joht. Leif Segerstam, Helsingfors sång- och musikförbund.
Pjotr Tsaikovski: Myrsky, sinfoninen fantasia.
Sebastian Hilli: Affekt.
Pjotr Tsaikovski: Francesca da Rimini.
Nuori Sebastian Hilli voitti ensimmäisellä orkesteriteoksellaan Toru Takemitsu -sävellyskilpailun. Säveltäjän uusi teos Affekt saa kantaesityksensä Helsingin kaupunginorkesterin emeritusylikapellimestarin Leif Segerstamin johdolla. Satojen laulajien suurkuoro sekä sinfoniaorkesteri esittävät Helsingfors sång- och musikförbundin 100-vuotisjuhlien kunniaksi sävelletyn teoksen, jonka tekstit ovat kirjailija Mårten Westön käsialaa. Teos käy läpi eron aiheuttamia tunnetiloja kahden ihmisen näkokulmasta heijastaen kaipuun, irtaantumisen ja muistojen synnyttämiä kokemuksia.
William Shakespearen näytelmä Myrsky pursuaa sekä maagisia ilmiöitä että luonnonilmiöitä, joten ei ole ihmet, että teos on innoittanut monia säveltäjiä. Syksyllä 1873 valmistunut Myrsky sai kantaesityksensä Moskovassa saman vuoden joulukuussa Nikolai Rubinsteinin johdolla. Teos sai loistavan vastaanoton, mutta nykyään tämä sinfoninen fantasia on täysin jäänyt Tšaikovskin varhaisemman Shakespeare-aiheisen orkesterikappaleen, Romeon ja Julian, varjoon. Tähän ei oikeastaan ole mitään syytä. Myrsky on tunnelmiltaan suggestiivinen ja melodioiltaan rikas sävellys.
Pjotr Tshaikovski luki Dante Alighierin Jumalaisen komedian vuonna 1875 ja hän kiinnitti erityistä huomiota Helvetin toisesta piiristä kertovaan jaksoon, vellovaan pyörremyrskyyn, jossa onnettomia sieluja kidutetaan. Aluksi Tshaikovski suunnitteli tekevänsä aiheesta oopperan, mutta yhteistyö libretisti Konstantin Zvantsevin kanssa ei kuitenkaan ottanut sujuakseen. Tshaikovski hylkäsi idean oopperasta ja sävelsi sen sijaan syksyllä 1876 sinfonisen fantasian Francesca da Rimini. Se sai kantaesityksensä Moskovassa maaliskuussa 1877 Nikolai Rubinsteinin johdolla. Vastaanotto oli valtava menestys.
Leif Segerstam osasi jo alle kouluikäisenä lukea orkesteripartituureja ja hallitsi jo useita soittimia viulusta puhaltimiin. 13-vuotiaana Segerstam teki keikkaa pianistina yökerhossa ja menestyi kansallisessa Maj Lind -pianokilvassa vuonna 1962, vaikka pääsoittimena olikin tuolloin viulu. Poikkeuksellinen lahjakkuus päätti yhdistää monimusikaaliset taipumuksensa ja ryhtyi orkesterinjohtajaksi. Segerstam on Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestari ja HKO:n emeritusylikapellimestari. Hänet tunnetaan paitsi uskomattomista sanaleikeistään myös erehtymättömästä sävelkorvastaan, jolta ei väärät äänet tai rytmiset epätarkkuudet jää huomaamatta. Harjoittajana tarkan Segerstamin selväpiirteisen lyöntitekniikan alaisuudessa muusikoiden on helppo antaa aina parhaansa.
Suoran lähetyksen Helsingin musiikkitalosta toimittaa Riikka Holopainen.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: