Kaj Färm: Pyhiä suvaitsevaisuuden kirjoituksia
Julkaistu: la 27.4.2019
Kuunneltavissa toistaiseksi
659 kuuntelukertaa
Pääsiäisohjelmistomme on saanut paljon kiitoksia eikä lainkaan moitteita. Se on mukavaa se. Varsinkin musiikkia on kehuttu paitsi pääsiäiseen sopivaksi niin myös kauniiksi ja lohtua antavaksi.
"Pyhiä juutalaisia kirjoituksia" -ohjelmasarja kirvoitti pääsiäisaikaan pariakin kuuntelijaamme pohtimaan asioita. Luen ensin Jukka K:n pohdintaa:
"Ymmärtävätköhän ihmiset - tavalliset kuuntelijat, pomot ja päättäjät – kuinka tärkeä sarja 'Pyhiä juutalaisia kirjoituksia' on näinä kaikenlaisen kärjistymisen aikoina myös meillä Suomessa. Ei tarvitse olla minkään suuntauksen tai kirkkokunnan uskovainen huomatakseen, että juuri tällainen syvällinen ja kuitenkin kansantajuinen asioiden käsittely luo yleistä ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta moneenkin asiaan. Meillä Suomessakin mielipiteet ovat kärjistyneet ja mustavalkoistuneet. On paljon toiset kokonaan poissulkevia yksiä 'totuuksia', eikä muita sitten kuunnellakaan.
Juutalaisuudessa tuntuu olevan sellainen hauska piirre, että asioita vatvotaan ja vatvotaan satoja vuosia, mutta 'lopullista totuutta' ei pyritäkään julistamaan, vaan jätetään ovet auki kaikille näkökulmille. Tällaisen ajattelutavan toivoisi leviävän myös vaikka käynnissä oleviin hallitusneuvotteluihin, mutta ehkä sellaisella aikuisella asenteella ei vaaleja voiteta.
Joka tapauksessa suuri kiitos Ylelle ja erityisesti sen helmelle Radio 1:lle tästä loistavasta sivistystyöstä!"
Näin kirjoitti Jukka K. Helsingistä ja samasta ohjelmasarjasta kirjoittaa myös Tuula-Maria:
"Olen pääsiäispäivinä kuunnellut rästiin jääneitä jaksoja Areenasta. Asiantuntijat ovat huippuluokkaa. Erityisesti iloitsen professori Tapani Harviaisen vuosien kypsyttämästä viisaudesta. Hän liikkuu mm. kielitieteen, kulttuurin ja teologian alueilla antaen täyteläisen kuvan - huumoria unohtamatta!
On todella kiitettävää, että Yle tuottaa tällaisen pitkäjänteisen kokonaisuuden. Toivon, että jatkoa seuraa. Voitaisiinko syventyä henkiseen ja/tai hengelliseen aiheeseen, vaikkapa eurooppalaiseen, josta luulemme tietävämme paljon, mutta kuva saattaisikin muuttua, kun mentäisiin syvemmälle.
Valoisaa kevättä!"
Näin toivotti Tuula-Maria Koski Tl:stä. Kiitoksia myös tuosta ohjelmaideasta. Me pohdimme juuri tuollaisten sisältöjen luontevaa esille tuomista jatkossakin. Katsotaan mihin vielä yllämme.
"Pyhiä juutalaisia kirjoituksia"- ohjelmasarja kuullaan täällä Radio 1:ssä sunnuntaisin kello 16.30. Siinä käydään siis läpi keskeisiä juutalaisia kirjoituksia ja keskustellaan kustakin aiheesta ja tulkinnoista. Mukana ovat ylirabbiini Simon Livson, professori emeritus Tapani Harviainen sekä yliopistonlehtori Riikka Tuori. Kaikki tämä myös Areenasta.
Lopuksi vielä keväinen yleiskatsaus kanavamme luonteesta. Se tuleekin aivan naapurista Ireneltä:
"Hyvä Kaj Färm, Suomen Yleisradio! Tämä viesti tulee Tapiola Garden Citystä, Espoosta."
Kas, kas. Tuttu paikka! Ja näin jatkuu viesti:
"Kiitän upeasta YLE ykkösen ohjelmatarjonnasta, josta löytyy varmaan jokaiselle jotakin mieleistä ja tasokasta kuunneltavaa! Ne ohjelmat, jotka ovat itselleni mieleen, ovat erityisesti klassisen musiikin ja tiedettä käsittelevien ohjelmien laaja anti.
Mieluisaa on myös kuulla musiikkia ja puhetta aina silloin, kun toimittaja puhuu huolitellusti hyvää suomen kieltä eikä turhaa kiirehdi arkikielellä arkipäiväisesti haastateltavansa kanssa.
Yleisradio lienee tärkein kulttuurivaikuttaja ja kasvattaja maassa, teette hienoa työtä!
Ystävällisin kevätterveisin, Irene."
Hän ilmoittautui paitsi tapiolalaiseksi niin myös kulttuurintutkijaksi. Kiitoksia, arvostamme kovin.
Lähettäkääpä taas lisää kommentteja sekä ehdotuksia. Olemme niille kaikille avoimia. Väyliä on useita. Esimerkiksi nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi. Myös perinteinen posti käy. Osoite on: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.
Keväistä viikonloppua kaikille
Kaj Färm

Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA: