Radio Suomi Lahti

Hukkateille joutunut Axel-papukaija toipuu seikkailustaan

 • 4 min
 • toistaiseksi

Heinolan Lintutarhalta kadonnut papukaija Axel löytyi parin viikon seikkailun jälkeen lahtelaisen kaupan parkkihallista. Ensimmäinen yö kotitarhassa sujui hyvin ja lintu selviää seikkalustaan. Papukaijat ovat hyvämuistisia otuksia, joten reissun vaiheet pysyvät sen mielessä varmasti, uskoo hoitaja Olli Vuori.

Mika Moksu haastattelee.

Lähetykset

 • pe 14.2.2020 13.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Lahden kaupunki jakaa tänä keväänä yrityksille 5 000 euron palveluseteleitä myynnin ja markkinoinnin kehittämiseen. Elinkeinopäällikkö Miikka Venäläisen mukaan yrityspalveluseteli on kädenojennus yrityksille, jotka ovat kaivanneet kaupungilta konkreettista tukea. Setelin avulla pyritään auttamaan yrityksiä kasvamaan ja mahdollisesti jopa työllistämään lisää ihmisiä. Lahden kaupunki seuraa kyselyllä, mitä rahalla on saatu aikaan. Vaikuttavuutta ei voi aukottomasti arvioida.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Sini Ojanperä.

 • Päijät-Häme tarvitsee enemmän maahanmuuttajia ja heidät pitää saada nykyistä aktiivisemmin mukaan työelämään. Lahden kaupunki pyrkii pitämään entistä tiukemmin kiinni kaupungissa jo opiskelevista osaajista. Kehityspäällikkö Henna Eskonsipo-Bradshaw Lahden kaupungilta sanoo, että kaupunki ei voi suoraan vaikuttaa yritysten työvoimatarpeeseen tai kanditutkintojen saamiseen Lahden-kampukselle, mutta kaupunki pyrkii keskustelemaan aktiivisesti yritysten ja korkeakoulujen kanssa sekä vastamaan niiden käytännön tarpeisiin. Lahden kaupunki voi myös auttaa sekä korkeakouluja että opiskelijoita luomaan yrityskontakteja.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Hollolalainen jääkiekon Suomi-sarjaa pelaava HC Giants on taistellut tiensä ylempään loppusarjaan. Loppusarjan parhaimmistolla on mahdollisuus nousta jopa Mestikseen. HC Giantsin päävalmentaja Jesper Jalonen ei ota paineita valmentajana, vaikka nimi saattaa tuoda paineita. Jalosen mukaan Suomi-sarjan taso on kuitenkin varsin kova, ja oman joukkueen resurssit ovat varsin rajalliset muihin verrattuna. Jesper Jalonen on keskustellut kauden aikana muutaman kerran isänsä Jukka Jalosen kanssa, kun joukkue on kaivannut pelillisiä parannuksia.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lakkautusuhan alla ollut Paimelan koulu saa jatkaa toimintaansa. Paimelan asukkaille Hollolan valtuuston päätös oli suuri helpotus. Mutta oliko koulun jatkon turvaava päätös lopullinen voitto? Ei välttämättä, sanoo Paimelan vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Jenni Koivumaa.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Salpausselän kisojen lipunmyynti on sujunut hyvin. Salpausselän kisojen pääsihteerin Aino-Kaisa Saarisen mukaan lippuja on myyty tähän mennessä enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana ennen tapahtumaa. Myyntitavoite on 30 000 lippua. Urheilukeskuksessa on tykkilunta riittävästi sekä hiihtoa että mäkihyppyä varten. Olosuhteet ovat kunnossa lauhasta ja sateisesta säästä huolimatta. Salpausselän kisojen oheisohjelma kietoutuu tänä vuonna hiihtokulttuurin ympärille, mutta myös juhlatunnelmaa on haluttu palauttaa Messukeskukselta lähemmäs kisakeskusta.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Asikkalan Urajärvellä toimivan pullovesitehdas Polarspringin vieressä on vaatimattoman näköinen teollisuusrakennus. Se kätkee sisäänsä tuulilasinpesunestettä valmistavan yrityksen. Se perustettiin, jotta pullovesitehtaan henkilöstölle olisi töitä kesäsesongin ulkopuolellakin. Toistaiseksi pesunestetehdas pyörii harvakseltaan, ja on omistajilleen "kallis harrastus", ainakin toistaiseksi, sanoo yksi Etapro Oy:n osakkaista, Kalle Rajakangas.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Heinolan Lintutarhalta kadonnut papukaija Axel löytyi parin viikon seikkailun jälkeen lahtelaisen kaupan parkkihallista. Ensimmäinen yö kotitarhassa sujui hyvin ja lintu selviää seikkalustaan. Papukaijat ovat hyvämuistisia otuksia, joten reissun vaiheet pysyvät sen mielessä varmasti, uskoo hoitaja Olli Vuori.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Iitin Kymiringillä ensi kesänä järjestettävästä MotoGP-kisasta rakennetaan koko perheen tapahtumaa. Tapahtuman projektijohtaja Markku Vihtilän mukaan luvassa on ratamoottoripyöräilyn lisäksi muuta ohjelmaa. Tavoitteena on, että Iitin MotoGP muistetaan sujuvuudestaan. Tapahtuman lipunmyynnistä vastaava Lahti Events aikoo markkinoida Iitin MotoGP-viikonloppua kevään aikana vielä Pietarissa ja Tallinnassa. Kaikkiaan myyntitavoite kolmelle päivälle on 75 000 lippua. tähän mennessä on myyty noin 30 000 lippua. Vihtilän mukaan tyypillisesti jopa tuhansia lippuja saatetaan ostaa vasta portilta. Lahti Events on tyytyväinen lipunmyynnin etenemiseen. Ratayhtiö Kymiringin mukaan rata-alueen rakentaminen on tällä hetkellä aikataulusta edellä.

  Toiimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lauha talvi on sekoittanut myös Päijät-Hämeen linnustoa. Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtajan Tapani Saimovaaran mukaan harmaalokki on tavallisesti muuttanut alueelta talveksi, mutta nyt laji on pysytellyt maakunnassa talvikuukausinakin. Saimovaaran mukaan on mahdollista, että myös pesinnät aikaistuvat, mikä voi aiheuttaa vaikeuksia linnuille, jos pakkasia tuleekin eikä ravintoa ole riittävästi poikasten kuoriutuessa. Kevätmuuttokin on jo alkanut, kertoo Tapani Saimovaara.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Uniongelmat yleistyvät kovaa vauhtia. Myös urheilupiireissä on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota urheilijoiden unentarpeeseen. Aiemmin urheilijat napsivat unilääkkeitä, mutta nykyään ongelma pyritään ratkaisemaan muilla keinoin. Myös tietoisuus unentarpeesta on lisääntynyt. Huippu-urheilijat pyrkivät löytämään keinoja saada riittävästi unta matkustelun, kilpailemisen ja harjoittelun lomassa. Jääkiekon pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarelan mukaan jääkiekkoilijoiden uni jää helposti lyhyeksi, kun ottelut pelataan illalla ja harjoitukset alkavat jo aamupäivällä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Päijät-Hämeessä kiireetöntä ensihoitoa on tarjottu viitisen vuotta koko maassa harvinaisella mallilla, jossa yksi hoitaja käy potilaan luona. Farmariautolla liikkuvat hoitajat ovat osoittautuneet niin tehokkaiksi ensihoidossa sekä kotisairaalatoiminnoissa, että ambulanssien tehtävämäärät ovat laskeneet. Se säästää rahaa ja lyhentää jonoja päivystyksessä, kertoo ensihoitopäällikkö Sami Rive Hyvinvointiyhtymästä. Asiakkaita yhden hoitajan työryhmä joskus ihmetyttää, mutta apu otetaan vastaan kiitollisena, sanoo puolestaan ensihoitaja Teemu Palkki.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Hallituksen tavoitteet hiilinielujen kasvattamisesta ovat realistisia. Ohjelma hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi sisältää selkeitä toimia, joilla kasvatetaan metsien hiilensidontaa. Tuhkalannoitusten lisäämisellä metsien kasvua voidaan kiihdyttää melko nopeasti. Suomen Metsäkeskuksen johtaja Ari Eini pitää myös joutomaiden metsittämistä hyvänä tavoitteena. Hän uskoo, että tuhkalannoituksen ja istuttamisen tukeminen tuo metsiin lisää toimijoita, mikä voi johtaa kaikkiaan entistä parempaan metsänhoitoon ja siten hiilinielujen lisäämiseen.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Klipit

 • Karavaanari Jari Muukkonen viettää talviloman perheen kanssa uskollisesti asuntovaunun kausipaikalla Messilä Camping- alueella, vaikka talvi jättikin tulematta. Mikä karavaanailussa kiehtoo? Toimittajana Akseli Ahola.

