Pelimanneja radioon
Julkaistu: la 10.8.2019
Kuunneltavissa toistaiseksi
484 kuuntelukertaa
Aikoinaan kun YLE-vero tuli voimaan, sitä perusteltiin mm sillä, että YLEn tehtävänä on suomalaisen kulttuurin esilläpitäminen ja sellaisen musiikin esittäminen mitä muut kanavat eivät esitä. Tässä mielessä onkin outoa että perinteinen suomalainen kansanmusiikki on kadonnut kokonaan kanavan ohjelmistosta. Enäähän radiossa ei puhuta edes kansanmusiikista vaan etnomusiikista, etnolähetys koostuu useimmiten Afrikan ja Aasian musiikista. Vuoden aikana olen kuullut kanavalta yhden perinteisen kansanmusiikkikappaleen, Konsta Jylhän sävellyksen.
Näin kirjoitti nimimerkki Matti Kajaanista noin viikko sitten. Matti jatkaa vielä:
Tilanne konkretisoitui viikolla, jolloin oli Kaustisen kansanmusiikkijuhlat. Joskus aiemmin tuli Kaustiselta lähes päivittäin lähetyksiä ja viikko huipentui kolmen tunnin suoraan lähetykseen Kaustiselta. Nyt ei sitten minkäänlaista ohjelmaa tai lähetystä tullut sieltä. YLE 1 lähettää kesän aikaan lähetyksiä kaikenlaisista musiikkijuhlista, jopa varsin pienistäkin joten olisi mielestäni syytä myös Kaustisen juhlat huomioida suorilla lähetyksillä.
Kiitos postista, joka päätyy myös kansanmusiikki- ja etno-ohjelmien tekijöille.
Matti on oikeassa siinä, että Radio 1:ssä soi perinteisestä perinteisin kansanmusiikki pelimanneineen ja runonlaulajineen vähemmän kuin takavuosina. Perinteeseen pohjaavaa musiikkia kuulee kanavalla kuitenkin paljon.
Joka maanantai-ilta ohjelmistossa on Amanda Kauranteen toimittama Sydänjuurilla. Amanda esittelee etenkin niin sanottua nykykansanmusiikkia. Sitä tehdään Suomessa ja muissa Pohjoismaissa paljon, ja taso on korkea. Ei ihme, sillä koulutusta ja esikuvia on nykykansanmuusikoille tarjolla.
Suomalaista kansanmusiikkia vilahtelee myös esimerkiksi Etnohetkissä, Tuuli Saksalan toimittamassa Keitaassa ja Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmassa.
Suomi on osa maailmaa, ja Yle Radio 1 on maailmankansalaisen kanava. Siksi meillä soi paljon myös muiden maiden perinteestä ponnistava musiikki. Siis etnomusiikki, josta Matti kirjoittaa. Uutta, kiinnostavaa musiikkia on valtavasti.
Emme me silti ole hylänneet perinteisintä kansanmusiikkia, vaan sitä kuulee aika ajoin yhä. Ja joka kuukauden viimeisenä maanantaina radiosta tulee kansanmusiikin konsertteja. Niinpä maanantaina 29. heinäkuuta lähetettiin kaksi konserttia Kaustisen kansanmusiikkijuhlilta. Esiintyjinä olivat muun muassa Järvelän pikkupelimannit ja Duo Selina. Tuon konsertin voi edelleen kuunnella Areenasta.
Sitten postia Uuden maailman heinäkuusta:
Kuuntelen säännöllisesti Yle Radio yhtä, Ranskan France musique kanavaa ja BBC radio 3 kanavaa. Tänä kesänä Ylellä oli heinäkuussa teemana Uusi maailma ja kuinka ollakaan Ranskassa oli kesäteemana Amerikka. Ylellä tuli sarja Jazzin ihmevuosi 1959 ja kas kummaa Ranskan radiossa on ohjelmasarja samasta aiheesta. Kysyisin ilman sarvia ja hampaita onko Ylellä yhteistyötä Ranskan radion kanssa vai onko tämä vain ”sattumaa” ?
Jaa, Ranskan radion kesäteemasta en ruosteisen ranskantaitoni takia aiemmin tiennytkään. Kesäteemojen samankaltaisuus on silti yhteensattuma. Jazzin ihmevuoden 1959 esittely taas kumpuaa historiasta. Meillä ihmisillä on taipumus juhlia ja ihmetellä tasavuosia, ja tänä kesänä on siis kulunut 60 vuotta jazzin murroksesta. Sitä on saatettu tänä kesänä muistella muuallakin kuin Suomessa ja Ranskassa. Pasi Heikuran toimittama erikoissarja Jättiläisaskeleet – jazzin ihmevuosi 1959 on muuten edelleen Areenassa lähes kokonaan.
Kiitos kaikista posteista ja viesteistä! Palautetta Radio 1:een voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös perinteinen kirjeposti löytää perille. Osoite on Yle Radio 1, PL 8, 00024 Yleisradio.
Mukavaa elokuun viikonloppua!

Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA: