Kaj Färm: Pyhiä juutalaisia kirjoituksia
Julkaistu: la 20.10.2018
Kuunneltavissa toistaiseksi
473 kuuntelukertaa
Nyt olemme kuulkaapa suuren äärellä. Muistatte varmaan kun noin kolme vuotta sitten Radio yhdessä luettiin Koraani kannesta kanteen niin, että jokaista osiota myös kommentoitiin. Kommentoijina olivat imaami Anas Hajjar ja professori Jaakko Hämeen-Anttila.
Silloin kyseltiin, että aiommeko lukea myös muiden uskontokuntien pyhiä kirjoituksia. Kristittyjen raamattuahan meillä käsitellään monta kertaa viikossa niin aamu- ja iltahartauksissa kuin sunnuntain jumalanpalveluksissakin, mutta muut uskonnot jäävät huomattavasti vähemmälle. Lupasimme taannoin laajentaa tätä lukuperinnettä ja nyt on tullut sen aika:
Huomenna sunnuntaina kello 16.15 alkaa yli vuoden mittainen ohjelmasarja "Pyhiä juutalaisia kirjoituksia".
Sarjassa luetaan tekstejä juutalaisuuden merkittävistä kirjoista, kuten Vanhasta testamentista ja Talmudista. Mukana on myös muita pyhiä juutalaisia tekstejä. Jokaiseen jaksoon sisältyy luentaa taustoittavia keskusteluosuuksia. Keskusteluissa pyhät kirjoitukset asetetaan kulttuuriseen, uskonnolliseen ja historialliseen asiayhteyteen.
Asiantuntijoina ja keskustelemassa ovat Helsingin juutalaisen seurakunnan ylirabbiini Simon Livson, Helsingin yliopiston seemiläisten kielten professori emeritus ja seemiläisten kielten ja kulttuurien dosentti Tapani Harviainen sekä Lähi-idän tutkimuksen yliopistonlehtori, FT Riikka Tuori Helsingin yliopistosta. Toimittajana on Juha-Pekka Hotinen ja lukijana Pekka Savolainen ja tämäkin sarja on Yle Draaman tuotantoa.
Radiosarjaa varten on käännetty ensimmäistä kertaa suomeksi keskeisiä jaksoja Talmudista. Samaa käännösmateriaalia on käytetty myös alkuviikosta julkaistussa Tuorin ja Harviaisen toimittamassa ja suomentamassa Pyhiä juutalaisia kirjoituksia -kirjassa, mikä sopii hyvin oheislukemistoksi sarjaa kuunnellessa.
Pyhiä juutalaisia kirjoituksia -radiosarja on yleissivistävä kulttuurisarja, joka pyrkii lisäämään tietoa ja kulttuurisen monimuotoisuuden ymmärrystä moniarvoistuvassa maailmassa. Samalla se antaa tietoa myös suomalaiseen yhteiskuntaan kuuluvasta uskonnosta. Kyseessä ei siis ole hartausohjelma vaan sarja on tarkoitettu kaikille, joita kulttuuri ja uskontojen historia kiinnostaa.
Huomenna kuultava avausjakso taustoittaa tulevaa sarjaa. Siinä kysytään kuka on oikeastaan juutalainen. Määrittyykö juutalaisuus äidin vai isän kautta ja ovatko juutalaiset oikeasti kansa. Paljon hyviä kysymyksiä ja parhaan juutalaisen tradition mukaan vastauksia ja lisäkysymyksiä on runsaasti luvassa. Suosittelen erittäin vahvasti.
Lukemiseen liittyy seuraava palautekin:
"Kiitoksia Lukupiiristä, jossa käsiteltiin Matti Yrjänä Joensuun tuotantoa. En ole muuten kovin kiinnostunut dekkareista tai muusta jännityskirjallisuudesta, mutta Joensuun kirjoja rakastan. Kyse onkin ehkä siitä, että ne eivät oikeastaan ole dekkareita, vaan todenmukaisia kertomuksia elämästä Suomessa. Ne kertovat enemmän yhteiskunnastamme kuin kymmenen sosiologian väitöskirjaa, jos hieman kärjistän. Oli todella viihdyttävä lauantai-ilta erinomaisessa seurassa. Kiitokset koko toimittajaporukalle ja vieraille."
Tämä viesti tuli Sirkalta Helsingistä. Myös monet muut ovat kiitelleet tuota kaksi viikkoa sitten tullutta Lukupiiriä. Se on muuten yhä kuultavissa Areenasta.
Kiitoksia taas palautteestanne ja lähettäkää ihmeessä lisää aiheesta kuin aiheesta. Sitä voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi. Myös perinteinen posti käy. Osoite on: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.
Syksy on oikeastaan hienoa aikaa. Nautitaan siitä.
Kaj Färm

Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA: