Kaj Färm: Mitä Minna tekisi?
Julkaistu: la 23.3.2019
Kuunneltavissa toistaiseksi
332 kuuntelukertaa
Tämän kuluneen Minna Canth -juhlaviikon aikana on monesti kysytty: mitä Minna tekisi? Aika hyvä vastaus on, että kirjottaisi varmaankin näytelmiä. Minna Canth kirjoitti nimittäin uransa aikana peräti kymmenen näytelmää ja niiden lisäksi vielä novelleja sekä pienoisromaaneja,
Yle Radio 1 juhli 175-vuotista Minna Canthia monin tavoin niin itse juhlapäivänä kuin muutenkin pitkin viikkoa. Tämä myös huomattiin:
”Upeata kuinka hyvin Radio 1 on tuonut esille Minna Canthin ajatuksia ja tekemisiä sekä hänen elämäänsä. Minna Canth toimii erinomaisena esimerkkinä kaikille naisille, tytöille ja miksei myös pojillekin. Tasa-arvo on hyväksi aivan kaikille. Se vapauttaa monenlaista energiaa ja luovuutta koko maailmaan.”
Näin kirjoitti kuuntelijamme Anne. Samasta aiheesta jatkaa Marja-Leena:
”Nyt pitää kiittää Radio 1:n ohjelmista! Tänään keskiviikkona 20.3. koko päivän ohjelmat, jotka kuuntelin, olivat mielenkiintoisia ja antoisia. Aloitin ohjelmien seuraamisen Maija Elonheimon Brysselin koneesta, jatkoin Riston Valintaan. Iltapäivällä kuuntelin jopa Kulttuuriykkösen. Nyt Jakke Holvaksen toimittama Emma Salokosken lähes tunnin haastattelu oli monipuolinen, monitahoisesti henkilöä kuvaava ohjelma, ei mitään pintapuolista. Oli myös erittäin hyvä, että Minna Canthia ja hänen tuotantoaan käsiteltiin jopa kahdessa ohjelmassa: Aristoteleen kantapäässä ja Minna Rytisalon haastattelun uusinnassa, jossa käsiteltiin hänen romaaniaan Rouva C.”
Pikkaisen on mielensä onnistunut kuitenkin pahoittamaan Raimo:
”Miksi tasa-arvon päivää pitää viettää juuri naisen merkkipäivänä? Tässä tapauksessa Minna Canthin päivänä. Eikö tasa-arvon pitäisi kuulua kaikille eli myös meille miehille?”
No kuule Raimo. Ihan näin miesten kesken sanottuna: Minna Canth on yhä ainoa nainen Suomessa, jolle on myönnetty oma liputuspäivänsä. Kaikenlaisille äijille niitä on siunaantunut melkoisesti enemmän. Pelkästään jo tämän takia Minna Canthin päivä sopii hyvin tasa-arvon päiväksi. Puhumattakaan siitä, että juuri Minna Canthin tuotanto - ei siis esimerkiksi Runebergin, Lönroothin tai Eino Leinon tuotanto - keskittyi hyvin voimakkaasti tasa-arvoon. Eikä pelkästään sukupuolten väliseen tasa-arvoon, vaan kaikkien ihmisten ja yhteiskuntaluokkien väliseen tasa-arvoon. Siksi siis Minna.
Lopuksi luen otteita viehättävästä postikortista, minkä aiheena on lauantaiset ehtookellot:
”Ehtookellot on minulle hyvä hetki viikon kulussa, rauhoittumisen hetki. Silloin en ole tarvinnut tietää muusta maailmasta mitään ja annan vain sitten hartauden ja Lauantain toivottujen viedä mennessään. Ehtookellojen soittoon on mukava pysähtyä ja antaa sen hetken hengittää.”
Näin kauniisti kertoi nimettömäksi jäänyt kuuntelija talitintti-postikortissaan.
Minustakin on hyvä huomata pysähtymisen ja rauhoittumisen arvo. Usein valitamme, että aikamme on niin kiireinen ja hektinen, mutta oikeasti valinta on meidän omamme. Jos päätämme seisahtua hetkeksi ja rauhoittua, ei meitä siinä kukaan estä. Se tekee oikeasti hyvää kaikille - itsellemme ja lähimmäisillemme.
Kiitoksia jälleen runsaasta palautteesta. Sitä voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.
Tiesittekö, että huomenna sunnuntaina vietämme Marian ilmestyspäivää? Siitäkin huolimatta rauhallista viikonloppua.
Kaj Färm

Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA: