Puheen Iltapäivä: Koodikoulu innostaa tekemään itse
Julkaistu: to 22.5.2014
Kuunneltavissa toistaiseksi
182 kuuntelukertaa
Kun puhutaan lapsista ja tietokoneista päällimäisenä esiin nousee kaksi ajatusta. Ensimmäisenä pohditaan, kuinka nykylapset ovat diginatiiveja, jotka osaavat jo parivuotiaana liikkua suvereenisti digimaailmassa ja toinen ajatus on, se kuinka ruutuaikaa pitäisi rajoittaa - tietokoneen ääressä istuminenhan vaarantaa terveyden.
Se, että kaikki lapset olisivat tietokonevelhoja, ei pidä paikkaansa. Lapset osaavat toki käyttää monia laitteita ja sovelluksia, mutta jos kysytään mitä teotokone tekee tai mitä osia siinä on, menee sormi suuhun. Perimmäiset ATK-taidot ovat kateissa. Moni perääkin koodauksen opettamista peruskouluun.
Ohjelmistoyritys Reaktorin sovellusarkkitehti Juha Paananen sai ajatuksen koodikoulusta kotioloissa luettuaan artikkelin lasten olemattomista atk-taidoista ja päätti kokeilla koodaamista neljävuotiaan tyttärensä kanssa. ”Sitten me lähdettiin suoraan komentorivimaailmaan”, Paananen kertoo, ”aluksi oli vaikeaa löytää kirjaimia näppikseltä, mutta sitten tuli opittua kirjoittamaan, lukemaan, vähän englantia, matematiikkaa ja geometriaa - ja toki sitä koodausta.”
Juha Paananen toki rajoittaa itsekin lasten tietokoneen ja tabletin käyttöä niiden additoivuuden takia, mutta toteaa koodaamisen olevan lapsen ja vanhemman yhteistä aikaa: ”Nää ohjelmistohommat kiinnostaa minua ja ne on olleet meidän yhteistä puuhastelua, että me ollaan tehty tietokonejuttuja ja myös puutyöjuttuja - tällasta mitä isit tykkää tehdä”.
Koodikoulussa edetään vapaasti osallistujien innostuksen mukaan. Vinkkejä ja apua saa ammattilaisilta, kun pikku koodaaja yrittää saada Juha Paanasen kehittämän Turtle Roy –ohjelman kilpikonnan liikkeelle koodin avulla.
Koodaus voi olla ihan hauskaa vaikka monella vanhemmalla on tuskaisia tunteita muistissa koulun atk-tuntien perintönä. ”Tänä päivänä on oleellista tietää miten koneet toimii, vähän niin kuin joskus ennen piti osata vaihtaa autoon ilmansuodattimen,” muotoilee Juha Paananen.
Tiina Lundberg lähti kysymään Juha Paanaselta, mistä koodikoulussa on kyse ja miten lasten kanssa voisi lähteä tutustumaan koodin maailmaan.

Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA: