Radio 1 vastaa: Havaintoja ihmisestä
Julkaistu: la 3.3.2018
Kuunneltavissa toistaiseksi
203 kuuntelukertaa
"Kiitoksia tästä uudesta Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta. On erittäin tärkeätä, että yksinäisyydestä puhutaan näin moniulotteisesti ja asiantuntevasti. Pelkkä voivottelu ei riitä, vaan asiaa on hyvä pohtia syvemmin."
Näin kirjoitti Paula eikä hän ole ainoa, joka ohjelman on löytänyt ja sitä kiittelee. Tämä Satu Kivelän toimittama sarja kuullaan radiosta torstaisin kello 12.10 ja molemmat jo kuullut ohjelmat: "Näkymättömyys on kuin kidutusta" ja "Yksinäisyys hakkeroi aivot" löytyvät tietenkin Areenasta. Kannattaa muuten kuunnella.
Muutkin ohjelmat toki tekevät havaintoja ihmisestä ja niitä myös tuovat esille. Esimerkiksi perjantainen Kalle Haatasen ohjelma, jossa hän haastatteli professori Seppo Hentilää aiheesta "Suomen sisällissota ja historian muisti", on nostattanut monenlaista keskustelua. Ohjelmassa puhuttiin paljon myös termistä "vapaussota", mikä ei tunnetusti Hentilälle oikein maistu.
Termi aiheutti paljon keskustelua myös kuuntelijoiden keskuudessa:
"On aivan tolkutonta, että juuri nyt, sata vuotta noiden karmeiden kuukausien jälkeen ruvetaan taas puhumaan "vapaussodasta" ja "punaryssistä"! Eikö voitaisi sopia, että puhumme asiallisesti ja maltillisesti sisällissodasta, emmekä enää lietso riitaa ja väkivaltaa?" kirjoittaa Anja. Samoilla linjoilla on Henri: "Hentilä on aivan oikeassa siinä, että "vapaussota"-käsite on jälkikäteen luotu propagandistinen termi. Itse en muuten Tanneria oikein työväenmieheksi kuvailisi."
Ja sitten pari havaintoa toiselta laidalta:
"Seppo Hentilälle: Kapinassa oli lopulta vähän torppareita, vain nelisen prosenttia. Historian valossa vapaussota on sittenkin hyvä nimitys. Kun vallankumoushallitus suunnitteli uutta valtiosääntöä Suomelle, niin Venäjän bolsevikki-asiantuntijat halusivat myös venäläisille työläisille äänioikeuden Suomen vaaleissa. Tämä siltä varalta, että jos Suomen porvaristo yrittäisi hankaluuksia, voitaisiin Pietarista lähettää muutama junalasti "oikeita" äänestäjiä vasemmiston tueksi."
Ja vielä yksi huutava ääni korvessa:
"Sosialistit kutsuivat sotaa vallankumoukseksi, joka aloitettiin Paasitornin
kokouksessa äänestämällä aseellisesta vallankumouksesta. ensimmäinen äänestys -
ei, toinen äänestys - kyllä. Paikalla oli Josef Stalin, jonka tehtävänä
oli varmistaa aseellinen vallankumous ja voiton jälkeen liittää Suomi
Neuvostoliittoon. Valkoisten voitto sinetöi parlamentarismin maassa, muuten
Suomesta olisi tullut sosialistinen maa. Eikö kyseessä ole vapaussota?"
Omana havaintonani en voi olla kummeksumatta, kuinka voimakkaita tunteita sodan nimittäminen vieläkin herättää. Toisaalta se kertoo myös sanan voimasta ja tärkeydestä. Sanat kantavat tiedon ja merkityksen lisäksi myös valtavan määrän tunnetta. Vaikka joskus tämä kinastelu saattaa turhauttaakin, on hienoa huomata kuinka merkittävä asia kieli ja sen sisältämät sanat ovat ihmiselle.
Kalle Haatasen ohjelma on sekin luonnollisesti kuunneltavissa vielä Areenassa.
Kiitoksia kiivaastakin palautteesta ja lisää sanan säilää toivon joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi. Monet lähettävät viestinsä myös perinteisen postin kautta, ja sehän sopii. Osoite on: Kaj Färm, PL 8, 00024 Yleisradio.
Toivotan aurinkoisia talvipäiviä kaikille.
Kaj Färm

Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA: