Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaali

Helsinki Lit II

  • 4 h 29 min
  • toistaiseksi

Suomen elävät kansalliskirjailijat kohtaavat keskustelussa. Ehtyykö kirjailijan luomisvoima ja onko sivistys vaarassa katketa? Kirjallisuutta leimaa omakohtaisuus. Ulkomailla on kiistelty siitä, saako kirjailija kertoa totuuden nimessä aivan kaiken. Kun henkilökohtaisuus on etualalla, lukiessa voi olla vaikeaa erottaa todellisuutta fiktiosta.

17.00 Kjell Westö & Sirpa Kähkönen

Kuka lyö taiteen tahtia?

Kjell Westön uusi romaani Tritonus kertoo ikäkriisin kourissa kamppailevasta kapellimestarista Thomas Branderista. Brander on menettänyt luomisvoimansa musiikkimaailman kovan kilpailun myötä. Kuinka kirjailija voi säilyttää kirjoittamisen ilon ja voiman, pysyä uteliaana aiheilleen? Kaksi Suomen rakastetuinta kirjailijaa keskustelee luomistyön haasteista.

18.00 Malin Kivelä & Sisko Savonlahti

Tahroja paperilla

Malin Kivelä ja Sisko Savonlahti keskustelevat autofiktion naisnäkökulmista irlantilaisen Emilie Pinen Tästä on vaikea puhua –uutuuskirjan kipeiden aiheiden kautta. Miltä tuntuu kirjoittaa kirjaa rehellisesti omien fyysisten ja psyykkisten kokemusten kautta? Ja – onko “naiskirjallisuutta” olemassakaan?

18.40 Philip Teir & Vigdis Hjorth

Fiktio nousee otsikoihin

Vigdis Hjorthin sukuromaani Perintötekijät nousi Norjassa ilmestyessään valtakunnallisiin otsikoihin ja herätti kiivasta keskustelua, kuinka todenmukaisesti romaania voi ja saa kirjoittaa. Koronarajoitusten tiukentumisen vuoksi Vigdis Hjorth ei pääse matkustamaan Suomeen, mutta hän osallistuu Helsinki Litiin etäyhteyden kautta. Vigdis keskustelee ohjelmajohtaja Philip Teirin kanssa, ja keskusteluun tulee mukaan myös kirjailija Koko Hubara.

20.00 Elina Hirvonen, Silvia Hosseini & Riikka Suominen

Tie sivistykseen

Kenen ääni, tarinat ja mielipiteet pääsevät ajassamme todella kuuluviin? Onko väylä tietoon ja sivistykseen Suomessa sukupolvi-, ihonväri- vai luokkakysymys – vai kaikkia näitä? Millaisen tiedon pohjalle tulevaisuutta rakennetaan? Kolme arvostettua kirjailijaa ja mielipidevaikuttajaa pureutuu kysymyksiin, jotka ovat koko ajan tärkeämpiä informaatiotulvan ja vaihtoehtoisten totuuksien keskellä.

20.40 Helsinki Lit + Runokuu esittävät: Runoja sähköstä

Helsinki Lit + Runokuu esittävät: Runoja sähköstä

Runokuu-festivaalin ja HSL:n Runoja raiteilla -kampanjan runoilijat lausuvat runojaan Helsinki Litin päätteeksi. Myös Helsingin metrojen ja raitiovaunujen diginäytöillä nähtävät sähköteemaiset runot on tänä vuonna valinnut runoilija Susinukke Kosola. Kampanjan runot ilmentävät moninaista ja rohkeaa nykyrunouden kenttää. Runojaan lukevat kampanjan runoilijoista Kristian Blomberg, Jarkko Jokinen, Lauri Hei, Hanna Storm, Lauri Rikala, Pale Varjele ja Sanna Karlström.

Ohjelman tiedot

Kuva 16:9

Katsottavissa ulkomailla

Lähetykset

  • Yle Areena
Näytä lisätiedotPiilota lisätiedot

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaali

Helsinki Lit 2020 Oodissa 27.-28.8. - suorat lähetykset Areenassa ja Yle Teemalla

Yle Kulttuuri on vuonna 2020 mukana jo kuudennessa Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa. Lavalle nousee toinen toistaan kiiinnostavampia kansainvälisiä tekijöitä sekä suomalaisia kirjailijoita ja toimittajia. Teema & Femillä ja Areenassa voi seurata suorana lähetyksenä keskusteluja Oodista torstaina 27.8. ja perjantaina 28.8. Lähetykset ovat katsottavissa ulkomailla ja ne jäävät Areenaan toistaiseksi.

Katso myös

    Muualla Yle.fi:ssä