Koe uusi yle.fi
Arkisto

Menninkäisiä ja hiidenväkeä

 • 11 min
 • toistaiseksi

Suntio Oskari Rauniota haastattelee Kaarina Alava. Äänite vuodelta 1952.

Lähetykset

 • ti 20.7.2010 11.43 • Yle Radio 1

Jaksot

 • 72-vuotias Alina Soininen muistelee elävästi lapsuuttaan ja matkantekoa kirkkoon Heinävedelle, jonne oli kotoa peräti 30 kilometriä matkaa. Kirkkoretkelle lähdettiin jo lauantaiaamuna eväiden kanssa. Millaisia tunnelmia retkiin liittyi lasten näkökulmasta? Toimittaja Niilo Ihamäki tapasi Alina Soinisen vuonna 1961.

 • Mitkä ajankohtaiset aiheet puhuttivat vuonna 1969 opettajia ja kouluradion ja koulutelevision toimíttajia? Ja millaiset olivat opettajien koulutuspäivät? Arkisto-ohjelmassa kuullaan seikkaperäisesti ajatuksia koulun ja Yleisradion välisestä yhteistyöstä ja pohditaan massamedian ja opetuksen suhdetta. Toimittajana on Matti Hietala.

 • Kreikkalainen matemaatikko Eukleides laati teoksensa "Elementa", suomennettuna "Alkeet", noin vuonna 300 eaa. Teoksen tarkoituksena oli koota kreikkalaisen geometrian saavutukset yksiin kansiin. Miten teos löysi tiensä yliopistoihin ja miten tutkimusta ymmärrettiin myöhempinä vuosisatoina? Arkisto-ohjelmassa Eukleideen teoksesta kertoo apulaisprofessori Olli Lokki. Ohjelma on vuodelta 1958.

 • Miten perinteiden leimaama kulttuuri elää tai muuttuu ajassa? Kansantavoilla on myös seremoniallinen luonne, todetaan arkisto-ohjelmassa. Millaisia käsityksiä tapojen muuttumisesta on ollut? Esko Aaltonen poimi esimerkkejä ja tarkasteli talonpoikaista elämänmuotoa, juhlatapoja ja perinteitä. Miltä tapojen muuttuminen tuntuu ja näyttää tieteen ja tutkimuksen näkökulmasta? Ohjelma on vuodelta 1963.

 • Arkisto-ohjelma vie Kymijoen rantamaille ja erityisesti Valkealaan. Naisten käsityöharrastuksesta, koulujen käsityötunneista sekä käsityötaiteesta kertoo eläväisesti opettaja Ida Ritari. Ida Ritaria haastattelee toimittaja Seppo Rautava. Ohjelman ensiesitys oli vuonna 1965.

 • Arkisto-ohjelmassa kuullaan pietarinpurjehdusten merkityksestä 1900-luvun alkupuolella. Vanhat laivurit kertovat tarinoita muiden muassa Lavansaaresta ja Kaunissaaresta sekä siitä, miten purjehdus ja kaupankäynti sujui Pietariin ennen Suomen itsenäistymistä ja Venäjän vallankumousvuotta. Toimittajana on Yrjö Kaukiainen. Ohjelma on vuodelta 1965.

 • Millaisia tarinoita käkee Sysmän ja Luhangan rajalla sijaitseva Kammiovuori? Toimittaja Pekka Tiilikainen kävi tutustumassa Kammiovuoren monille tuntemattomiksi jääneiseen maisemiin vuonna 1955. Tarinoita Kammiovuorelta osasivat kertoa maisteri Laaksovirta sekä isäntä Vihtori Salo.

 • Kieliohjelma Kielikorvassa käsiteltiin musiikkitermejä sekä kalastussanastoa vuonna 1970. Ohjelmassa pohditaan muiden muassa sanojen säestys ja myötäily vivahteita ja todetaan, ettei pidä heittää virveliä, koska se on kallista.
  Ohjelmassa kuullaan myös vastikään edesmenneen Yleisradion pitkäaikaisen musiikkitoimittaja Paavo Helistön mietteitä musiikkisanastosta ja sanojen suomentamisesta. Toimittajana on Kirsti Penttinen.

 • Miten kesän ja syksyn sää vaikuttaa terveydentilaan ja miltä talvi näytti tautitilanteen suhteen lokakuussa vuonna 1955? Toimittaja Unto Miettinen kysyi sairastamisesta muiden muassa maunulalaiselta lapsiperheelta, toimistotyöntekijältä ja lastenlääkäri Arvo Ylpöltä. Mikä vaikutus terveydelle on auringonotolla entä mitä kylmä keli aiheuttaa kipupotilaalle?

 • Arkisto-ohjelmassa tutkitaan merenkulun historiaa ja kaupankäyntiä Itämerellä viime vuosisatoina. Milloin talonpojat alkoivat harjoittaa kaupankäyntiä meriteitse? Merihistorioitsija Yrjö Kaukiainen kertoo talonpoikaispurjehduksen ja rahdinkuljetuksen vaiheista radioesitelmässä, joka on vuodelta 1964.

 • Miten asemakaava laaditaan? "Asemakaavasta kuvastuu toimintamme näyttämö" , todetaan tässä arkisto-ohjelmassa. Mutta miten asemakaavan laatimisesta edetään rakennusvaiheeseen, entä onko kaupunkien tai maaseudun asemakaavan suunnittelemisessa paljon eroavaisuuksia?
  Kaavojen laatimista selvitti toimittaja Sauvo Puhtila. Ohjelma on vuodelta 1964.

 • Arkisto-ohjelmalla muistetaan vastikään edesmennyttä Yleisradion pitkäaikaista toimittajaa Esko Riihelää. Hän tuli tunnetuksi erityisesti liikennetoimittajana.
  Liikenneaiheen äärellä ollaan tässäkin arkisto-ohjelmassa, tällä kertaa keskiössä on meriliikenne.
  Miten paljon merialueillamme liikennöi matkustaja-aluksia ja kuinka paljon merellä liikkui ihmisiä, joko työtehtävissä tai matkustajina? Entä miltä meriliikenne näytti valtiontalouden näkökulmasta?
  Näihin kysymyksiin pureudutaan perusteellisesti ohjelmassa, joka on vuodelta 1973. Esko Riihelän haastateltavana on maisteri Bo Dahlström merenkulkuhallituksesta

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä