Yle Vega Österbotten

Camilla Svevar välkomnar alla till kyrkan

 • 21 min
 • toistaiseksi

Hon vill inte predika över folks huvuden. Hon vill att alla skall hitta till kyrkan och finna gemenskapen. Hon är spontan och välkomnande och bygger upp för framtiden. Hennes väg till prästyrket var lång och kantades bland annat av sjukdom. Men i kyrkan har hon alltid känt sig hemma. 8 mars installeras Camilla Svevar som kyrkoherde i Replot församling.

Lähetykset

 • to 5.3.2020 12.45 • Yle Areena

Jaksot

Klipit

 • Hittills har det varit tillåtet med arbetsrelaterad pendling mellan Finland och Sverige. Men nu vill regeringen stänga gränsen också för den pendlingen för att förhindra spridningen av coronaviruset. Endast godstrafik ska tillåtas. Malin Hulkki träffade Wasalines vd Peter Ståhlberg vid hamnen i Vasa.

 • Vad ta sig till då alla konserter och undervisningstimmar inhiberas på grund av coronaepidemin? Musikern Tomas Fant valde att göra slag i saken av en gammal idé: ordna önskekonsert live på webben.
  Med hjälp av Anton Plogman, som har de tekniska detaljerna under kontroll, görs den första konsertern kl 15 den 1 april.

 • Stefan Bergfors i Närpes hade en rätt så hektisk arbetsdag i fredags. Han och kollegan Jan-Olof Svarvar i Korsholm anlitades för att snabbklippa ett ersättande program för danstävlingen "Let’s dance".

 • Föreningen Project liv arbetar för att understöda långtidssjuka barn och deras anhöriga. Även om coronaepidemin har försvårat verksamheten finner man nya vägar att göra vardagen lite trevligare. Susanna Back intervjuas av Roger Källman.

 • Nu i coronatider ställs chefer och förmän inför extra stora utmaningar då de ska försöka få en arbetsgemenskap att fungera, samtidigt som de kanske själva oroar sig över sin framtid.
  Anna Kurtén intervjuar Minna Björkman, företagshälsovårdspsykolog i Vasa, om hurudant ledarskap som behövs i kristider.

 • Den österbottniske artisten Erik Sjøholm är sedan några år sedan bosatt i Spaniens huvudstad Madrid. På grund av coronaepidemin är han och flickvännen Tamara González förpassade till att tillbringa så gott som all tid i sin lägenhet. Inspirerade av läget har de skrivit sången Púrpura.

 • Då alla publikevenemang ställs in på grund av coronaviruset gäller det att hitta på alternativa lösningar. Dansbandet Guns rosor bjuder nu in till Karantändans lördagen den 28.3. Herman Hagnäs, Guns rosors frontman och Patrik Ragnäs, ombudsman för Svenska pensionärsförbundet i Österbotten, berättar om initiativet för Pia Lagus.

 • Det finns tiotals före detta byskolor i Österbotten - och av de här gamla skolbyggnaderna har det blivit rätt så olika saker - idag finns där allt från catering, fiskförädling, daghem, gym, byahus och privatbostäder. I Karleby stängde byskolan i Rödsö vid årsskiftet och nu drömmer Rödsö-Palo byalag om ett hus fyllt av aktiviteter. I inslaget hör vi Pia-Maria Kortell, Sebastian Thodén, Robert Åström, Juha Airue och Niklas Kankkonen.

  Reporter Ida-Maria Björkqvist.

 • Det är lugnt och stilla i centrum av Vasa. Nu handlar man bara det nödvändigaste. Patricia Hällfors och Sara Storbäck med hunden Xena har tagit sig ut för att få lite luft och bryta tristessen hemma.

 • I och med att skolorna nu är stängda är det många föräldrar och pedagoger som efterlyser meningsfulla fritidsaktiviteter för barn och unga på hemmaplan. Spel kan då vara ett alternativ. Matilda Ståhl doktorerar i pedagodik och närmare bestämt spel i en pedagogisk kontext vid Åbo Akademi i Vasa.

 • Det är viktigt att tänka på näringsintag och fysisk aktivitet nu då våra vardagsrutiner har rubbats på grund av coronaviruset. Susanna Strandback, sakkunnig inom kost och hälsa ger goda råd. Hon intervjuas av Pia Lagus

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä