Radio 1 vastaa: Kaj Färm: Ykkösaamusta, mutta myös muusta
Julkaistu: la 17.3.2018
Kuunneltavissa toistaiseksi
188 kuuntelukertaa
Kuten oletettua olikin aamu-uudistuksemme eli se, että Ykkösaamu alkaa nykyään jo kello 7.30, on aiheuttanut runsaasti palautetta. Osa palautteesta on kiittävää ja iloista siitä, että myös monet sellaiset ihmiset, jotka aiemmin eivät pystyneet, lähinnä työn takia, Ykkösaamua kuuntelemaan pääsevät siitä nyt osalliseksi. Kuten eräs kuuntelija kirjoitti:
"Ykkösaamu on juuri sellaista terävää ja kuitenkin asiallista ohjelmatarjontaa, mitä Yleisradiolta kaipaan. Hyvä, että sitä saadaan nyt hieman lisää."
Näin Mikko ja on helppoa olla samaa mieltä. Mikäs on ollessa, kun Ykkösaamun tekijätiimissä on muiden hyvien toimittajien muassa juuri tällä viikolla Bonnierin suuren journalistipalkinnon saanut Olli Seuri. Onnittelut vielä kerran Ollille!
En kuitenkaan lainkaan kiellä, että paljon on tullut myös kielteistä palautetta. Erityisen pahoillaan ollaan oltu siitä, että Aamusoitto lyheni uudistuksen yhteydessä. Sitä ei käy kiistäminen ja pyrimmekin löytämään tapoja, joilla saisimme Ykkösaamua edeltävän ajan "soimaan" edes hieman enemmän jo ensi viikolla.
Asiaan liittyy kyllä ainakin osalla yleisöä pieni väärinkäsitys. Monet ovat nimittäin sitä mieltä, että Yle Radio 1:n tulisi olla puhdas musiikkiradio, jossa ei ajankohtaisuuksia tai muuta puhetta kaivata. Näinhän ei ole koskaan ollut, vaan tämä kanava on aina ollut paitsi musiikin, myös vankan asiapuheen, taustoittavan tiedon ja kulttuurin kanava. Unohtamatta draamaa tai hartausohjelmia. Varsinaisia uutisia meiltä tulee selvästi harvemmin kuin esimerkiksi Radio Suomesta, mikä on se varsinainen uutiskanava, mutta taustoittavaa ohjelmaa sitäkin enemmän. Nyt ja vastakin.
Oli myös odotettavissa, että osa aamuhartauden kuuntelijoista kokee ikäväksi tuon jälkimmäisen lähetysajan siirron. Toivon, että tekin siihen vielä totutte.
Mutta onhan täällä muutakin tapahtunut kuin aamu-uudistus, kuten Mariakin kirjoittaa otsikolla "Hiukan vanhanaikaista":
"Pidän ohjelmasta Euroopan valot ja sen toimittajan taidolla valitsemasta eri kielisestä musiikista. On hyvä muistuttaa kansainvälisyyden hyvistä puolista, taiteesta, musiikista. Kiitos siis ohjelmasta, mutta kaikella ystävyydellä, näinä aikoina on minusta hiukan vanhanaikaista käyttää jatkuvasti naispuolisista laulajista nimitystä: 'laulajatar'. Emme ole aikoihin sanoneet 'opettajatar', 'tarjoilijatar' tai 'näyttelijätär'. Tässä tasa-arvon maassa se voidaan katsoa syrjiväksi ja särähtää myös minun korvaani, vaikka olenkin pian eläkeiässä. Ystävällisesti kouluttaja ja tietokirjailija Maria S."
Olen tästä asiasta samaa mieltä Marian kanssa ja epäilemättä myös ohjelman toimittaja Pasi Hiihtola, jolle tämä palaute on myös lähetetty.
Vielä ehdin lukemaan yhden palautteen:
"Kuuntelin juuri tänään perjantaina 16.3. Tiedeykkösen, joka käsitteli aivojen viemärijärjestelmää eli aivojen puhdistusta. Ohjelma sivisti roppakaupalla. Suuret kiitokset toimittaja Teija Peltoniemelle ja tiimille, joka oli saanut haastateltaviksi kaksi selkeäkielistä tutkijaa. Tavallinen kuulija ymmärsi toimittajan kysymykset ja niihin saadut vastaukset. Ja kaiken lopuksi oli esillä myös ohjeet, miten suojata aivojaan.
Ystävällisin terveisin nimimerkki 'Ykkösen kuuntelija Kannelmäestä'."
Helsingistä tuli siis tuo palaute, mikä koski nyt jo eilistä Tiedeykköstä. Toki se niin kuin muutkin jaksot ovat yhä kuunneltavissa Areenasta.
Palautetta on siis tullut runsaasti, mistä kiitos. Sitä voi edelleen lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi. Perinteinen posti kulkee osoitteella: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio. Sen sijaan puhelin ei ole tässä oikein hyvä väline. Työni on nimittäin sen luonteista, että harvoin pystyn puhelimeen vastaamaan. Siksi pyydän kirjallista palautetta.
Kaunista viikonloppua kaikille
Kaj Färm
Radio 1 vastaa 17.3.2018

Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA: