Kaj Färm: Tuontimiehistä ja tekijänoikeuksista
Julkaistu: la 2.9.2017
Kuunneltavissa toistaiseksi
118 kuuntelukertaa
Aloitetaan kauniista kiitoksista, joita tarjoilee Maija:
”Hei! Nyt kun on todella aihetta kiitokseen ja kehuihin, haluan kiittää erinomaisesta ohjelmatarjonnasta varsinkin Yle Radio 1:llä, mitä olen kesälomani ajan ja muutenkin kesäaikana paljon kuunnellut! Mökilläni ei ole sähköä, joten patteriradion ja sieltä Yle Radio 1:n kuunteleminen ovat tuottaneet suurta iloa ja elämyksiä. Eilinenkin asiaohjelma Suomeen ulkomailta tuoduista aviomiehistä oli tosi kiintoisa ja ohjelma haastatteluineen osoitti kunnollista paneutumista aiheen valottamiseksi kuulijoille. Myös musiikkitarjonta haastatteluineen, tausta- ja historiatietoineen on ilahduttavan monipuolista ja korkeaa ammattitaitoa osoittavaa (viimeisenä mm. Maj Lind-pianokilpailu). Muistojen bulevardikin on aivan ihana ohjelma, jota en soisi koskaan lopetettavan. Kiitos siis, että tuotatte näin laadukkaita radio-ohjelmia!”
Kiitoksia Maijalle. Kerrottakoon, että hänen mainitsema ohjelma Suomeen tuoduista aviomiehistä on dokumenttisarja Todellisissa tarinoissa kuultu ”Imported husbands – tuontisuhteita” niminen ohjelma. Sen voi kuulla toisena lähetyksenä myös huomenna sunnuntaina kello 17.30 ja löytyyhän se myös Areenasta, on tarkistettu.
Sitten hyvä ja kriittinen kysymys:
”Tiedustelisin, minkä vuoksi Radioteatterin tuottamissa kuunnelmissa on kuunteluaikarajoitus Yle Areenassa? Tietääkseni Radioteatteri toimii Ylen alaisuudessa ja Ylen rahoitus hoituu verojen avulla, joten on mielestäni kummallista, ettei periaatteessa veroilla kustannettavat sisällöt ole vapaasti kuunneltavissa Suomessa.
Kyseiset aikarajoitukset ovat erittäin turhauttavia, koska suurin osa sisällöistä on sellaisia, että ne on todella vaikea löytää mistään muualtakaan. Osassa tapauksista tämä on osoittautunut mahdottomaksi tehtäväksi.
Mielestäni olisi tärkeää, että vanhat radiokuunnelmat olisi mahdollisimman helposti kuunneltavissa.”
Tätä mieltä on Aleksi ja minä olen aivan samaa mieltä: se olisi tärkeää. On kuitenkin niin, että vaikka Yle onkin nykyään verovaroilla ylläpidetty yhtiö, niin sitäkin koskee tekijänoikeuslait. Suurin osa vanhoista kuunnelmista ja nykyisistä kaikki on esimerkiksi tehty niin, että näyttelijät palkataan jokaiseen projektiin erikseen. Ylen Radioteatterilla ei ole ollut omia näyttelijöitä enää vuosikausiin. Tietenkin myös tekstit, musiikit ja monet muut asiat ovat erilaisten tekijänoikeussäädösten alaisia ja voin vakuuttaa, että nuo asiat eivät ole kovinkaan yksinkertaisia.
Mutta kehitys kehittyy. Viime joulukuussa Yle pääsi sopimukseen tekijänoikeusjärjestöjen kanssa yli viisi vuotta vanhojen kuunnelmien julkaisemisesta Areena-kuunteluun, eli Radioteatteri on jo julkaissut lukuisia vanhoja kuunnelmasarjoja koko tämän vuoden Areenaan. Myös Knallit ja sateenvarjot löytyvät!
Mutta aivan täydellinen tämäkään sopimus ei ole, sillä sopimuksessa on määritelty kuinka monta tuntia ohjelmia voi olla kerrallaan Areenassa. Näin ollen emme pysty julkaisemaan kaikkia toiveita yhdellä kertaa. Ja pääosin ne ovat Areenassa puoli vuotta kerrallaan. Osa ohjelmista on kuultavissa muuten myös ulkomailla. Luettelo näistä toivekuunnelmista löytyy Areenasta. Kannattaa mennä Areenan radiosivuille, valita valikosta ”ohjelmat ja kanavat” kohta ”Draama”, niin sieltä löytyvät tällä hetkellä kuultavissa olevat kuunnelmat.
Ei siis aivan täydellinen sopimus, mutta pitkä askel parempaan suuntaan kuitenkin.
Sitten vielä yksi muistutus meille Rikulta:
”Hei, olen jo kertaalleen laittanut viestiä teille, mutta nyt vielä kerran mainitsen sen eli 7. elokuuta 2019 tulee kuluneeksi tasan 100 v basso Kim Borgin syntymästä. Toivottavasti Yle Radio 1 on ajan tasalla ja huomioi kyseisen päivän erittäin merkittävästi. Ystävällisin terveisin Riku.”
Kiitoksia Riku. Olen aivan varma siitä, että ainakin Yle Radio yksi tulee huomioimaan kunnolla Kim Borgin merkkipäivän, kun sen aika koittaa eli siis vajaan kahden vuoden kuluttua.
Lähettäkää lisää ideoita, kysymyksiä, moitteita ja kiitoksia. Niitä saa perille joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.
Syyskuun toinen päivä. Kai se on sitten myönnettävä, että syksy on alkanut. Mutta mikäs siinä, sehän on oikein mukava vuodenaika. Nautitaan siis siitä.
Kaj Färm
Radio 1 vastaa 2.9.2017

Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA: