Radio Suomi Lahti

Lukioiden kilpailu opiskelijoista on kova - täkyinä materiaaliraha, maksettu vuokra tai ajokortti

 • 9 min
 • toistaiseksi

Ammatillisen koulutuksen ja lukion yhteishaku alkaa tänään. Yhteishaussa on tänä keväänä tarjolla yli 80 600 aloituspaikkaa. Nuorten määrän vähentyessä pienet lukiot ovat ottaneet käyttöönsä erilaisia keinoja houkutella uusia opiskelijoita. Orimattilan Erkko-lukiossa on tarjolla urheilulinja sekä robotiikkaa ja mediaa yhdistävä linja. Opiskelija saa myös 500 euron materiaalituen. Erkko-lukion rehtori Saija Loponen kertoo, että ennakkotietojen mukaan Erkko-lukio on edelleen kiinnostava opinahjo. Loponen uskoo, että tulevaisuudessa lukioiden määrä vähenee.

Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Lähetykset

 • ti 18.2.2020 10.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Koivistoisen Mansikkapaikka pestaa viljelmilleen yhteensä 450 kotimaista kausityöntekijää, joista valtaosa tarvitaan Hollolaan. Poikkeuksellinen rekrytointitilanne vaatii lisäponnistuksia ja työhaastattelut on käynnissä jo. Taatakseen työvoiman saamisen yritys maksaa tänä vuonna hedelmän- ja marjanviljelijöiden liiton suositusta korkeampaa urakkapalkkaa. Tavallisesti palkka on 1,05 euroa kilolta. Ensi kesänä viljelijä maksaa 1,20 euroa kilolta. Keskivertopoimija pystyy viljelijä Vesa Koivistoisen mukaan hyvin keräämään 10 kiloa mansikkaa tunnissa.

  Toimittajana on Sini Ojanperä.

 • Kausityövoiman saatavuutta jännitetään suomalailla maatiloilla. Suomalaiset ovat aktiivisesti ilmoittautuneet töihin maatiloille, kun marjatiloilla on nyt tarjolla tavallista enemmän kausityötä. Moni kesätyö on peruuntunut koronaepidemian takia ja viljelmille on nyt hankala saada riittävästi työvoimaa ulkomailta. Yksikönjohtaja Jonni Vauhkonen Go-on-yhtiöistä kertoo, että koronaviruksen aiheuttamat muutokset työpaikkojen tarjonnassa ja työvoiman tarpeessa on havaittu esimerkiksi henkilöstövuokrausfirmoissa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Suomalaiset ovat joutuneet ottamaan valtavan digiloikan töissä ja opiskeluissa koronakriisistä johtuen. Eristäytyminen ei vauhdita digilaitteiden haltuunottoa kaikilla. Lahden Digitaito -projektia vetävä yrittäjä Marko Torppala arvioi, että vaikka moni on joutunut parin viikon aikana opettelemaan esimerkiksi videokokouksiin osallistumista, osa ikäihmisistä ja nuoristakin jää syrjään kehityksestä. Digitaito-hankkeen ryhmätapaamiset jäivät tauolle koronaepidemian takia, mutta osallistujat saavat tarvittaessa tukea. Kun kotona on pysyteltävä, voi aikaa hyödyntää vaikkapa teknologiaan tutustumisessa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Moni hämäläiskansanedustaja uskoo, että koronaviruspandemian tuomat muutokset arjessamme tulevat jäädäkseen. Yhdeksän Ylen kyselyyn vastannutta Hämeen kansanedustajaa uskoo, että kriisi jättää elämäntapaamme, kuluttamiseen tai yhteisöllisyyteen pysyviä vaikutuksia. Hämäläiset lääkärikansanedustajat olisivat valmiita palaamaan hoitotyöhön, jos tilanne niin vaatisi. Vihreiden Mirka Soinikoski ja kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ovat koulutukseltaan lääkäreitä. Kansanedustajat arvelevat, että heitä tarvitaan enemmän päätöksenteossa, mutta tarpeen tullen he voisivat auttaa myös terveydenhuoltoa koronakriisissä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Yrittäjä ja lahtelaisvaltuutettu Kalle Aaltonen haluaa kaupunkilaisten käyttävän aktiivisemmin kasvomaskeja, lisäksi hän toivoo kaupunkilaisilta yhteisöllisyyttä koronakriisissä. Suomessa johtavat terveysviranomaiset eivät suosittele hengityssuojaimia, koska ne voivat jopa edistää viruksen leviämistä. Aaltosen mukaan hengityssuojaimien valmistaminen ja käyttö olisi yksi tärkeä keino taistella viruksen leviämistä vastaan. Hän on jo hankkinut kangasta, josta voitaisiin valmistaa kaupunkilaisille kasvosuojia yhteistyötahon kanssa. Lisäksi hän peräänkuuluttaa Lahden kaupungilta yhteistä rintamaa koronaviruskriisistä nousuun, koska lahtelaiset voivat yhdessä vaikuttaa siihen, miten tilanteesta selvitään.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Erilaisia palveluita on siirretty nettiin koronatilanteen vuoksi. Lisäksi moni toimija on avannut uusia palveluita nopealla aikataululla. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä avasi nopealla aikataululla vanhemmille suunnatun en jaksa-chatin. Hyvinvointiyhtymän muutosagentti Elina Vesterinen kertoo, että palvelussa vanhemmat voivat keskustella asiantuntijan kanssa ja ratkoa erilaisia ongelmia paivittäin. Nyt palveluaika on muutaman tunnin päivässä. Chat-palvelun piti avautua alunperin vasta kesällä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Yläkouluissa kannetaan huolta ysiluokkalaisten valmistumisesta. Etäopetus jatkuu ainakin toukokuun puoliväliin koronavirusepidemian rajoittamiseksi ja kesän kynnyksellä peruskoulun suorittaneiden pitäisi saada päättötodistukset. Perusopetuksen aluepäällikkö Matti Saarela Lahden kaupungilta kertoo, että rehtorit ja opettajat odottavat Opetushallitukselta ohjeistusta, tuleeko oppilaiden arviointiin linjamuutoksia poikkeustilan vuoksi. Etäopetuksen järjestäminen yläkoululaisille on monimutkaisempaa kuin nuoremmille. Lahden kaupunki pyrkii tukemaan opettajia etäopetuksen järjestämisessä ja hyvien käytäntöjen löytämisessä esimerkiksi tutor-opettajien avustuksella.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden seurakunnat varautuvat siihen, että ihmisten keskustelu- ja kriisiavun tarve lisääntyy lähiviikkoina. Lahden seurakuntayhtymän diakonia- ja sairaalasielunhoidon vs. johtaja Riku Suokas ja johtava perheneuvoja Anne Taipale toteavat, että perheneuvonnassa yhteydenottojen määrä ei ole vielä juuri lisääntynyt, mutta puhelinpalvelua on jo laajennettu. Myös diakoniatyö on valmiudessa henkisen ja taloudellisen avun kasvamisen varalta. Rippikoululeirien kohtalo on myös auki. Seurakunnat toivovat, että kesäleirit voitaisiin järjestää. Mikäli rippileirejä ei kesällä voida järjestää, voidaan ne siirtää syksyn viikonlopuille ja syysloman aikaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Monissa Lahden keskustan yrityksissä eletään vielä epätietoisuudessa koronavirusepidemiaan liittyvien tukien osalta. Lahti City ry:n toiminnanjohtajan Pipsa Wirtasen mukaan etenkään monelle yksinyrittäjälle ei ole edelleenkään selvää, mitä tukia he voivat nyt hakea ja minkälaista apua saada. Vaikka yrittäjät hakeavat yhdistyksestä neuvoja ongelmiinsa, kriisistä on kummunnut myös hyviä kehitysideoita tulevaisuuden varalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Terveille ja oireettomille on tarjolla useita eri tapoja suojata hengitystään, esimerkiksi tahattomien pärskeiden leviämisen estämiseksi. Itsetehdyt hengityssuojat eivät estä tartuntoja, muistuttaa Heinolan terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Kirsi Timonen. Siitä voi kuitenkin olla hyötyä, jos vie esimerkiksi ostoksia terveille ikäihmisille. Tekemiseen tarvitaan vaikkapa vanha lakana ja ompelukone, opastaa Heinolan terveyskeskuksen vaatteistonhoitaja Terttu Malola.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Yritysten taloustilanne näyttää entistä synkemmältä, koska koronavirusepidemian kestosta ei ole tietoa. Lahden seudun kehittämisyhtiö Ladecin yritysneuvontaan on tullut koronavirusepidemian aikana tuplamäärä yhteydenottoja tavalliseen verrattuna. Ladecin toimitusjohtajan Jukka Rantasen mukaan vuokra- ja lainajoustoista kannattaa edelleen neuvotella. Maksujen lykkääminen ei kuitenkaan välttämättä enää riitä, jos häiriötilanne jatkuu ennustamattoman ajan. Esimerkiksi Finnveran lainantakaus voi auttaa etenkin keskisuuria yrityksiä, mutta pienten yritysten tilanne on tällä hetkellä hyvin vaikea.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Koronavirusta mökeilleen paenneet kaupunkilaiset kansoittavat Päijät-Hämeen maaseudun kauppoja. Mökkiläisiä on liikkeellä nyt jopa yhtä paljon kuin pääsiäisenä, joka on perinteisesti mökkeilykauden avausviikonloppu. Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan vilkkaimilla mökkipaikkakunnilla kauppojen myynti on kasvanut selvästi tavallisesta. Kaupoissa yritetään pysyä etätyön ja eristäytymisen muuttaman ostokäyttäytymisen perässä. Kaupparyhmät korostavat, että elintarvikkeita saadaan edelleen kauppoihin normaalisti eikä hamstraamiseen ole syytä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kunnat odottavat kuumeisesti valtiolta apua koronavirusepidemian aiheuttamien talousvaikeuksien helpottamiseen. Kuntaliiton yhteysjohtajan, lahtelaisen Jose Valannan mukaan monien kuntien iskunkestävyys oli jo valmiiksi huono, sillä niistä lähes kaikki tekivät viime vuonna miinusmerkkisen tuloksen, vaikka yleinen taloustilanne oli hyvä. Nyt kunnissa jännitetään ensi tiistain kehysriihipäätöstä. Toistaiseksi hallitus on tarjonnut vain kannustavia sanoja, mutta käänne on tulossa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Koronavirus vaikuttaa kaikkien elämään, lastenkin. Mitä mieltä tästä ovat Jesse (9) ja Eemil (11) Ahola?
  Toimittajana Akseli Ahola.

 • Sysmän Yhtenäiskoulu joutui vuosi sitten kiusaamiskohun keskelle, kun Ylen MOT-ohjelma nosti esiin koulun kiusaamistapaukset. Koulun vt.rehtorin lausunnot kiusaamisesta nostettiin valtakunnallisiin uutisotsikoihin asti.

  Nyt koululle on haettu uutta rehtoria, mutta tehtävä on osoittautunutkin varsin hankalaksi.
  Pahimmillaan näytti siltä, että jopa ylioppilaskirjoitukset olivat vaarassa.

  Miksi yksinkertaisesta asiasta tuli kiistanalainen ja varsinainen soppa?
  Haastattelussa asiaa avaavat:

  Sysmän hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja Jaakko Palvaila (kesk.), hallinto- ja sivistysjohtaja Tuula Mäkinen sekä
  hyvinvointivaliokunnan varapuheenjohtaja Lilli Karola (kok.)

  Toimittaja on Marjo Pirilä.

  (Siviiliammattissaan Jaakko Palvaila on Yle Urheilun toimittaja.)

 • Karavaanari Jari Muukkonen viettää talviloman perheen kanssa uskollisesti asuntovaunun kausipaikalla Messilä Camping- alueella, vaikka talvi jättikin tulematta. Mikä karavaanailussa kiehtoo? Toimittajana Akseli Ahola.

 • Lauhan talven vuoksi järvissä on huomattavasti tavanomaista vähemmän jäätä. Päijänteen selät ovat edelleen paikoin sulana. Leväongelmien riski kasvaa ensi kesänä lauhan ja sateisen talven vuoksi. Sulasta maasta huuhtoutuu tavallista enemmän raviteita vesistöihin. Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikön Ismo Malinin mukaan kasviplankton alkaa kasvaa jäättömissä järvissä tavallista aiemmin. Kasviplanktonia syövä eläinplankton lisääntyy eri tahdissa, joten sen määrä ei välttämättä kasva niin, että se pitäisi levät kurissa kesällä. Sinilevistä voi olla tavallista enemmän haittaa uimareille.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Ammatillisen koulutuksen ja lukion yhteishaku alkaa tänään. Yhteishaussa on tänä keväänä tarjolla yli 80 600 aloituspaikkaa. Nuorten määrän vähentyessä pienet lukiot ovat ottaneet käyttöönsä erilaisia keinoja houkutella uusia opiskelijoita. Orimattilan Erkko-lukiossa on tarjolla urheilulinja sekä robotiikkaa ja mediaa yhdistävä linja. Opiskelija saa myös 500 euron materiaalituen. Erkko-lukion rehtori Saija Loponen kertoo, että ennakkotietojen mukaan Erkko-lukio on edelleen kiinnostava opinahjo. Loponen uskoo, että tulevaisuudessa lukioiden määrä vähenee.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen mäkihyppääjä Susanna Forsström vei toimittajan hyppytorniin. Puhetta oli lajin nykytilasta ja sen tulevaisuudesta. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Sysmässä on lähihistorian suurin investointi edessä - kouluhanke.
  Uutta koulua on valmisteltu pari vuotta ja vieläkin palikat ovat levällään. Päätös pitäisi tehdä pian, mutta kukaan ei tunnu tietävän, mistä tarkalleen päätetään, ei edes hanketyöryhmän vetäjä ja valtuuston puheenjohtaja Mika Järvinen.

  Kouluhanke on vain yksi esimerkki Sysmän päätöksenteosta, joka on saanut etenkin viimeisen vuoden aikana erikoisia piirteitä.
  Marjo Pirilä yritti selvittää mistä on kyse.
  Haastattelussa ensin Mika Järvinen (kok.), kunnanhallituksen puheenjohtaja Juho Hopeasaari (kesk.) ja kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki.

 • Finlandia-hiihto on jouduttu perumaan poikkeuksellisten sääolojen vuoksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun perinteistä massahiihtoa ei voi järjestää. Eilen tehty päätös perumisesta koskee Lahden päätapahtumaa. Kilpailupäällikkö Henri Rauhamäki kertoo, että järjestäjät suuntaavat katseensa nyt tulevaisuuteen. Peruuntuminen jättää kuitenkin loven taloudenpitoon. Mahdolliset menetykset yhteistyö- ja sponsoroisopimuksista ovat selvittämättä. Edessä voi olla myös tapahtuman organisaatiota koskevia lomautuksia. Finlandia-hiihto järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1974.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen MIkko Juvonen ei ole Facebookissa, mutta miksi? Toimittajana Akseli Ahola.

 • Nastopolin lukiossa vietään viimeistä edellisiä penkkareita. Juhla tulee olemaan riehakas, mutta samalla haikea, koska lukio lakkautetaan vuoden päästä. Oman kylän lukiolla on ollut nuorille iso merkitys, vakuuttavat Kia Jakobson, Anniina Haapala, Inka Hassinen sekä Juuso Tuominen.

 • Valokuvaaja Jari Sokka kaartaa autolla Lahden Linnaistensuon luontopolun parkkipaikalle, nappaa kolmijalan kainaloon ja kamerarepun selkään. Määrätietoisesti hän lähtee kulkemaan merkattua reittiä kohti sitä jotain, mistä kenties löytyy se täydellinen luontokuva. Toimittajana Akseli Ahola.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä