kiireelliset potilaat hoidettaisiin Rautjärvellä ja Ruokolahdella.

  Kuuntele uusimmat tiedot koronaviruksen kulusta Etelä-Karjalasta.
  Toimittaja Marika Anttosen haastateltavana on Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula.

 • Studiossa vieraili Nicehearts yhdistykseltä Outi Karreinen ja Naapuriäiti -toiminnassa mukana oleva Irina Klafas. Mitä Naapuriäidit tekevät ja millainen merkitys heillä on maahanmuuttajaäitien sopeutumisessa uuteen kotimaahansa? Kokeneemmat Naapuriäidit saattavat napata tukea tarvitsevia äitejä vaikka bussista tai päiväkodin pihalta.

  Toimittajina Sirkka Haverinen ja Milla Tynkkynen.

 • Tatuointiartistien asiakkaista iso osa on jo heitä, jotka tahtovat korjata vanhaa tatuointia tai ottaa uuden isomman ja mustemman peittotatuoinnin.
  Myös tatuointien poistoja laserilla tehdään melko paljon. Lappeenrantalainen ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kauppi tekee kaksi tatuoinninpoistoa viikossa. Tekisi enemmänkin, jos poistojen hintaa saataisiin alemmas.
  Monella tatuoinnin poisto tyssääkin hintaan. Isompien ja moniväristen tatuointien poisto voi maksaa tuhansia euroja. Edullisimmillaankin useita satasia.

  Toimittaja Ville Toijonen tapasi ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kaupin.

 • Hotellinjohtaja Tomi Saarelainen on tehnyt elämänuransa matkailualalla. Saarelainen aloitti työuransa Imatran valtionhotellin pikkolona seitemänkymmentä luvulla. Imatralta tie vei Ruotsiin, Saksaan, Sveitsiin ja takaisin Suomeen. Tomi Saarelaisen viimeinen työpäivä oli karkauspäivä 29.02.2020. Sirkka Haverinen jututti eläkkeelle siirtyvän Saarelaisen.

 • Legendaarinen Hurriganes on kuollut ja kuopattu, mutta silti se soi terävämmin kuin vuosikymmeniin. Joutsenolainen Black Devils on soittanut Hurriganesin tuotantoa pieteetillä jo 25 vuotta ja nyt remmiin on saatu myös alkuperäisen Hurriganesin kitaristi Ile Kallio.

  Nyt käsillä on juuri julkaistu "Live at Tavastia" -levy ja edessä tuhti nippu keikkoja.

  Ile Kallion ja Black Devilsin rumpali-laulaja JP Kakkolan tapasi Sirkka Haverinen.

 • Imatran entinen kirkkoherra Marja-Sisko Aalto oli kymmenen vuotta sitten myrskyn silmässä. Vuonna 2008 hän jäi kirkkoherran virasta virkavapaalle ryhtyäkseen sukupuolenkorjausprosessiin. Tästä aiheutuneen paineen takia hän joutui lopulta jättämään kirkkoherran viran ja jättämään Imatran taakseen.

  Sirkka Haverinen tapasi Imatralla piipahtaneen Marja-Siskon ja kysyi mm. millä mielin hän nyt piipahtaa entisessä kotikaupungissaan.

 • Etelä-Karjalan Yrittäjät valitsevat vuoden uusinajattelijaksi Imatran Pallo-Veikkojen urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapään. Valkeapää on ideoinut ja vienyt läpi esimerkiksi hiihtotapahtuman keskellä kesään Ukonniemessä ja vienyt pesäpalloa Espanjaa jne. Valkeapään ansiosta Suomen paras pesäpalloilija Tuomas Jussila pelaa tulevan kauden IPV:n paidassa. Juha-Pekka Taskinen kutsui uusinajattelija Jani Valkeapään vieraaksi radion aamulähetykseen.

 • Jussi Westinen on 35-vuotias tutkija ja lähtöisin Etelä-Karjalasta Taipalsaarelta. Jussi puhuu sujuvaa ruotsia ja käyttää sitä työssään viikoittain. Westinen on yksi 70 kielilähettiläästä, jotka käyvät kouluissa kertomassa omasta työurastaan ja ruotsin kielen hyödyllisyydestä. Tarkoitus on myös motivoida lukiolaisia ruotsin kielen opiskeluun. Sirkka Haverinen kutsui Jussi Westisen Yle Lapppeenrannan toimitukseen vieraaksi.

 • Timo Tallinen on Metsä Board Simpeleen tehtaanjohtaja. Tehtaalla valmistetaan taivekartonkia eli biohajoavia ja kierrätettäviä kartonkipakkauksia. Tehdas työllistää lähes 300 henkilöä.Timo Tallinen tapasi asukkaita Essonbaarin kutsumana Simpeleen Nesteellä. Sirkka Haverinen nappasi Timo Tallisen haastatteluun ennen yhteisiä aamukahveja.

 • Mikkilän perheen kaikki kolme lasta, Otso, Sisu ja Hilla tanssivat vanhojentanssit yhtäaikaa, vaikka Sisu on pari vuotta kaksoissisaria, Otsoa ja Hillaa nuorempi. Perheelle vanhojentanssien puvut ovat melkoinen menoerä. Perheen äiti Mirja Mikkilä suunnittelee jo pop-up-tapahtumaa yhdessä Imatran yhteislukion kanssa, jossa iltapuvut tulisivat esille jo tänä keväänä. Jatkossa tulevat vanhojentanssijat voisivat joko ostaa, vuokrata tai lainata puvun. Toimittaja Sirkka Haverinen vieraili Mikkilän perheen luona Imatralla.

 • Lappeenrantalainen keittiömestari Ulla Liukkonen on saanut harvinaisen huomionosoituksen. Liukkonen palkittiin Venäjän federaation kansallisen keittiömestariyhdistyksen korkeimmalla kunniamerkillä.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi Liukkosen, joka on huolissaan suomalaisten kokkien tilanteesta. Liukkonen kannustaa myös vuodenaikaan liittyvien raaka-aineiden käyttöön ruuanlaitossa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Lappeenrantalainen kirjailija Annamari Marttinen on saanut tämän vuoden Nuori Aleksis -palkinnon teoksestaan Korsetti. Palkinto jaettiin lauantaina 26.10.2019 Helsingin kirjamessuilla parhaalle viime vuonna ilmestyneelle romaanille. Nuori Aleksis -palkinnon kirjan raatiin kuului toisen asteen opiskelijoita. Palkintoperusteluissaan raati kertoo, että teoksen aihe on poikkeuksellinen ja kaivattu. Petri Kivimäen haastattelussa ovat Annamari Marttinen ja yksi voittajan valinneen raadin jäsenistä, Savitaipaleen lukion abiturientti Inka Illukka.

 • Erektiohäiriö tunnetaan usein nimellä ovenkahvatauti. Se on viimeinen asia, mikä otetaan lääkärikäynnillä puheeksi, kun toinen käsi on jo ovenkahvassa.
  Kiusallisuus leimaa edelleen miesten vaivaa, johon on olemassa monia erilaisia lääkkeitä ja hoitoja. Lääkkeillä on myös haittavaikutuksia, joten käynti lääkärillä tuo ongelmaan oikean hoidon ja lääkkeet.
  Toimittaja Ville Toijonen ottaa asiasta selvää Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Haastateltavana on urologian osaston ylilääkäri Nikola Fösel.

 • Etelä-Karjalan Vuoden 2018 yrittäjinä palkittiin Mikko ja Marko Kilpiä Kuljetus Kilpiä Oy:stä Lappeenrannasta.

  Kilpiän veljekset edustavat kolmatta sukupolvea 90 vuotta toimineen perheyrityksen johdossa.

  Kilpiän kalusto kuljettaa eri puolilla Suomea ja myös Venäjällä. Yhtiön palveluksessa on noin 70 ihmistä Suomessa ja kolmisenkymmentä Venäjällä. Katsastettavaa kalustoa on 250 ajoneuvon verran.

  Valinnan teki Etelä-Karjalan yrittäjäyhdistys. Ville Toijonen tapasi yrittäjäveljeksistä vanhemman, Marko Kilpiän.

 • Rajavartijan työ on etenkin rajalla partioidessa hyvin erähenkistä. Työpäivän aikana metsässä vietetään tunteja säällä kuin säällä ja siellä on selvittävä työtehtävistä mihin vuorokauden aikaan tahansa.
  Toimittaja Ville Toijonen selvittää rajapartion työtä Lappeenrannassa Nuijamaan rajavartioaseman päällikön Janne Määttäsen kanssa.

 • Imatran kaupunki palkitsi Vuoden liikuttaja 2018 tunnustuksella Mika Hallikaisen. Hallikainen on 19 vuoden ajan käyttänyt vapaa-aikaansa ja kalustoaa tehdäkseen hiihtolatuja Vuoksenniskan pohjoispuolella Imatralla.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi vaatimattoman, tunnustusta saaneen Hallikaisen.

 • Puheterapeuteilla on kädet täynnä töitä ainakin Etelä-Karjalassa. Puhe- ja äännevikoja korjataan edelleen hyvin tuttujen keinojen avulla. Kielen, suun ja leuan motoriikkaa harjoitellaan ohjatusti ja kotiharjoituksissa.
  Toimittaja Ville Toijonen kävi kyselemässä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin puheterapeutilta Maija Ylämäeltä, millaista puhevikojen korjaaminen nykyään on.

 • Myytinmurtajat TV-ohjelmasta tuttu Jamie Hyneman vieraili Lappeennrannassa kesäkuussa 2017. Tuolloin hän kertoi Ylen toimittaja Kalle Schönbergille ajatuksiaan tieteestä, keksinnöistä, myyteistä ja uuden luomisesta. Kuuntele 14.6.2017 tehty englanninkielinen haastattelu tästä.

 • Maajoukkuepelaaja Vilma Kesänen palaa naisten Korisliigaan muutaman ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Lappeenrannan Catz saa kovan ja tutun vahvistuksen, sillä Kesänen pelasi Catzin paidassa kausina 2007-2012.
  Toimittaja Ville Toijonen vei Kesäsen Lappeenrannan Urheilutalolle puhumaan ammattilaisuudesta ulkomailla.

 • 1.11.2017 Ruokolahden Eukkoaukiolla paljastettiin leijonapatsas muistuttamaan kesällä 1992 Ruokolahdella tavatusta leijonasta. Toimittaja Petri Kivimäki tapasi kesällä 1992 jahtipäällikkönä olleen Antti Väisäsen patsaanpaljastuksen yhteydessä.

 • Saksan pääkaupuki Berliinistä on tullut lukuisten suomalaisten suosittu matkakohde sekä parin tuhannen suomalaisen uusi koti. Lappeenrannan Joutsenosta kotoisin oleva Nea Auhtola saapui Berliiniin ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja huomasi yhtäkkiä asuvansa Berliinissä vakituisesti. Lähde Nea Auhtolan ja toimittaja Petri Kivimäen kanssa puolen tunnin kävelyretkelle Berliiniin.

 • Kansanedustajat Kaj Turunen Jani Mäkelä kertovat olevansa hyvissä väleissä edelleen, vaikka savonlinnalainen Turunen siirtyi Sininen tulevaisuus -ryhmään ja Mäkelä jäi Perussuomalaisten riveihin. Miehet olivat Yle Lappeenrannan radiohaastattelussa maanantaina aamupäivällä. Toimittajana on Juha-Pekka Taskinen.

 • Suomalainen ryhmä vieraili 18. maaliskuuta 1973 Svetogorskin rakennustyömaalla. Toimittajana Kosti-Heikki Lahti.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä