Radio 1 vastaa: Hyvä, paha Koraani
Julkaistu: la 28.2.2015
Kuunneltavissa toistaiseksi
464 kuuntelukertaa
Viime maanantaina julkistimme tiedon siitä, että Yle Radio 1:ssä ruvetaan lukemaan islamin perusteosta Koraania. Se luetaan tietenkin suomeksi ja kannesta kanteen.
Kyse ei ole minkäänlaisesta hartausohjelmasta vaan kulttuurihankkeesta, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa islamilaisesta mielenmaisemasta. Minun vilpitön käsitykseni on, että tieto lisää myös ymmärrystä. Tämän takia jokaisen jakson alussa professori Jaakko Hämeen-Anttila, joka on muuten kristitty monien epäilyksistä huolimatta, sekä Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja, imaami Anas Hajjar käyvät läpi kunakin päivänä kuultavan jakson sisältöä. He siis yrittävät panna tekstin historialliseen kontekstiinsa sekä selittää sen merkitystä nykyajan maailmassa.
Varsin moni on sanonut, että samanlainen lähestymistapa olisi tervetullut myös meille ainakin hieman tutumman Raamatun tekstien suhteen. Olen samaa mieltä, mutta se on jo toisen pohdinnan paikka.
Luen nyt osia varsin runsaasta palautepinosta:
”Huomasin, että Ylen Radio 1 aloittaa Koraanin luennan ja haluan siitä kiittää. Yle Radio 1 on ylipäänsä ollut kulttuurin, tieteen ja sivistyneen annin ihanainen vuo elämässäni niin musiikki- kuin puheohjelmiensa puolesta. Uutinen Koraanin luennasta kuitenkin ilahdutti tavallisesta poikkeavassa määrin. Yle Radio 1 - ja Yle ylipäänsä - on taas ydinalueellaan jakamassa tietoa ihmiskunnan kulttuurista ja sitä kautta osaltaan purkamassa tietämättömyydestä sikiäviä ennakkoluuloja ja -käsityksiä. Luulen, että ohjelmassa riittää annettavaa niin monille muslimeille kuin meille muillekin.”
Näin kirjoitti nimimerkki ”alati iloisena Yle-veroa maksava Radio Yle 1:n ystävä”.
Mutta toki on muitakin mielipiteitä:
”Turha kenenkään imaamin on selittää, että islam on rauhan uskonto”, kirjoittaa eräs ja jatkaa: ”Oletteko te kaikki Yle:ssä anarkisteja, haluatte maamme menevän sekasorron ja terrorismin keskelle? Yle ylistää aina maahanmuuttajia kuten Hesari. Miksi?”
Myös jotkut vakaumukselliset kristityt ovat huolissaan:
”Suomi on kristitty maa vielä! Miksi Raamattua ei ole luettu ylellä? Kristilliselle sanomalle löydätte enää yhä vähemmän ohjelma-aikaa, mutta islam-aiheille sitä kyllä löytyy. Eipä vuorokautta etteikö sitä tule.”
On hyvä muistaa, että Yle Radio 1:ssä on ohjelmistossa kaksitoista aamuhartautta ja kuusi iltahartautta viikossa. Lisäksi radioimme kaksi tunnin mittaista kristillistä jumalanpalvelusta joka sunnuntai unohtamatta kirkollisten juhlapyhien, kuten pääsiäisen ja joulun, erikoisjumalanpalveluksia. On siis kohtuutonta väittää, että kanavalla ei olisi sijaa kristilliselle sanomalle.
Koraanin luku ei kuitenkaan ole hartausohjelma. Jos on jokin maailmankatsomus, jota ohjelman on tarkoitus edistää, olkoon se valistuksen ajatus, joka uskoo tietämiseen luulemisen sijasta.
Mutta toisaalta – ja nyt tiedän olevani vaarallisilla vesillä, vaan sanonpa silti:
Entä jos joku löytäisikin jotain sellaista lohtua tai ymmärrystä elämäänsä tästä Koraanin luvusta, jota ei ole muualta löytänyt, niin eikö se oikeasti olisi ihan onnellinen tapahtuma? Mikä minä olen sanomaan, kuinka kenenkin kuuluu tulla autuaaksi?
Tämä ei kuitenkaan ole millään tavalla peruste Koraanin luentasarjalle, vaan peruste on jo aikaisemmin mainitsemani yleissivistävä pyrkimys.
Helsingin piispa Irja Askola sanoi viisaasti YleX:n haastattelussa:
”Eihän uskonnon esittely Ylessä tee siitä tarttuvaa tautia, vaan avaa mahdollisuutta miettiä maailmankatsomuksellisia kysymyksiä.”
Ihailen tätä tiivistystä ja olen täsmälleen samaa mieltä.
Eri mieltäkin toki saa olla ja käyn mielelläni tätä keskustelua lisää. Varmimmin minut saa kiinni palautepostin kautta esimerkiksi Yle Radio 1:n nettisivujen kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi . Voi myös lähettää perinteistä kirjepostia suoraan minulle osoitteeseen Kaj Färm, PL 6, 00024 Yleisradio.
Koraanin luenta alkaa siis lauantaina seitsemäntenä päivänä maaliskuuta kello 17.15. Sitä ennen on kuultavissa myös tätä ohjelmasarjaa alustavia keskusteluohjelmia, useampiakin. Kaikki tämä löytyy myös Areenasta.
Yritetään ymmärtää ja suvaita toisiamme.
Kaj Färm
Radio 1 vastaa 28.2.2015
----
Ohjelmapäällikkö Kaj Färm kommentoi kuuntelijapalautetta.

Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA: