Radio 1 vastaa: Kaj Färm: Karjalasta kajahtaa!
Julkaistu: la 7.4.2018
Kuunneltavissa toistaiseksi
152 kuuntelukertaa
Juho-Pekka Rantalan torstainen "Mikä maksaa" -ohjelma on herättänyt paljon huomiota. Ohjelman aihe oli "Millaista on feministinen taloustiede" ja vieraina olivat tutkijatohtorit Anna Elomäki ja Hanna Ylöstalo.
Ensinnäkin on tullut kiitosta:
"Tosi kiinnostava ja tärkeä aihe! Naiset ja talous, eipä juuri koskaan kuule tällaisia ajatuksia missään, sekin kertoo paljon. Kiitos toimittajalle ja asiantunteville keskustelijoille!"
Kiitosta myös miehiltä:
"Kiitos tosi paljon hyvästä ja sivistävästä keskustelusta! terveisin Lars"
Ohjelma herätti ihmisiä myös pohtimaan kriittisestikin:
"Haluaako feministinen taloustiede paeta privaattiin? Onko tarkoitus luoda uusi kansantalouden tilinpito? Onko markkinat aikomus korvata ei-markkinaperusteisella arvonmuodostuksella? Onko se poliittinen kysymys? Kuinka feministinen taloustiede aikoo selvitä käytännön kokeesta? Tähän asti naisintressi on ollut muuntaa privaatti, pääosin palkaton työ palkatuksi, siis yhteiskunnalliseksi työksi. Haastateltavat puhuvat kovan talouden käsitteen laajentamisesta. Vaikuttaa että talouden käsite halutaan relativoida."
Hyviä kysymyksiä.
Sitten tuli paljon ikäviä ja väheksyviä kommentteja kuten:
"Höpö höpö, keinotekoista puuhastelua joka on itse asetettu talouspolitiikan tutkimuksen lipun alle."
tai:
"Ei teistä ole mihinkään muuhun kuin suunsoittoon ja turhien kustannusten maksimointiin. Teidän laisianne loisia on yliopistojemme ja virastojen kammiot pullollaan. Paljon tyhjän pulputusta - ei mitään muuta. terveisin seppä Ilmari"
Nämä eivät suinkaan olleet asiattomimmasta päästä, mutta saatte varmaan kuvan. Olen aika hämmentynyt. Naiivissa kuplassani olen kuvitellut, että puhe naisvihasta ja syrjinnästä alkaa maassamme olla liioittelua ja mennyttä aikaa, mutta olen tainnut olla väärässä. Tällä viikollakin useat naispuoliset haastateltavat tai vaikka Ykkösaamun toimittajat ovat saaneet kritiikkiä nimenomaan sukupuolensa takia. Puututaan ääneen, intonaatioon sekä johonkin yleiseen uskomukseen siitä, että naiset eivät kerta kaikkiaan sovi joihinkin tehtäviin. Kummallisinta on, että tällaista palautetta tulee myös naisilta, joskin suurin osa huutelijoista on miehiä. Vaikeata ymmärtää moista.
Palatakseni vielä tuohon ohjelmaan. Siinä luonnehdittiin, että feministisen taloustietiede kyseenalaistaa perinteisen taloustieteen metodeja ja arvopohjaa. Juuri siitähän kaikessa tieteen tekemisessä on kysymys: kyseenalaistamisesta. Kyseenalaistajan kanssa ei täydy olla samaa mieltä, mutta "totuuksien" kyseenalaistamisen kauttahan tiede juuri kehittyy.
Tuo ohjelma kannattaa kuunnella avoimin mielin Areenasta.
Sitten viikon hyvä uutinen: Yle Radio yksi rupeaa lähettämään karjalankielistä viikkokatsausta. Aikaisemmin sitä on kuultu Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon radioissa, mutta nyt se kuullaan koko valtakunnassa.
"Yle uudizet karjalakse - karjalankielinen viikkokatsaus" kuullaan lauantaisin kello 15.50. Kannattaa kuunnella, aika paljon siitä ymmärtääkin.
Kiitoksia palautteesta, jota voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Kelpo vaihtoehto on myös lähettää palaute suoraan minulle joko sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.
Rauhallista viikonloppua!
Kaj Färm
(Radio 1 vastaa 7.4.2018)

Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA: