Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaali

Elina Hirvonen, Silvia Hosseini ja Riikka Suominen: Onko sivistys Suomessa kaikkien saavutettavissa?

  • 37 min
  • toistaiseksi

Kirjailijat Elina Hirvonen ja Riikka Suominen sekä esseisti Silvia Hosseini pohtivat sivistystä ja kieltä. Onko esimerkiksi ihonvärillä tai luokkataustalla (yhä) väliä? Pohdinta johtaa heidät miettimään sitä, miten Snellmannin ajan Suomen kielen korostamisesta pitäisi siirtyä useiden kielten rikkauden korostamiseen.
“Lukutaito on elämässä selviytymisen taito”, toteaa Elina Hirvonen, “mutta elämme polarisoituvan lukutaidon aikaa. On laskettu, että vuonna 2035 7-15 vuotiaista Helsingissä 35% ja Vantaalla 40% puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea ruotsia ja saamea.

Riikka Suominen: “Niin, sivistys ja pääsy kirjallisuuteen on meillä periaatteessa ilmaista, mutta ei kuitenkaan. Keitä kannustetaan ja kenelle luetaan?
Silvia Hosseini: “Ongelma on se, että peruskoulu ja lukio ovat todella keskiluokkaisia. Siitä pitäisi päästä eroon. Pitäisi nähdä kirjallisuus ja lukeminen todella monenlaisena toimintana. Nähdä eri kielet ja ne ihmiset voimavarana, jotka osaavat monia kieliä.”

Ohjelman tiedot

Kuva 16:9

Katsottavissa ulkomailla

Lähetykset

Näytä lisätiedotPiilota lisätiedot

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaali

Helsinki Lit 2020 Oodissa 27.-28.8. - suorat lähetykset Areenassa ja Yle Teemalla

Yle Kulttuuri on vuonna 2020 mukana jo kuudennessa Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa. Lavalle nousee toinen toistaan kiiinnostavampia kansainvälisiä tekijöitä sekä suomalaisia kirjailijoita ja toimittajia. Teema & Femillä ja Areenassa voi seurata suorana lähetyksenä keskusteluja Oodista torstaina 27.8. ja perjantaina 28.8. Lähetykset ovat katsottavissa ulkomailla ja ne jäävät Areenaan toistaiseksi.

Katso myös

    Muualla Yle.fi:ssä