 • Lauhan talven vuoksi järvissä on huomattavasti tavanomaista vähemmän jäätä. Päijänteen selät ovat edelleen paikoin sulana. Leväongelmien riski kasvaa ensi kesänä lauhan ja sateisen talven vuoksi. Sulasta maasta huuhtoutuu tavallista enemmän raviteita vesistöihin. Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikön Ismo Malinin mukaan kasviplankton alkaa kasvaa jäättömissä järvissä tavallista aiemmin. Kasviplanktonia syövä eläinplankton lisääntyy eri tahdissa, joten sen määrä ei välttämättä kasva niin, että se pitäisi levät kurissa kesällä. Sinilevistä voi olla tavallista enemmän haittaa uimareille.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Ammatillisen koulutuksen ja lukion yhteishaku alkaa tänään. Yhteishaussa on tänä keväänä tarjolla yli 80 600 aloituspaikkaa. Nuorten määrän vähentyessä pienet lukiot ovat ottaneet käyttöönsä erilaisia keinoja houkutella uusia opiskelijoita. Orimattilan Erkko-lukiossa on tarjolla urheilulinja sekä robotiikkaa ja mediaa yhdistävä linja. Opiskelija saa myös 500 euron materiaalituen. Erkko-lukion rehtori Saija Loponen kertoo, että ennakkotietojen mukaan Erkko-lukio on edelleen kiinnostava opinahjo. Loponen uskoo, että tulevaisuudessa lukioiden määrä vähenee.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen mäkihyppääjä Susanna Forsström vei toimittajan hyppytorniin. Puhetta oli lajin nykytilasta ja sen tulevaisuudesta. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Sysmässä on lähihistorian suurin investointi edessä - kouluhanke.
  Uutta koulua on valmisteltu pari vuotta ja vieläkin palikat ovat levällään. Päätös pitäisi tehdä pian, mutta kukaan ei tunnu tietävän, mistä tarkalleen päätetään, ei edes hanketyöryhmän vetäjä ja valtuuston puheenjohtaja Mika Järvinen.

  Kouluhanke on vain yksi esimerkki Sysmän päätöksenteosta, joka on saanut etenkin viimeisen vuoden aikana erikoisia piirteitä.
  Marjo Pirilä yritti selvittää mistä on kyse.
  Haastattelussa ensin Mika Järvinen (kok.), kunnanhallituksen puheenjohtaja Juho Hopeasaari (kesk.) ja kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki.

 • Finlandia-hiihto on jouduttu perumaan poikkeuksellisten sääolojen vuoksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun perinteistä massahiihtoa ei voi järjestää. Eilen tehty päätös perumisesta koskee Lahden päätapahtumaa. Kilpailupäällikkö Henri Rauhamäki kertoo, että järjestäjät suuntaavat katseensa nyt tulevaisuuteen. Peruuntuminen jättää kuitenkin loven taloudenpitoon. Mahdolliset menetykset yhteistyö- ja sponsoroisopimuksista ovat selvittämättä. Edessä voi olla myös tapahtuman organisaatiota koskevia lomautuksia. Finlandia-hiihto järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1974.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen MIkko Juvonen ei ole Facebookissa, mutta miksi? Toimittajana Akseli Ahola.

 • Nastopolin lukiossa vietään viimeistä edellisiä penkkareita. Juhla tulee olemaan riehakas, mutta samalla haikea, koska lukio lakkautetaan vuoden päästä. Oman kylän lukiolla on ollut nuorille iso merkitys, vakuuttavat Kia Jakobson, Anniina Haapala, Inka Hassinen sekä Juuso Tuominen.

 • Valokuvaaja Jari Sokka kaartaa autolla Lahden Linnaistensuon luontopolun parkkipaikalle, nappaa kolmijalan kainaloon ja kamerarepun selkään. Määrätietoisesti hän lähtee kulkemaan merkattua reittiä kohti sitä jotain, mistä kenties löytyy se täydellinen luontokuva. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Saako rahasta puhua? Saako omasta rahatilanteestaan puhua? Suomalaiset suhtautuvat omista raha-asioistaan puhumiseen varsin penseästi. Kävimme kysymässä sattumanvaraisesti valituilta lahtelaisilta, miten he suhtautuvat rahasta puhumiseen.

  Toimittaja on Mika Moksu.

 • Päijät-Hämeen vuoden kyläksi valittu lahtelainen Anttilanmäki kehittää edelleen yhteisöllistä toimintaansa. Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistys on neuvotellut kaupungin kanssa kaupungin omistamasta rakennuksesta, jotta siitä saataisiin kylätalo kesään mennessä. Asukasyhdistyksen sihteeri Marja Hyvönen kertoo, että yhdistyksen tavoitteena on saada asukasyhdistyksen lainaamotoiminta kylätalolle. Anttilanmäen omakotitaloalueella asuu nelisensataa ihmistä. Mukaan toimintaan toivotaan myös alueen kerrostaloasukkaita.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Nykyään Lahtelainen, Espanjasta lähtöisin oleva rescuekoira Hope kävi Kylässä Radio Suomen Hämeen lauantaivieraana yhdessä hänen uskollisen palvelijansa Marita Salosen kanssa. Toimittajana Akseli Ahola.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä